sunnuntai 31. maaliskuuta 2019

Mitä tehdä, kun ei mahdu tekemään sitä mitä pitäisi?

Tänään ulkona nosetreeneissä, tämä oli nyt toinen kerta kun pieni porukkamme on päässyt talvikauden jälkeen treenitilasta ulos. Oltiin satamassa vanhoilla VR:n rakennuksilla sellaisen joutomaan reunalla, ja käytettiiin luvatta lahonneen rakennuksen yhtä ulkonurkkaa. Toinen haju oli maassa lumen alla olleen autonrenkaan sisällä, ja toinen sortuneissa kiviportaissa toisen askelman korkeudella.

Ensimmäinen koira pissasi alueelle useampaan kohtaan, ja siinähän se sitten meni kaikilla muillakin ihan kuseskeluksi. Sieni oli ainoa joka ei niin tehnyt, se oli kyllä myös ainoa narttu joukosta. No kyllä sekin haisteli toisten pissoja ja aika kohtuuton häiriö se olikin, kun kusia oli ihan kummankin piilon vieressä. Eikä me älytty siirtää piiloja, lääniä siellä kyllä olisi riittänyt. Töppösen otin suoraan autosta etsimään, en käyttänyt sitä pissalla ensin, koska juuri kotona oltiin oltu aamulenkillä ennen lähtöä eikä sillä voi olla hätä. Olisi silti pitänyt, jatkossa muistettava, että selkeästi ensin pissalle muualle ja sitten hommiin alueelle. Sitten voi myös antaa satikutia jos meinaa kuseskella, nyt oli vähän sellainen olo, että oma vika, eikä kehtaa kauheasti koiralle motkottaa. Ja olihan se muutenkin aika haastava paikka, kun edellisen pissat siinä haisi. Olisin silti ärjäissyt että nyt loppuu kuseminen ja alkaa etsiminen, jos olisin älynnyt antanut sen ensin luvan kanssa pissiä muualle.

Sieni suoritti kiistatta paremman etsimisen kuin töppönen, kusien nuuhkimisen ohella se löysi piilot ja selkeästi reagoi niihin. Nyt Sienelle seuraavaksi ilmaisu.

Töppönen veti aloitussuunnassa ekana olleesta autonrenkaasta ohi, mielestäni se hieman reagoi hajuun ja jäin sitten jumittamaan siihen ja yritin olemuksellani painostaa koiran ilmaisemaan, mutta ei. Se vaan yritti etsiä muualta. Lähetin sen kerran uudelleenkin että nyt todellakin ilmaiset tämän etkä jatka mihinkään, mutta koira oli jotenkin ihan kuutamolla ja sääti vaan. Se useaan kertaan nuuhki rengasta juuri siitä mistä haju oli laitettu, mutta ei reagoinut mitenkään. Aloin epäilemään oliko se sitten kuitenkaan haistanut sitä, myöhemmin selvisi että tarran päälle oli tippunut hieman lunta ja luultavasti hajukuva oli ainakin erilainen, tällaista ei ole koskaan ollut. Annoin sen sitten jatkaa matkaa ja seuraavaksi samanlaista sekoilua oli portailla. Se halusi enemmän vain haistella niitä pissoja ja kiipeillä edestakaisin. En tajua miten itsekin jäädyin ihan täysin, olisi pitänyt vaan keskeyttää ja suunnitella vaikka uusi treeni sen sijaan että antaa kaiken tapahtua! Lopulta se sitten vahingossa taisi saada hajun ja tarkensi. Portailla ei mahtunut maahan, joten se jäi vaan tuijottamaan mua, ja minä tuijotin takaisin. Näissä tilanteissahan se on aina sitä mieltä, että kerta ei kelpaa, lähden sitten etsimään jotain muuta, ja minä komennan että nyt tulet takaisin ja tiedät kyllä mitä pitäisi tehdä. Lopulta se kaivoi sen tarran tassuillaan sieltä, otti sen suuhun ja heitti sen mulle. Yritin edelleen painostaa että ei noin, etkö todella muista mitä tässä piti tehdä, mutta ei. Jätin sitten koko jutun palkatta ja siirryin takaisin sinne ekalle hajulle. Sen se nyt bongasi niin nopeasti että epäilen että kuitenkin oli haistanut sen jo aluksi, tässä sellainen ontuva "hyi täällä on loskaa" -maahanmeno, palkka ja koira pois. En tiedä mikä siinä renkaassa oli, koska kaikki koirat haisteli sitä kauhean pitkään ja reagoi eukaan jotenkin vaisusti normaaliin nähden.

Paska treeni kaikkinensa, mutta sitä jäin nyt toden teolla miettimään, miten koiran pitäisi toimia kun se ei mahdu niissä olosuhteissa tekemään sille koulutettua ilmaisua. Töppösellä ei ole aiemmin ollut ehkä ihan noin vaikeita paikkoja, ja se on osannut vähän siirtyä tai väistää jotain että mahtuu menemään maahan. Ainakin jos hajukin on matalalla, tässä tietty vaikeutti taas se mikä sille on edelleen vaikeaa, eli ylhäällä olevasta hajusta alaspäin tuleminen. Voisiko se ilmaista istuen? Riittääkö se tuijotus, että täällä on, palkkaa tänne nyt? Se on kyllä hyvin selkeä eikä siitäkään ole vaikea erehtyä. Tai pitäisikö koiran todella älytä tulla niitä portaita niin paljon alas tai ylös, että se mahtuu tekemään ilmaisun siellä sitten? Onko parempi että se jää hajun lähelle ja ilmaisee sen siinä niin kuin voi, vai tulee kauemmas ("jättää hajun", mikä ei taas kuulosta hyvältä) ja tekee opetetun tempun? Näihinhän ei lajin säännöt sinänsä ota lainkaan kantaa, kyse on siitä mitä itse haluaa. Eniten mietityttää se, että jos ilmaisu on maahan paitsi kun ei mahdu, jolloin saa istua tai seistä tai tuijottaa tai heiluttaa häntää tai tai tai, niin miten se määritellään koska mennään maahan ja koska ei? Eikö koko homma hajoa ja ilmaisu alkaa olla milloin mikäkin?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti