sunnuntai 21. elokuuta 2022

Lakin MH

Pajun kasvattaja kertoi jo kauan sitten keväällä ennakkotietona, että järjestää hänen toisen rotunsa rotuyhdistykselle MH-luonnekuvauksen täällä meidän nurkilla. Pajulla ei ikä riittänyt vielä, mutta kiinnostuin mahiksesta Lakkia ajatellen. Lopulta sinne jäikin heidän rodultaan tilaa myös muille ja Lakki sai paikan. Hieman kyllä hirvitti maksaa reilu sata euroa luonnetestistä. Kun oon viimeeksi itse maksanut sellaisen eli töppöisen aikana, ne taisi maksaa jotain 40e... mutta nyt tai ei koskaan, ja eihän ne hinnat alaskaan enää tule, niin sen se maksaa jos sellaiseen haluaa mennä. MH taitaa olla vielä kalliimpi kuin LTE johon kaiketi saattaa päästää pari kolme kymppiä edullisemmin.

Varmistin etukäteen kuitenkin että sirun luku ei ole osa arvosteltavaa testiä. Järjestäjä yrittää lukea sen mutta jos koira väistää niin ohjaaja ohjeistetaan tekemään se itse. Eli ei jäisi ainakaan siitä kiinni, eikä tartte alkaa pakottaa koiraa. Muuten en olisi mennyt kun ei tiedä yhtään miten se käyttäytyy enkä halua tällaisen höpöhöpön takia pakottaa. Säästän pakottamiset siis lääkäriin.

Sieni on käynyt aikoinaan (sijoittajansa maksamana) MH:ssa, ja sen lisäksi googlasin muiden juttuja jotta muistin aika hyvin mitä siellä tehdään ja miten kuvaus etenee. Etukäteen arvelin että Lakki väistää käsittelyä ainakin sen kestäessä jos aluksi tervehtiikin ja antaa koskea, leikkii, ei lähde vieheen perään mutta etäleikkiin hakutaustansa takia kyllä, kuormittuu enemmän räminästä kuin haalarista ja että ampuminen ei ole ongelma mutta kaiken jälkeen saattaa kyllä jotenkin reagoida, kääntyä katsomaan tms. Uskoin että väistää myös haalaria melko voimakkaasti mutta palautuu siitä nopeasti. Ääniä se ei varsinaisesti pelkää mutta kompostikehikoita kyllä ja räminälaite voisi olla paha rasti sille. Ehkä mun pitäisi vihdoin ostaa oikeita portteja koska mun kaikki pennut oppii pelkäämään kaatuvia kompostikehikoita ja sitä räminää mikä siitä lähtee... en nyt siis kuvitellut että testi keskeytetään mutta arvelin että saan sitä aika paljon houkutella ennen kuin se tulee katsomaan laitetta. Aaveilla uskoin näkeväni vähän kaikkea niskavillojen nostosta ja kumeasta murinasta hämmentyneeseen kiinnostukseen, ja mitäs siellä vielä olikaan... 3min passiivisuus olisi vaikeaa ja koira varmaan välillä vinkuu ja hyppii mua päin ja ehkä kaivaa montun joutessaan. Kuvittelin ja toivoin että kokonaisuutena koira ottaa sen kaiken kuitenkin hauskana huvipuistona eikä kauhujen aamuna.

Oltiin vuorossa sunnuntain ekana koirakkona, ja jos aluksi ärsytti että saa herätä vapaapäivänä kuudelta, lopulta olin vain oikein tyytyväinen. Helteet jatkuu edelleen ja ainakin kahdeksalta aamulla olisi vielä siedettävä sää eikä tartteisi miettiä pyörtyykö koira (tai minä). Testi pidettiin Kyyrönkaidassa, jossa meillä on ollut useampi nosekoe ja aikoinaan yksi noseleirikin. Lakki ei kyllä leirin aikaan ollut vielä syntynytkään. Arvelin kuitenkin että Lakki luulee olevansa menossa etsimään eukaa vaikka tekisin itse mitä, ja yhtäkkiä alkaakin aaveet hyppiä naamalle. Toivottavasti se ei traumatisoidu ja ensi kerralla nosessa odota aaveita. 😬

***

Homma alkoi sirun luvulla, ja Lakki meni itse ihmisen (eri kuin tuleva testinohjaaja) luokse. Hän oli kyykyssä ja Lakki haisteli häntä ja antoi koskea kaulaan, hän ensin silitti vaan kädellä ilman lukijaa. Sitten hän tosi nätisti toi varovasti sirun lukijan lähemmäs koiran tasolta, ei päältä päin, ja Lakki antoi hänen hääriä. Seisoin itse hihnan mitan päässä tarkoituksella enkä pidellyt koiraa tai käskenyt sitä tekemään mitään, että se saa itse valita. Hän ehti skannata molemmilta puolilta mutta koira aina pikkasen väisti tai kääntyi eikä lukija osunut sirun kohdalle. Lopulta koira poistui pari askelta niin tuomarit huusi kauempaa että ohjaaja lukee itse. Se oli ihan keskellä niskaa ja piippasi heti kun itse sörkin.

Sitten mentiin alas missä kierrettiin meidän huikea yleisö (Pajun kasvattaja järjestäjän roolissa ja hänen mies joka kuvasi mulle, valitettavasti videot on vaan vähän kaukaa mutta yleisö seisoo siellä mihin käsketään eikä sille voi mitään), ja mentiin sen jälkeen testinjohtajan luokse. Lakki meni haistelemaan häntä kun puhuttiin ja käteltiin (etänä, koronan takia ei ihan kosketa). Testinjohtajan ottaessa hihnan koira lähti ihan hyvin hänen mukaansa, tosin vähän se oli minun silmään että wooot mikä juttu. Käsittelyssä hän otti hihnasta kiinni läheltä koiraa ja kumartui aika päällekäyvästi koiran puoleen, Lakki antoi vähän aikaa silittää etuosaa mutta oli sen näköinen ettei ole kivaa, ja kun hän yritti edetä pidemmälle selkää pitkin, koira peruutti ja sanoi hyvin pienesti "mrrr". Tuomarit ei sitä kuulleet sinne missä olivat mutta testinjohtaja huikkasi että murisi, jolloin käsittely lopetetaan siihen. Hän päästi hihnasta irti ja Lakki tuli mun luokse rauhassa seisoskelemaan.

video

1A KONTAKTI Tervehtiminen: 4 ottaa itse kontaktia tai vastaa siihen
1B KONTAKTI Yhteistyö: 3 Lähtee mukaan, muttei kiinnostunut testinjohtajasta
1C KONTAKTI Käsittely: 1A Torjuu murisemalla ja/tai yrittää purra / Ei päästä käsittelemään

Tähän tulee kuulemma aina ykkönen vaikka koira antoi aluksi koskea, jos se myöhemmin murisee.

Sitten oli vuorossa leikki kovalla letkulla. Sitä heitellään ensin testinjohtajalta ohjaajalle ja sitten to. heittää sen maahan. Lakki oli vähän hämillään mutta kuitenkin mukana. Lelun pätkähdettyä maahan se haisteli ja nosti sitä vähän. Toisella kierroksella enemmän mukana ja toi lelun mulle. Sitten to otti lelun ja alkoi hillua sen kanssa, Lakki ensin meinasi mennä leikkimään mutta sitten koiralla meni kuppi nurin täysin, ja se lähinnä pyöri hänen ympärillään ja karjui hänelle sellaista sekaviettistä mölinää :D Kiinnosti siis mutta jännitti outo leikki ja ehkä tässä purkautui kaikki se kuorma tähän mennessä, kun häntä oli yritetty väkisin koskea ym. Mua olisi naurattanut mutta itse pitäisi olla hiljaa ja antamatta koiralle mitään signaaleja.


2A LEIKKI 1 Leikkihalu: 3 aloittaa hitaasti, muuttuu aktiiviseksi, leikkii
2B LEIKKI 1 Tarttuminen: 3 tarttuu viiveellä tai etuhampailla
2C LEIKKI 1 Puruote ja taisteluhalu: 1 ei tartu

Seuraavana oli vuorossa takaa-ajo eli maahan pingotettu karvamatoviehe. Minusta koira ei edes nähnyt sitä ruohon seasta, se katsoi aluksi hetken eteensä kunnes käänsi pään muualle, mutta tuomarit väitti että kyllä se huomasi sen. Toisella kierroksella se ei edes lähtöpaikalle mennessä katsonut sinne eteensä vaan tuijotti koko ajan rantaan päin. Eli ei liikahtanut askeltakaan kun päästin irti ja olisi saanut, ei ollut edes yhtään jännittynyt että vau mikä tuolla menee vaan seisoi ihan rauhallisena. Mikä minusta tuntui myös siltä ettei se huomannut koko ärsykettä. No samapa se, epäilinhän ettei se lähtisi silti vaikka olisi edes vähän sähköistynyt, arjessa on kuitenkin niin paljon keskusteltu siitä että minkään perään ei mennä, ja tässä ei saa antaa mitään käskyjä.

video1
video 2

3A TAKAA-AJO 1. KERTA: ei aloita
3B TARTTUMINEN 1. KERTA: ei tartu
3C TAKAA-AJO 2.KERTA: ei aloita
3D TARTTUMINEN 2. KERTA: ei tartu

Sitten oli se kolmen minuutin tylsyys missä ohjaajan piti tuijottaa puiden latvoihin ja yrittää olla nauramatta - sehän on melko hölmö tilanne. Oltiin nurkassa missä mun selän takana molemmin puolin oli heinikkoa ja kuvittelin että se menee sinne kuseskelemaan, kuseminen oli moneen otteeseen jo ollut mielessä. Se lähinnä makasikin mun jaloissa! Itse kuulin muutaman kerran vienon "piii?" mutta tuomareille asti se ei ollut kuulunut. Tämä oli eka suuri yllätys, sillähän on esim. nosessa ollut tosi vaikeaa se odottelu ennen omaa vuoroa, enkä ikinä olisi uskonut että se vaan käy siihen pötkölleen.

video

4 AKTIVITEETTITASO: 2 Tarkkailevainen, rauhallinen, voi istua, seistä tai maata

Sitten etäleikki. Tässä vaiheessa parkkikselta lähti majoitustiloissa olleita marjastajia ja meidän piti hetki odotella talon takana, että he poistuvat häiritsemästä. Testinjohtajan kanssa käytiin pieni kävely ja sata koiven nostoa ja sitten istuttiin nurtsilla. Hänkin meni kyykkyyn ja koira kävi sitten tässä vaiheessa nujuamassa hänen sylissä! Hän huikkasi tuomareillekin kun saatiin lupa aloittaa seuraava osio, että pussailimme äsken talon takana. Harmi kun se ei tullut videolla. Mutta tällainen se ihan just on; kymmenen minuuttia aiemmin murisee kun ihminen yrittää väkisin silittää ja sitten hetken päästä menee itse heittämään kuperkeikkaa vieraan syliin, ja kerjää maharapsuja.

Etäleikkijän aloittaessa oikealta parkkikselta kuului sitten kuitenkin välillä ääniä (ovien pauketta ja puhetta), ja etäleikkijän esitys meni koiralta vähän ohi ja hävisi muuhun meteliin. Koira kyllä oli enemmän kiinnostunut kaikesta kuin esim vieheellä oli ja selkeästi skarppina tuijotti eteen leikkijää ja oikealla parkkista, mutta ei ollut sen oloinen että lähtisi mihinkään, ei nojannut pantaan mistä sitä pitelin ja kun päästin irti, jäi seisomaan ja tuijottamaan. Kytkettyäni sen mentiin katsomaan leikkijää ja siinä koira oli reipas ja meni edellä, ja totesi että ai tollanen.

video

5A ETÄLEIKKI Kiinnostus: 2 kontrolloi, esiintyy taukoja
5B ETÄLEIKKI Uhka/aggressio: 1 ei osoita uhkauselkeitä
5C ETÄLEIKKI Uteliaisuus: 1 ei saavu avustajan luo
5D ETÄLEIKKI Leikkihalu: 1 ei osoita kiinnostusta
5E ETÄLEIKKI Yhteistyö: 1 ei osoita kiinnostusta

Sitten oli vuorossa haalari. Koiran liina on lyhyellä käden sisällä mytyssä ja koiralle jää niin lyhyt pätkä, että sen on pakko kävellä ohjaajan vasemmalla puolella vierellä. Ohjaaja etenee haalaria kohti ja kun se nousee ylös, tiputetaan kädestä hihna ja pysähdytään katse kohti haalaria. Kyllä sitä pelästyy itsekin vaikka tietää että se nousee :D Lakki väisti mua kohti ja törmäsi mun vasempaan jalkaan, onneksi ei sattunut pahasti. Sen jälkeen kuulin lähinnä läähätystä mun takana, tuntui että se on ihan melkein polvissa kiinni. Pääsin haalarin eteen ennen kuin se tuli mun vasemmalta sivulta haistelemaan sitä, siinä vaiheessa kaikki alkaa kehua ja koiraa saa taputella. Lopuksi kierrettiin kaksi kertaa sen ympäri. Lakki yritti himoita puutarhakalusteita ja hyppäsi mennessään pöydän päälle - ihan kuin hän olisi yrittänyt sanoa että joko sitä eukaa aletaan etsiä kun sitähän täällä varmaan nytkin ollaan tekemässä?

video

6A YLLÄTYS Pelko: 3 tekee väistöliikkeitä kääntämättä pois katsettaan
6B YLLÄTYS Puolustus/aggressio: 1 ei osoita uhkauselkeitä
6C YLLÄTYS Uteliaisuus: 3 menee haalarin luo, kun ohjaaja seisoo vieressä
6D YLLÄTYS Jäljelle jäävä pelko: 1 ei minkäänlaisia temponvaihteluita tai väistelyitä
6E YLLÄTYS Jäljelle jäävä kiinnostus: 1 ei osoita kiinnostusta

Sitten se räminälaite. Samalla tavalla liina nyrkin sisällä nipussa, koira vasemmalla laitteen puolella, ja kun ääni alkaa kuulua, heitä liina, pysähdy ja käänny kohti laitetta ja jää seisomaan liikkumatta ja hiljaa. Tässä musta tuntui että Lakki kavahti kauemmas enkä tuntenut läähätystä polvitaipeissa, mutta ei kai se sitten kauas kadonnut kun kukaan ei käskenyt että lähdetään etsimään koiraa. Kun minä otin askeleen kohti laitetta, koira peruutti saman verran kauemmas, mutta kun olin laitteen luona kyykyssä ja kutsuin koiraa kerran "Lakki?", se syöksähti mun oikealle puolelle hyvä ettei käden alle kainaloon nuuhkimaan sitä. Selkeästi sitä jännitti paljon enemmän kuin haalarilla. Minusta se sitten alkoi nuuhkia sitäkin niin kuin etsisi eukaa ja meinasi ryömiä laitteen alle, jolloin meidät käskettiin pois sieltä. Laitteen ohi käveltiin kahdesti nytkin. Liinaa piti pitää päästä kiinni että koiralla on se koko matka tilaa liikkua, ja sitten se oli koko ajan sen jaloissa solmussa. Omaa kättä ei saanut pitää koholla vaan sanottiin että ei prinsessatyyliä vaan käsi alas. Tuntui että Lakki vaihtoi puolta koko ajan milloin mun takaa ja milloin edestä ja oli vaikeaa sujuvasti kävellä itse.

video

7A ÄÄNIHERKKYYS Pelko: 3 tekee väistöliikkeitä kääntämättä pois katsettaan
7B ÄÄNIHERKKYYS Uteliaisuus: 2 menee laitteen luo, kun ohjaaja puhuu kyykyssä ja houkuttelee koiraa
7C ÄÄNIHERKKYYS Jäljelle jäävä pelko: 3 niiaus tai temponvaihtelu yhdellä ohituskerralla, joka pienenee toisen ohituskerran jälkeen
7D ÄÄNIHERKKYYS Jäljelle jäävä kiinnostus: 1 ei osoita kiinnostusta

Sitten kysyttiin haluanko että ammutaan, ja sanoin että joo. Nyt Lakki oli mun silmään selkeästi eniten kuormittunut ja liikkui häntä alhaalla vähän sen oloisena, että ei ole enää kiva huvipuisto tällainen. Ei nyt siis mitenkään kauhuissaan mutta kuitenkin selkeästi olemus muuttuneena. Se kyllä joka kerta vastasi mun kehuihin kauhean kivasti ja nujusi katollaan mun jaloissa kun rapsuttelin sitä. Ennen ampumista tuli kuitenkin aaveet, ja kun mut ohjattiin seisomaan pisteeseen niin Lakki oli mun etuvasemmalla ja katsoi minua, eikä ekana edes huomannut kun sen selän takaa aaveet alkoi lipua kohti. Itse piti tuijottaa tiukasti aaveiden keskelle, mutta sivusilmällä näin että se seisoi pitkään siinä aikalailla paikoillaan ja katseli vaan minua. Ensin alkoi kuulua matalaa murinaa joka loppua kohti muuttui myös rähinäksi/haukuksi, mutta ei se kauhean aggrelta kuulostanut, enemmän ehkä sellaiselta viran puolesta hälyyttämiseltä. Jossain vaiheessa se myös siirtyi vähän mun taakse. Kun mentiin katsomaan aavetta, mun kyllä piti mennä edellä ja koira oli vähän matalana mukana mutta se oli silti yllättävän kiinnostunut heistä ja nousi pystyyn kumpaakin vasten. Koiraa alkoi kaikki taas kehua kun se haisteli kummituksen helmaa.

video

8A AAVEET Puolustus/aggressio: 1
8B Aaveet Tarkkaavaisuus: 2
8C Aaveet Pelko: 3
8D Aaveet Uteliaisuus: 3
8E Aaveet Kontatinotto aaveeseen: 4

Aaveet oli siitä selkeästi jotenkin hauskat koska nyt se oli taas ihan häntä tötteröllä ja veti mua hirveällä vauhdilla kun lähdettiin seuraavaan pisteeseen. Sitten olikin jäljellä enää loppuleikki ja ampuminen, samassa paikassa alhaalla kuin aluksi. Heiteltiin ensin taas järjestäjän lelua ja nyt koira hillui mukana ja otti sen heti ja toi mulle. Leikittiin sillä ja ensin tuli kaksi paukkua leikin aikana, Lakki irroitti ja kääntyi katsomaan, mutta jatkoi heti leikkiä. Sitten tuli kaksi paukkua niin että seistiin vaan koira hihnassa, tässä se ekalla säpsähti enemmän ja mulkaisi metsään, toisella ei oikein mitään. Sitten sain kaivaa oman karvalelun taskusta ja leikittiin sillä, Lakki oli aikalailla normaali itsensä. Myös to. kävi kyykkyyn ja leikki koiran kanssa, ja koira vei lelua hänelle ja nujusi taas linkussa hänen sylissä.

video

9A LEIKKI 2 Leikkihalu: 3 aloittaa hitaasti, muuttuu aktiiviseksi, leikkii
9B LEIKKI 2 Tarttuminen: 4 tarttuu heti koko suulla

10 AMPUMINEN: 2 vähenevää kontrollia leikin/passiivisuuden aikana. Sen jälkeen välinpitämätön

Testin matkalla oli todella monta juomapistettä ja ainakin yksi niin iso saavi että sinne olisi saanut mennä uimaankin. Lakki ei halunnut kertaakaan. Loppupalautetta varten siirryttiin varjoon vähän eri kohtaan ja se kävi makaamaan mun jalkoihin ja oli ihan tosi rauhallisesti ja nätisti siinä. Harmi kun en älynnyt nauhoittaa tätä videolle, mutta yritän muistaa kaiken. Tuomari kysyi ensin tuliko yllätyksiä, ja kerroin että odotin että se leikkii paremmin ja että se 3min passiivisuus oli todella rauhallinen odotuksiin nähden. Sitten hän aloitti että sehän on sinun koirasi ja luottaa sinuun kuin vuoreen, ja että olet selkeästi sen kuu, taivas ja tähdet. Koira on sosiaalinen ihmisiä kohtaan ja kiinnostunut heistä, mutta hyvin omaehtoinen, ja haluaa selkeästi itse määrätä koska saa koskea ja kuinka edetään. Murina on hyvä asia eikä sitä pidä yrittää kitkeä pois, sen toki tiesinkin ja sanoin että olen samaa mieltä. Harmi kun en tässä älynnyt kysyä että olisiko vinkkejä miten sitä sirun lukua treenata! Ekan kierroksen leikkiä hän ei oikein kommentoinut erikseen, siis sitä kun se vaan huusi leikkijälle. Takaa-ajostakaan ei sen enempää puhuttu. Koiraa kyllä saadaan peloteltua testin aikana, mutta ei kauheasti, eli se ei poistu kauas eikä käännä katsetta pois missään vaiheessa. Myöhemmin se kyllä paljolti valitsee olla katsomatta inhottavia asioita ja tuijottaa vaan palvoen minua, että sano sinä mitä tehdään tälle. Se on hieno ominaisuus koirassa ja kertoo hyvää suhteesta, ja että se todella on minun koira ja se luottaa hirveästi minuun. Aggressiota siitä ei missään vaiheessa saada esiin, ne pienet murahdukset käsittelyssä tai mun vieressä löysällä hihnalla aaveille haukahtelu ei riitä täyttämään kriteeriä, vaan koiran pitäisi oikeasti olla paljon "päällekäyvempi" ja "korkeammassa tunnetilassa". Lakki vain murahtaa ja vetäytyy itse pois niin se on pelkkää kommunikointia siltä. Äänet sille on pahempi rasti kuin haalari, ja siinä sen piti pitempään miettiä voiko sitä laitetta lähestyä, mutta heti kun pyysin sitä niin se liikuttavan ihanasti luottaa minuun ja tulee. Kerroin että arvasin sen koska kotona se pelkää kompostikehikoita, mutta sanoin että muuten ei ole ollut mitään ongelmia äänien kanssa. Se sanoi että joskus jos se pelästyy jotain ääntä niin tiedostaa että antaa sen mennä katsomaan sitä ja antaa vähän aikaa sille, niin se kyllä pääsee niistä hyvin yli. Aaveilla sen strategia oli kanssa sulkea ne pois mielestään ja se tuijotteli enemmän muuta, ja sitten lopuksi näkyy taas että se on sosiaalinen ja utelias koira ja menee katsomaan heitä. Lopuksi leikkii selkeästi paremmin kuin aluksi, mikä on todella harvinaista, yleensä tässä näkyy se kokonaiskuormitus mikä testin edetessä lisääntyy ja koirat alkaa olla paineessa. Lakki kyllä kuormittuu kanssa rasteilla mutta se palautuu välissä varsin hyvin, ja lopuksi se ei ole mitenkään sen oloinen että huh onneksi tää päättyy, vaan olisi varmaan vielä jatkanut huvipuistoa. Ampumiseen se reagoi noteeraamalla sen mutta se tuskin on mikään ongelma, ja sanoin että niin mäkin oon ajatellut. Eihän sille ole tottiksessa vielä ajatuksella sitä tehty mutta muuten oon ollut sitä mieltä että ei niissä mitään tule olemaan.

Sitten se oli siinä. Käytiin vielä lirauttamassa tuhannes koivennosto matkalla autolle, laitoin koiran kyytiin ja kävin palauttamassa lainahihnan. Ihan on tutun oloinen koira edelleen, ja kaiken kaikkiaan hyvin itsensä näköisen testin se teki. Aika hyvin olin myös etukäteen osannut arvata miten se toimii, mikä aina ilahduttaa. Ihan täyspäinen elukka tämänkin mukaan.

Se mua jäi ehkä vähän ihmetyttämään että aluksi ei kysytty mitään koiran kotioloista ja taustoista. Luonnetestissä kysytään. Toisaalta MH tehdään aina saman kaavan mukaan siinä missä luonnetestissä kaiketi ärsykkeen voimakkuus vaihtelee sen mukaan miten koira vastaa. Luonnetestissä ainakin mun koirista on aina kysytty millaisessa laumassa ne elää jne, koska vaikuttaahan se hirveästi esim puolustuskäyttäytymiseen jos on pahnanpohjimmainen ja tottunut siihen että isoveli hoitaa. Sienen MH:sta en muista enää yhtään juteltiinko siinä alussa tällaisia vai ei. Ei varmaan sitten.

Kokonaisuutena saisi varmaan olla reippaampi ja toimintakykyisempi eläin, toisaalta se nyt vaan on sielultaan sellainen kiltti poika ja on koko elämänsä tottunut olemaan hirmuvaltiaan jaloissa ja oppimaan passiiviseksi, kun Joku Muu on aina hoitanut kaiken. Joku Muu on aina oikeassa ja parasta vaan katsoa vierestä kun hän toimii :p
Harrastuksissa en ole kokenut että se hyytyisi tai paineistuisi mitenkään helposti, ja arjen kannalta on toki vaan helppoa että se on niin kiltti. Testissä ne tilanteet on tarkoituksella vähän outoja ja kuormittavia, ja siinähän se juuri näkyy että koira ei tee itsenäisesti paljoa mitään vaan tosi paljon odottaa minulta ohjeita ja että menen edellä tilanteisiin.

Ennen luonnetestiä saakoon vielä kasvaa vuoden tai pari, ei ole tämän perusteella kiirettä sinne.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti