torstai 11. heinäkuuta 2019

Nosea

Olen tainnut treenata liikaa määrää laadun kustannuksella. En tarkoita että olisin treenannut määrällisesti kovin paljoa, mutta silloin kun ne treenit on, olen "tehnyt vaan pari piiloa" miettimättä mitä haluan koiran oppivan. Koskaan ei pitäisi vaan tehdä vähän jotakin, vaan suunnitella jokaiselle koiralle juuri sen yksilön senhetkisen tilanteen mukainen järkevä treeni.

Joku ilta tein kotona laatikkoetsintää muffinivuoilla. Pidin koiran hihnassa, ja päätin että en anna sen a) rynnätä alueelle ja b) ohittaa löytöä. Lähdöstä piti kerran neuvotella. Nyppääminen/remmillä estäminen ei ole sille hyvä, se lähinnä kiihdyttää, eikä sitä enää selän takia uskaltaisi tehdäkään niin kovaa että sillä olisi mitään merkitystä. Pelkkä sanallinen moitekin menee usein "blaa blaa blaa"-osastolle, joten otin sitä kaulasta kiinni, menin kyykkyyn ja paheksuin mitäsäoikeinteet. Oikein kunnon Hallgrenin vanhan "lain lukemisen" tyyliin :D Itse etsintä meni hyvin, selvästi riitti että olin päättänyt että uskallapas ohittaa se ja tämä itsevarmuus huokui minusta. Ilmaisi erittäin hienosti joka kerta heti kohdalla, mutta oli se kaukana sellaisesta rennosta, aikamoinen raivo oli päällä.

Eilen oltiin ulkona puutarhapaikassa porukalla. Lautaseinässä oli kaksi piiloa, "kivipuutarhassa" yksi ja käytöstä jätetyillä junakiskoilla yksi. Tuuli todella kovaa. Seinässä ekan nappasi nopeasti, mutta toista piti etsiä pitkään. Tiesin noin 2m alueen jossa se oli, ja kun ei ruvennut löytymään, koira yritti laajentaa aluetta. En päästänyt, se oli 1.8m hihnassa ja sai siitä tällin (en ehtinyt estää kun se on aika nopea liikkeissään, mutta en ehkä olisi estänyt vaikka olisin ehtinytkin), samalla kehoitin "täällä päin". Kerran se yritti myös palata aiemmin löytämänsä hajun luo, en sallinut sitäkään. Tarkasteli yläpiilojakin aika hyvin ja alkoi jo ihmetyttää mikä tässä nyt on. Näin kuitenkin koirasta, että hajulla on. Lopulta se ilmaisi aidan alta ja sain kuulla että siellä olikin putki :) Ne putket on tosi vaikeita. Tämä oli hyvä treeni meille - ei ole sallittua jättää hajua!

Seuraavana kivikkoalue. Keskellä oli polven korkuinen pyöreä tiilirinki parin metrin halkaisijalla, sitten pientä koristekiveä ja koko höskän ympärillä kolmion mallinen 15cm korkea muuri. Aika monta kierrosta tässäkin juostiin ja paristi piti ohjata takaisin alueelle. Lopulta luulin että koira meni taas ulos ja kutsuin takaisin, mutta appari parkaisi että anna mennä, se kuuluu. Ja sitten se heti ilmaisikin. Loistava treeni tämäkin! Jos olet hajulla, älä tule vaikka kutsutaan pois.

Tauon jälkeen vielä ne raiteet. Piilon tehnyt oli itse muilla alueilla koiransa kanssa ja siinä oli läsnä vain ihmisiä, jotka tiesi suunnilleen alueen rajat, muttei piilon paikkaa. Edellinen koira oli ilmaissut mutta sen ohjaaja halusi että töppönen tarkistaa palkkasiko hän oikeasta kohdasta. Olipahan todellinen sokko! Todella kovaa se tuuli pyöritti ja pöne haisteli hartaasti toista raidetta ensin ulkopuolelta noin metrin alueelta, ja sitten kiskojen sisäpuolelta samaa kohtaa. Halusi mennä puiden luo, mutta en ollut varma oliko kyse siirtymähajusta vai koiven nostosta niin en laskenut. Pari kertaa se jäi katsomaan minua ja kehoitin jatkamaan. Tällainen ei ole sille lainkaan tyypillistä, joten todella vaikea oli ja pitkään me siinä pienellä alueella suhattiin. Hienosti aina jaksoi uudelleen yrittää. Edellisen koiran ilmaisemassa kohdassa pöne steppasi paljon, mutta ei ilmaissut, ja olin varma että tässä on siirtymähaju muttei itse piilo. Lopulta raiteiden lahojen poikkipuiden yhdestä kolosesta reipas ilmaisu - palkkasin koiran varmana että siellä on, ja niinhän se oli. Tämäkin oli loistava treeni, tälle koiralle työläät etsinnät tekee aina vaan hyvää! Lisäksi saatiin taas vahvistettua sitä, että jos on hajupilvi, se työstetään loppuun. Ei lähdetä muualle eikä anneta periksi.


Kuvassa hymyilevä pöne raiteet ratkottuaan. Oikeasti sitä vain hengästyttää, mutta siitä saa kyllä söpöimmät kuvat kun se läähättää. Suu auki ei voi jurottaa. :D

Tänään teemana oli "vähän tyhjää ennen piiloa, helpot piilot ja ohi ei mennä". Oltiin P&T kanssa vanhalla koululla toisella puolella kaupunkia. Siis homeen takia käytöstä poistetulla, purkua odottavalla. Tehtiin pihalle kolme piiloa: 4-5 koristepatsaan ryppääseen, yhden sisäänkäynnin viereisen ikkunalaudan alle ja pihassa olevien lätkämaalien tankoon. Pöne ei ole koskaan käynyt tuolla ennen, ja autosta otettaessa se jäljesti itsensä pelipaikalle. Ja etsimään lähetyksen jälkeen jatkoi jäljestämistä, hienosti veti pitkin hiekkaa ja asvalttia mutkun nyt piti saada se pää ylös! Kyllä se sitten lopulta taisi muistaa mitä oli tekemässä ja patsas löytyi. Maaleilla lähetin sen verkon väärältä puolelta, mutta eipä se edes miettinyt asiaa vaan juoksi sen ympäri. Sellaisia ongelmanratkaisuja, missä pitäisi kiertää kauempaa, pitää joskus päästä kokeilemaan. Vika alue tehtiin niin, että etsin jonkun viisi metriä tyhjää seinää (+ hiekoituslaatikko) ennen kuin löytö tuli kohdalle. Pöne pysyy ihmeen hyvin ohjauksessa niin päin, että olen naama sitä kohti ja peruutan pois ja se etsii sitä mukaa mitä minulta tilaa vapautuu. En ole sille sitä järjestelmällisesti kouluttanut, joten aika ihme. Tätä kannattaa vahvistaa jatkossakin, ajattelin ihan vain niin että ohjaus + nopeasti löytö, jotta ohjauksen noudattaminen tulee ja säilyy merkityksellisenä. Nyt se yritti pari kertaa rynniä mun ohi, mutta kielsin ("äp!"). Saas nähdä onko koko koira kohta vain sekaisin kuin seinäkello.

Koulun parkkipaikalla oli hauska vähän erilainen asuntoauto/peräkärry täysin yksinään, niin pokkana pistin sinne vielä piilon ja tehtiin ex tempore ajoneuvoetsintä myös. Ohjasin samalla tavalla peruuttamalla itse. Hyvin meni.

Tilasin sille 3m liinan, mutta jäin sitten miettimään tarvitsenko mä niinkään paljoa. 1,8m hihna on lyhyt ja rynnistäessään se saa aina tällin kun en ehdi mukaan, mutta haluanko mä että sillä on tilaa rynnistää, vai olisiko parempi opetella kävelemään...? Ihan kuin kymppivee koira mitään uutta toimintamallia enää oppisi, mutta noin niinkuin teoriassa edes. Toisaalta kun mä tiedän että se juoksee, ja voin pitemmällä liinalla estää sitä saamasta niitä nykäisyjä, onhan se nyt vanhan koiran fysiikankin kannalta hyvä vaihtoehto.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti