torstai 2. marraskuuta 2023

Silmäkontrolli

Eilen käytiin Jyväskylässä silmäkontrollissa ja uusimassa resepti. Kaihi on edennyt, mikä ei sinänsä ollut yllätys. Koira näkee toisella silmällä vielä vähän, mikä on vaikea tajuta, koska ei siitä arjessa huomaa että se on melkein sokea. Pimeällä se kyllä menee tosi epävarmaksi ja jos se jää mun taakse haistelemaan, ja sojotan otsalampulla eteenpäin, se osaa kyllä suunnistaa valon suuntaan mutta ei näe minua ja törmää mun jalkoihin. Pieni liike auttaa ettei niin tapahdu.

Se mikä oli sitten ylläri ja järkytys, on se, että oikean linssin kiinnitykset on liki irronneet ja linssi on kallellaan iriksen takana. Jos linssi siirtyy iriksen etupuolelle etukammioon, tilanne on todella kivulias, koko silmä menee harmaaksi ja se vaatisi päivystyksellisen silmän poiston. Jos linssi siirtyy iriksen taakse lasiaisen sekaan, siellä se mahtuu olemaan aiheuttamatta ongelmia.

15v koiralle ei ruveta silmän poistoja tekemään. Ell sanoi, että kontrolli puolen vuoden päästä, eli ei ole oletettavaa että se tapahtuu heti ensi viikolla. Jäi silti sellainen olo että tartteeko sitä jäädä odottamaan koska se tapahtuu vai pitäisikö todeta että se kaipaamani viimeinen sysäys olisi nyt tässä. Toisaalta vaikka se irtoaa, on kaiketi 50/50 mahdollisuus että se siirtyy sinne taakse mikä "ei haittaa". Mutta jos ei, niin näen sieluni silmin kuinka se sitten joku lauantai-ilta tapahtuu ja kärrään helvetin kipeän koiran harmaan silmänsä kanssa lopetettavaksi. Tartteeko sitä tosiaan jäädä odottamaan? Pitäiskö ainakin käydä omalta ellältä pyytämässä joku tuju kipulääke että jos niin tapahtuu, saa koiralta lääkittyä tajun kankaalle lopetukseen pääsyä odotellessa?

Jotenkin... kornia että luulin aina että se kuolee koska selkä, ja sitten se kuolee koska silmä. En ymmärrä silmäsairauksista mitään, ei ole koskaan ollut kellään sellaisia. Tai siis kellään ennen kuin nyt. En ole edes tiennyt että silmä voi tuolla tavalla vanhuuttaan "hajota". 😔





Noin muuten koira oli heistä erittäin virkeä ikäisekseen. Siinä oli silmiin erikoistuva lääkäri kanssa katsomassa koiran silmiä.

2 kommenttia:

  1. Oi sentään, hae toki tujut lääkkeet valmiiksi, jos nyt porskutatte vielä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei niitä niin vain "haeta" eli voi olla ettei kukaan suostu kirjoittamaan...

      Poista