lauantai 1. heinäkuuta 2023

RTK1

Lakille tänään omalta kylältä ALOHYV 99p RTK1. Oli tuplakisat, ilmoitin vain toiseen, ulos. Sisäkoe tuli hetkessä täyteen, ulos jäi reilusti vajaaksi. Jännä että kukaan haluaa mieluummin ahtaaseen halliin. Päivää ennen sääennuste lupasi kaatosadetta ja mietin että olisihan siinä hallissa puolensa, mutta halusin nyt kokeen missä ei tunnu että seinät kaatuu päälle (kts. edellinen rallykoe).

Ei jännittänyt etukäteen yhtään, eikä paikan päälläkään kuin vasta sitten kun odotin meidän vuoroa. Oli siis aikaa ajatella kaikkea:

Huomaan että ihmettelen miksi joku on maksanut koestartin jos koira näyttää siltä ettei se osaa eikä ole motivoitunut. Siis tiedostan toki että osa näistä on varmaan sellaisia "kyllä se kotona osaa" ja tilanne kehässä tulee ohjaajalle yllätyksenä, mutta tuskin kaikki. "Ei se kotonakaan osaa mutta tultiin nyt kokeilemaan". Miksi? Onko ne ohjaajat niin optimistisia että oikeasti uskoo siihen? Painostaako kasvattaja? Muu syy?

Sitten tajusin että just sellainen mäkin tulen Pajun kanssa olemaan 😆 Tai en varmasti maksa yhtään koetta ennen kuin on realistinen mahdollisuus että se _voi_ onnistua, mutta russeli ei kyllä ikinä vaan tule olemaan niin suoritusvarma elukka kuin mudi. Siksi se villi kortti on aina läsnä. Joku saattaa hyvin ajatella meistäkin että miksi toi on tänne tullut...

Höpökoirien kanssa sen jotenkin ymmärtää mutta jos sulla on joku ns. harrastusrotu ja silti se on sellaista että näyttää ettei koira osaa eikä halua tulla ohjaukseen. Mutta onhan niissäkin yksilöitä. 🤔 Eikä rotu suoraan takaa että sulla on käsissä yhtään mitään. Huomaan että mulla on aika jyrkkä ajatus. En tiedä pitäisikö hävetä.

Ihmettelin myös sitä miten paljon koirat huutaa autoissa. Tiedän toki että tässä ollaan tosi eriarvoisissa asemissa koiran luontaisten taipumusten edessä, mutta en usko että moni kauheasti treenaa sitä. Jos koira rääkyy tunnin ennen omaa vuoroa ja käy hirveillä kierroksilla, tuskin sen on helppo rauhoittua keskittymään omaan suoritukseen. Rauhassa odottaminen on tosi tärkeä taito ja sitä voi treenata.

Ja ei en arvostele ketään yksittäistä ihmistä suoraan enkä vittuile muille, korkeintaan itselleni koska huomaan että mitä enemmän ikää tulee, sen enemmän tällaiset asiat alkaa ärsyttää. 🤓

Sitten ihmettelin taas myös sitä miten paljon ihmiset ottaa koiria kehän laidalle ja hermostuksissaan vähän treenaa ja antaa sen katsella ja kiskoa ja bongailla ihmisiä ja koiria ja sanoo että ei sitä eikä tätä. Ja palkkaa sitä paljon ja sitten laittaa palkat pois ja menee kehään. Onko se koira todella näin parhaimmillaan siellä kehässä?

Lakki oli numero kaksi. Käytin sen 10min kuspaskakierroksella kodin ja hallin välissä ja sitten otin sen ulos kun olin lähtenyt rataan tutustumisesta. Annoin sen katsoa että tällainen paikka, se nosti kerran koipea, sitten tein ohjaajan ympäri kierron josta nami (söi hyvin mikä kertoo ettei jännitä), yksi askel seiso josta nami, laitoin sen takaisin autoon. Kun ykkönen lähti radalle, tulin sen kanssa odottamaan, olin kyykyssä ja se nujusi mun kanssa. Muutamasta koirasta se oli kiinnostunut mutta yritin välttää etten kiellä vaan pyysin sen vaan takaisin. Lähtö oli tosi lähellä kehänauhaa ja pelotti etten riehuta sitä ulos, niin tästä tuli melko hillitty kuitenkin.

Kehässä laitoin sen hetkeksi maahan, sitten kun tuomari oli valmis pyysin sen hyppäämään mua vasten ja siitä mentiin lähtöön. Koira tuntui hyvältä.

Olin päättänyt kehua sitä molemmissa mukaan otoissa (istu-maahan ja istu-kierrä koira), mutta en sitten kuitenkaan niin kovaa että se olisi alkanut hyppiä. Tuntui siltä että sitten sujuva meno rikkoutuu. Tuntui että se kuitenkin reagoi kehuihin ja tepsutti sen jälkeen vähän pontevammin.

Itse olisin antanut meille -10 90 vasemmalle käännöksessä ylityöskentelystä ja eteentulo-peruuttelutehtävästä kontrollia, en tiedä paljonko siitä tulee mutta oli todella liiskana mun haaroissa ja astui mun kengille monessa kohtaa. 😄 Rallyssa koira ei saisi koskea ohjaajaan tällä tavalla.

Satasia tuli monta joten ei oltu lähellekään palkintoja. Pääasia että Lakki tuntui kivalta, ja toi tuomarin kommentti oli nätti. Pari ventovierastakin tuli kehumaan että näytti tosi kivalta meidän rata, siitä jäi hyvä mieli. Pitäisi muistaa itsekin enemmän kommentoida ihmisille tälleen koska parilla sanalla voi saada jonkun hymyilemään loppupäiväksi. Helposti sitä ajattelee että tietäähän se itsekin että hyvin meni, mutta ei se ole sama asia kuin kuulla se vieraalta.

Ja meidän vuorolla ei sitten satanutkaan, taisi koko alo olla ennen kuin se alkoi. Lakkia ei sade haittaa mutta minua kyllä... Vaikka kuinka yrittää ettei anna sen häiritä niin väkisin se vähän ärsyttää.

Omalla seuralla olisi kuukauden päästä kisat ja voisi mennä avoon, jos jaksan kouluttaa sille ne puuttuvat temput. Pyörähdys ja seisomaan nousu ainakin. Eikä se hyppyäkään ole rallyliikkeenä seuraamisesta koskaan tehnyt. Tiiviit käännökset varmaan menee, en ole alossakaan liioitellut niitä vaikka olisi saanut.


Alkaa niitä olla Lakillakin!

1 kommentti: