tiistai 12. toukokuuta 2020

Pissikontrolli

Töppönen kävi eilen taas kerran klinikalla. Päivystyksessä se sai kaksi viikkoa sitten 10vrk kuurin Cotrimia, ja se loppui viime tiistaina. Oireet katosi heti vuorokausi kuurin aloittamisesta, eikä ole palanneet sen päätyttyäkään.

Mentiin suoraan ultraan, ja kyllä oli aika vaikea paikka kellistää pöne siihen samaan huoneeseen, missä Sieni sai kuolemantuomion. Ekalla virtsiskerrallahan jätin pönen työaikojen ja klinikan vapaiden aikojen yhteenopimattomuuden takia klinikalle päiväksi ja he tutkivat sen silloin ilman minua. Se oli ultrattu silloinkin, en vain ollut näkemässä. Paitsi että ahdisti nostaa ja kääntää sitä selän takia, ahdisti seistä täsmälleen samassa kohdassa kuin Sienen kanssa ja pitää koiraa kiinni ja vakuuttaa sille että kaikki hyvin, odota rauhassa hetki. Pelkäsin, että valehtelen pönellekin ja että kaikki ei olekaan hyvin.

Rakko oli kuitenkin todella siisti, siis kuulemma aivan kuin terveen esimerkki oppikirjasta. Ei minkäänlaisia merkkejä kasvaimesta, ei verihyytymiä, ei mitään epäilyttävää. Otettiin samalla pissanäyte ja se lähti viljelyyn. Pikatestissä ei siinäkään mitään epäilyttävää, viljelyn tulokset tulee ke tai to.

Nyt sitten jäädään vain odottamaan uusiiko vaiva vielä. Jos kolmas kerta tulee, ja jos se tapahtuu päivystysaikaan, olisi silti todella tärkeää saada viljely otettua. Siitä selviäisi, onko kyseessä sama bakteeri (jolloin epäilys että bakteerit jää "piileskelemään" johonkin ja sama pitkittynyt tulehdus) vai aina eri (uusi tulehdus). Päivystyksessä ei mielellään tätä kuulemma täällä tehdä, mutta käski sanoa terveiset että ottaa edes lehmien kanssa käytettävälle alustalle viljelyn, sekin olisi tyhjää parempi.

Jos tulehdus uusii, on mahdollista ajaa Helsinkiin virtsaputken tähystykseen. Sitä en älynnyt kysyä saako siitä vain jonkin diagnoosin vai onko myös olemassa jotakin hoitoa. Oletus on nyt kuitenkin se, että jos uusii, jokin altistava tekijä on, ja se saattaa olla pieni ajoittainen virtsankarkailu. Sitten voidaan kokeilla estolääkitystä, joka kyllä valitettavasti uroksilla toimii tosi paljon huonommin kuin nartuilla, ja ruvettava myös miettimään ihan vain vesipesua tms. Tällä hetkellä ell oli vielä sitä mieltä, että ei mitään toimenpiteitä ja katsotaan kuinka käy. Nyt on ainakin varmistettu että tällä kertaa ab-kuuri on tehonnut ja kaikki on hyvin. Eka kuuri saattoi vaan olla liian lyhyt.

Virtsan pH oli ekan tulehduksen aikaan 9,0 (liian korkea), päivystyksessä 5,5 (sanoi hyväksi) ja nyt eilen 7,0 (ei sanonut mitään). Vaihtelee siis todella voimakkaasti. Olen antanut sille c-vitamiinia, mutta aluksi en uskaltanut kovin paljoa / joka päivä, kun varoiteltiin että liian matala pH altistaa taas niille toisille kiteille. Helposti se kyllä taitaa myös nousta joten kaipa sitä c-vitamiinia uskaltaa käyttää säännöllisesti.

Mä tiesin kyllä että sterkatulle nartulle voi iän myötä tulla tällaisia vaivoja, mutta ei ole koskaan käynyt mielessäkään että ne voisi tulla myös urokselle. No miksei voisi, mutta ei kai ne kovin yleisiä ole. Kyllä on pöne parka varsinainen maanantaikappale. :(



1 kommentti:

  1. Tulikohan syntymässä pöneen vähän liikaa ihan kaikkea? HIENO on kuitenkin!

    VastaaPoista