lauantai 21. lokakuuta 2023

Möllitottis ja -esineet

Tänään sitten napattiin Ruu kyytiin ja ajeltiin porukalla Kangasniemelle, jossa oli mölliBH/1lk tottis (ei mahista ampua) ja esineruutu tarjolla. Yöllä oli ollut -7 ja mulla on vielä kesärenkaat alla, mutta tutkin melko tarkkaan että ei oo satanut mitään ja tiet on täysin kuivia, niin uskalsin lähteä. Nahka otettiin mukaan ja pöne jäi kotiin.

Koiria oli ilmoittautunut yhteensä vähän yli 10, mutta osa teki vain tottiksen ja osa vain esineruudun. Tottiksessa oli mun laskujen mukaan kuusi BH:n ja kaksi ykkösluokan tottiksen valinnutta. Puolet lähti ensin maastoon ja puolet jäi kentälle, meidät arvottiin kentälle. Lakki oli numero 4 ja sen parina oli BH:n tekevä koira. Suorituksen aikana sai tarvittaessa avustaa koiraa esim. lyhyemmillä matkoilla, tehdä paikkiksen liinassa ja kehua ja kannustaa enemmän kuin oikeassa kokeessa. Palkasta oli ohje että kahdesti voi palkata ilman pistemenetyksiä, mutta vain ruualla, ei lelulla, ettei paikkiskoiralle tule kohtuuton häiriö. Se oli vähän kökköä, kun meidän koko tottis on lelulla tehty enkä oikein usko että se tuottaa mitään lisää, jos annan sille välissä lihapullan tai kaksi. Lopulta sitten tuli niin paljon säätöä että katosi kaikki suunnitelmat päästä. Olin ajatellut että hetsaan ja haukutan sitten vaan enemmän kuin oikeassa kokeessa voisi, ja käytän sen palkkaamisen vähän niinkuin siihen.

Sirun lukija oli jäänyt matkasta joten sitä ei tehty. Muistan kyllä että vielä keväällä ajattelin että meidän koeura ei ala ikinä koska sirun luku ei onnistu, ja nyt mulla on sellainen olo että ihan sama, ei haittaa meitä. Siis että tiedän että se sujuu eikä haittaa että jäi treenimahis välistä. Olisin sen voinut lukea vaikka kännykällä sohimalla, tajuttiin vasta jälkeen päin.

Ilmo ihan ok, mutta jotenkin vaan taas tuntui että haukkuu ja leikkii kivasti kentän laidalla mutta ehtii tyhjentyä siinä. Lakki eka paikalla oloon. Kenttä oli vähän ahdas ja luoksetuloa tekevä koira olisi lähempänä kuin omalla kentällä, ja hetken mietin pitäiskö laittaa liinaan, mutta en laittanut. Seisoin aikalailla koematkalla, mutta pääosin kylki kohti koiraa että näin sen, valmiina menemään lähemmäs ja vaikka hakemaan sen pois jos sitä ahdistaisi. Se oli kuitenkin vallan levollinen ja laski jopa pään välillä maahan, mikä kertoo Lakilla siitä että ei oo hätää. Kehuin hiljaa kaukaa pari kertaa. Sivulle nousi skarpisti, tämä erinomainen.

Villitsin sitä vähän siinä ja se tuntui ihan hyvältä. Pari meni paikalla oloon ja me alkuun, ja juuri kun oltiin lähdössä, parin koira nousi. Tuomari huikkasi hänelle että haluatko mennä treenimielessä komentamaan sen takaisin maahan ja minä ja Lakki jäätiin odottamaan. Hän sitten karjaisi paikaltaan että "ei!" ja käveli koiransa luokse laittamaan sen uudelleen alas. Minä tajusin vapauttaa Lakin ja haukutin sitä siinä uutta lähtölupaa odotellessa, mutta sen mielestä tämä ei taas ollut lainkaan kivaa ja mielentila lässähti. Nyt jälkeen päin olisi pitänyt vaikka käydä nurkan takana leikkimässä tms tai haukuttaa ihan oikeasti kunnolla, mutta eipä sitä sitten taas siinä oikein tajunnut ja sitten tuntui että nyt pitää aloittaa. Seuruu oli kauheaa hiihtämistä ja pari kertaa kysyin "missä sä oot?!" kun tuntui että jätättää. Tästä kuitenkin ehkä hyvä tai tyydyttävä. Tuomarikin kommentoi että koira näytti siltä että se odottaa jotain pahaa tapahtuvaksi.

Istumisen seuruu samanlaista kamalaa, varmistin oikean asennon oton melko isolla käsiavulla ja vilkaisulla että istuu. Taisi olla EH tai H.

Maahan samanlainen, luokse tuli minusta kivaa vauhtia, korrekti eteen ja kerrankin tosi hyvä sivulle tulo, tämäkin ehkä EH. Tässä kun palattiin kentän alkuun, koira näytti oikein kivalta ja hyppi mua vasten, kunnes yhtäkkiä häntä laski. Pitää vielä zoomailla mitä siinä oikein tapahtui.

Tasamaanouto vähän hidas laukka menoon, paluu ravilla, jäi seisomaan eteen painaen kapulan mun jalkoja vasten ja tartti kaksi tai kolme käskyä että istui. Tämä puutteellinen. En nyt toki oikeasti olisi jäänyt jankuttamaan, mutta treenaamaanhan tänne tultiin. Sivulle tulo oli kuitenkin taas hieno, mikä oli kivaa, koska ongelmana on ollut joko ennakointi tai sitten vajaaksi jääminen.

Hyppynoudossa mulla oli oma kapula (olisko jotain 300g) että se todennäköisemmin onnistuisi. No näin heti ettei ole aikomustakaan hypätä, ekalla ampaisi taas esteen ohi hevonkuuseen ja läjähti maahan sinne, ihan kuin olisi tehnyt eteenmenoa. Sitten me uusittiin se aika monta kertaa ja joka kerta se yritti mennä ohi, ja kielsin. Lopulta tuomari sanoi että lasketaan este, ja he laittoi sen johonkin ihan 50cm. Olisinpa tiennyt että sitä voi laskea, niin oisin voinut heti aluksi pyytää vaikka 70-80cm ja tämä olisi varmaan onnistunut!! Nyt Lakki sitten oli sitä mieltä että ei vissiin saa mennä ollenkaan ja hyppy-käskyllä vain nyki mun sivulla. Lopulta todella suuret avut jotta saatiin nouto tehtyä, vapautin sen paluuhypyssä ettei tule mitään säätöä luovutukseen ja se tumahti sitten kapuloineen mun vatsalle. Puutteellinen tietenkin.

A:lla kopautin mennessä kädelläni estettä, jotta edes tämä onnistuisi. Heti kun kuului rapinaa eli tiesin että kiipeää eikä ole kiertämässä, aloin vuolaasti kehua, tehtiin kuitenkin loppuun eteen- ja sivulle tuloineen jotka oikein jees. Apujen takia taisi olla EH tai H. En tiedä, olisiko kiertänyt muuten.


Esteet oli eri näköiset kuin omalla kentällä


Eteenmenossa lähti vaisusti huonoa laukkaa vähän vinoon ja läjähti itse maahan vähän ennen kuin tuomari antoi luvan käskeä. Puutteellinen taisi olla tämä. Tämä ei ollut lainkaan tyypillinen suoritus, mutta tämä oli hiekkakenttä missä oli ruohotuppoja, ja me treenataan aina nurmella, liekö vaikuttanut.

Edelleen jäi sellainen olo että seuruut ja jäävät hiihdetään suht varmasti läpi vaikka mielentila olisi huono, mutta sekoilu alkaa sitten sen jälkeen ja se ei vaan osaa tarpeeksi hyvin. Esteet on kalliita nollata ja noudoissa menee aina turhia pisteitä milloin mihinkin ihme säätöön. Palkkasin koiran nyt pallolla ja nujuttiin sen kanssa hetki arvostelua odotellessa. Lakille 73p eli se olisi ollut hikiseen hyväksytty suoritus oikeassa kokeessa, tosin vaikea sanoa mikä oli mun apujen merkitys.

Siirryttiin maastoon ja sen kummemmin koiraa valmistelematta päästiin suoraan ruutuun. Vähän hidasta, siis sellaista normi työskentelylaukkaa mikä näyttää hitaalle kun oon tottunut kaahaamiseen. Kävi kuitenkin ulkona alueelta sen takana, ja tuomari sanoi mulle siitä mutta en ehtinyt kutsua kun koira palasi itse. Esineet melko nopeasti käteen. Esineruudun arvosteli ei-virallinen tuomari ja hän sanoi että ottaa pisteen pois molemmista luovutuksista, koska koira törmää ohjaajaan. Keskusteltiin sitten siitä ja onhan se vähän tulkinnanvarainen juttu; koeohje sanoo jotain että tulee luovuttaa korrektisti ja se jää jokaisen päätettäväksi onko ohjaajaa vasten hyppääminen korrektia vai ei. Sanoin että oon tiedostanut tämän alusta asti ja aion jatkossakin antaa sen tehdä niin, koska se on siitä niin hauskaa. Sanoin myös että kävin virallisessa kokeessa missä ei mennyt pisteitä, ja hän sitten soitti siitä kentälle jääneelle viralliselle tuomarille joka oli samaa mieltä että olisi ottanut pisteet pois. Ei olis tarvinnut varmistaa 😀 Ihan siis hyvässä hengessä keskusteltiin ja aivan sama mulle. 28p siis Lakille.


Kuvassa Niilo etulinjalla


Done


Palattiin kentälle, missä suoritettiin palkintojen jako. Kokeessa palkittiin paras tottis, paras esineruutu ja parhaat yhteispisteet. Se oli kyllä vähän outoa, että varsinaista tottista ja BH:ta ei käsitelty erikseen, koska BH:ssa maksimipisteet on 60p ja tottiksessa 100p, niin onhan ne nyt ihan eri viivalla. Yksikään BH ei olisi mennyt oikeassa kokeessa läpi, mutta yllätys oli silti melkoinen kun Lakki voitti parhaan tottiksen. Tässä tapauksessa se todellakin oli kyllä "vähiten huono" 😂 Lakki sitten meni ja voitti myös parhaat yhteispisteet!



Silleesti.

Joo en tiedä... kotiin ajaessa oli sellainen olo, että vittu mitä paskaa ja ehkä tää vaan on tässä, kun ei osata. Toisten koirat on kolmevuotiaana usean lajin valioita, ja me saadaan hikiseen jostain möllitottiksesta tulos. Toisaalta muistutin itseäni, että töppöinen oli ehkä joskus kuusivuotiaana parhaimmillaan - Lakki on vielä nuori ja kesken ja se tulee saamaan itsevarmuutta lisää.

Lisäksi jäi taas sellainen olo, että treenaan väärin. Siis se mitä teen omalla kentällä lelu kädessä ei mitenkään korreloi sen kanssa, että menen ventovieraaseen paikkaan vieraiden keskelle ilman aikomustakaan palkata. En oikein tiedä mitä mun pitäisi muuttaa.

Oon myös sitä mieltä, että koiran ei pitäisi olla niin herkkä että se paineistuu kun toinen ohjaaja kentän toisessa päässä sanoo omalle koiralleen "ei!". Sienen kanssahan tästä tuskailtiin kanssa aikoinaan paljon. Toisaalta kun se koira on mikä on, ja sillä mitä mieltä minä siitä olen, ei muuta asiaa miksikään, niin helpompaa on vain hyväksyä se ja yrittää opetella elämään sen kanssa. Me tarvittaisiin muutenkin paljon enemmän yhteistä kuplaa; jos koira olisi satasella mun kanssa, eihän sen pitäisi edes rekisteröidä että joku muu toruu koiraansa?

Ensi vuonna tulee se B-tottismahdollisuus, mutta olisko tarjolla vaikka Ö-tottista niille jotka ei vaan osaa...

Tässä liikkeestä maahanmenon ja luoksetulon alku, tällaista pikkusievää kipittelyä oli kaikki seuruut:



Sinänsä aika lakinomainen tämäkin temppu, varmaan joku viides yritys ja hän sitten pysähtyy silmäilemään estettä sen viereen; "juuei tätä en aio":



Esineruudun lähetys:

No, en tiedä. Ja eihän sitä nyt tartte tietääkään. Sen kun treenailee ja katsoo mitä tulee. Useampi meidät tunteva on kommentoinut että onhan Lakki kehittynyt tällä kaudella ihan hirveästi. Ja olihan tässä kyllä 26 pistettä enemmän kuin viime kokeessa, että tällä kaavalla ensi kerralla tulisi sitten 99p 😎 Se hyötyisi siitä että pääsisi vieraille kentille treenaamaan ja yleistämään niitä esteitä, ja jotain nyt pitäisi noihin alkuihin ja odotuksiin keksiä. Ja jos se hyppy nyt vaan ei ota sujuakseen niin hittoako senkään kanssa sitten tappelee - B-tottiksessa sitä kun ei olisi lainkaan. Mulla on sellainen fiilis että B on niille jotka ei syystä tai toisesta pysty A:han, mutta sittenhän me ollaan just sitä kastia ja voidaan luovuttaa ja siirtyä sinne.

Olipas kiva että järjestivät, voi kun näitä olisi paljon enemmän!

(c) järjestäjä


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti