sunnuntai 30. toukokuuta 2021

1lk KEK

Tänään oli sitten junnun vuoro osallistua 1lk kaikkien osioiden kokeeseen, hänen ekaansa. Laatikot on meidän heikko lenkki; niitä ei ole montaa kertaa treenattu ja on iso riski että hän tarjoaa vaan pesuvatitemppua tms. Nuoren koiran ekat kokeet nyt on mielestäni muutenkin vielä vain sellaista tunnustelua, jostain pitää aloittaa, eikä ole vielä yhteisiä rutiineja eikä tietoa siitä miten meidän pitää valmistautua. Lakki on treenannut koko kevään pelkkiä maastolajeja ja nose on täysin jäänyt, mutta katsoin että nyt oli ihan hyvä hetki korkata koeura silti.

Olin itse ilmossa töissä, ja arvoin koirani sirun tarkastukseen, kun halusin sitä harjoitella. Nosessa ohjaaja saa halutessaan lukea sirun itse, ja nyt koronan takia niin toimitaan myös ei-reaktiivisten koirien kanssa. Pyysin kuitenkin yhden ihmisen seisomaan ja vein koiran aivan hänen eteensä, otin käsikosketuksen ja sohin itse laitteella. Parkkiin ajoi juuri auto ja pää nousi kolmesti katsomaan sitä, ja piti aina uudelleen pyytää asento kun hetki kesti ennen kuin löysin sirun. Yhtään hän ei kuitenkaan ollut ahdistunut vieraasta ihmisestä siinä, ja tästä olin tosi tyytyväinen.

Koe tehtiin 2 + 2 etsintää, Lakki oli lähtölistassa numerolla 7./20. Ollessani jonotuspaikalla juuri pääsemässä, yhtäkkiä sitten sisäänheittäjä tuli sanomaan, että tuomarin puhutteluun, ja peruutin portaat takaisin ylös. Siellä seisoi melkein kaikki kisaajat ja siinä sitä monttu auki kyselin että mitä helvettiä, minä vai kaikki vai mitä ihmettä oikeasti. Mitä mä olen tehnyt ennen kuin pääsin edes alueelle, tai mitä siellä on oikein tapahtunut jos kaikkia pitää puhutella uudelleen kesken kokeen?! Lähdin sitten viemään koiraa takaisin autoon ettei sen tartte auringossa odotella, edellinen tuli alueelta pois yhtä ihmeissään väenpaljoudesta ja pian sisältä juoksee vkt rääkymään että anteeksi väärä hälytys, tekninen häiriö, hänen Whatsapp laittoi jonkun vanhan viestin uudelleen. :D :D :D No sanoin että hetki vaan, vein juuri koiran autoon... hain sen sieltä ja vaikka kaikki odotti, kävin vielä lämppähajulla uudelleen.

Hihnat soiden hän veti minut ensin ulkoalueelle, josta toiseksi nopein aika. Seuraavana ajoneuvot, johon teki oudon ilmaisun tapaisen niiauksen peräkärryn nurkkaan, mutta en uskonut. Kokenut ohjaaja paikkaa koiran tekemisiä, ja sitä kohtaa oli aiemmat koirat kuulemma nenineet ja edellinen tehnyt siihen valeen. Oikealle kohdalle moottorikelkkaan Lakin ilmaisu oli ihan eri näköinen ja sitä oli helppo uskoa.

maksimiaika: 2:30


maksimiaika: 3:00

kelkka näkyy ekassa kuvassa takana


Tauon jälkeen ensin pieni sisätila, pukuhuone, jossa 4. nopein aika. Lakki lähti vasemmalta vastapäivään ja meni vasemman puoleisen nojatuolin luokse, jossa haisteli pehmustetta varsin hartaasti. Jälkeen päin kuulin, että niinkin oli moni muu koira tehnyt ennen meitä. Minä en antanut sen kauaa siinä fiilistellä vaan hoputin jatkamaan, ja ilmaisu tuli oikealle kaapin edessä olevan penkin kauempaan päätyyn.


maksimiaika: 2:00


Vikana ne perkeleen laatikot, 15kpl, johon homma kosahti; aikaa oli vain minuutti ja hän kyllä aivan hienosti etsi ja ylitti siten odotukset olemalla kuitenkin oikeassa hommassa. Hän  vaan haaveili vain huoneen reunoista missä oli kauheasti sälää, enkä saanut sitä etsimään kunnolla laatikoista. Laatikot oli niin tiiviit että haju ei ohi mennessä tullut nenään, olisi pitänyt ihan haistelemalla haistella saumoja. Joka kerta kun hän kiskoi seinille ja estin liinalla ja kutsuin takaisin, hän varmaan ajatteli että vidun tyhmä ämmä, miksi en saa mennä, niin ei siinä oikein nenä laatikoilla kunnolla käynyt kun koiraa jurppi liinapaine ja se keskittyi vastustamaan sitä. Aika oli tosi lyhyt ja tuntui etten ollut ehtinyt tehdä mitään kun tuli jo 30s jäljellä -ilmoitus, niin vein koiran sitten ainoalle laatikolle mitä se oli hetken nuuhkinut. En saanut sitä uudelleen kiinnostumaan siitä, joten tiesin kyllä itsekin ettei se ole se, mutta siinä vaiheessa on kuitenkin 1/15 mahdollisuus osua vahingossa oikeaan joten ilmoitin löydön "arvaan tän, koska tää oli ainoa mistä se oli kiinnostunut". Tuomari vastasi että arvaat varmaan myös että väärin :D No jos ei veikkaa niin onnistumisprosentti on 0! Ihan toisella puolella oli oikea laatikko ja tuomari sanoi että koira kyllä oli mennyt siitä aivan vierestä ohi, mutta koska se veti seinälle eikä etsinyt, sinnepä jäi.


maksimiaika: 1:00


Hyvä kokemus kuitenkin ja uudelleen sitten kun ollaan ehditty puuttuvaa rutiinia hankkia. :) Noin muuten hän oli ihanan lunki ja motivoitunut, ei mitään valittamista. Ei ottanut yhtään häiriötä ihmisistä etsintäalueilla. Lisäksi hän käyttäytyy autossa ja koepaikalla vieraiden ihmisten ja koirien keskellä huomattavasti paremmin kuin vuoden ikäinen pöne teki, tai edes 12v ikäinen pöne. :D Otin hänet lopuksi meidän kanssa istumaan nurmikolle ja sai siinä possun korvan, kuten pönekin eilen, mutta ei se syönyt kuin ehkä puolet. Sellainen hengailu tekee sille tosi hyvää ja yksi (mulle tuttu, Lakille vieras) kaveri sitä siinä käskytti kun Lakki heitti possunkorvan hänelle: istumiset teki mutta tassua pyydettäessä Lakki laittoi pään hänen kädelleen. :D Hassu eläin, ei se edes halua koko palkkaa mutta tottelee silti.

Laatikot, samoin kuin ajoneuvot, kärsii yleensä juuri siitä että koira ei ymmärrä mistä etsitään. Se "putoaa" pois haistelemaan maata tai ympäristöä ja ohjaaja palauttaa sen oikeaan kohteeseen, ja näihin kohtiin joko jää haju tai aika loppuu kesken ennen kuin ehditään edes sinne asti. Kumpikin osa-alue vaatii siis rutiinia siihen että koira pysyy annetulla pinnalla vaikka ympärillä olisi muuta. Lisäksi ne muutama laatikkotreeni mitä Lakki on tehnyt, on tehty muovikoreilla. Sehän on silkka karhunpalvelus opettaa että riittää että menee ohi ja haju tulee nokkaan silti. Teipatuista laatikoista se haju yleensä ei leviä kovin hyvin eikä ohi juokseminen riitä, koiran pitää nimenomaan tietoisesti haistella laatikot, mielellään vielä saumojen kohdalta. Lakki siis tulee nyt treenaamaan normaalia pienemmällä hajumäärällä (pelkkä pipetin kärjen hipaisu normaalin yhden tipan sijaan) kunnolla teipattuja laatikoita, jotta se oppii kunnolla nuuhkuttamaan niitä. Otin kokeessa tyhjinä olleita laatikoita muutaman kotiin ja nyt on millä harjoitella. Teipattuja laatikoita se ei ole eläessään nähnyt joten ei sinänsä mikään ihme ettei se sellaisia osannut etsiä, mutta onneksi koira ei mene rikki tällaisista ohjaajan kokeiluista! Pääasia että sillä oli mukava päivä. Muutaman tunnin päikkärit vedimme yhdessä, melkoinen homma järjestää ja kisata kaksipäiväisessä kokeessa.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti