torstai 3. maaliskuuta 2022

Kuulumisia

Töppöinen on syönyt gabapentiiniä kaksi viikkoa annoksella puolikas tabletti aamuin illoin, eli vuorokaudessa tulee 600mg. Koira painaa 15kg, jos tätä joku googlaa tiedon janoisena. Norocarpia se söi viikon aluksi kanssa mutta sen lopetin, tulehduskipulääke ei ole tarkoitettu ainakaan omin päin jatkuvaan käyttöön. Ei nyt voi sanoa että se olisi silmissä piristynyt ja se on edelleen vanha eläin, mutta mitään ongelmia ei ole ollut, ei aggressiivista käytöstä, portaissa vinkumista tms. Herää vaan kysymys että jo viime syksynä kun syötin sille kuuden viikon kuurin, eikä se toiminut, oliko kyse vain liian pienestä annoksesta. Kauhukseni olen jo miettinyt että nyt kun olen niin paljon vatuloinut sen kuolemaa, niin kamalaa jos se ei kuolekaan. 🤷

Paju, kohta 11kk, on muutaman kerran huidellut metsässä vähän kaukana. Se ei ole heittäytynyt kuuroksi eli tulee kyllä kovaa ja heti jos sitä kutsuu, mutta ei mukana pysyminen voi olla minun varassani ja olen hyvin allerginen sellaiselle. Joku päivä sitten onnistuin piiloutumaan siltä ja annoin sen kyllä mennä hyvin hämilleen ennen kuin kutsuin. Se lähinnä jää seisomaan tai vähän kuikuilee ja selkeästi kuuntelee löytääkseen muut, ei yritä haistella missä ollaan. Loppulenkin se olikin sitten tosi lähellä nysväämässä. Tänään kerran jo pyysin odottamaan kun junnut meni kovin kaukana, ja sitten kun mun lumikenkäreitti meni kelkkareitin yli, koira lähti kelkkauralle ja hukkasi meidät niin että ehdin taas käskeä muut paikoilleen ja piiloutua itse. Tässä vaiheessa ärsytti jo niin paljon että pistin sen suoraan fleksiin. Mulla on olematon pinna ja tämä nyt vaan on asia missä sitä ei voi venyttää. Mietin kyllä ensin että päästän sen kohta irti ja annan vielä loppulenkistä uuden mahiksen, mutta totesin että parempi kertarytinä kuin ainainen kitinä ja nyt pelataan kovilla panoksilla jos pelaamaan ruvetaan. Tätä samaa on tehty ihan jokaiselle mun koiralle jossain iässä ja kaikista on kyllä tullut hyviä, joko sattumalta tai sitten ne kyllä ymmärtää tästä jotakin. Pajun oli ihan hyvä harjoitella fleksissä metsässä kulkemista kun se joutuu sitten vaelluksella niin tekemään. Puiden kiertäminen on kyllä sillä alkeistasolla hallussa.

Lakin kanssa kokeilin tänään jäljestää. Ajattelin ensin kävellä kengillä, kun oli melkein hankikanto, mutta jätinkin sitten laiskuuttani lumikengät jalkaan ja jatkoin niillä. Tein vain 120m pitkän, u:n muotoisen jäljen, jossa kaksi keppiä. Löysin vielä jäniksen jäljet ja menin tahallani useaan kertaan niiden yli. Jälkimmäisessä kulmassa kävelin pari kierrosta puun ympäri ennen kuin jatkoin. Talvella on hauskaa tehdä kaikkia kokeiluja kun kerrankin näkee miten ne askeleet menee ja mitä koira touhuaa. Olen kyllä jäljestänyt lumessa parkkipaikoilla ym, mutta en maastossa. Epäilytti että joko koira ei tajua ollenkaan tai sitten se vaan juoksee uraa eikä jäljestä nenä maassa lainkaan. Joskus männä vuosina varoiteltiin enemmänkin että lumessa jäljestäminen pilaa koiran ja se oppii vain menemään silmillä.

No ei muuta kuin koira autosta ja onneksi löysin yhdet valjaat ja jonkun liinan pätkänkin. Kyllä se tiesi heti mitä on menossa tekemään, ja jäljestä pää maassa eikä vain seurannut näkyvää uraa. 😳 Puun kohdalla se vähän tutkaili tilannetta mutta ei kiertänyt kunniakierroksia vaan jatkoi jälkeä. Jäniksen jälkiin ei reagoinut yhtään mitenkään.

Olipas hauskaa ja ehdottomasti täytyy tehdä uudelleen ihan kunnon jälki niin kauan kun näitä kelejä riittää!

Videolla lähestytään alkua. Olen antanut sen tällä tavalla vapaasti nostaa jäljen paljolti myös sulan maan aikana ja sillä oli tosi korkea onnistumisprosentti janoilla. Olen vakuuttunut että mitä vähemmän jäljen nostoa treenaa ja prässää, sen paremmin se menee. Oleellista on rento ja paineeton tilanne - 99,9% ongelmista janalla johtuu ihmisestä. Ootteko koskaan kuullut ajokoirasta joka ajaisi jänistä väärään suuntaan? En minäkään. Koira kyllä tietää yhdestä askeleesta kumpaan suuntaan jälki menee.


Lakki on myös harjoitellut pudonneen esineen noutoa. Töppöinen on ihan guru siinä ja hakee puolen kilsan matkaakin jos on selkeä ura, mutta hän ei ole täällä enää kauaa käytettävissä niin aloinpa tietoisesti lisätä Lakillekin matkaa. Tällä hetkellä 100m menee polkua pitkin helposti.

Muutama kännyräpsy vielä:





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti