sunnuntai 27. elokuuta 2023

Pajun luonnetesti

UPK:n luonnetestiin oli runsaasti tilaa, ja aikani asiaa vatuloituani päätin ilmoittaa myös Pajun. Silkkaa säästöä kun samoilla bensoilla menee, kuulemma. :D Onhan se aika nuori mutta tuskin olisi ensi keväänä oleellisesti erilainen, niin miksei tosiaan nyt samalla ajamisella. Meidän kylällä näitä ei koskaan ole niin joutuisi sitten kuitenkin ajamaan kauemmas.

Paju tuli mieleen siksi että Lakin ampuminen kusi juuri kun olin ilmoittanut sen, ja päätin silloin että jos en saa sitä kuntoon, vaihdan Pajun Lakin tilalle. Sitten kun se nyt tuntui korjautuneen, tuli ajatus että voisihan sen silti viedä myös.

Pajua oli kaikkein vaikein arvioida itse. Puolustaako se yhtään? Meneekö se erittäin vilkkaaksi? Yltääkö toimintakyky ja hermot kakkoseen asti vai vain "yksi plus"? Vilkkauteen arvelin että vaikuttaa se mitä se luulee meidän olevan tekemässä; jos jokin vihjaa sille että tämä on treenitilanne, se on vain vilkas. Sille on niin paljon koulutettu keskittymistä. Jos se sen sijaan on täysin vapaalla ja sählää estottomasti, se saanee arvosanan erittäin vilkas. Sinänsä aivan sama, näitä on vaan niin mielenkiintoista pohtia!

Paju oli meidän kolmen koiran laumasta ensimmäisenä.

Oranssilla mun arvio ja lihavoituna Pajun saama tulos.

Toimintakyky (kerroin 15)
# +3 suuri
# +2 hyvä
# +1A kohtuullinen
# +1B kohtuullisen pieni
# -1 pieni
# -2 riittämätön
# -3 toimintakyvytön

Terävyys (kerroin 1)
# +3 kohtuullinen ilman jäljelle jäävää hyökkäyshalua
# +2 suuri ilman jäljelle jäävää hyökkäyshalua
# +1A pieni ilman jäljelle jäävää hyökkäyshalua
# +1B koira joka ei osoita lainkaan terävyyttä
# -1 pieni jäljelle jäävin hyökkäyshaluin
# -2 kohtuullinen jäljelle jäävin hyökkäyshaluin
# -3 suuri jäljelle jäävin hyökkäyshaluin

Puolustushalu (kerroin 1)
# +3 kohtuullinen, hillitty
# +2 suuri, hillitty
# +1 pieni
# -1 haluton
# -2 erittäin suuri
# -3 hillitsemätön

Taisteluhalu (kerroin 10)
# +3 suuri
# +2A kohtuullinen
# +2B kohtuullisen pieni
# +1 erittäin suuri
# -1 pieni
# -2 riittämätön
# -3 haluton

Hermorakenne (kerroin 35)
# +3 tasapainoinen ja varma
# +2 tasapainoinen
# +1A hieman rauhaton
#+1B hermostunein pyrkimyksin
# -1 vähän hermostunut
# -2 hermostunut
# -3 erittäin hermostunut

Temperamentti (kerroin 15)
# +3 vilkas
# +2 kohtuullisen vilkas
# +1 erittäin vilkas
# -1a häiritsevän vilkas
# -1b hieman välinpitämätön
# -1c impulsiivinen
# -2 välinpitämätön
# -3 apaattinen

Kovuus (kerroin 8)
# +3 kohtuullisen kova
# +2 kova
# +1 hieman pehmeä
# -1 erittäin kova
# -2 pehmeä
# -3 erittäin pehmeä

Luoksepäästävyys (kerroin 15)
# +3 hyväntahtoinen, luoksepäästävä, avoin
# +2a luoksepäästävä, aavistuksen pidättyväinen
# +2b luoksepäästävä, hieman pidättyväinen
# +1 mielistelevä
# -1 selvästi pidättyväinen
# -2 hyökkäävä
# -3 salakavala

Laukauspelottomuus
# +++ laukausvarma
# ++ laukauskokematon
# + paukkuärtyisä
# - laukausaltis
# --- laukausarka


Yhteensä +220 +++
Paju sai +156 +++

Paju on siis erittäin vilkas, kova, luoksepäästävä ja laukausvarma, ja kaikki muu menikin ihan päin helvettiä. :D Vuorokausi tapahtuneen jälkeen olen edelleen melko puulla päällä lyöty, ja vaikka tavallaan ymmärrän niin en sitten kuitenkaan ymmärrä, siis Pajun saamaa arvostelua. Mun mielestä on myös todella outoa, että Lakki sai toimintakyvystä ja taisteluhalusta paremmat arviot kuin Paju, kun hetkeäkään epäröimättä arjen ja kaiken perusteella sanoisin että ne on kyllä toisin päin. Paju on se yleisesti ottaen reipas, tulin näin voitin -tyyppi, jota ei mikään lannista. Tuomari kyllä selitti mulle, että silkka "erittäin vilkas" tekee yleensä sen, että huippuarvosanoja ei voi saada mistään. Erittäin vilkas koira huomaa kaiken ja sen takia sen toiminta tai keskittyminen keskeytyy jatkuvasti. Sen huomio ei pysy siinä käsillä olevassa asiassa tai tehtävässä. Testissä näkyi myös tosi hyvin etäisyyden vaikutus; Paju kyllä huomasi kaiken heti kun ärsyke alkoi, mutta kun se oli vielä kovin kaukana, koira kääntyi pois tekemään jotakin muuta. Vasta kun se oli melko lähellä, koira palasi siihen, ja pystyi pitämään huomionsa siinä.

Luoksepäästävyydessä Paju oli suussa asti. Leikkiin se lähti kepinkin kanssa, mutta ote oli huono, niin vaihtoivat pehmeään leluun. Se leikki kuin piru kunnes yhtäkkiä vaan päätti että en leiki enää, ja jäi tuijottamaan toista tuomaria. En tiedä oliko hän juuri liikahtanut tms. video

Kelkalla muistaakseni kesti aika kauan että se alkoi sanoa mitään, ja kyllä se sille murisi ja haukkui mutta ei ollenkaan niin hurjana kuin Lakki. Se meni haistelemaan sitä itse ja oli melko pian sen näköinen, että tuomari sanoi mulle että ota se koira pois siitä, se kusee siihen seuraavaksi. :D video

Hyökkäyksessä siitä kyllä lähti vähän jotain mölinää mutta taisi siinä olla kaikkea muutakin sekoilua.
Kysyivät tuleeko se kutsusta luokse. Kyllä tuli ja kovaa tulikin. valitettavan suttuinen video

Haalari ja tynnyri ei järkyttäneet juurikaan, haalaria se meni mun selän takaa nuuhkaisemaan kun vasta ohitettiin se ekaa kertaa, tynnyrille tuli itse, ja käytiin sitten vielä haalarilla, ei siinä mitään. video

Pimeässä huoneessa se tuli hirveällä raivolla sisään ja veti siinä oven lähistöllä muutaman kierroksen, hyppäsi seinää vasten, kävi nuuhkimassa toista tuomaria. Sille tehtiin siinä ylimääräistä kolinaa mistä se ei ollut millänsäkään. Sitten se jäi vaan seisomaan. Tuomareiden mielestä se vähän hyytyi, minusta se oli ihan jäykkänä ja kuunteli josko saisi ääniavun. Se tekee ihan samaa metsässä jos eksyy, se ei osaa etsiä nenällä, vaan jännittyy kuuntelemaan josko löytäisi minut niin. Pari kertaa mun piti yskäistä ja se aina alkoi liikkua uudelleen, mutta jäi taas pian seisomaan. Luulen että se ehti jo unohtaakin mitä se oikein oli tekemässä. Lopulta se sitten löysi minut.

Seinässä ei tainnut kuulua pihahdustakaan. video

Ampumiseen ei reagoinut oikein mitenkään. video

Lopussa sillä edelleen häntä heilui ja se olisi kevyesti jatkanut vielä. Todella iso ero verrattuna Lakkiin.
 
Tuomarit Heli Herranen ja Mia Möller:

"Kokonaisuutta katsotaan, erikoiskokeet on osa-alueita. Laukauspelottomuus, laukausvarma, kuulee, mutta ei reagoi laukauksiin. Luoksepäästävyys +3 hyväntahtoinen, luoksepäästävä, avoin, ihan kaikkialla joka paikassa."

"Kovuus, eli kuinka se muistaa ikäviä tilanteita, äää, tästä me keskusteltiin, koska siinä on ehkä sellaista ihmispehmeyttä, mutta sitten taas asioille se on kovempi. Ja sitten, onko se, riittääkö se kohtuullisen kovaan vai meneekö se hieman pehmeään. Kokonaisuutena kuitenkin päädyttiin siihen tulokseen että sitä kovuutta on kuitenkin enemmän kuin sitä pehmeyttä, niin siksi se rasti on paikassa kohtuullisen kova. Mut siinä selkeesti on myös pehmeyttä, mut ei asioita kohtaan, ja selkeesti huomasi siitäkin että ns. terrierikohdat kuten tynnyri niin siitä se oli ihan superrr. Pimeessä vähän kolisteltiin ja se oli siitä enemmänkin ihana, sellainen pyörivä ääni. Sellanen innostava sille. Mutta tota tosiaan se uteliaisuus asioita kohtaan niin siellä sitä pehmeyttä ei näy, mutta sitten kun ihmiset tekee tuhmuuksia niin niitä se vähän väistää. Sellaista ihmispehmeyttä siinä näkyy vähän. Mut kokonaisuutena tosiaan kohtuullisen kova."

"Temperamentti, koiran mielen vilkkaus, miten oikea-aikaisesti, oikean suuntaisesti ja oikealla voimakkuudella reagoi asioihin. Huomaa varsinkin niinkun puolustushyökkäyksessäkin että ehtii tehdä ihan todella paljon asioita siinä kaiken lomassa, ja sit sillä on aika lyhyt, siis jos asiat tapahtuu hirveän kaukana, kun on pienikin koira, niin kaukana tapahtuvista asioistahan ei tarvitse välittää, et sit kun kaikki tulee tarpeeksi lähelle. Sen takia meillä tossa seinässä kävi sellainen pieni, mä olin kaukana niin  se oli ihan, ei välittänyt mitään, ja sit jossain vaiheessa se oli ihan että ah! Mut tosiaan temperamenttia löytyy reilusti ja se on +1 erittäin vilkas, jossain kohtaa jopa alkaa miettiä että onko se häiritsevän vilkas, siis alkaa häiritsemään sitä. Varsinkin tossa puolustushyökkäyksessä, siinä se tavallaan, kun ihmiset on koiran mielestä kivoja ja ihania, niin se hämmentävä tilanne vielä siitä miksi se käyttäytyy tuolla tavalla, kun siinä ei ole niinku mitään järkeä, ni sit se temperamentti hyökyy ylite ja se jää pyörimään johonkin. Mut temperamentti siis erittäin vilkas."

"Hermorakenne, miten kuormittuu tässä testin aikana, minkälaisia palautumisaikoja tarvitaan, jos oot seurannut niin mähän en oo antanut sulle hirveästi, esim tuolla haalarillakin, mähän vaan käännätin sut ja jatkoit matkaa. Hirveesti ei annettu koiralle palautumisaikaa kun se ei sitä tarvinnut. Halusin nähäkin sen et miten sitten, lähteekö se kuormittumaan siitä. Ja, ihan tasapainoiseen asti ei päästä, mutta hyvät arkihermot siellä on, +1A, ihan ylälaidalla. Ei kauheasti jäädä muistelemaan tilanteita eikä kerrytetä kuormaa siellä."

"Taisteluhalu, kuinka nauttii leukojen käytöstä päästäkseen päämääräänsä, mulla oli enemmän taisteluhalua kuin koiralla. Mutta kyllä sekin tykkää siitä vetämisestä ja semmosesta. Mut sit se vaan loppu. Mut kyllä se siitä selkeästi tykkää ja se on +2B kohtuullisen pieni."

"Puolustushalu, kuinka puolustaa teidän pientä laumaa. No, sen kaiken keskellä ehdittiin vähän puolustamaankin, ja sit se ei kuitenkaan lähtenyt pakenemaan siitä, eli se pysyi tässä, vaikka tilanne olikin hyvin hämmentävä sille, mutta +1 pieni. Hyväksyy hyökkääjän hyökkäyksen jälkeen."

"Terävyys, siinä tosiaan yksin jää seinään, ja koska mä tiesin että sillä on pieni se etäisyys mistä se lähtee reagoimaan, niin tulin siihen aika lähelle ennen kun se alkoi. Ja periaatteessa mä näin sen silmistä, että kohta tulee liike, mut sit mä tiesin että minkä tahansa liikkeen mä teen, niin se, sillä on liikkeet suuria, niin yritin poistua paikalta silleen huomaamattomasti, mut jos katsot videolta niin huomaat varmaan että se väistöliike on suuri, mutta ei onneks koiralle käynyt mitenkään. Mutta hyväksyy ja oli taas tyytyväinen kun muutuin normaaliksi."

"Toimintakyky, koiran itsenäinen rohkeus, järkevä järjestelmällinen toiminta. Erikoiskokeena on kelkka. Senhän se menee katsomaan täysin ilman sun apuja. Pimeässä huoneessa, ei se sielläkään niinku pelkää, mutta se juoksentelee siellä ja unohtaa mitä se on tekemässä, ja sit kun sä vähän yskit kun pyydettiin, niin sit se alkaa miettiä että mistä ihmeestä se ääni tulee ja mitäs me täällä näin tehtiin. Siellä niinku olis voinut toimia järkevämmin ja olla järjestelmällisempi. Kuitenkin löytää sut sieltä sen pienen avun jälkeen. Toimintakyky kokonaisuutena on +1B kohtuullisen pieni. Siellä kuitenkin on se, se on hyvin utelias tutustumaan ja se haluaa selvittää asioita, ja se on myös toimintakykyä."

"Loppupisteet 156 ja koiralle ainutlaatuinen kokemus".

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti