maanantai 29. elokuuta 2022

Pää parka

Sunnuntaina aamulla käytin koirat 8.30 ulkona, ja sisällä ihmettelin että töppöisen silmät näyttää oudolta. Silmänympärykset oli jotenkin kaljut ja oudot, ja putsasin sen silmät silmävedellä ja mietin että pitääpä seurailla. Ehkä sillä alkaa silmätulehdus?

Meni ehkä puoli tuntia ja seuraavan kerran kun katsoin sitä, parkaisin ääneen. Sen koko pää oli turpoamassa palloksi.

Sille on käynyt näin ainakin kaksi kertaa aiemminkin, epäilen että se on allerginen jollekin lentävälle. Viimeeksikin muistan että se ei ollut edes käynyt tuntikausiin ulkona ja turposi siis ihan kotona ollessaan. Nyt sitä toki saattoi joku pistää myös ulkona, mutta oli ulkoilun ja oireiden huomaamisen välissä tunti, ja luulen että reaktio tulee nopeammin eli että joku ötökkälaji meillä on ollut sisällä.

No kortisonia naamaan, koira hinkkasi päätään ihan hulluna ja istuin sen kanssa lattialla että sain estettyä sitä. Huulet oli ihan tönköt ja paksut.Annoin sille ensin ohjeen mukaan kyytabletteja  1tbl/10kg, mutta meni tunti eikä turvotus alkanut laskea. Ei se kyllä enää laajentunutkaan. Annoin seuraavaksi tulehduskipulääkettä ja sen jääneen puolikkaan kortisonin. Kutina kyllä lakkasi onneksi mutta hurjalta se näytti edelleen.
Sitten sain vinkin antaa sille vielä antihistamiinia. Mäkäräiskeikan yhteydessä sain palautetta että ihmisten antihistamiinit on koirille melko tehottomia, mutta tiedä sitten. Mies onneksi hamstraa meille kaikkia outoja lääkkeitä ja sattui olemaan Heinixiä kotona, ja se vielä kävi koirallekin, joten annoin tabletin myös sitä. Jos ei se kohta ala laskea niin pakkohan se on soittaa edes päivystykseen. Sanottakoon etten ole mitenkään innoissani viemässä 14-vuotiasta jatkoajan jatkolla olevaa, monisairasta vanhaa koiraa sunnuntailisillä päivystykseen, ja kerkesin siinä jo miettiä että ehkä hän jää sitten sinne... mutta se nyt söi ja suostui juomaan ja oli muuten aivan virkeä, niin päätin katsella vielä kotona. Hengitys kulki onneksi koko ajan normaalisti enkä oikein tiennyt mitä muuta se lääkärikään tekisi kuin laittaisi sen tippaan, mitä se ei tartte kerta juo itse eikä tässä ole mikään shokki lähelläkään kuitenkaan.

Iltaa kohti turvotus laski, mutta vasta seuraavana aamuna naama näytti normaalilta. Aiemmin reaktio ei missään tapauksessa ole kestänyt näin pitkään ja kortisoni on auttanut selkeästi nopeammin. Google löysi että pään turvotusta aiheuttaa koirilla mm. aivokasvain, mutta no joo... 😄 Kyllä se alkoi silmänympäryksistä selkeästi. Mutta jos hänellä on aivokasvain niin sille nyt ei anyway tehdä yhtään mitään.Apuhoitaja


Tartteeko olla huolissaan?

Laskemaan päin

Seuraava aamu

Yhtä mysteeriksi taisi jäädä mikä häntä pisti. Loppukesästä on kai ainakin niitä polttiaisia, jos hän on allerginen sellaisille? Anoppi ehdotti että jos se nielaisi ampparin ja se pisti suuhun, mutta olisin mä varmaan huomannut ampparin sisällä ja vanha sokea koira ei, saati saanut sellaista kiinni. Lisäksi se on hyvin kipuherkkä ja olisin kuullut kiljumisesta jos sitä olisi ampiainen pistänyt. Ja edelleen se alkoi silmistä eikä suusta, niin uskon enemmän että joku vain söi sitä silmien ympäriltä. Tuossa viimeisessä kuvassakin näkyy että vasen silmänympärys punoittaa edelleen.

1 kommentti: