lauantai 4. toukokuuta 2019

Saunasieni


Sieni saunoo. On saunonut ihan pienestä pitäen. Sienen tullessa eksällä oli saksanseisoja (lk), joka kaikin tavoin rakasti lämpöä: se nukkui siellä mihin aurinko osui, se tykkäsi olla peittojen alla ja se tykkäsi olla saunassa. Olen melko varma, että se koira saunoi vain sen fyysisen tunteen takia. Sieni matki siltä muitakin juttuja ja uskon, että ekat kerrat saunassa oli silkkaa mallioppimista, pieni Sieni tuli ja oli koska sen idolikin teki niin. Töppönen taas on aina korkeintaan käynyt kääntymässä lauteilla ja häipyy samalla vauhdilla. Töppönen inhoaa sekä liian kuumaa että liian kylmää säätäkin.

Eksä koirineen lähti mutta Sieni jatkoi saunomista. Olen monesti miettinyt, tekeekö se sitä koska se tuntuu fyysisesti hyvältä (löysiin lonkkiin..?), koska se on sosiaalinen tapahtuma (Sieni tulee mielellään myös esim. vessaan mukaan) vai koska se on oppinut että niin nyt vain tehdään välillä. Pelkkä opittu tapa en usko sen kyllä olevan, niin pontevasti se välillä haluaa löylyihin ja niin suuresti pahastuu jos ei päästetä.

Sieni myös tietää koska olen menossa saunaan ja koska suihkuun. Ehkä päällä oleva sauna haisee joltakin? Tai ehkä se näkee tai kuulee kun se käydään laittamassa päälle? Toisaalta se tietää silti vaikkei olisi itse paikalla (ollaan esim lenkillä ja mies on kotona laittanut saunan valmiiksi pääle), tai edellisessä asunnossa jossa sauna oli kellarissa. Se hyvin, hyvin harvoin erehtyy eli yrittää saunaan silloin kun otan pyyhkeen ja olen menossa vain suihkuun. Yksittäisiä kertoja niinkin on kyllä käynyt.

Se myös ymmärtää saunan olevan jonkinlainen käsite, tai paikka. Se on käynyt elämänsä aikana varmaan kymmenessä saunassa. Hassuinta oli viime kesänä Kilpisjärvellä, kun oltiin äitin kanssa pienessä mökissä jossa oli kylppärin nurkassa minipieni sauna. Kun oli aika, Sieni erehtymättä juoksi oikealle ovelle. Mistä se voi tietää? Siellä sitä saunottiin varpaat suussa että kaikki halukkaat mahtui.

Jossain määrin se ehkä on sosiaalinen tapahtuma, mutta joskus se myös haluaa jäädä sinne vaikka kaikki muut lähtisi jo. Kysyn siltä, että tuutsä, ja jos se ei nouse, sanon että ole sitten siellä ja poistun itse. Lähtiessäni heitän sille pienet löylyt. Sitten käyn jossain vaiheessa kysymässä, että joko nyt tuut, ja se joko nousee tai haluaa vielä yhdet löylyt. Ei ole mitenkään tavatonta että täällä kämpässä huikataan "Sieni on saunassa, muistettava ettei se pala sinne". Kammottava tilanne jos se unohtuisi ja jäljellä olisi pelkkä kuiva nahka......

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti