sunnuntai 7. heinäkuuta 2019

Nosekisoissa

Yövyttiin lauantain rallykisan jälkeen teltassa, ja seuraavana päivänä oli samoilla nurkilla meidän ensimmäinen nose workin virallinen kisa.


Ei oikeastaan etukäteen jännittänyt lainkaan. Koira osaa kyllä, ja nyt olin itse kokeneempi enkä ainakaan vahingossa vetäisi sitä pois hajulta alueen rajalta tms.

Oltiin numero 6 viidentoista koiran kisassa, mukavasti kerrankin alkupuolella. Pöne oli arvottu sirun tarkastukseen, mutta haettuani koiran autosta sain lukea sirun itse toimitsijan pysytellessä hyvän matkan päässä pöytänsä takana, eikä siinä sitten mitään. Koepaikalla jännitys tuli vähän ennen omaa vuoroa. Pöne odotti ihan nätisti, palkkasin kyllä paljon mutta pysyi ihan hiljaa ja rauhassa.


Ulkoalue:



Tultuani suorittamaan ja vaihtaessani liinaa meille sanottiin, että edellinen on pissinyt penkin eteen maahan. Piilo ei voi olla maassa, mutta muuten ei voi ottaa kantaa siihen onko se lähellä pissiä vai ei ts. jos mun koira jumittaa siihen, otanko sen pois ettei sekin pissi vai mitä pitäisi tehdä. Kivasti menikin pasmat sekaisin heti aluksi... Ei meillä ole koskaan ollut mitään tällaisia eikä edes kenenkään kanssa puhetta mitä sitten pitäisi tehdä. Yrittää siis kiertää se kohta ettei omakin koira kuse, vai mitä.

Pöne oli jo lähdössä ärsyttävän kuuro ja sain käskyttää sitä istumaan liinan vaihtoa varten ainakin kolmesti. Luvan saatuaan lähti kovaa ja helvetinmoisella vauhdilla kävi aluetta läpi sen kolme minsaa. En nähnyt mitään reaktiota missään, en myöskään pissien kohdalla. Siihen se kaikki hyvä sitten jäikin. Se hyppäsi penkin päälle ja skannasi yläpiiloja hyvin, joten en uskonut, että sellainenkaan olisi alueella. Kaapeista se ehkä oli eniten kiinnostunut ja kehoitin nousemaan niitä vasten, koska siinä oli sellaisia avaimenreikiä joita jo rataan tutustumisessa vähän sillä silmällä katsoin, mutta ei sieltäkään mitään. Sinänsä kiva ettei tehnyt valettakaan. Käytiin koko alue pari kolme kertaa läpi, mutta ei mitään. Ei aavistustakaan mistä vielä pitäisi etsiä ja vikat hetket jumitettiin niillä kaapeilla. Aikahan siinä loppui. Haju oli pyöretelineessä toisen renkaanvälin kohdalla edestä. Lopuksi kun meidät kehoitettiin sinne, se kyllä heti ilmaisi. "Tarkka nopea etsijä, reagoi hajuun alussa muttei malta jäädä. Hyvää ohjausta, hienoa työtä!" Minä en mitään reaktiota kyllä huomannut, mutta ehkä tuomari näkee pienemmät eleet kun tietää missä piilo on. Ja pönehän oikeasti on aika hyvä olemaan reagoimatta, koska se on oppinut, että jos ohjaaja ei näe että koira reagoi, ei voi myöskään pakottaa ilmaisemaan ja sitten saa jatkaa etsimistä. Tästä siis 0p ja hitokseen hienolla fiiliksellä jatkamaan.

Laatikoita 14kpl varastohallissa:





Sisään meno oli kauhea, lähdössä yhtä kuuroilua kuin ulkonakin ja etsintä melkoista rynnimistä. Varmaan kolmesti käytiin laatikot läpi ja yhtä monesti käskin koiran pois seinien luota kun se olisi halunnut laajentaa aluetta. En oikein vieläkään tiedä kuinka rumasti tässä lajissa saa komentaa ennen kuin tulee miinuksia siitä, mutta jotain sille kivahdin että nytkuuleperkele niin se sitten meni yhden laatikon luo, ja oli ihan sellainen "ai katos joo, olihan tuossa jotakin..." niinkuin nyt vasta olisi muistunut mieleen, että piti löytää eikä vain etsiä. Tarkensi kuuliaisesti vielä oikean kulman ja ilmaisi. Aika 0:33 (max 2:00). "Hienoa tarkkaa rauhallista (????) työtä. Hyvää ohjausta. Upea ilmaisu."

Ei saisi olla niin tuloskeskeinen, mutta kyllähän ihan kohtuu suuresti jurppi. Koko viikonloppu ihan karmeaa sekoilua eikä lähelläkään omaa tasoa kummassakaan lajissa :( Mä en vaan osaa ohjata paremmin. Tänään sentään oli käyty kolmen vartin aamukävely. Olis pitänyt olla hajut mukana ja treenata ennen koepaikalle tuloa. Ja olla se helle, +15 ei ole meidän sää.

Tauon jälkeen seuraavassa setissä autot (nuo kaksi ekaa, vika on selkeästi kaukana erillään):


Otin koiran ulos ja pissille kun nro 3 lähti etsimään. Kerittiin käydä harjoitushajulla, kunnon pissirinki ja tulla liian aikaisin odottamaan. Pilvet väistyi hetkeksi ja siinä missä muut alkoi viritellä autoihinsa aurinkosuojia, minä näin tilaisuuteni tulleen. Pistin koiran aurinkoon maahan odottamaan vuoroa, ja ihan hyvän läähätyksen sainkin nostettua ennen kuin kutsu kävi alueelle.

Koira aloitti etummaisen auton vasemmalta puolelta, kiersi autojen välistä ja lähti toista autoa oikealta puolelta. Se haisteli tokan auton oikeaa takapyörää pitkään, ja siihen oli moni muu kuulemma jumiutunut ja tehnyt valeita. Mietin että haju tulee toiselta puolelta läpi ja vein koiran sinne, mutta ei. Paristi piti käskeä takaisin autolle kun meinasi mennä muualle, ja paristi toistin "alas" kun teki painonsiirron niin että kohta nousee. Ei noussut. Aika monta kertaa me suhattiin edestakaisin ja se etsi hyvin, mutta ei vaan löydy. Lähdin sitten viemään sitä kädellä järjestelmällisesti ja valitsemani reitti meni niin, että ilmaisu tuli vasta kasin lopuksi. Haju oli ekan auton vasemmalla puolella ja siitä oli alussa juostu ohi. Ei pitäisi ehkä antaa juosta ollenkaan. Löytyipähän kuitenkin, tämäkin oli ilmeisen vaikea ja paljon tuli joko valeita tai ajan loppumisia muille. Aika 2:58 (max 3:30). "Hienoa etsintää. Hyvä ohjaus! Koira jaksaa upeasti jatkaa työtä."

Sisätilassa paineli oikeaan takanurkkaan ja pyöri siellä, ihmettelin kun ei tule pois mutta pian se vähän tulikin ja ilmaisi korkean kaapin alareunasta. Tämä oli sellainen normaali pönen etsintä, määrätietoinen ja hyvä. Ehkä se vaan tarvii kolme harjoittelukierrosta :p "Hieno nopea etsintä. Hyvä ilmaisu. :)" Aika 0.20 (max 3:00).



Yllätys oli melkoinen, kun palkintojen jaossa palkittiin eka joka osion yksi paras koira ja sitten mentiin kokonaiskisan tuloksiin. Sisäetsintää vähän mietin että siinä me oltiin nopeita, mutta joku oli ollut vielä reilusti nopeampi ja se siitä. Olin pudota persiilleni kun sitten kokonaiskisassa oltiin sijalla 3! :O Täysiä sadan pisteen suorituksia ei ollut tullut kuin kaksi kappaletta, joten näemmä kuppaisella 75p tuloksella voi päästä palkinnoille kanssa. Tuomari sanoi että olosuhteet olivat vahingossa todella haastavat ja tulostaso jäi tosiaan keskimääräistä huonommaksi. 15 koiran kisasta yleensä 4-5 saa täydet pisteet.

Töppönen ei ole vilkas koira, eikä se juokse siksi että se olisi sen perusluonne. Se on tekevä koira, ja luulen että siksi mikään aamulenkin määrä ei ole oleellista. Ennen rallykisaa en kerinnyt lenkille lainkaan, kun koe alkoi jo ysiltä aiemmin ilmoitetun kympin sijaan ja ei nyt vaan jaksanut aamuneljältä herätä lenkille, vaikka sinänsä olisi kyllä voinut. Tänään käytiin lenkillä ennen koepaikalle lähtöä, mutta ei se mitään vaikuttanut. Olisi kannattanut ennemmin tehdä vaikka kilsan metsäjälki kun sitä metsää siellä telttapaikalla kyllä riitti. Ensi kerralla ennen nosekisaa sen on saatava etsiä jotakin, jos ei eukaa, niin vaikka esineitä, ja ihan silleen kunnolla, että oikeasti tuntee tehneensä.



No ainakin hänellä itsellään oli maailman hauskinta ja vaikka nyt sinänsä vituttaa että siinä on satasella pelkkiä pehmoleluja, niin ei ne tuloksetkaan, tai siis tuloksettomuuskaan, niin harmita. Eniten harmittaa se että kaikki vuodet on menneet hukkaan jos en vieläkään onnistu valmistelemaan sitä niin kuin pitäisi. Mutta vireasiat on kaikkein vaikeimpia, ja ei auta kuin jatkaa harjoituksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti