perjantai 22. joulukuuta 2023

2023

Tammikuussa Paju kävi ykkösen sisäetsinnässä, vain 50p mutta todella sinnikkäästi jaksoi työskennellä. Lakki täytti kolme ja tuli kai jonkun määritelmän mukaan aikuiseksi, mutta oon kirjoittanut että mun on todella vaikeaa ajatella sitä tylsänä ja vakavana aikuisena. Lakki kävi ekoissa 2lk sisäetsinnöissään ja sai heti satasen.

Helmikuussa ajeltiin Tuusulaan nose-workshoppiin ja pidettiin samalla pieni nahkiaisten miitti. Pöne täytti 14,5v; vanhana sitä aletaan laskea puolikkaita vuosia ja joskus jopa kuukausia aivan kuten pentunakin tehtiin.

Maaliskuussa olin poikkeuksellisen paljon lomalla (vuoden takaisia umpparin takia siirtyneitä kesälomia) ja nautittiin mökillä jäällä kävelyistä. Lakki alkoi kieltäytyä hyppäämästä treeneissä, ja hieronnassa paljastui melkoiset jumit pitkissä selkälihaksissa ym. Oli hyväluminen talvi ja lumikenkäiltiin hirveästi. Paju aloitti tokon alkeiskurssilla ja vihdoinkin alkoi tuntua että aletaan ymmärtää toisiamme ja se oppi hirveästi. Kuun lopussa oli Kantoluodon nosekoulutus, jossa olin Pajun kanssa.

Huhtikuussa Lakin toinen YEK2 sisä, jossa harmillisesti yksi piilo jäi. Lakki korkkasi myös rally-tokouransa ja selvittiin hengissä siruntarkastuksesta ja mittauksesta. Paju täytti 2v. Mudien noseleiri pidettiin HaunPaikassa ja oltiin siellä koko köörillä. Lakki kävi KEK2-kokeesta toisen satasensa ja piti ruveta himmailemaan, ettei se ehtisi nousta kolmosiin, ettei harmittaisi ettei päästä SM-kisoihin koska olin siellä vkt. Maastolajien kausi starttasi. Palveluskoiraliitossa äänestettiin tottiksen sääntömuutoksista ja tuli B-tottis mikä tuntui luovuttamiselta eikä ollut se tulos mitä itse toivoin.

Toukokuussa oli mudien jälkileiri Jämillä. Lakille toinen rallyn alokasluokan tulos ja KEK2-kokeesta taas yksi missattu piilo. Maastokausi kävi kuumana.

Kesäkuussa oli loma. Lakki kävi BH-kokeessa, mikä jännitti enemmän kuin mikään koe kolmeen vuoteen. Paju kävi Siilinjärvellä asti sekoilemassa KEK1:ssa, 50p mutta ajoneuvojen nopein sittiäinen. Jäi silti sellainen olo että turha ajaa yhtään kauemmas kokeisiin kun ei tämä vaan suju. Oltiin Kannuksessa Jonnalla minimudileirillä ja se oli ihanaa, samalla reissulla käytiin Töppösen luolikoilla. Ajeltiin myös etelään päin Tikkujutun hyppytekniikkayksärille. Metrinen tuntui edelleen aivan saavuttamattomalle. Jälki ja esineruutu sen sijaan kulki hyvin ja oli aina ihan sikahauskaa. Tottista piti BH:n jälkeen alkaa tosissaan hieroa.

Heinäkuussa töppöisellä oli mysteerinen ontuma, Paju kävi suunnitellusti luustokuvissa. Lakki sai rallyn viimeisen alokasluokan tuloksen. Ampuminen kusi tottiksessa.

Elokuussa oli viikko lomaa. Kävin silloin yksin (=junnujen kanssa) Karhunpolun vaelluksen ja töppöinen täytti takaisin tullessani 15v. Lakki kävi rallymölleissä kokeilemassa avon rataa, ja molemmat junnut päätyi luonnetestiin (UPK:n testi mutta tilaa oli, niin päätin että Pajukin on tarpeeksi valmis). Tulokset jäi kiusaamaan mua kummankin koirani osalta, en ollut oikein samaa mieltä kaikesta, mutta tulipa käytyä.

Syyskuussa oli nosen ensimmäiset SM-kisat, jossa olin vastaava koetoimitsija. Lakki kävi yhden surkean KEK2-kokeen missä tuntui ettei osata mitään. Lakki korkkasi rallyn avoimen luokan joka meni paremmin. Tottiksessa asiat eteni ja jopa ampuminenkin, siitä huolimatta että luonnetestistä saatiin laukausaltis. Lakki kaatui hyppytreeneissä pahan näköisesti ja mua alkoi taas vituttaa koko tottis. Onneksi mitään ei mennyt rikki ja hieronnalla selvittiin.

Lokakuussa päätin melko äkisti mennä kokeilemaan jälkikoetta, vaikka moni asia oli kesken. Eihän siitä tulosta tullut, mutta oli ihan tosi ihanaa olla vuosien jälkeen kokeessa ja ilmoittautua ekaa kertaa Vincentin kanssa. B-tottis alkoi tuntua sittenkin ihan hyvältä vaihtoehdolta, eniten sen esteen puuttumisen takia. Paikkis hajosi kokeen tapahtumien takia. Käytiin möllitottiksissa mikä oli tosi kiva treenimahis. Lakki kävi toisen rallyn avo-tuloksen ja voitti 100p suorituksella. Mudien nosemestikset oli kuun lopussa, ja Lakki meni ja teki 100p suorituksen sielläkin, nousi kolmosiin ja voitti rotumestikset (oli kyllä ainoa kakkosen osallistujakin). Käsi leikattiin lokakuun alussa ja siitä tuli kuukausi saikkua, joten oltiin melko paljon mökillä ja kerättiin ennätysmäärä sieniä.

Marraskuussa saikun lopuilla töppöinen kävi Jyväskylässä uusimassa silmätippareseptinsä ja junnut samalla Ellin noseyksärillä. Pidettiin minimudileiri Jämillä. Lakki kävi YEK2 sisäkokeessa, jossa Ellin edellisen kuukauden opit tuotti meille huikean fiiliksen lisäksi tuomarinpalkinnon ihanasta koiran palkkaamisesta. Alkoi tehdä mieli painella talviunille kaikkien lajien suhteen.

Joulukuussa töppöinen elää edelleen. Junnut järjesti itselleen mahdolliset d-vitamiiniöverit ja Paju kävi klinikalla asti oksentamassa. Lakilla oli kolmas rallykoe, ilmoitin kun lisenssi nyt vielä on ja oli omalla kylällä - ja hän voitti taas. Alkuvuodelle on toivottavasti tiedossa suuria muutoksia, mutta niistä sitten lisää myöhemmin.


Kauden saldo:

Lakki

-7 nosekoetta
-6 rallykoetta
-käyttäytymiskoe
-jälkikoe
-luonnetesti

Paju

-2 nosekoetta
-luonnetesti
-terveystarkit


Ensi vuoden suunnitelmat? Niitä ei ole, tai siis suunnitelma on se että ei tehdä paljoa mitään. Ainakaan kisata. Mua vituttaa suunnattomasti sekä SKL:n että SPKL:n tekemiset ja tekemättä jättämiset enkä haluaisi olla kummankaan yhdistyksen kanssa missään tekemisissä. SPKL vielä keksi laittaa sen eettisen koulutuksen ensi vuonna pakolliseksi, joten nyt jotta voisin toimia esim rallyn vkt:na, mun pitäisi maksaa sekä SKL (40e) jäsenyys että SPKL lisenssi (45e) ja vielä se helvetin 20e koulutus. Not gonna happen... juuri nyt ei siis yhtään harmita laittaa kisaamista täysin hyllylle.

Mutta jos nyt jotain niin Pajun nose on kulkenut treeneissä kivasti, joten ehkä sen kanssa joku suht lähellä oleva koe voisi olla kiva. Alun perin oli ajatus käyttää Paju joskus myös MH:ssa, mutta nyt meni kyllä maku noista luonnetesteistä ylipäänsä niin voi olla että se jää ja mun koiria ei jatkossa moisissa enää nähdä. Lakki treenaa rallyn ylempien luokkien liikkeitä. Tottis saa olla kunnon talvitauolla ja mietitään sitten keväällä yritetäänkö vielä sitä tulevaa A-tottista (mikä on siis sama mikä nyt on) vai siirrytäänkö suoraan B-luokkaan, ja jos yhden kokeen haluaa käydä niin menköön kertalisenssillä. Nosekin saa jäädä nyt jonkinlaiselle talvitauolle, jotenkin se kolmosluokkaan joutuminen tuntuu edelleen enemmän kurjalta kuin hienolta. Jonkun sisäetsintäkokeen voisi kevään puolella sitten käydä jos sellainen olo tulee. Muut YEK-kokeet ei edelleenkään kiinnosta mua yhtään enkä takuulla maksa neljääkymppiä jostain pelkästä laatikkokokeesta. Töppöinen saa duunailla mukana ja porskuttaa nyt ainakin toistaiseksi. Silmän tilanne edelleen jatkuvasti vähän pelottaa, joten alkukeväälle viimeistään pitää saada sille kontrolli ja käydä katsomassa onko linssin asemat muuttuneet. Vuosi sitten oon kirjoittanut että ei se vuotta ainakaan enää elä, mutta vanhan koiran kanssa huomaa että se riittävän hyvän elämän määre aina vaan venyy... jätän nyt sitten kirjoittamatta mitään tulevasta.



Töppösen luolikot 06 / 2023


Kaikenlaisia valmisteluita se joulu teettää

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti