maanantai 7. marraskuuta 2016

Rally-tokokoulutus

Lauantaina oltiin Elli Kinnusen rally-tokokoulutuksessa. Täällä päin on tosi vähän rallykoulutusta ylemmille luokille, ja kun tämä sitten oli jäämässä vajaaksi, ihan silkasta kannatuksesta maksoin kaksi koiraa. Sienen rally-tokossa ei ole mitään varsinaista ongelmaa, vain harjoituksen puutetta, ollaan keskitytty niin paljon muihin lajeihin. Töppösellä sen sijaan oli ihan oikea ongelma, mihin halusin vinkkejä.

Menin paikalle jo aamupäivällä seuraamaan aloittelevien ryhmiä. Pelkästään kuuntelemalla oppii tosi paljon, ja ihmetyttää miten paljon ihmiset aina väheksyy koulutuksia, jos ei pääse oman koiransa kanssa. Enemmän sitä kerkiää kirjoittaa muistiinpanoja kun ei treenaa itse ;) Mä olin kyllä myös ainoa joka kirjoitti mitään ylös, en tiedä muistaako ihmiset niin hyvin vai mikä siihen on syynä. Itse ajattelen kirjallisesti ja siten myös opin eniten, kun kirjoitan ensin vihkoon ja sitten toiseen kertaan koneelle.

Koulutus oli oikein antoisa, tykkäsin kouluttajan tyylistä ja Sienenkään kanssa ei ahdistanut. Minulla on edelleen iso kynnys mennä sen kanssa mihinkään ns. tavalliseen koulutukseen, jos en tunne kouluttajaa ja on yhtään riskiä, että sieltä tulee jotain "nyppää remmistä kunnes se seuraa paremmin" -tyylisiä ohjeita. Mulla on onneksi nykyään pokkaa vastustaa ja kieltäytyä, mutta siinä vaiheessahan rahat on menneet jo täysin hukkaan ja sitten jäljellä on lähinnä se "ei mulla ole sulle muuta vinkkiä kuin osta parempi koira" -hiljaisuus. Rally on tietty lajina jo lähtökohtaisesti pehmeämpi kuin pk-puoli, ja kouluttajat ymmärtävät että koiria on hyvin erilaisia eikä se nyppimällä vaatiminen monenkaan kanssa saata lainkaan toimia. Tämäkin kouluttaja puhui vaatimisesta, mutta kyse ei ollut lainkaan mistään nyppimisestä, vaan siitä, että jos koira osaa suorituksen tietyllä tasolla, vähemmästä ei pidä palkata. Kriteerin hallintaa siis. :)

-kaikki mitä tehdään radalla, arvostellaan - vrt. tokon liikkeiden välit jossa jossain määrin mahdollista sosiaalisesti palkata, rauhoitella, hetsata, viritellä seuraavaan tehtävään jne.

-suurin osa rallysta on seuraamista - miten saada oma koira haluamaan pitkäkestoista seuraamista kiemuroineen?

-kaikki lähtee motivaatiosta: tarjoa koiralle elämyksiä kentällä, radan pitäisi olla seikkailu eikä puuduttavaa pakertamista

-virheet kuuluu oppimiseen, älä heti auta

-koiralle olisi hyvä saada luotua ajatusta siitä, että häiriö = mahis palkkaan, ja mitä isompi häiriö, sitä parempi palkka tulossa hetkellä millä hyvänsä

-treeneissä kannattaa olla joku teema: häiriöt, seuraaminen, kylttien tekninen osaaminen, rata

-ratatreeniä kannattaisi tehdä vain n. kerran kahdessa kuukaudessa! Koska ihmiset haluaa tehdä sitä, kursseilla kompromissi on joka toinen kerta tekniikkaa ja joka toinen kerta rataa. Koskaan ei tehdä samaa rataa kahteen kertaan, ei sellaista tule kokeessakaan ja se syö tehokkaasti "rata on seikkailu" -ajatusta. Jos tekniikka kusi, treenaa erikseen, jos kokonaisuus kusi, muuta rataa ainakin vähän.

-ratatreenissä aina etukäteen mietittävä mistä aiotaan palkata, siis kyltti millä kohdalla palkataan, ja mitä vahvistetaan: tekniikkaa (ruoka, palkan suunta huomioon ottaen vahvistamaan teknikkaa) vai tunnetilaa (lelu, tai jos ei leiki, ruuan saalistaminen)?

-jos radalla kyltti mitä koira ei osaa, tee siinä pyörähdys tms kiva liike. Radalla tehdään vain kylttejä jotka yksittäisinä valmiita!

-ylikouluta, esim. 360 oikeaan kolme kertaa peräkkäin, peruutus kymmenen askelta, 40 kyltin rata, hypyn jälkeen metrin päässä avoin houkutusrasia jne. Tällöin koetilanne on koiralle vain helppo treeni.

-lähtö on tärkein kyltti ja sitä pitää vahvistaa paljon. Koiran halutaan olevan tarkka, skarppi, keskittynyt ja valmis - jos ei ole, älä koskaan lähde radalle, tai hyväksyt huonon mielentilan.


Pöne mes-radalla


-häiriöt: jos koiralla hyvä motivaatio ohjaajaa ja tämän kanssa tekemistä kohtaan, häiriöt on helppo sietää. Häiriöihin lankeaminen voidaan jakaa kahteen ryhmään: koiran mielestä joku muu juttu on kivempaa kuin ohjaajan kanssa tekeminen (mieti palkkausta, tee yhdessä tekemisestä vielä kannattavampaa) tai koira luulee että on ihan ok käydä vähän häiriössä ja palata sitten samalla vauhdilla jatkamaan ohjaajan kanssa siitä mihin jäätiin (kerro, että se ei kyllä käy - tässä kohtaa koiralle sanottiin nätisti "oijoijoi" tms ja esim. haettiin se takaisin, ei aleta lirkutella ja houkutella tai juosta karkuun tms, tällöin koiran mielestä hän meni häiriöön mistä ohjaaja aktivoitui pelleksi = hauskaa. Hae siis koira pannasta pitäen takaisin ja sitten kehu, että tässä sun piti olla ja nyt jatketaan, ja palkka vasta kun tekee jotain)

-keskittymistä aletaan harjoitella hyvin pienissä osissa, esim. 10s pätkä - tauko - 10s pätkä. Tauolla koira saa katsella häiriöitä. Itse asiassa taukoasiat pisti taas kovasti silmään, mä toivoisin että näistäkin puhuttaisiin enemmän, koska moni ei varmasti tule lainkaan ajatelleeksi. Henkilön A vuoro alkaa, hän hakee koiran autosta, tulee halliin, koira on remmissä ja sitten aloitetaan se "no mitäs te haluatte tehdä tällä kierroksella" -puhe. Koira nuuhkii maata, komentaa ohjaajaa haukkumalla, vinkuu häkissä olevaa koiraa kohti ja flirttaa sille, puree remmiään, nukahtaa pystyyn tai kuka nyt mitäkin tekee - joka tapauksessa kaikki ei-toivottuja asioita, roskakäytöstä, sitä mitä ei haluta rally-tokoon (tai mihinkään muuhunkaan lajiin)! Miksi se koira pitää ottaa siihen tekemään kaikkea mitä ei haluta sen radalla tekevän? Se mikä tapahtuu, vahvistuu, aina. Koiralle jää mieleen, että oli mun vuoro, mentiin kehään ja sitten tein kaikkea omaa kivaa, sitten hetken ohjaajan kanssa jotain, ja taas omaa kivaa kun ohjaaja kävi läpi palautetta kouluttajan kanssa. Totta kai on koiria, joille rauhoittumista pitää opettaa paljonkin, mutta silloin on keskityttävä siihen eikä samalla pysty suunnittelemaan treeniä kouluttajan kanssa. Tässä koulutuksessa oli tosi paljon enemmän koiria, jotka olisi ennemmin tarvinneet korkeampaa virettä ja parempaa motivaatiota ohjaajan kanssa tekemiseen, joten mun sielua särki katsella sitä miten paljon ne sai viihdyttää itse itseään sen sijaan että ne olisi olleet tiukasti häkissä, autossa tai käy siihen -makuulla taukojen ajan ja sitten varsinainen suoritus olisi ollut vain oikeassa vireessä ohjaajan kanssa tekemistä. Mutta enpä ruvennut huutelemaan :) Ja kuten vähän alempana olevasta kuvasta näkee, itsekin keskustelen kouluttajan kanssa niin että koirani hengaa, sentään on oma jalka vadilla ettei se voi tarjota sitä, mutta miksei se makaa "käy siihen" niinkuin yleensä tauot makaa!

-koirat ei tarvitse palkkaa hengittämisestä! Ihmisillä kauhea tarve palkata ihan kaikesta. Jos esim. osaa istua, mutta tarvii nyt kolme käskyä ennen kuin tapahtuu, niin älä ihmeessä palkkaa kun se lopulta istui, tällöinhän ei ole mitään syytä ensi kerrallakaan istua nopeammin (ekalla käskyllä).

-perusasento pitäisi olla koirankin "perusasia" eli tosi paljon treeniä perusasentoon hakeutumiseen, koira saa tarjota ilman käskysanoja. Eri kulmia joko niin, että jättää koiran odottamaan ja siirtyy itse, tai jos vire laskee odotuksesta tai ei osaa olla paikallaan, esim. namilla heittäen (heitä nami sinne mistä kulmasta haluat koiran tekevän seuraavan toiston)

-eteneminen treeneissä tärkeää! Jos treenaa päivittäin ja on viikon päästä täsmälleen samassa kohdassa, jossain on iso vika. Koulutus tulee ajatella rullaportaina, jotka menee koko ajan eteenpäin. Vaikeuta (häivytä apuja) siis riittävän nopeasti, kolme kertaa avun kanssa ja neljäs toisto jo ilman.

-käännösharjoituksia kummallekin puolelle:
-koira sivulle seisomaan, pyöräytä ohjaajan taakse niin että takapää osuu ohjaajan vastakkaiseen jalkaan (tämä on pohja täyskäännöksille)
-vatitreeni: koiralla etujalat paikoillaan vadilla, takaosa kiertää
-perusasennon kautta


Mes-rataa


-kriteeri tulee jokaisen päättää itse, esim. millaisen seuraamisen tai kuinka suoraan eteen tulon haluaa. Pidä siitä kiinni.

-rallyssa kolme "pyhää sijaintia": edessä, vasen ja oikea perusasento. Linjat (=palkan odotuksen suunta) kuntoon! Palkka tulee alussa aina suoraan ylhäältä linjaa pitkin.

-poispäin koirasta kääntyminen ainoa missä linja rikkoutuu ja saa palkata sivusta, esim. 360 oikealle koira vasemmalla -> palkka oikeasta kädestä vahvistaa pyörimisen suuntaa

-jos jokin liike ei teknisesti toimi, checklist on seuraava:
1. missä kohtaa naksautat
2. mistä palkkaat (tukeeko palkan suunta oikeaa asiaa)

-eteen tulo seinää vasten kyykyssä nojallaan

-leikki - irti - lelu maahan - kehu ja oma liike (sosiaalinen palkkaus) - lelun saa ottaa vasta luvalla

-pk-koiralle imutus / viettimaailma mukaan alusta asti eli esim. seuraamisen koulutus imuttamalla onnistuu usein oikein hyvin. Seurakoiralle hoksaamisen kautta: yhdessä kävelyä, naks katsekontaktista, palkan suunnalla koira halutulle kohdalle. Tämä oli hienointa mitä tässä koulutuksessa sanottiin, tämä kiteytti kaikkien näiden vuosien ongelmat Sienen kanssa! Vihdoinkin joku osasi pukea sen sanoiksi ja jotenkin oli suuri huojennus ymmärtää, että imutus/houkuttelu ei toimi koska se ei toimi, vika ei ole minussa tai koirassa.

-aktiivisuusharjoitus aloittelijoille: ohjaaja kyykyssä, kun koira hakeutuu etupuolelle, naks ja palkka. Sama myös ohjaaja seisten.

-vakiokäytös: esim. kun otat koiraa autosta
-jos sanot "odota", koiran vakiokäytös on yrittää karata
-jos sanot "vapaa", koiran vakiokäytös on odottaa lupaa
-kentällä vakiokäytöksen pitäisi olla vähintäänkin kontakti, mahdollisesti perusasennon tarjoaminen ts. koira tarjoaa sitä itse oletuksena ilman että joudut (tai edes ehdit) pyytämään

-jos ohjaaja viestittää rauhaa, koiran vaikea tuottaa kiihkoa, ja päin vastoin. Esim. matalavireisten koirien kanssa ohjaajankin on leikittävä niin, että hiki tirskuu


Tämä on niin Sieninen kuva, kouluttaja selittää, ohjaaja kuuntelee ja Sieni odottaa "äiti mitä sit tehdään" <3


-"ei se liike onnistunut koska tämä kävi liian kuumana" on huono selitys. Älä yritä laskea virettä, vaan lisää teknistä osaamista, tällöin et tapa koiran intoa ja näyttävyys säilyy

-alussa leikkiminen on pitkälti irti - kiinni - irti - kiinni jne eli irroittamisesta saa aina palkaksi uuden purun (ei ruokaa). Sitten kun irti-käskyn jälkeen koiralle jää maaninen tuijotus, on hyvä aika antaa joku muu käsky, tällöin mielentila on kohdillaan.

-häiriötreenit koira perusasennossa voidaan jakaa kahteen ryhmään
-reaktiorajan alapuoli: asioita joihin koiralla ei tule mieleenkään reagoida (joita se ei edes huomaa), tyyliin vieras ihminen nousee kaukana istumasta seisomaan. Kynnystä kasvatetaan pikku hiljaa
-reaktiorajan yläpuoli: asioita joihin koira reagoi, esim. saksalaisessa täyskäännöksessä koiran ollessa ohjaajan takana, joku hetsaa siellä lelulla, jolloin koira vilkaisee sinne "kappas lelu" ja toivottavasti valitsee "mutta mulla on tässä tehtävä kesken" eikä "lähden sinne".
-tärkeää harjoitella molempia! Häiriön huomaaminen ei ole huono asia, palkataan kun valitsee itse pysyä tehtävässä. Kaikkia maailman häiriöitä ei kukaan pysty ennakoimaan ja kouluttamaan, joten enemmän iloa siitä, että koira osaa hillitä itsensä ja pysyä tehtävässä, kuin siitä, ettei se muka edes huomaisi mitään. Muita treenata paljon noita ns. kuolleita kulmia eli kun koiran huomio on hetken poissa ohjaajasta tai kun se irtoaa johonkin: saksalaiset, pyörähdys, hyppy, merkki jne.

-häiriötreeneissä muista aina tarkkailla koiraa, ei saa olla liian vaikeita tai kuormittavia, toisaalta jatkuva onnistuminen kertoo liian mukavuusalueella pysymisestä eikä koira opi silloin mitään. Koira saa tehdä virheitä! Avustajan tehtävä on huolehtia, ettei palkkaannu niistä, eli jos esim. yrittää karata lelulle, laitetaan lelu piiloon ennen kuin koira ehtii ottaa sen, sitten yritetään uudestaan. Heti ei kannata helpottaa tehtävää, vaan antaa pari yritystä, jos silti ei onnistu, vasta sitten vähän helpotetaan. Jos vaikka tekee pyörähdystä ruokakupin vieressä ja koira jäätyy "emmä pysty kun melkeen joudun astumaan sen päälle", älä heti mene kauemmas, muuten opetat että jäätyminen on ok eikä sun tarviikaan pystyä.

-aktiivinen ja passiivinen käsiapua (houkuttelu), esim. maahan menossa:
-aktiivinen = koira näkee käden liikkeen ja menee sen perässä maahan
-passiivinen= käsi valmiina alhaalla, eli heitetään vaikka nami ja koiran hakiessa sitä, laitetaan käsi valmiiksi alas -> koira tulee ja menee maahan kädelle
-passiivinen tosi paljon helpompaa häivyttää, pyri aktiivisesta aina nopeasti eroon!

-kädellä ohjaaminen (oikealle) sivulle niin, että etuosa paikallaan, takajalat kääntyy. Jos koira tulee sivulle "pää edellä" ja käy kääntymässä ohjaajan takana, ongelmia tuleetäyskäännöksissä. Tämä taitaa olla täsmälleen Sieni.

-luopuminen/houkutus:
-koira karkaa houkutukselle = ei ymmärrä että se ei ole kuuma kohde, jonka saa vaan luvalla
-koira väistää = sanottu liian rumasti

-houkutus hihnan mitan päähän, kun palaa ohjaajaa kohti, palkka poispäin houkutuksesta ohjaajan taakse. Jokaisen toiston pitäisi puolittaa jumitusaika, mikäli ei, ei toimi sille koiralle

-ns. kontaktikävely houkutuksen ympärillä, eli liikutaan koko ajan koira hihnassa, naks ja palkka aina kun katsoo ohjaajaa, jos katsoo muualle, liike pysähtyy heti

-treenaa hypyn ja putken jälkeen (=vire nousee) teknisiä tehtäviä, pystyttävä keskittymään

-saksalainen täyskäännös, pyörähdys, eteen tulo tms houkutusta kohti, pystyttävä keskittymään

-kuuntelutreeni: jos ongelmia esim. jäävien sotkemisessa eli menee sitkeästi maahan istu-käskyllä. Tehdään pari kierrosta niin, että sanotaan "kissa", "sika" jne ja palkka kun ei tee mitään, sitten "istu" - todnäk istuu

-peruutuksen alkeet seinän vieressä niin, että jätetään koira perusasennosta (seisten) odottamaan, ohjaaja astuu 10cm taaksepäin, ja pyytää koiran siitä sivulle. Osaako peruuttaa vai lähteekö kiertämään?

-puolenvaihto edessä vasta kun vahvat molemman puolen seuraamiset. Ensin paikallaan ohjataan koira edestä ja peruututetaan halutulle puolelle, sitten vasta sama liikkeestä. Alusta asti ymmärrettävä mihin on menossa jolloin valmiiseen liikkeeseen ei tule pyörimistä, vaan himmaa sen verran että ohjaaja saavuttaa oikean kohdan

-puolenvaihdot: ensin käskysana, sitten käsiapu jos sitä tarvitaan - käsky valmistaa koiran että nyt se on tulossa ja nyt katso mun käsiohjausta. Jos tulevat yhtä aikaa, koira helposti tekee omia voltteja milloin milläkin käden heilautuksella.

-radalla ei pidä olla kehuautomaatti ja pälpättää jatkuvasti (moni tekee tätä kokeessa, vaikka treeneissä olisikin hiljaa). Säästä kehut hetkiin, joissa ne on oikeasti ansaittuja!

-jos tehtävä on vähän epävarma, lisää häiriötä - voi yllättäen auttaa! Esim. eteen tulo tuppaa jäämään helposti vinoksi: lisää ihan lähelle lelua heiluttava appari tai ruokaa purkkiin, koira joutuu keskittymään että nyt väistän tota häiriötä ja panostan tähän eteen tuloon tosi kovasti, että onnistun.

-seuruun opetus lyhyesti, kolme eri tapaa:
1. imutus: pään asento, suoruus, askellus kuten halutaan. Käden nosto oleellisin kohta onnistumisen kannalta.
2. jakkara/koroke: etuosa paikallaan, takaosa kiertää, alustan häivytys pikku hiljaa, sitten ympyrän isonnus
3. sheippaaminen ns. kontaktikävelystä

Häiriötreeni. Ei häiriinny :)


Töppösen ongelma on ratasuoritus ja (koetilanteen) vire. Meillä oli ensin yhteistreeni ennen yksilövuoroja, ja pönen ryhmän yhteistreenin aiheena oli seuraaminen (kaikki teki oikealla). Perusasentoon itse hakeutumista, eri kulmia, käännöksiä, sivuaskelia, peruuttamista. Pönellä ei oikeastaan ihmeitä näissä missään. Ryhmässä oli kaksi muuta koiraa, ja pöne pysyi myös yllättävän lunkina, tosin syötin sitä taukojen käy siihen -makuussa aika tiuhaan. Pari hetkeä oli, kun se meinasi alkaa härväämään, esim. tuli vasemmalle sivulle oikean puolen käskyllä, ja siihen kyllä vaan toimii se Krista Karhun ohje: estetään nätisti fyysisesti, pidetään siis vaan kiinni hetki ja sitten toistetaan se mitä haluttiin koiran tekevän. Kun vaan ehdin reagoida tosi nopeasti ja katkaista sen ennen kuin koira on ehtinyt tehdä jonkun väärän liikkeen.

Omalla vuorolla sitten mes-rata, eteisessä oli ihmisryhmä minkä läpi piti tunkea, lähtökyltillä meitä vielä odotutettiin kun tuomari halusi tarkistella jotain papereita jne. Lähdössä se vajosikin sitten hyvin tyypilliseen koekoomaan, mutta lähti seuraamaan ja oli ekalla kyltillä ihan skarppina, joten käskettiin palkata. Toisella kerralla tehtiin koko rata, eikä siinä mitään, se oli ihan jees, siis mielentila, pari kylttiä oli minkä tiesin olevan heikompia ja ne ei oikein onnistuneetkaan, joten vähän tekniikkatreeniä kanssa luvassa (mm. ison merkin bongaus oli vaikeaa, tarjosi ensin spiraalin merkkiä). Puhuttiin siitä, että hän on hyvin totinen työntekijä ja vaikka se jurottaa sivulla eikä näytä olevan kovin skarppina, se kuitenkin oli, häntä heiluu jne joten ehkä mun pitäisi vaan höllätä kriteeriä. Harva koira pystyy kokeessa samaan kuin treeneissä, ja se että se tuntuu musta kauhealta ei tarkoita että se näyttäisi kauhealta. Tuomari arvostelee vain sitä mitä hän sillä kertaa näkee, eikä ota kantaa siihen, onko koira "parempi" vai "huonompi" kun normaalisti treeneissä. Lähtökylttiä kannattaa nyt toki treenata, palkata siis paljon siitä, lisäksi ihan häiriötreenejä perusasentoon että saataisiin koiraa vähän enemmän aktivoitumaan ylöspäin. Olisi siis ihan opetettavissa, että ympäristön kuormitus ei ajaisi sitä möllöttämään, vaan se purkaisi paineen ohjaajan suuntaan (ylöspäin, siis käytännössä esim. hieman pompottaisi seuruussa jne) - mutta en mä tiedä haluaisinko mä sitäkään... joka tapauksessa pöne ei esittänyt ongelmaansa kovin suuresti, ja olivat sitä mieltä, että kokeeseen vaan, kyllä siitä valio vielä tulee. Hah haa, niin vissiin! :D

Sienen kanssa tehtiin yhteistreenissä häiriötä ja houkutusta (eri ryhmät teki eri juttuja, jotta nähtiin kouluttajan eri teemojen harjoituksia laajasti) ja Sienihän nyt oli taatun sieninen, sitä ei haittaa mikään muu kuin toisen koiran ohjaajan komentaminen. Omalla vuorolla päivän viimeisenä olin itse jo niin poikki, että mitään suurta ei jaksanut, joten tehtiin oikean puolen perusasentoa vadilla ja saatiinkin sitä kivasti eteenpäin, hemmetti että olen taas jumittanut. Lisäksi katsottiin puolenvaihtoja takaa ja jalkojen välistä, sekä vasemman puolen poispäin ja kohti kääntymiset. Niissä ei mitään ihmeitä. Oikealla pitäisi opettaa ne kanssa, mutta koko oikealla seuruu on niin palasina vielä, niin en ole kauheasti tehnyt, ja ihan hyvä niin.

Sienelle vielä pari huomiota:
-palkka aina samalla tavalla, loppua kohti alan itse selitellä "se on jo aika väsynyt" ja palkkaan hissutellen - WTF! Muista, että koiran vaikea tuottaa kiihkoa, jos ohjaaja vaisu. Jos et itse jaksa enää panostaa 100%, lopeta sitten mieluummin kokonaan.
-jos koira reagoi toisen ohjaajan komentamiseen, tärkeää että aktivoituu ennen palkkaa, eli esim. siirrytään askel ja pyydetään koiraa tulemaan mukana ("sivu"), mistä palkka. Tärkeää myös olla itse ahdistumatta, mitä väliä jos koiralla käy korvat luimussa, kun se kuitenkin on kuulolla ja tekee mitä pyydetään?

kuvat (c) paikalla olleet

1 kommentti:

  1. Iso kiitos tästä Laura <3

    Tässä oli paljon niitä ajatuksia, joita olen itsekin miettinyt. Toteutus on vaan vielä alkuvaiheessa, mutta tästä artikkelista sain todella paljon vinkkejä tämän talven ja ensi kevään treeneihin !

    VastaaPoista