keskiviikko 26. heinäkuuta 2023

Ampumisprojekti

Tämä sivu päivittyy asian edetessä. Yritän saada videoita eri vaiheista jotta tästä jää parempi dokumentti mahdollisille kiinnostuneille. Aiheesta löytyy googlaamalla tosi vähän.

Tyrittyäni ampumisen seuruussa palasin aivan alkuun. Kokeilin ensin tehdä koirien nähden namiruudun, ja päästin ne kaikki sinne syömään. Ajatuksena että laukausvarmat mallit auttaa ja kilpailutilanne lisää nälkää. Ammuin kun Lakki etsi ruokaa. Se tuli joka kerta mun luokse, häntä laski, se hyppi mua päin, ja välillä se sitten myös tarjosi perusasentoa ja kerran myös haukkua. Kehoitin aina että mene vaan takaisin etsimään, ja se meni, mutta tämä ei kolmessa treenissä tuntunut etenevän lainkaan. Töppöinen ja Paju söi kyllä joka kerta tyytyväisinä ruudun tyhjäksi. Lakki ei varmaan sitten kuitenkaan ole tarpeeksi ahne tällaiseen.

Sitten muutin kaavaa niin, että koiralla on joku tehtävä. Kosketuskepillä se Sienellekin lopulta tehtiin, joten Lakki sai tehdä käsikosketusta. Koska koira tuntui herkistyneen jo pelkällä pyssyn käteen ottamiselle ja sen napsumiselle (lataamisen ääni), tein kahta asiaa rinnakkain. Kotona tyhjällä aseella napsuttelua ja kentällä oikeaa ampumista. Koira siis vain tökkii kättä, ei pitkää kosketusta vaan töks nami töks nami jne. Kesken tekemisen en erityisesti kehu enkä käske, vaan annan sen tehdä itse, ennen ja jälkeen aloin kyllä villitä sitä heti alusta. Jos reagoi ääniin ja rytmi rikkoutuu, tai jää tuijottamaan ääneen suuntaan, odotin aina hetken josko jatkaisi itse, jos ei, saatoin pyytää "käsi" mikä on meidän vihje, ja kun jatkoi, kehuin siinä vaiheessa oli se sitten itsenäinen tai avustettu päätös.

Kotona yritin ehdollistaa aseen napsumista siihen että naps on nami, vähän kuten naksuttimen kanssa, mutta se ei lähtenyt sujumaan vaan koira näytti aina huonolta. Senkin takia käsikosketus oli parempi, vaikka sitten tarttee aina apparin. Tein aseeseen myös kuonokosketuksia ja se oli alusta asti helppoa, itse ase ei siis ollut hänestä inhottava.

1. napsuttelu kotona, mies oli vessassa oven takana. Aloita sellaisella tasolla että koira pystyy toimimaan. 3-4 sarjaa tehtiin, huikkasin kun alkaa ja kun tauko (täydensin namit ja haukutin koiraa siinä).
2.  sama
1. kentällä ampuminen n. 70m, ampuja pusikossa, ampuu poispäin. Yksi laukaus aina  yhdessä sarjassa, pieni tauko kun täydensin namit käteen, sitten toinen. Lopuksi koko iltaruokapurkki mille ensin haukutus. Koira oli varuilta hihnassa jos se päättäisi häipyä, mutta ei tullut mitään.
3. napsuttelu edelleen kotona vessassa, nyt ovi vähän raollaan
2. kentällä 70m puskassa, laukaukset 1-1-2. Autosta tullessa koira näytti vähän siltä että hyi tää juttu, mutta lähti ihan hyvin sitten tekemään, oli vapaana.
4. napsuttelu kotona, napsuttelija nyt samassa huoneessa meidän kanssa. Koira niin reipas että pyysin väliin myös istumisia ja lopuksi pyörittiin pesuvadilla aseen napsuessa.
3. kentällä sama 70m puskassa. Tähän otin ampumiset 1-2-2 eli kaksi tuli samaan sarjaan niin että siinä sellainen luonteva 5s tauko kun lataa aseen ja ampuu toisen. Tuli autosta reippaasti.

Nämä tehty pääasiassa peräkkäisinä päivinä, yksittäinen vapaa saattaa olla jossain välissä.

Koska mulla pääasiassa ei ole kuin yksi appari kerrallaan käytössä, homma toimii kentällä niin että appari menee puskaan, otan koiran autosta, laitan whatsappilla "1" tai "2" ja sen saatuaan appari laskee viiteen, ampuu yhden, laskee viiteen ja ampuu mahdollisen toisen ja odottaa sitten uutta sarjaa. Pieni viive siksi että kerkiän laittaa puhelimen pois kädestä ja aloittaa koiran kanssa. Lopuksi kun riittää oon laittanut että tuu pois, en siis oo päättänyt etukäteen montako ammutaan.

Tässä tuo toistaiseksi viimeisin eli kolmas ampuminen kentällä. Videolla ammutaan joten säädä äänenvoimakkuus ennen kuin avaat sen!

Etäisyyden pienentämisen kriteeri on mun mielestä se, että koira ei reagoi paukkuun mitenkään. Tuossa ihan lopussa on ehkä yksi sellainen toisto, joten ei hätäillä ja jatketaan tällä niin kauan että se ei oikeasti reagoi. Sienen ajoilta muistan että lopuksi etäisyys lyheni ihan harppauksin, niinhän se tyypillisesti muissakin jutuissa kun pohjat on tehty kunnolla.

Eteneminen on ollut nopeaa. Ensimmäinen napsuttelutreeni kotona oli sellainen, että koira päätti poistua paikalta ja kömpi koirasohvan alle, mistä sitten kaavin sen takaisin, pistin pantaan ja hihnaan ja pakotin kohtaamaan tilanteen. Minulle oli ihan selvää että niin voi tehdä, koska se ei oikeasti alun perin reagoinut ampumiseen ollenkaan. Stressin kertyminen ja epäselvät tilanteet sai sen reagoimaan, joten se on "vain" opittu käytös eikä synnynnäinen reaktio. Jos koira on synnynnäisesti laukausarka, en usko, että pakottamalla olisi päästy mihinkään. En myöskään tiedä miten tällainen totuttaminen onnistuisi, vai onnistuisiko ollenkaan. Ainakin etäisyys pitäisi varmaan olla aluksi vielä suurempi jotta ääni olisi hyvin vaimea.

4. kentällä. Tästä ei ole muistiinpanoja mutta muistaakseni 2 puskassa, sitten 10m lähemmäs kentälle ja siitä vielä toiset 2.

Tässä välissä pari viikkoa taukoa.

5. kentällä. 1 puskassa, sitten 10m lähempää kentältä 2, uudelleen samasta kohtaa 2, lopuksi 3 niin että koira oli tolpassa kiinni ja haukutin sitä. Ekaan reagoi sävähtämällä hieman mutta häntä heilui koko ajan.

6. kentällä. Ensin kolme laukausta kentän laidasta (10m lähempää kuin mistä aloitettiin) niin että haukutin ja palkkailin tolpassa olevaa koiraa koko ajan. Sitten neljä yksittäistä laukausta niin, että olen itse passiivinen ja laukauksesta pyydän koiran haukkumaan. Tarkoituksena rakentaa siitä vireen nosto. Tämä onnistui muuten hyvin mutta koira kyllä haukkui välillä pyytämättäkin 😄 Todella reipas, nyt ekaa kertaa en nähnyt minkäänlaista reaktiota edes ekaan paukkuun.

7. kentällä,  muistaakseni 8. oli samanlainen. Ensin haukutusta ja laukaukset, sitten seuraamista ja yksi laukaus josta koira haukkumaan ja palkka. Tässä vaiheessa homma eteni tosi nopeasti ja ei ole enää tarkkoja muistikuvia joka kerrasta. Näytti tältä ja tältä.

Sitten siinä alkoi olla jo aika kiva ehdollistuma että laukaus = pallo lentää. Tässä vaiheessa alettiin ampua kaksi, eikä siis alussa ollut enää mitään haukutusjuttuja vaan suoraan vaan seuraamiseen. Tässä joku video.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti