sunnuntai 20. lokakuuta 2019

Töppönen nosen 2-luokkaan

Töppönen taisteli tiensä tänään Luumäellä nosen 2-luokkaan. 💕

Kuulin nosesta joitakin vuosia sitten. Luulin, että kyse on vain siitä kuka löytää ja kuka ei, ja ihmettelin suuresti koko lajin pointtia. Vähän niinkuin kisaisi namin etsinnässä. Jotenkin vähän yksinkertaisten ihmisten hommaa, eh...?

Oikeastihan kyse on enemmänkin siitä, kuka ehtii löytää annetussa varsin rajallisessa ajassa. Innostuin, mutta luulin että koiran pitää hyppiä ja sitä pitää nostaa, ja että kisat on kovinkin akrobaattisia. Selkä ei kestä, joten ei me tulla koskaan ainakaan kisaamaan. Jos nyt vähän treenaillaan vaan...

Tiesin heti että tässä on laji jossa se on hyvä ja josta se tykkää. Useimpien mun  tämän hetken  treenikavereiden  mielestä se on varmaan hyvä kaikessa mitä me tehdään, mutta ei se ole niin. Ei se ole hyvä vain siksi että se on muita ylemmässä luokassa. Eikä se ole missään tapauksessa syntynyt hyvänä - sillä on pk-tottiksesta hylky sen napattua tuomaria. Sillä ei ole tokossa mikään ykköstulosten suora, kun se usein teki aika paljon kaikkea mitä ei olisi pitänyt. Sillä on tottiksesta 43p sen pelättyä kentän vieressä ollutta metalliromun kierrätyspistettä. Seuraavassa kisassa tehtiin 95p. Niin, kun kukaan ei voi aina vaan onnistua, ja mitä enemmän käy kisoja, sen enemmän sinne väistämättä kertyy myös niitä epäonnistuneita suorituksia.

"The master has failed more times than the beginner has even tried". Lempilauseeni, ja meidän tarinamme salaisuus. Jos jokin ei toimi, etsitään keino millä se saadaan toimimaan. Sen takia sillä on niin paljon tuloksia. Olen niin kovasti halunnut saada vaikeat asiat toimimaan.

Nosessa tuloksia alkoi tulla, kun ymmärsin jälleen kerran jotain oleellista lajista: pointti ei ole päästää koiraa juoksemaan ja katsoa kuinka itsenäinen, omatoiminen, sinnikäs koira jaksaa etsiä. Sehän jaksaa. Mutta ei siitä saa pisteitä kenen koira jaksaa pisimpään. Pisteet saa siitä, kun ehtii löytää annetussa ajassa. Opettelin ohjaamaan. Töppönen on huikea koira siinä, että nyt kun koulutin ohjaukseen tulon sille, se tekee tasaisen hyvää työtä niin itsenäisesti kuin ohjattunakin. Ja vaihtaa sujuvasti tyyliä lennosta.

Tämän päivän etsinnöissä oli sama pelottava tuomari kuin kuukausi sitten Kirkkonummella. Koira karjui hänelle hälytyshaukkua ennen ja jälkeen etsintöjen. Koska ajatuksilla on tapana käydä toteen, päätin, että nyt en mieti sitä mitä en halua ("se vaan huutaa tuomarille eikä etsi ja aika loppuu"), vaan sitä, mitä haluan. Sä olet taitava, motivoitunut ja sinnikäs ja sä löydät. Ja niin ajatukset jälleen kerran pakotettiin toteen. 😊 Töppöselle sijoitus jokaisessa osiossa kolmen parhaan joukkoon, lisäksi koko päivän 1. ollen ainoa joka sai täyden sadan pisteen suorituksen ilman virhepisteitä.

Mun mielestä sä et ole millään asteikolla "hyvä" koira. Sä olet paras, ja se on aivan eri asia. Nose on ehkä huikein laji mitä olen koskaan harrastanut, siinä on nenänkäyttö ja tiimityö hyvin tiiviissä paketissa, ja sitä voi tehdä ihan missä vaan.

Hampurilainen niin ansaittu 🤩


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti