sunnuntai 26. marraskuuta 2023

YEK2S

Lauantaina oman seuran nosekokeessa Mäntyharjulla. En ensin edes ilmoittautunut, koska meillä oli tiedossa samana päivänä työpaikan pikkujoulut ja koska voisin hyvin vaipua nosetalviunille. Koe ei kuitenkaan tullut täyteen edes ei-jäsenistä ja vapaita paikkoja huudeltiin ja minullekin henkkoht tyrkytettiin, niin menin sitten.

Yllättäen talvi tuli ja pakkasta oli sellainen -12. Pakkasin koiralle lämpöalustat ja takin ja itselle toppaa ja lisäksi villafiltin, jonka alla voisin istua autossa. Istuinkin, ja huomasin että siinä oli kuivunutta oksua/paskaa/whatever, mutta todellinen koiraihmimen ei hätkähdä vaan kääntää sen vaan niin ettei paljas käsi osu siihen. 😄

Lakki oli arvottu numerolle 3, ja kun ykkönen vielä oli perunut, oli hyvä tilanne koska päätin että lähden heti toisen kierroksen suorituksemme jälkeen. Mervi lupasi ottaa mun kisakirjan.

Tuomarina oli ihana Mari Laasanen ja hän oli tehnyt tosi kivat isot alueet. Tykkään että saa etsiä kunnolla. Kaikki sai myös tehdä vapaana.


Nosekuula goes kylmä


Päätin että hyödynnän vapaana etsimisen ja yritän jättäytyä taakse ja antaa koiran mennä itse. Päätin myös, että kokeilen sitä Ellin valkussa esille tullutta kunnon sosiaalista palkkaa ekan löydön jälkeen. Hyppyytän koiran mua päin ja nujuan sen kanssa sen kymmenen sekuntia ja sitten jatkuu.

Lämppähajulla palkkasin nyt kanssa kunnolla kuten valkussa oli puhe ollut. Lakki oli tosi riehakas ja heitti volttia ja veti kuperkeikkaa koko odotusajan.


Ensimmäinen alue, kaksi piiloa, aikaa 4:00
Tässä me sitten heti missattiin toinen, tuo pöydän alla ollut. Toinen löytyi nopeasti ja mielestäni tehtiin kattava etsintä. Hormin kohdalta Lakki yritti tuon ison pöydän päälle, mihin sanoin että ei sinne varmaan tartte mennä, mutta ehkä olisi pitänyt tajuta että joku sitä siellä kiinnostaa ja ymmärtää että ainoa mahis on pöydän ja pylvään välissä. Yritin kerran ohjata sen sen pöydän alle, mutta se ei mennyt. Haju selkeästi siirtyi vähän tuonne vasempaan takanurkkaan ja siellä koira itsenäisesti etsi korkeaa ym.

No sehän meni vähän niinkuin siinä sitten.


Toinen alue, yksi piilo, 2:00Lakki otti hajun heti lähdössä, mutta piti pyörähtää kerran huoneen ympäri ennen kuin se paineli tuon huonekalun alle ja ilmaisi sinne. Piti kyykistyä itse ja katsoa onko siellä edes mitään, pyysin samalla uudelleen näyttämään. Tuomarin mielestä koiralla on kiva tekniikka etsiä (hän on aiemminkin kehunut kun se käyttää enemmän nenää kuin jalkoja) ja sille sopii tosi hyvin kun se saa tehdä vapaana.

Tauon jälkeen toinen kierros. Odotellessa Lakin kintuilla oli kuulemma kylmä (se hyppeli tassu ylhäällä) niin otin sen syliin odottamaan. Sisäänheittäjää nauratti.


3. Alue oli tosi iso, kaksi piiloa, aikaa 4:00. Ikkunaseinällä oli ilmalämpöpumppuja kovaa puhaltamassa. En jaksanut enää miettiä niiden vaikutusta kun tulos oli jo mennyt, ja ajattelin että tässä varsinkin koira irrotkoon itse niin tulen vaan perässä.
Sehän sitten irtosi, eka piilo heti takanurkasta kuormalavojen alta. Siihen koira jäi vähän jumiin ja juoksi useaan kertaan uudelleen ihastelemaan sitä eri kohdasta, en tiedä kuinka syvällä se oli siellä. Siihen meni toki aikaa turhaan. Täällä sitten yllättäen vähän kaasu hirtti kiinni ja Lakki juoksi. 😶 Lopulta rupesin vähän ohjaamaan kuitenkin pöytien alle ym, mutta toinen piilo jäi yhteen tuolikasaan. Kyllä se oli siitäkin ohi juossut.


4. Alue, kaksi piiloa, 3:00
Tässä meillä molemmilla ehkä vähän loppui puhti kesken tai ei oikein jaksanut enää huolehtia kattavasta etsinnästä. Lakki juoksi takaa tuon toisen tilan läpi pariin otteeseen ja minä ja tuomari yritettiin pysyä perässä. Mua nauratti takahuoneessa ollut irtopää ja oli siellä jonkun hiuksetkin, Lakki mulkoili niitä ja sanoin sille että varo vaan ettei ne hyökkää sun kimppuun. Lipasto löytyi, mutta sitten jäätiin jumiin vihreän verhoillun tuolin takana olevaan oveen ja Lakki ihmeen kauan nuohosi siinä. Lopulta ilmoitin siihen löydön mikä oli väärin 😄 Vein koiran vielä sinne sairaalavuoteelle missä piilo oli, mutta ei se oikein saanut siitä kiinni, niin totesin että meille riittää ja päästetään seuraava kehiin. Tuomari sanoi että se leviää huonosti mutta on kyllä löydettävissä.

Juostiin ulos pelaamaan pallolla ja sitten koira autoon ja menoksi. Vein sen kotiin ja siirryin pikkujouluihin, ja olin vissiin just syömässä kun koe oli loppunut ja Mervi laittoi viestin että Lakki oli saanut tuomarinpalkinnon "ihanasta koiran palkkaamisesta". 🥺🥰 Se siis toimi kivasti ja näköjään näytti siltä myös tuomarin silmään! Satasia tuli vain yksi että oli aika vaikeat piilot. Tykkään silti paljon enemmän tällaisesta kuin niistä ihan höpöalueista, mitä pahimmillaan on. Nosessakin alkaa olla tuomareissa selkeitä eroja ja osa on helpompien ja osa vaikeampien maineessa. Löydettiin siis vain 4/7 ja oltiin tuloksissakin häntäpäässä, mutta Lakki oli hyvin onnellistunut niin mikäpä siinä sitten. 🤍


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti