keskiviikko 15. joulukuuta 2021

Sisäsiisteysasiaa

Pieni koira on kaikin puolin muuten ollut aivan huikea, mutta se sisäsiistiksi oppiminen. Tiesin, että pienillä yleensä kestää kauemmin kuin isoilla (miksiköhän?), mutta nyt alkaa olla hermo melko kireällä. Paju on 8kk ja viikon. Matot meillä palautettiin lattialle joitakin viikkoja sitten, ja vaikka aluksi näytti hyvältä niin kertaalleen ne onkin vissiin melkein kaikki pesty sen jälkeen. Osa kyllä oksun eikä kusen takia. Pajulla on pissipaperi vielä vessan lattialla ja se on yleensä hienosti osannut mennä sinne (jos mies ei unohda ovea kiinni). Viime yönä ovi oli auki ja aamuviideltä kävelin paljain jaloin keittiön matolla, kunnes jalka sanoi lits läts ja kirosanojen tulvasta ei tullut loppua. Keittiön matolle?!? 🤬 Mikset voinut mennä vessaan?

Työpäivän aikana se käy paperilla kerran ja se on ihan siedettävää. Ei nyt kyllä mikään loppuelämän ratkaisu vaan senkin pitää loppua. Öisin se on ollut kuiva jo pitkään, joten oon nyt vähän ihmeissäni mistä tämä tällainen taantuma. Se on ihan sen oloinen koira, todella hulda huoleton noihin muihin verrattuna, että sille tulee hätä eikä se edes mieti pidättelyä vaan lorottaa ihan minne sattuu. Kaikkia muita on alkanut ällöttää pissapaperit alle puolen vuoden iässä mutta Paju kävelee tai vaikka makaa märkien papereiden päällä aivan pokkana eikä sitä inhota yhtään. Iltaisin kun se touhuaa ja ollaan kaikki kotona, sille tulee hätä parin tunnin välein, mutta sitäkin oon ajatellut että se on vähän eri asia. Se juoksee ja säätää ja juo ja sitten pissittää. Oon vaan vienyt sitä 2-3h välein ulos ja sekin on enemmän siedettävää. Eniten ottaa hermoon toi että se herää yöllä, käy varmaan juomassa ja ajattelee että kusasenpa samalla tähän kanssa. Koskaan en myöskään ole ollut tätä todistamassa, sanoisin varmaan aika painokkaasti että mitä vttua sä teet. Ihan pieniä en toru koskaan pissaamisesta mutta nyt tämä alkaa olla jo sen ikäinen että sen kyllä pitäisi pystyä.

En tiedä pitäiskö sille antaa vielä aikaa ja vaikka kerätä matot takaisin varastoon, vai alkaa miettiä jotain järeämpiä aseita kuten urosvyötä tms, tilan rajaamista ja ehkä vesikupille pääsyn rajoittamista.

Oon melko järkyttynyt kun nyt kun asiaa oon penkonut niin rodussa tuntuu olevan tällaisia ongelmia. En todellakaan tajunnut etukäteen selvittää asiaa, en kuvitellut että nämä on riskiryhmää vaikka tiesin että pikkukoirissa on rotuja jotka ei välttämättä koskaan opi luotettaviksi vaan saattaa merkkailla jne miten sattuu. Mulle sellainen on sen luokan ongelma että se joko oppii 100% sisäsiistiksi tai se lähtee (monttuun). En todella aio seuraavaa 15 vuotta katsoa sisälle kusevaa koiraa, niin kamalaa kuin tämän ääneen sanominen nyt ehkä jonkun mielestä onkin. Eikä tässä nyt toki mitään sellaisia asioita mietitä ennen kuin koira on ainakin vuoden tai puolitoista, mutta ei minusta ole normaalia että tämä kestää näin kauan. Googlen mielestä ei se kyllä mitenkään tavatontakaan ole.

Ollaan oltu muuten hyvin rakastuneita nahkiaiseen ja kun se makaa sohvalla toisen mahaa lämmittämässä, mietitty että pitäiskö ottaa toinen että molemmille olisi oma kuumavesipatteri 😄 Melkoinen turn offi nyt tämä kusiasia kyllä. Ei nyt sillä että oikeasti olisin tässä yhtään mitään ottamassa, mutta jos tämä on kovin yleistä niin ei tule koskaan enää yhtään pikkukoiraa.


4 kommenttia:

 1. Mun kokemukseni mukaan pikku koirat (terrierit) kyllä oppivat sisäsiistiksi, mutta aika paljon isoja koiria myöhemmin. Mun terrierit olivat täysin sisäsiistejä, vaikka muistaakseni Moorelle kesti kauan ennen kuin vahingot loppuivat. Muistaakseni oli yli vuoden, ellei puoltatoista kun oli täysin sisäsiisti. Vahinkoja tuli harvoin kun ikää tuli, mutta tuntui kanssa siltä, ettei opi koskaan. Toki russeleista ei ole omakohtaista kokemusta, mutta en jotenkin usko, että se sisälle kusisi, joten en silti luopuisi vielä toivosta. Tsemppiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti. 😊 Googlailin kanssa ja vaikka on paljon niitä jotka on 4-5kk eli minusta isojen aikataulussa sisäsiistejä, paljon on ihmiset myös sitä mieltä että 8kk on vielä pentu ja ei muuta kuin odotella rauhassa ainakin vuoden ikään. On tää kyllä silti melko ärsyttävää.

   Poista
 2. En tiedä lohduttaako, mutta vaikka mulla ei aussiet oo pikkukoiria ni esim Kiuru teki vielä 1.5v satunnaisesti lattialle pissat. Nyttemmin se on jo sisäsiisti, mutta sillä kesti ihan tosi kauan. Narri tais lopettaa vasta ekojen juoksujen jälkeen eli joskus 10-11kk ikäsenä. Sit toki mullakin on noita, jotka on olleet jo luovutusikäisestä niin sisäsiistejä kuin pentu voi olla. Kyllä varmaan Pajukin ajan kanssa oppii! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan. Ainakin tällainen on tehokas rokotus pentukuumetta vastaan ja tuskin tulee seuraavaa vuosikausiin. Olihan mulla nytkin yli 8v väli Lakin ja Sienen tulojen välissä että sellainen voisi olla ihan jees muutenkin. Saa pitää matot lattialla ja sukat kuivina. 🙄

   Poista