Jos alle vuoden ikäisenä lasketaan kuukausia, tässä iässä aletaan juhlia puolikkaita vuosia. Töppöinen siis eilen 13,5v ja ihan asiakseni ajelin ostamaan kakkuaineita, kun kaapissa ei vastoin oletuksiani ollutkaan kissan märkäruokaa.
Tänään hänellä oli se odotettu ja pelätty akupunktio. En minä koiraa ollut lopettamassa, mutta aloitin kyllä mennessäni kertomaan että sekin on ollut mielessä. Ell sanoi, että jos niin olisin halunnut, niin pelkän koiran iän perusteella ei hän olisi kyseenalaistanut lainkaan. Ihmiset kuulemma jakautuu aika selvästi kahteen leiriin; toiset lopettaa vähän jo varmuuden vuoksi vaikka ei välttämättä olisi vielä mitään kriittistä vaivaa, ja toiset sitten haluaa katsoa mahdollisimman pitkään. Hän oli juuri niin diplomaattinen kuin arvelin eikä tietenkään suoraan sanonut mitä tekisi töppöiselle jos olisi minun housuissani, mutta sivusi kyllä monesti sitä että itsellään on 15v vanhus kotona.
Ell sanoi, että koska minulla on niin kiinteä suhde koiriini, hän uskoo että kyllä minä tiedän sitten kun on aika. Päätös pitää tehdä itse, koska itse sen kanssa täytyy sitten myös elää. Ihan yhtä oikein on lopettaa "vähän liian aikaisin" jos ei sitten jää itse jossittelemaan ja kaipaamaan sitä aikaa mikä olisi vielä voinut olla, tai odottaa että tulee jotain ja tehdä päätös sitten. Sanoin että pelkään että joku aamu herätän sen kusilammikosta halvaantuneena, mihin hän sanoi, että sitten kannan sen päivystykseen lopetettavaksi ja se siitä. Nuoretkin koirat voi halvaantua ja kenen tahansa elämä voi äkisti päättyä tai joutua päättämään, ei sellaisia asioita voi pelätä.
Puhuttiin myös siitä kun se on nyt kahdesti käynyt Pajun päälle niin että veri lentää. Kerran syksyllä se sai samanlaisen raivarin Lakille. (Tähän päälle vielä muutama rähinä ruuasta, mutta niille on selkeä syy.) Nämä siis kaikki käyneet ulkona niin että toinen koira on saattanut osua töppöiseen. Lakille se sai raivarin kun se ohitti kapealla polulla lumivallien välissä niin että niiden kyljet varmaan hipoi toisiaan. Pajun kanssa en ole tarkalleen nähnyt mutta aivan nollasta sataan tappomeiningillä päälle. Ekalla kerralla Pajulla oli reiät niskassa, toisella korvanlehdessä ja niskassa. Varsinkin tämä toinen näytti siltä että jos en olisi mennyt väliin, en tiedä olisiko se lopettanut lainkaan. Paju oli jo katollaan, kirkui ja ampaisi pakoon heti kun lumen seasta isomman alta pääsi. Se kyllä sitten ei myöskään ikinä jää muistelemaan pahalla vaan menisi kohta uudelleen. Myöskään töppöinen ei jää mitenkään kyräilemään, viimeeksi huusin itse sen verran että se kyllä (kuuli ja) luimisteli kauemmas. Jos se olisi kipeä niin sehän jäisi itse jatkamaan ja kyräilemään päiviksi tai viikoiksi, mutta ei lainkaan, mikä saa mut epäilemään että se vaan kuitenkin laittaa vaan nuorta urosta ruotuun. Ell sanoi, että kerta se ei oikein kuule eikä näe, ehkä näihin liittyy myös pelästyminen ts se ei ole havainnut toisen koiran olevan niin lähellä ennen kuin se osuu siihen. Ell käänsi, väänsi, paineli ja tutkaili ja oli sitä mieltä että ei se kyllä suuremmin kipeä mistään ainakaan ole. Mutta hänestä laumadynamiikka on tärkeä asia ja jos vanha koira syystä tai toisesta aiheuttaa jatkuvasti jännitteitä tai ongelmia niin kyllä se on syy tehdä jotakin (lopettaa se).
Hänestä yksi kriteeri on myös se, että hyviä päiviä pitää olla selvästi enemmän kuin huonoja. Ja jos lopetusta kovasti itse pyörittelee päässään, kyllä sekin jostain kertoo. Koiran omistamisen ei tulisi olla taakka, vaan tuottaa iloa. Kyllä vanhan koiran saa lopettaa myös siksi ettei itse jaksa olla jatkuvasti huolissaan sen voinnista.
Töppöinen ei ollut lainkaan yhteistyöhaluinen ja pyysin sille heti kuonokopan. Neulat se antoi laittaa ihan hyvin mutta sitten kun jäätiin kahdestaan ja se yleensä on käynyt melkein torkkumaan, se vaan yritti ravistella ja onnistuikin heittää pari neulaa. Ei ollut hyvä seistä, ei istua eikä maata, ja lopulta se alkoi vinkua ja olisi häipynyt kokonaan. Ärähdin sille ihan että nyt kyllä odotat siinä kun tänne on tultu hoitoa saamaan. Lopuksi hän kyllä oli väleissä lääkärin kanssa ja kerjäsi yhden namipurkin tyhjäksi...
Kotiin mennessä se sitten oli yllättäen tosi huono ja vinkui taas niissä portaissa. Joko sitä sattui pöydällä kun pidin pannasta ja se rempoi tai sitten se oli vain reaktio neuloista. En tiedä. Laitoin sille bot:n ja jätin sen aidan taakse omaan huoneeseen ja lähdin töihin. Hetken harmitti etten vaan tehnyt sitä sittenkin nyt. Olisi ainakin ohi. Miettiminen on kaikkein hirveintä. Ell sanoi, että jos meinaa antaa sen vielä elää, kannattaa etukäteen päättää jotkut selkeät kriteerit ja sitten kun ne täyttyy, toimii vaan heti, eikä enää ala uudelleen miettiä.
Äh,
VastaaPoistaAivan samankaltaisia pohdintoja meillä, samanikäisen kettismummelin kanssa.
Enkä minäkään ole lopputulemaa aikaiseksi saanut 😑
Mä huomaan että olen tosi paljon kuitenkin toisten vietävissä. Aina kun oon jutellut jonkun kanssa, alan kallistua sille kannalle millä hän oli.
PoistaLuulen että nimenomaan pitäisi ratkaista kumman päätöksen kanssa itsen on helpompi elää; vähän liian aikaisin vai vähän liian myöhään.
Onnea 13,5-vuotiaalle, se on hieno ikä. Vanhat koirat ovat erityisiä. Fiksun kuuloinen eläinlääkäri, mutta helppoja nämä asiat eivät ole koskaan. Itse olen korkeaan ikään eläneiden suhteen joskus jälkeenpäin pohtinut, että ei se olisi niin oleellista ollut, vaikka olisivat lähteneet pari kuukautta aiemminkin. Mutta auttaako se nykyisten kanssa tekemään päätöksiä, no ei paljon auta. Kun elämä on tässä ja nyt, eikä kristallipalloa ole. Koiran kannalta kyllä yritän elämänlaatua miettiä tarkkaan, etten vain itseni takia pidä koiraa elossa. Toisaalta joskus on oma jaksaminen ollut ihan liikaakin koetuksella erityisesti yhden koiran suhteen, ja joku olisi jo varmaan luovuttanut, eikä sekään olisi väärin, vaikka oma ratkaisuni on toistaiseksi ollut purra hammasta niin kauan kuin koiralle tulee hyviä aikoja. Toisaalta myös lohduttaa pelkkä tieto siitä, että jos lopullinen seinä tulee vastaan, niin ei tarvitse enää jaksaa. Minun pitää kuitenkin ratkaisun kanssa pystyä itse elämään.
VastaaPoistaMuutama koira on lähtenyt yllättäen eikä aina niin nätisti, mutta sillekään ei voi mitään, sitten pitää vain toimia siinä tilanteessa niin nopeasti kuin pystyy. Parin koiran kanssa on päätöstä ehtinyt kypsytellä kauemmin ja sitten on vain tullut se hetki, joka tuntuu oikealta. Muutaman koiran kun on rajan taakse saatellut, niin on myös oppinut armollisuutta sen suhteen, ettei elämä ole täydellistä eikä ennakoitavaa ja se saattaa vielä loppumetreilläkin tarjoilla äkkikäänteitä. Olisi mukavaa, kun voisi kysyä suoraan koiralta itseltään, miten se elämänsä ihan todella kokee, mutta pitää vain tyytyä tarkkailijan rooliin ja toivoa itselleen viisautta lukea koiraa ja kokonaisuutta mahdollisimman hyvin.
Töppöisen isä eli 17v ja emä 15v, minkä takia se on "vasta" 13,5v. Tiedän että vertailu on tyhmää, tosi tyhmää varsinkin tässä asiassa, mutta ei siitä mihinkään pääse että suvussa on pitkäikäisiä koiria ja se ei vielä ole mikään ihan ikäloppu kuitenkaan.
PoistaJäin miettimään tuota että onko sillä parilla kuukaudella niin väliä. Onko enää mitään mitä odottaa? Onko vanhan koiran odottamat asiat jotenkin huonompia kuin nuorempien, kun sen osoittama innostuskin ehkä on hillitympää? Onko siis enemmän oikein olla onnellinen umpihankimetsälenkistä vai tunnin haistelukierroksesta?
Kamala aihe, miten tahansa sitä vatkaa niin ei sen viisaammaksi tunnu tulevan.
No sepä, tämä on niin monitahoinen ja hankala aihe. Mun mielestä vanhan koiran jutut ei ole yhtään vähäarvoisempia kuin nuorenkaan. Ympyrät ehkä pienenevät, mutta niin saa vanhana käydäkin, tärkeää on se, että elämässä on vielä iloa tuottavia asioita. Ja nenä yleensä toimii vielä silloinkin kun muut aistit ehkä hiipuvat.
PoistaToivon koirilleni pitkää ikää, mutta vielä enemmän mahdollisimman hyvää elämää. Jälkikäteen olen joidenkin edesmenneiden kohdalla miettinyt, ettei sillä suuressa kuvassa ole merkitystä, vaikka se elämä olisi ollut pari kuukautta lyhyempi. Siis erityisesti siinä tapauksessa, että takana oli hyvä ja pitkä elämä ja oltiin joka tapauksessa ihan loppusuoralla, eikä koira olisi enää menettänyt mitään elämänsä huippuhetkiä, sen elämä oli valmis. Silloin en jää kuukausia laskemaan, vaikka en millään lailla kadu sitä, etten tehnyt ratkaisua paria kuukautta aiemmin, siitä ei ole kyse. Ei kai nuoremmankaan koiran kanssa kannata kuukausia tai vuosia laskea, jos elämänlaatu on huono ja on pakko päästää irti, mutta tuntuuhan se ihan hirveän paljon epäreilummalta.
Mahtavan pitkäikäiset vanhemmat koirallasi kyllä on ollut. Oman vanhimman suvussa ainakin on myös 17-v eläneitä koiria, mutta sen vanhemmat eivät niin kauan eläneet, enkä hirveästi usko sen itsensäkään niin tekevän. Vaikka voihan se vielä näyttää mulle pitkää nenää, kuka tietää.
Mulla on joskus vanhojen koirien kanssa tullut sellaisia takapakkeja, että olen luullut joutuvani lopettamaan ne piankin. Sitten ne ovatkin yllättäneet ja vastanneet hoitoon hyvin ja saaneet hyvää jatkoaikaa. Pääsääntöisesti annan koiralle mahdollisuuden ennen lopullista päätöstä, jos siihen ei ole painavaa estettä ja jotain kokeilemisen arvoista vielä on. Tilanteet ovat aina niin erilaisia ja yksilöerot suuria, niin koirien kuin omistajienkin, siksi nää ei ole helppoja juttuja. Joskus päätöksiä joutuu miettimään epätietoisuudessa. Ja joskus tulee niitä äkkitilanteita, joissa ei miettimisaikaa anneta. Mutta vanhukset ovat usein aika sitkeitä.
Mielipiteitähän ihmisillä aiheesta riittää, joskus aika hätkähdyttäviäkin. Eräs metsästyskoiramies taannoin paheksui minulle, kun hänen naapurinsa ei lopettanut sakemanneja, joiden vauhti ratsastusretkillä mukana juostessa oli hidastunut. Itse hän kertoi lopettavansa koiransa 8-v iässä, etteivät ne joutuisi kärsimään, paitsi pystäreiden hän antoi elää 10-v. Jäin sanattomaksi.
Omien koirien kanssa yritän luottaa siihen, että asiat kyllä menevät omalla painollaan, ja yhdellä koiralla lisäksi on sen ja sen sairauden niin hyvin tunteva lääkäri, että hänen arvioihinsa voin luottaa.
Mulla on loppusuoralla oleva, kohta 13-v mummeli, jolla on vaikka ja mitä vaivaa. Vaivoja on ollut ihan nuoresta asti, enkä ikinä olisi uskonut että sille oli korteissa näin pitkä ja kuitenkin hyvä elämä. Nyt lisää hoitokeinoja saati parannusta ei ole enää jäljellä, vaan nyt se on vaan tietynlaista odottamista ja rajanvetoa. Meillä ei ole hyviä tai huonoja päiviä, meillä on vaan hyviä ja huonoja hetkiä, enimmäkseen siltä väliltä. Aina kun se ulos päästessään näyttää nauravan, ottaa vähän juoksuaskelia ja meinaa lähteä haastamaan nuorempaa koiraa leikkiin, lykkään lopetuspäätöstä.
VastaaPoistaRajanveto on tälleen pikku hiljaa etenevien ongelmien kanssa älyttömän vaikeaa. Minä todellakin lasken kuukausia, viikkoja, päiviä. Tämä on mulle myös erityisen rakas koira, ja edellisten kanssa ovat olleet lopetussyytkin selkeämmät. Huoh, ei ole helppoa.
Kiva että aihe on herättänyt kommentteja.
VastaaPoistaYllä olevasta "tämä on mulle erityisen rakas koira" tuli mieleen se mitä olen tässä hautonut kauan mutten oikein osaa pukea sitä sanoiksi. Töppöinen ei ole erityisen rakas, tai ehkä kaikessa vaikeudessaan on, mutta en ikinä herättäisi sitä henkiin ja ottaisi sitä uudelleen jos voisin niin tehdä. Sienen ottaisin sekuntiakaan miettimättä. Töppöinen on helvetin vaikea, arjessa raskas koira. En enää muista tarkkaan mutta varmaan jossain 4-7v välillä vietin melkein vuoden hiljaa mielessäni miettien voiko koiran lopettaa koska en jaksa sitä enää. Se oli hirveä remmirähjä ja aggressiivinen myös ihmisille ja olin niin loppu siihen että lenkkeilin sen kanssa keskellä yötä pitkin puskia kun muualla ei kehdannut. En löytänyt itselleni armoa joten päätin vain selviytyä.
Ei lopettaminen koskaan ole helppoa. Kaikkeen tottuu ja vaikka sen poistuminen tulee olemaan helpotus, onhan se myös iso muutos. Se kasvoi mun kanssa aikuiseksi ja on nähnyt melkein kaiken. Kyllä siitä surua jää mutta en usko että niinkään kaipaan sitä. Kamalaa, saako näin edes sanoa...
Nyt pelkään että hankkiudun siitä eroon liian aikaisin siksi että haluaisin vaan eroon siitä, ja että kadun sitä sitten kuitenkin joskus.
Tämän ymmärrän 100%. Mulla oli tällainen, jonka pelko- ja aggressiotilat pahenivat iän myötä, ja lopulta koiran ollessa vajaa 10-v päätin että nyt riittää. Olin lopetusta pitkin vuosia hautonut, mutta lopullisen päätöksen (eli viimeisen insidentin) jälkeen se lähti samana päivänä. Silloin tunsin suruakin selvemmin helpotusta ja tiesin että se oli oikea päätös. Jälkeen päin mua on siitäkin huolimatta vähän kaduttanut. Ei katumisen pelolle kannata kuitenkaan antaa liikaa valtaa päätöksenteossa, eikä katuminen välttämättä tarkoita että päätös oli väärä.
PoistaMutta kun oon tähän asti selvinnyt, ei minusta ole tappamaan sitä enää tässä vaiheessa. Kastrointi 8-vuotiaana teki siitä niin sairaalloisen ahneen, että se helpotti monia tilanteita. Nykyään kun se ei paljoa kuule eikä näe, siltä menee paljon asioita ohi ja siksi sen kanssa on rennompaa. Se ei vaan siis välttämättä huomaa toista koiraa tms. Toisaalta silmät saa olla selässä edelleen koska aina on se riski että se pelästyy jotain mikä pääsee liian lähelle ennen kuin se huomaa, ja se suuri aggressio asuu siellä koirassa edelleen.
PoistaEn tiedä millainen kilipää pitäisi osua käsiin että sen oikeasti kykenisi lopettamaan "vain" käytöksen takia. Toisille on niin helppo sanoa että tottakai saa päästää irti ja että koiran omistamisen pitäisi tuottaa iloa eikä jatkuvaa häpeää, ahdistusta tms. Ei töppöisen kanssa toki aina sellaista ole, onhan se tehnyt huikean harrastus-uran ja omilleen se on aina ollut hyvin rakastava ja omistautuva.
(Musta tuntuu että poukkoilen aiheesta toiseen. Melkoista tajunnanvirtaa.)
No tuota ei ollut kiva lukea. Että sua pitäisi nyt ymmärtää, mutta sä et yritä ymmärtää muita? Sellaisia, jotka on lopettaneet koiran käytöksen takia, vaikkei se edes ollut joka tilanteessa täysi kilipää?
VastaaPoistaEi kun nimenomaan kaikki ihailuni ja sympatiani heille jotka ovat sellaisen päätöksen saaneet tehtyä!
Poista