sunnuntai 24. huhtikuuta 2022

2lk sisätalkoissa ja maastokausi korkattu

Eilen äkkilähdöllä tuuraamassa talkoissa oman seuran 2lk sisäetsintäkokeissa metsästysseuran majalla. Raijasin kaikki koirat mukaan ja jäin päivän päätteeksi vielä treenamaan. Koealueista eka oli pienehkö aula/oleskeluhuone, haju oli takkapuukorissa. Toisena oli iso, iso ruokasali pitkine pöytäryhmineen, kaksi hajua, 4min. Kolmas oli lahtivaja jossa kaksiosainen tila, molemmissa huoneissa yksi haju. Vikana rantamökki jossa ainoa haju syvällä keittiölaatikossa. Lakki pääsi lopuksi, hajut oli yli 4h ikäiset. Eka ja vika oli helpot, tokassa harjoittelin irtoamista ja päästin koiran irti, hienosti työskenteli. Eka haju penkistä n. 45s aikaan, toista pitkän penkin alta ei löytänyt vaikka ohjasin lopuksi ihan lähelle. Lahtivajassa ei pelottanut vaikka vähän arvelin että voisi (yksi kokeeseen osallistunut koira ei uskaltanut sisään lainkaan ja muutamaa oli melko kovasti jännittänyt), mutta hän haisteli koko 4min ajan ihan tohkeissaan kaikkea muuta paitsi eukaa/laakeria eikä olisi löydetty mitään 😄 Töppöinen ja Paju työskenteli siellä paljon paremmin. Lopuksi ennen lähtöä jututin vielä tuomaria pienen koiran ilmaisusta, ja jäin sitten yksin treenaamaan kun kaikki muut poistui. Yksi satanen tuli ja monta 85-90p suoritusta, se pitkä penkki jäi tosi monelta ja vain muutama löysi sen. Haju taisi levitä aika huonosti. No kakkosissa on ihan normaalia että satasia ei tule ollenkaan tai tulee max pari.

Ajelin eilen illalla sitten vielä samalla vauhdilla mökille, että pääsen tänään korkkaamaan maastot. Olin ehkä hieman optimistinen sulien länttien osalta ja rypiessäni reisiä myöten hangessa mietin kyllä viitsiikö tänne koiraa tuoda lainkaan. Mutta periksi ei anneta ja jos minä pääsen niin kyllä se Lakkikin pääsee. Pönelle tein lyhyemmän pätkän ja osa meni tiellä, kun en halunnut sitä hankeen. Jälkien muhiessa tein esineruudun, ja pahimpia kinoksia väistellessä siitä tuli melko epämuotoinen ja vino, pitkät sivut ehkä 50m ja 70m ja lyhyet 20m. Sinänsä aivan sama koska olkoon vaikka jeesuksen muotoinen, koirien pitäisi osata pysyä tallatulla alueella. Laitoin neljä esinettä, takakulmiin, keskelle n. 40m syvälle ja vasemmalle eteen n. 20m syvälle.

Lakki pääsi aloittamaan ja vauhtia oli melko paljon kuten arvata saattoi. Vasen takakulma tuli nopeasti, mutta sitten hän teki suunnilleen kaikki mahdolliset virheet; juoksi jossain 100m syvällä ulkona alueelta, nuohosi sitä paikkaa mistä löysi jo, välillä jäljesti melko hartaasti ja hitaasti ja epäilen että bongasi ainakin yhden ellei kaikkia esineitä muttei viitsinyt tuoda. 😂 No maltoin mieleni kun se työskenteli kuitenkin koko ajan, ja vaikea on puuttua koska jos alkaa moittia niin mistä sen tietää mihin se sen yhdistää. Lopulta sitten toi oikean takakulman. Palkkasin ekan namilla ja toisen lelulla, tuntui ok:lta. Lakille nyt kuuri kaistaleita joissa vain yksi esine.

Töppöisen osalta koko homma on melko surkuhupaisaa; aiemmin tuhmuuttaan tottelematon koira ei tottele nytkään koska se ei enää kuule mitään. Tarkkaan saa katsoa paikat missä sen voi päästää irti, kun ei se ole millään lailla hallinnassa enkä saa sitä kiinni jos joku tulisi. Tai kun se keskimmäinen notkossa ollut esine ei selkeästi haissut sieltä eikä sitä meinannut löytyä, niin en kyllä saa koiraa kesken kaiken kutsuttua poiskaan. Lopulta kävelin lähemmäs itse niin se löytyi ja päästiin pois. Aion kyllä jatkaa tällaista niin kauan kuin hänessä henki pihisee, koska joku oli hyvin onnellinen 💚

Töppöisen jälki loppui hänestä ennen kuin alkoikaan, ja onhan 250m tosi lyhyt. Lupaan tehdä hänelle pidemmän heti kun lumet on poissa.

Lakin jäljeltä ei jää paljoa kerrottavaa, jos se hanki aamulla vielä jotenkin kantoi ja yksin sai asetella jalkojaan niin nyt ei kerinnyt kuin puristaa liinaa ja katsomaan jalkoihin ja yrittämään olla kaatumatta jatkuvasti. Jälki meni ensin ehkä 100m lumella, sitten tuli hakkuuaukiolle ja metsään ja loput 200m taas lumessa. Lakki tuli aivan liian kovaa ja kuivalla kovalla maalla hukkasi jäljen. Siinä pyöriessä naru jäi kiinni joka paikkaan ja kun revin sitä irti ja noiduin itsekseni, koira reagoi siihen. Se jäi vähän ihmettelemään mutta maltoin mieleni enkä kehoittanut jatkamaan, niin kyllä se sen nosti ja löysi uudelleen itse. Siinä vaiheessa kehu on sitten tosi suuri vahviste sille. Tavallaan on ikävä töppöistä jolle on ihan sama vaikka kuolisin liinan päässä, mutta toisaalta se että Lakki on niin herkkä on myös iso etu, kun se ottaa myös positiivisen palautteen ihan eri tavalla vastaan. Eka keppi jäi, kaksi muuta ilmaisi hyvin. Välikepeille olin ajatellut lelun ja lopuksi lelun ja kissanruoan. Oon miettinyt tosi paljon näitä sen palkka-asioita ja aion nyt tämän kauden kokeilla sitä, että tietyistä jutuista on aina tietty palkka. Uskon että se voisi sopia Lakille, että se tietää etukäteen mitä odottaa. 

Lakille seuraava jälki vasta kun lumet on poissa ja voi keskittyä koiraan eikä pystyssä pysymiseen. Jarruta enemmän, älä jurpata keskenäsi vaikka mitä tapahtuisi, pituutta ja haasteita saa olla reilusti lisää.

Tästä se taas alkaa ja ainakin nyt nähtiin se tärkein - motivaatiossa ei ole puutteita 🤩 Kyllä kaikista lajeista pk-jutut vaan on mun heiniä, ja tuntuu aina siltä että palaan kotiin. Ihan sama vaikken jaksaisi sitä sirun tarkastusta kouluttaa eikä Lakki kisaisi koskaan pk-puolella, me harrastetaan näitä juttuja koska ne vaan on parhautta.

Lopuksi muutama todiste tältä päivältä.










Ei kommentteja:

Lähetä kommentti