keskiviikko 21. lokakuuta 2020

2lk nosekisoissa

Omissa kokeissa ei kyllä vaan kykene sekä talkoilemaan, että kisaamaan. Kaiken stressin ja kiireen ohessa se oma vuoro tuntui pelkältä pakolliselta pahalta.

Ensin oli ajoneuvot; kolme autoa vierekkäin, aikaa 2min. Lähtö oli vasemmanpuoleisen kohdalla. Päätin käydä ne järjestyksessä, pöne sai valita mennäänkö myötä- vai vastapäivään. Se otti vastapäivän. Haju löytyi tokan auton oikealta sivulta, aikaa siihen saakka meni 00.50, sija 4. Autoilla se teki ihan siistiä työtä.

Siitä sisään, jossa iso makkari; neljä yhden hengen sänkyä ja pieni wc, joku lipasto ja pystykaappi. Aikaa oli 3min ja piiloja kaksi. Pöne juoksi suoraan oikeaan etuviistoon pystykaapin luokse ja skannaili sieltä kaapista ja kaapin vasemmalle puolelle jääneestä syvennöksestä korkeaa piiloa. Olin jo ihan nostamassa kätösen ja ilmoittamassa että saavuttamattoman korkea, mutta aikaa oli vielä reilusti joten käskin koiran jättää sen ja lähdin viemään sitä muualle. Oven luona se yritti tunkea sängyn alle, johon meikä, että pois sieltä, ei se siellä ainakaan ole. Koko etsintä oli jotenkin sellaista aika kaoottista, en nähnyt koirassa selkeitä reaktioita, vessaan ja vasemmalle puolelle huonetta se ei oikein halunnut edes mennä mutta muuten tuntui että koko tila on yhtä pilveä. Sitten tuli jo 30s jäljellä -ilmoitus, ja mulle tuli kiire. Kaapissa ei ollutkaan korkeaa vaan koira otti sen sängyltä kaapin vierestä. Siitä palautin sen lähdön luokse ulko-ovelle, missä se oli yrittänyt tunkea sinne sängyn alle, ja käskin skannata oven karmeja ym. No se yritti uudelleen sinne alle ja päätin sitten arvata että löytö, ja olin pudota perseelleni kun tuomari vahvisti, että oikein. Aikaa meni 2.48,06, jolla sija 6 - olin hitain joka löysi molemmat. Niin, miksei se saavuttamaton tosiaan voisi olla sängyn alla, joku ei taas ajatellut ollenkaan mitä on tekemässä...

Tauon jälkeen siirryttiin ulos, ensin laatikoille ja vikana ulkoalueelle. Laatikoilla poukkoili oikeaan ja nopea ilmaisu kahdeksassa sekunnissa, sijalle 3 (samalla sekunnilla oli useita koiria). Ulkoalue oli sama lasten hiekkalinnoitus missä olemme treenanneet, ja kaikki tiesi sen vaikeaksi, siellä on alhaalla paljon häiriöhajuja. Nollakoira oli kussut yhteen pylvääseen. Tiesin että tämä on sellainen avara iso alue missä mun koira lähtee juoksemaan, ja aikaa oli vain 2:30 ja piiloja kaksi, niin olin aika lailla luovuttanut jo etukäteen. Hyvä minä :p Sen takia sitten vaan lähetin sen koiran lähdöstä sen sijaan että olisin valinnut kumpaan suuntaan lähdetään ja oisin voinut ohjata sitä voimakkaasti. Siellähän se sitten laukkoi menemään ja korskui onnessaan. Kai se jotain etsikin mutta kun se tyyli on jalat edellä, eikä nenä, niin ei siitä vaan tule mitään. Kuselta käskin sen kahdesti pois, kolmannella kerralla se sitten ilmaisi siitä vierestä. Minusta oli todella epäkorrektia olla vaihtamatta aluetta, kun nollakoira oli kussut ihan piilon viereen. Aika kävi vähiin ja pöne oli vähän reagoinut yhdellä telineellä, niin vein sen sinne ja tein sinne arvauksen, joka toki oli väärin. Se oli juossut sen kohdan ohi, missä haju olisi ollut. Tuomari sanoi, että tartteisi vähän kouluttaa rauhaa koiralle, johon hymähdin, että kuule se on kaksitoista, ja se on nyt sellainen mitä on, en usko että on enää aikaa saada sitä oppimaan mitään kovin uutta tyyliä.

Kokonaistulos 85p, -2 vp, sija 5. Satasia tuli vain yksi. Ei ne hyvätkään koirat niitä liukuhihnalla tee, mutta mulla on silti sellainen olo, että tämä oli nyt tässä. Ei kyse ole siitä, että pöne olisi huono, se on vain... vääränlainen nosessa menestymiseen. Tämä(kään) laji ei ole enää mukavaa kisata, joten on aika lopettaa viikon päästä olevaan kisaan. Pöne saa jatkaa treenejä, koska niitä se edelleen suuresti rakastaa. Kisoihin se on väärällä tavalla koulutettu, liian "jalkava" koira. Se on sen tekniikka kaikkialla; se on vain väärin koulutettu. Ihan yhtä lailla se jäljen hukatessaan, esim. kulmassa, lähtee etsimään sitä juoksemalla kovaa, kun pitäisi pysähtyä ja ottaa pelkkä nenä kehiin. Koulutusvirhe. Koetetaan nyt vain estää junioria seuraamasta sen jalanjäljissä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti