torstai 9. joulukuuta 2021

Smartdog-testissä

Paju kävi omalla kylällä testissä. Se oli jo 7,5kk, mutta halusin sille kanssa pentutestin vaikka se olikin hieman yli-ikäinen. Testi pidettiin eläinkaupassa, ja jos luulin että jossain takahuoneessa, niin ei, vaan aidatulla alueella takanurkassa ja kaikki asikkaiden äänet kyllä kuului. Onneksi kyseessä oli Paju eikä joku muu mun koira, mudeja olisi häirinnyt paljon enemmän. Kauppaan mennään ostarin aulan läpi, ja oltiin noin viisi minuuttia etuajassa että Paju kerkiää vähän pällistellä. Odotus vaan venyi ja venyi ja lopulta mulle tultiin sanomaan, että vielä 10min, siihen mennessä oli mennyt jo ainakin toinen sellainen. Paju oli yrittänyt iskeä kaikki asiakkaat ja ratsata jokaisen hyllyn ja turhauma oli melko korkealla kun ankeuttaja esti kaiken. Kävin sen kanssa ulkona, mutta siellä oli -15 eikä tehnyt mieli värjötellä kauaa, niin tultiin sitten taas liian aikaisin sisälle. Ai että ärsytti jo etukäteen. Eihän se kenenkään vika ole, jos aikataulu venähtää, mutta paikan takia mun koira oli jo melkoisilla kierroksilla. Se kyllä odottaa tosi nätisti eli ei esim. ääntele yhtään turhautuessaankaan, mutta olihan se melkoista. Yritin myös välttää syöttämästä sitä ähkyyn jo ennen testiä joten luopumisesta se ei paljoa palkkaa saanut.

No, lopulta päästiin. Lakille testaaja halusi itse kiinnittää aktiivisuusmittarin koska se oli kuulemma osa testiä, Pajulle testaaja käski minun laittaa sen. Muitakin pieniä eroja oli, että se siitä tieteestä...

"Paju suhtautuu testin alussa vieraaseen ihmiseen ylitsepursuavan ystävällisesti ja avoimesti – koira on hyvin avoin ja sosiaalinen vieraita ihmisiä kohtaan." Asteikolla 1-7 Pajulle 7 "erittäin ystävällinen, riehakas". Sehän oli siis suussa asti mikä ei yllätä yhtään... nykyään se ei yleensä sekoa ihmisistä ellei ihminen puhuttele sitä. Pentunahan se sekosi kaikista ohikulkijoista mikä oli kohtuullisen rasittavaa. Tällainen taso on vain hauskaa ja ihanaa että sille maailma on niin valoisa paikka.

"Koira on erittäin aktiivinen testin alussa, ja irti päästessään tutustuu juosten koko huoneeseen. Pajun Fitbark-aktiivisuus on 40, mikä on keskimääräisen pennun aktiivisuustaso testissä." Asteikolla 1-5 Pajulle vitonen. Piti kutsua sitä välillä pois kun se meinasi niiden aitakyhäelmien alta sukeltaa myymälän puolelle.

"Pajulla on erinomainen itsehillintä ja impulssikontrolli sylinteritestissä. Sylinteritestissä koira toimii siten, kuin se juuri oppi edellisessä osiossa, (nami otetaan avoimesta päästä) eikä palkkio näköärsykkeenä häiritse koiraa. Aikaisemmissa tutkimuksissa koirilla sylinteritestin onnistumisprosentti on ollut keskimäärin 79% ja susilla 77% - Pajulla tämä oli 90%. Kiihtymyksestään huolimatta koira
hillitsee itsensä hyvin." No se oli turvallaan joka kerta kun päästin irti, lattia oli kovin liukas. Se myös törmäsi siihen sylinteriin useamman kerran kun jarrut ei pitäneet, mutta yritti siis kuitenkin oikeaan päähän.

"Paju ymmärsi ihmisen eleitä keskimäärin hyvin saaden 73% oikein. Vaikein osio koiralle oli selkeästi katse. Kiihtymys haittasi koiraa tehtävän alussa."

Alussa se tosiaan oli vaan sen oloinen, että kun testaaja kutsui sitä nimeltä ja näytti jotakin, ja minä pidin vielä kiinni, niin luvalla ja irti päästettyäni se vaan suti menemään eikä miettinyt yhtään mihin on menossa. Tunnistan tämän Pajun treeneissä, ja yleensä siihen on auttanut ihan se, että katsoo että se on käynyt vapaana lenkillä ennen treenejä.

"Koira ratkaisee tehtävän huippunopeassa ajassa 6 sekunnissa. Koiraa ei häiritse näkyvillä oleva ruoka, vaan se ymmärtää nopeasti edetä poispäin palkkiosta ensin sen saadakseen. Koira ratkaisee tehtävän itsenäisesti eikä pyydä apua ihmiseltä." Rodun keskiarvo 70s, kaikkien rotujen keskiarvo 57s! Melkoinen välkky.

Minusta se oli kyllä 9s. Se hetken seisoi ja steppasi paikoillaan ennen kuin ampaisi täysiä vastapäivään kehikon ympäri ja tiesi kyllä heti lähtiessään mihin on lähdössä.

"Paju pyrkii ratkaisemaan mahdottoman tehtävän lähes yksinomaan itsenäisesti – pienen hetken koira pyytää apua ihmisiltä (17% ajasta)." Tässä se minusta vähän luovutti, testaajan mielestä ei. Se siis yritti aikansa itse, mutta alkoi sitten kuunnella myymälän ääniä ja seisoi lopuksi vaan rasian päällä ja tuijotti vuoroin ääniä ja välillä minua. Se ei hänestä ollut luovuttamista, kun se ei jättänyt rasiaa.

"Paju painaa oikeaa nappia, mutta se osuu nappiin vahingossa kokeiltuaan ensin paljon muuta. Se, että koira yrittää ylipäätään selvittää tehtävää, kertoo paljon myös koiran luonteesta: koiralla on halua selvittää, miten namit saadaan sekä rohkeutta manipuloida laitetta. Koira ei opi käyttämään laitetta, sillä
painamisesta ei vaikuta jäävän ajan puitteissa muistiin mitään."

Tämäkin oli vähän outo, jotenkin se oli minusta jo tosi väsynyt ja kylläinen vaikka loppuraportissa testaaja kirjoittaa että kiihtymys haittasi koiraa tässäkin. Söi kyllä niitä kovia nameja mitä sieltä tuli, mutta käveli syömään, ei juossut normaalia vauhtiaan kun jotain ropisee lattialle. Se ei siis ehkä myöskään ihan täysillä yrittänyt ymmärtää miten niitä saisi lisää. Käveli kyllä koneen ympäri ja haisteli oikeaa painiketta, ja yritti yläkautta sisään, mutta ei sille oikeasti jäänyt mitään ajatusta siitä että mistä pitäisi painaa että saisi lisää nameja. Tämä oli ehkä vähän yllättävää, olisin ajatellut että se kyllä oppii tai ainakin aktiivisemmin yrittää murtautua laitteeseen. Pönehän floppasi tässä täysin ja siltä piti ottaa kone pois ennen kuin se rikkoo sen kun se paiskoi sitä pitkin huonetta, ja Lakki taas tiesi mitä pitää tehdä mutta se pelkäsi konetta ja yritti pyytää apua painamiseen ettei sen tartte itse mennä sen lähelle.

"Koira innostuu heti leikistä ja se leikkii hyvin aktiivisesti. Koira ei halua lopettaa leikkiä. Leikkiä voi hyvin käyttää Pajun palkkiona koulutuksessa. Koira sekä vetää lelusta että palauttaa."

Mulla oli oma lelu mukana, kun ohjeessa käskettiin ottaa (Lakin testiin ei käsketty). Paju kyllä lähti tosi hyvin leikkimään, mutta ei se sitä palauttanut, vaan pienessä tilassa sattui juoksemaan lelu suussa kohti testaajaa kun ei muualle päässyt :D Lopuksi kun puhuttiin, se kävi makoilemaan lelun kanssa, ja välillä retuutti sitä vielä lisää keskenään. Se makoilu oli melko ihailtavaa minusta, malttoipas!

Kokonaisarvio:

"Paju on erittäin avoin ja ystävällinen koira, joka tutustuu vauhdikkaasti uuteen tilaan. Koira on erittäin hyvin motivoitunut tehtävistä ja ruuasta. Koira keskittyy tehtäviin hyvin (ei kuitenkaan "erittäin hyvin", kiihtymys haittaa alussa). Eleosuudessa ja sosiaalisessa oppimisessa koiralla keskittyminen rakoilee kiihtymyksen takia. Sylinteritestissä Paju osoittaa hyvää itsehillintää. Kiihtymyksestä huolimatta koira hillitsee itsensä hienosti. Paju lukee hyvin ihmisen eleitä, mutta ensimmäisessä eleessä (käsiele) koira ei kiihtymykseltään ehdi katsomaan, mitä pitäisi tehdä. Vartalonkierto sen sijaan menee täysin oikein. Tilaan liittyvä ongelmanratkaisu, V-aita, oli Pajulle helppo. Pajulla on mahdottomassa tehtävässä enemmän itsenäinen ongelmanratkaisija, mutta se pyytää myös hieman apua tehtävän ratkaisuun. Paju painaa namikonetta sosiaalisen oppimisen tehtävässä, mutta osuu nappiin vahingossa. Laitteen käyttöä se ei opi ajan puitteissa, sillä kiihtyessä ei jää mieleen, että mitä tapahtui mistäkin. Leikki on täysin valmis palkka koiralle. Koira pitää sekä vetoleikistä että haluaa myös palauttaa lelua. Pajulla on melkein pelkästään vahvuuksia testissä. Vireen hallinta on kuitenkin pieni haaste ja siihen kannattaakin todella kiinnittää huomiota jatkossa. Sen kun saa valjastettua kunnolla käyttöön, niin tulee hyvä. Toisena havaintona: ohjaajaan suuntautuvaa strategiaa kannattaa vahvistaa. Siitä on hyötyä harrastuksissa. Mukavia hetkiä pennun kanssa!"

Kotona se sitten sammuikin enkä ole koskaan nähnyt sitä niin väsyneenä. :D Tunnin mittainen koirien huvipuisto oli hänen mieleensä! Kyllä parasta näissä on se, kun on testannut monta omaa koiraa, niin vertailla niiden tekemisiä toisiinsa.3 kommenttia:

 1. Mielenkiintoista! Kuka testaaja teillä oli? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tää viimeisin oli Ulla Ruistola, ekaa kertaa hänellä.

   Poista
  2. Okei! Mä oon käyny vaan Tiiralla noi pari mitä oon käynyt.

   Poista