lauantai 13. toukokuuta 2023

ALOHYV89

Koska ei kuulemma ole kiva pitää hulluja jännityksessä, niin tulos olikin heti otsikossa.

Ilmoitin Lakin hänen toiseen rally-tokokokeeseensa taas melko pikaisen päätöksen perusteella vain reilu viikkoa ennen koetta. Olin kyllä silmäillyt Virkkua aiemmin, mutta ei mulla ole mikään kiire saada sille mitään rallytitteliä, niin en ollut miettinyt sen enemmän aikatauluja. Sitten näin mainoksen että tuolla on vielä tilaa eikä meillä ollut tullut sille viikonlopulle mitään muutakaan tekemistä, niin miksipä ei. Sinänsä hassua koska ei mulla ollut ikinä mitään suunnitelmaa tehdä sen kanssa ylipäätään rallya. Mulle se on oikeastaan kaikkien koirien kanssa ollut aina sellainen täytelaji muiden ohessa - ja ehkä jos olisi vähän enemmän panostanut, töppöinenkin olisi kerinnyt saada sen viimeisen valiotuloksensa. Toisaalta kun se nyt on sellainen sivulajien sivulaji mulle niin eipähän siksi myöskään paljoa harmita. Täytyy sanoa että en myöskään itse arvosta esim RTK1 tai RTK2 "oikeilla" harrastuskoirilla lainkaan. RTK1 Lakilla ei tunnu miltään mutta RTK1 Pajusta olisin kyllä ylpeä. Joo tiedän että joku bortsukin voi olla yksilönä tosi haastava ja sille tällainen koulari suuri saavutus, enkä tarkoita vähätellä sitä työtä mitä sekin tietenkin kaikilta vaatii koska yksikään pentu ei osaa valmiiksi istumaahanseuraa, mutta esim jalostusta varten joku tollanen ei kyllä kerro koirasta yhtään mitään. Suoritus on niin lyhyt, koira on koko ajan hihnassa, ja ohjaaja saa kehua, kannustaa ja ohjata minkä kerkiää, lisäksi kun esim seuruuta ei arvostella niin se voi olla kauheaa haahuilua tai kontaktin sijaan koira vaan pälyilee ympäristöä ja silti voi jäädä ihan satanenkin. Siksi esim RTK1, tokon TK1 ja vaikka palveluskoirien JK1 on "arvoltaan" mulle hyvin erilaisia.

Tämä pohjustuksena sille että jäin vähän itsekin ihmettelemään että rupesin sitä rallya nyt kuitenkin. 😁 Lakki ei osaa edes avoimen juttuja mutta äkkiäkös ne olkkarissa sille opettaisi. Oikeaa puolta se teki pentuna vähän kropankäytön vuoksi mutta ei muista enää edes oikeaa perusasentoa. Kyllä sen päätavoitteet on ja tulee olemaan ihan muualla, mutta mistä sen tietää jos rally voisi olla vaikka talvilaji meille. Lakki on kuitenkin siihen huomattavasti soveltuvampi kuin töppöinen oli ja toistaiseksi uskon että se kestäisi pyörittelyä paljon rauhallisempana kuin eräs jota jatkuva käskytys ja temput kuumotti kovin.

Tänään siis ajettiin toiseen alokasluokan kokeeseemme Imatralle. Vielä löytyy lähiseudulta koepaikkoja joissa en ole itsekään koskaan käynyt! Alokasluokka oli vikana iltapäivällä ja ajamaan piti lähteä vasta vähän ennen yhtä. Kivaa ettei tartte laittaa kelloa soimaan viideltä mutta eipä siinä aamulla oikein mitään saanut aikaiseksi ja koko päivä meni tällaisen takia silti. Mieluummin melkein sitten kuitenkin olisin aamulla vuorossa niin olisi ajoissa takaisinkin.

Ei jännittänyt yhtään etukäteen enkä viikolla edes miettinyt koko asiaa. Perjantaina meillä oli treenit missä tein parin kyltin juttuja ja muistutin ne alon meille vaikeimmat temput. Hyvin muisti kaiken ja tänään ne ei edes sattuneet radalle. Vuosien mes-kisaamisen jälkeen kyllä nuo alo-radat vaan edelleen näyttää niin höpöiltä; lyhyiltä ja yksinkertaisilta. En ollut rataan tutustumisessakaan kovin pitkään ja vissiin kaikki muut jäi sinne kun mä jo lähdin.Alokasluokassa oli (vaan) 12 koiraa ja Lakki oli niistä neljäs. Hallin, joka oli pikemminkin sellainen varastohalli kuin hallihalli, edustalla oli teline jossa piti olla radalla olevan numero, mutta joku unohti kääntää sitä ja yhtäkkiä kuulin että joku huutelee numero 36:a joka olin minä - kyltissä oli 32. Istuin ja luin kännykällä iltasanomia mutta ei muuta kuin koira autosta ja kipin kapin hallin taakse jossa sisäänmeno oli. Yllätyin sitten siitä että suunnilleen vissiin kaikki loput 7 oli siellä tupeksimassa jo kanssa, ja hallin ja kallion välissä oli melkoisen kapea käytävä mistä sinne ovelle mentiin. Miksi kukaan haluaa tulla jonoon seisomaan jos on vielä sata koiraa ennen sinua??? Jos koiraa tarttee lämpätä ja temputtaa niin kaikilla muilla hallin sivuilla oli tilaa ihan hitokseen, mutta ei, pakko pakkautua sinne. No onneksi Lakki oli yllättävän lunki ja pujoteltiin koirien läpi kohti ovea. Siinä seisoi talkoolainen ja edellinen koira oli vielä radalla, niin hetki piti odottaa. Mun jälkeen seuraavana vuorossa oleva oli tunkenut mun perässä sinne ovelle johtavalle kujalle ja tuntui että pitää katsoa taakse kun tuntui että se koira hönkii mun perseelle koko ajan. Se tuli tosi lähelle ja se koira vaan tuijotti Lakkia, joka kyllä onneksi käänsi selän sille kun pyysin ja oli ihan lunkina. Se ohjaaja oli hirveän pahantuulinen ja nyppi sitä koiraa hihnasta ja jurpatti koko ajan että ei sitä, ei tätä, nyt sivulle, et ota sitä keppiä sieltä, nyt heti tänne. Alkoi vituttaa ihan todella ja jälkeen päin harmitti etten tajunnut sanoa sille että mee muualle meuhkaamaan kun toi vie fiiliksen kaikilta muiltakin. Tai olis voinut ihan kysyä että jos jännittää noin paljon niin pitäiskö yrittää tehdä asialle jotakin koska eihän se sen koiran vika ole. Sitten alkoi vituttaa että vitutti jonkun muun tekemiset enkä vaan keskittynyt omiini. Lopulta kun päästiin halliin sisälle, ovelta oli noin metri kehään jossa lähtö oli taas noin metrin päässä, eli aivan liian vähän tilaa mun lämppärutiineille jotka on sellaisia pk-kentän mittaisia. Toimitsija muistutti että kengät piti ottaa pois ja potkaisin ne jalasta. Siitä oli kyllä aluksi puhe ja lähetti veisi ne sinne ovelle mistä poistuminen. Vein sitten Lakin vaan melkolailla nollatilassa alkuun, se taisi vielä luulla olevansa menossa noseen.

Kyllä se siitä ihan hyvin lähti ja oli varmaan oikein kivassa rallyvireessä, itse rehellisesti tykkäisin vähän korkeammasta. Olisin antanut meille toisesta eteentulosta -1 vino, ja sitten lopuksi mietin että en kyllä varmistanut istuiko se sivulle niissä molemmissa. Tulostaulu kertoi 89p ja luulin että juuri siinä oli meidän virheet, mutta lappu paljasti totuuden; -10 istu, maahan, kierrä koira -kyltiltä missä se oli ehtinyt tehdä tuplaistumisen ilman että edes huomasin sitä. -1 kontrolli on taas juoksun jälkeisestä normaali vauhti -kyltiltä, eikä hajuakaan mistä se olisi voinut tulla. Sillä kyllä on tapana välillä tuuppia mua kuonollaan joten se on paras arvaukseni.

Maalin jälkeen kehää oli vielä varmaan yli 10 metriä ja vasta sitten loppui kehänauha ja halli ja tultiin ulos missä sai palkata. Leikitin Lakkia ja poistuin siis hallista sukkasillani asfaltille, kun se kenkälähetti sitten alkoi kiljua mun perään että kengät, kengät, KENGÄT!!!!!1 Huikkasin sille vaan että joojoo otan ne kohta, ja ajattelin hiljaa mielessäni että mä kyllä palkkaan ensin koiran kunnolla ja mietin niitä kenkiä vasta sitten.

Kengät.


Kaiken kaikkiaan jäi vähän typerä olo kaikesta.

Ei enää koskaan ennalta tuntemattomaan halliin jos ei ole joltain tietoa että siellä on reilusti tilaa. Ensi kerralla tavoite myös keskittyä vain siihen omaan juttuun vaikka muut tekisi mitä, ja valmistella koira kunnolla siihen mitä ollaan menossa tekemään. Lakki on kyllä sillä tavalla hyvin helppo eläin että ei haittaa vaikkei se pääse etukäteen pällistelemään hallia, hyvin pystyi keskittymään silti. Sen voi myös tempaista suoraan autosta eikä tartte mitään lämppätemppuja, mutta se on ollutkin mun tavoite, aina. Pitäisi nyt vaan opettaa sille joku ahtaan tilan vireen nosto ja aktivoituminen koska meidän muuvit on sisäkokeisiin aivan liian tilaa vieviä. Eikä niitä ehkä pk-kokeissakaan ihan sellaisina ainakaan voi tehdä...

Satasia tuli kaksi ja useita ysillä alkavia joten ei oltu lähellekään palkintoja, mutta nuoren koiran kanssa jokainen kokemus on aina arvokas sinänsä.

"Jos ehtii tehdä tuplaistumiset pitäis saada tuplapisteetkin - ja vielä erikseen bonusta jos ohjaaja ei edes huomaa!" t. Lakki


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti