sunnuntai 19. toukokuuta 2024

Sieni

Sinä olisit täyttänyt tänään kolmetoista.

Aletaan olla lukemissa että ehkä et olisi silti, vaikka syöpä ei olisikaan vienyt sinua silloin. Teille hollanninsienille se olisi jo melkoisen korkea ikä.

Sieni. 💔🍄





lauantai 18. toukokuuta 2024

KEK3

Kyllä, minun ensimmäinen kolmosluokan nosekoe koskaan! Yhden KEK3:n olen ollut katsomassa joskus vuosia sitten nähden siitä parin koiran ulko- ja ajoneuvoetsinnät, ja nyt sitten melko kylmiltään päätin mennä kokeilemaan, kun NWS:n kokeeseen etusijalta pääsin. Eihän se kolmonen koiralle niin räikeän erilainen olisi, toki esim. sisäetsinnässä piiloja voi olla max 7 ja vasta viimeisen jälkeen saa palkata, eli verrattuna kakkosluokan max kahteen piiloon turnauskestävyyttä tarvitaan huomattavasti enemmän. Enemmän se kuitenkin minun tämänhetkisen näkemykseni mukaan muuttuu ohjaajan peliksi. Ohjaajan tulee muistaa säännöt ja montako piiloa missäkin voi edes olla. Ohjaajan tulee huolehtia että ajankäyttö on järkevää ja että alueet tulee katettua. Ohjaajan tulee huolehtia "valmis"-ilmoitus ajallaan eli puolen minuutin laskeminen päässä olisi erittäin suotavaa, tai suurin osa taitaa käyttää kelloa mutta mulla ei ole sellaista enkä usko että mun aivot riittäisi. En myöskään usko että yleensä löytö on viimeisestä 10 sekunnista kiinni eli sinänsä ihan sama jääkö aikaa sekunti vai kymmenen.

Meillä oli ollut oikeasti nosetaukoa sellainen 5kk, mutta niin vaan Lakki jatkoi ihan kuin ei mitään, kun kokeeseen ilmoittautumisen jälkeen aloin vähän treenata kotona. Kaikki koetta edeltävät treenit meni kyllä enempi vähempi pieleen; milloin oli ajoneuvoista siirrännäinen pudonnut ja hävinnyt tuulessa niin että missään autossa ei ollut mitään, milloin sokkoalueilla pelaaminen meni siihen että yksi piilo olikin tosi vaikea ja koira työsti koko 5min ajan sitä, ja halusin että se saa sen ratkottua ja palkkasin sitten sinnikkään työn. No, tankkasin vielä aamulla kotona ja varmistelin kanssakisaajilta koepaikalla montako piiloa mistäkin voi löytää. Tavoite oli, että olis kiva jos löydettäisiin jostain jotakin, löytöpisteitä olisi enemmän kuin virheitä ja että ohjaaja ei ainakaan löytäisi enempää kuin säännöt sallii 

Tuli sitten äkkiä nämä lämpimät kelit ja arvelin ongelmia. Lakilla on poikkeuksellisen huono kuumansietokyky enkä oikein ole keksinyt miten sitä voisi yrittää parantaa. Toki nämä nyt tuli niin äkkiä ja jos koirille menee pari viikkoa sopeutua, lienee ymmärrettävää, mutta ei sitä lämpöä kuitenkaan ollut kuin 22-23 astetta. Se ei ollut autossa yhtään innoissaan ja lämppähajutkin oli tosi blaah. Meillä oli ensin ulkoalue, kaksi aluetta, jolloin piiloja voi olla yhteensä max 4, toinen voi olla tyhjä, max kolme per alue. No Lakki ei oikein lähtenyt mihinkään ja oli todella nuupea. Jouduin tosi kovasti patistelemaan sitä että menepäs nyt etsimään, ja se etsi aina metrin ja pyörähti takaisin mua kohti. Kerkesin siinä jo miettiä että pitäiskö keskeyttää ja voiko edes keskeyttää yhden alueen ja saako silti tehdä ne muut. Sitten se meni haistelemaan jotain nyrkin kokoista kiveä ja lätsähti maahan siihen, jolloin minä ilmoitin löydön, mutta eihän se tietenkään ollut. Lakki yritti enemmänkin ilmaista mulle että huono olo ei pysty ei kykene. Ulkoalueella olisi ollut kaksi piiloa ja ihan ykkösluokan tasoisia helppoja olivat, ei mitään kikkailua.

No heti perään ajoneuvot ja niille sain sitä vähän tsempattua, plus että tein tosi ohjatusti ja "etsittiin yhdessä". Ajoneuvoja oli viisi henkilöautoa ympyrämuodostelmassa, ja piiloja voi olla 1-5kpl, yhdessä ajoneuvossa max yksi piilo. Aika pian löytyi yksi lämmityskaapelin pistokkeesta, kysyin kyllä ensin että oletko varma. Lakki meni tosi kivasti nenä ajoneuvojen pintaa pitkin, ei montaa rikkoa tullut. Tuntui että aikaa oli vielä tosi paljon jäljellä, niin lähdettiin tekemään toista kierrosta, vaikka ensin olin ajatellut että se on kertarundi ja sitten siinä. En tietenkään edes muistanut mikä auto se oli mistä se eka löytyi, joten varmistin aina että onko saman näköistä töpseliä niin ei turhaan sellaista autoa etsittäisi No ei sieltä enää mitään noussut jolloin ilmoitin mun ensimmäisen "valmis!" nosekokeessa ikinä.  Yksi haju meiltä jäi jonkin auton puskuriin, en tiedä miksei se osunut nokkaan. Tuuli melko kovaa ja ainakin kahdessa autossa Lakki haisteli etuosaa ja palasi jopa takaisin päin, ehkä se oli joku sellainen kohta. Kolmosissa on vaan mahdoton tietää onko enää mitään löydettävää eli kannattaako jäädä hinkkaamaan jotain mihin koira vähän reagoi.

Sitten oli tauko, kastelin koiran kunnolla, valitettavasti etukäteen jäädyttämäni viilennystakki oli niin hyvin viilentynyt, eli jäässä, ettei sitä saanut edes puettua. Koirakko ennen meitä keskeytti ja ei siihen kauhean pitkää taukoa tullut kun piti lähteä sisälle. Koepaikka oli käytöstä poistettu koulu ja onneksi siellä sisällä ei ollut vielä ihan helvetin kuuma. Varmaan tulee, tuskin siellä mitään ilmastointia pidetään päällä. Sisäetsinnässä oli kolme aluetta, ja sisällä voi olla yhteensä max 7 piiloa, max kolme per tila, yksi tila voi olla tyhjä. Olisi saanut tehdä vapaana, mutta vikasta huoneesta oli lyhyt matka laatikoille ja sanottiin että jos koira karkaa sinne, molemmat osiot menee suoraan nollille, niin en sitten uskaltanut. Kyllä se karjaisusta varmasti kääntyy, mutta en halunnut ottaa riskiä että joudun koetilanteessa karjaisemaan sille.

Lakki oli onneksi paljon parempi ja tuntui aika omalta itseltään. Ei tarttenut patistella vaan se meni normaalisti liinan päässä edellä. Olin päättänyt että annan sen ensin tehdä mitä se haluaa ja sitten käydään jääneet kohdat huone kerrallaan läpi. Se suorastaan juoksi ensin tokaan huoneeseen, jossa selkeä saavuttamaton korkea jota se hetken siinä mallasi, mutta taktikoin ja olen helvetin ylpeä että kykenin ajattelemaan eli en heti ilmoittanut sitä, koska jos se olisi ollut liian epätarkka eikä tuomari olisi hyväksynyt sitä, niin meidän etsintä olisi keskeytynyt siihen. Jatkettiin vikaan huoneeseen josta nousi yksi piilo, en kyllä enää yhtään muista että mistä. Sitten palattiin takaisin, jolloin otti 2-3 huoneen rajalta kopiokoneesta tjsp yhden piilon, sen sai selkeästi paremmin tästä suunnasta tullessa. Sitten siirryttiin mun aloitteesta ekaan huoneeseen ja sieltä nopeasti yksi löytö, toiselta seinältä 1-2 huoneen rajalta toinen. Nämä kaikki hajut tuli hyvin kun nokka vaan kävi lähellä eli sinänsä ihan simppeleitä olivat. Sitten palattiin keskimmäiseen huoneeseen ottamaan se korkea ja kun Lakki sitä hienosti työsti ja tuomarikin vahvisti oikein, huikkasin kiitos meille riittää eli valmis ja juoksin palkkaamaan koiraa. Se ei ole varmaan edes treeneissä koskaan tehnyt viittä palkatta ja nyt oli niin hyvä hetki palkata, niin päätin sijoittaa siihen, vaikka tiesin että ainakin ekassa ja vikassa huoneessa olisi ollut vielä kohtia mitä ei ole edes katsottu. Vikaan jäikin yksi haju just sille seinälle missä ei käyty ollenkaan. Tässä oli tosi kivaa että löydettiin paljon ja pääsin itsekin vähän "pelaamaan"!

Lakki söi jäisiä lihapullia ja halailtiin hyvä tovi ennen kuin toimihenkilöt tuli päästämään meidät laatikoille. Nekin sai tehdä vapaana ja se oli suljettu huone, niin päätin että tämä on irtoamistreeni. Lakillehan se irtoaminen on (nosessa, ei sillä mitään tällaista maastolajeissa ole nimimerkillä "ihan normaalia juosta esineruudussa sadassa metrissä vaikka ruutu on 50x50m"...?!?) vähän vaikeaa ja se tosi mielellään jää odottamaan ohjausta, ja kun se alku oli mennyt ihan koiraa perässä vetäen niin ajattelin että nyt saat tehdä itse. Jäin itse lähtöön ja koira kävi niin hienosti laatikoita järjestyksessä läpi, että kehaisin sitä useamman kerran sen mennessä. Heti takarivistä löytö, aika pian takarivistä toinenkin löytö, molemmat oli samanvärisiä ämpäreitä. Sitten mulla alkoi olla senssit sekaisin mitkä ollaan katsottu ja mitä ei. Siellä oli laukkuja, ämpäreitä ja pahvilaatikoita. Koko vasen reuna oli laukkuja ja ne se oli aluksi jo käynyt läpi, mutta ohjasin katsomaan uudelleen, kun laukut on aina olleet meillä vaikeita kun rutiini haistella saumoja puuttuu täysin. No ei sieltä mitään ja 30s jäljellä kerkesi tulla, niin odotin että koira etsii hyvin jolloin huikkasin valmis. Ja se oli! Eli täältä me saatiin 25p että joku osio edes meni niinku putkeen!!

Lakille yhteensä 54p 7vp, löydettiin kuitenkin 8/12 piiloa eli kaikki tavoitteet täyttyi kirkkaasti Se ulkoalue oli vaikea eikä kukaan tainnut löytää sieltä kaikkea, siihen paistoi suoraan aurinko ja moni muukin sanoi että koira ei oikein jaksanut edes yrittää. Mutta nyt ne on kolmoset korkattu, en tyrinyt itse mitään ja jäätiin henkiin! Btw Lakki on eka kolmosluokan nosemudi Suomessa.

En ole enää ihan varma, mutta voi olla, että kysyin sisällä ja laatikoilla joka piilolla "näytä missä" eli pyysin uudelleenkohdentamaan. Jäi vähän siitä ulkoalueesta epäluottamuslause päälle. Siihen palaa turhaa aikaa ja se on mun mielestä tosi epäkohteliasta koiralle. Siis jos et voi luottaa koiran ilmaisuun niin teidän paikka ei ole kokeessa. Olen syyllistynyt tähän samaan ennenkin ja tämä on jostain syystä mun heikko kohta, siihen pitäisi puuttua.

Kotiin tullessa hän vei kuulan uimaan.


"anteeks ku oli niin hiki ettei kyennyt" 🤍

keskiviikko 10. huhtikuuta 2024

Nnnnahkamies 3v

Nahka sai porukoilta synttärilahjaksi oman aurinkotuolin. 😄😄😄😄😄







Nahka on varmasti meistä kaikista onnellisin omasta talosta ja pihasta, ja siinä on hänelle niinko synttäriä joka päivälle. Se saattaa vaan tuntikausia viihtyä yksin pihalla, monesti vain istuu ja katselee maisemia. Nyt on sitte mukavampi istuskella. 🤣🩵





Nahkiainen on kyllä sellainen hyvän mielen koira ettei tosikaan. Paljon onnea pikkuiselle vilpertille!


"Harva asia maailmassa on yhtä lämmin ja pehmeä kuin nahkiaisenmutka" 💖