lauantai 4. syyskuuta 2021

Sydänultra

Olipahan melkoinen keissi... toisilla rokotuksilla silloinen ell kuuli "hakkaavan, konemaisen sivuäänen joka viittaa PDA:n". Pentutarkissa tai ekoilla rokotuksilla mitään ei kuulunut, eikä pennulla ole ollut kasvattajan luona tai meillä mitään sydänvikaan viittaavia oireita. PDA:n voi leikata yliopistollisella Helsingissä, ja koirat toipuu siitä hyvin jos selviävät leikkauksesta (aortta saattaa revetä ja sitten se on menoa) tai leikkaamattomana elinajan ennuste on keskimäärin 1-2v. Google ei löydä kauheasti sairaskertomuksia, luulen että tästä ei vaan puhuta koska tapaukset voi kaikessa hiljaisuudessa unohtaa... yleensä se siis todetaan jo ennen luovutusikää joten pentu voidaan operoida ja jättää kotiin, tai sitten sairas pentu vain katoaa eikä sitä koskaan edes rekisteröidä. Toivottavasti olen väärässä.

Pennun rokotuksilla tutkinut ja sivuäänen kuullut ell kehoitti tulemaan uudelleen kerran kuussa kuunneltavaksi. Hänen toimintansa ei missään vaiheessa ollut mitenkään luottamusta herättävää, ja selvää oli heti alusta asti, että sen sijaan että ramppaan siellä ja maksan varmaan sen 70e/kerta, maksan mieluummin kerralla jonnekin toisaalle mistä saan faktaa enkä vain sitä mitä sattuu kuulumaan. Sydänultraa ei täällä kylässä ole, ja vaihtoehtoina oli Lahti tai Jyväskylä (Muurame). Päädyin jälkimmäiseen. Keissi maksoi 200e ja voin todella lämpimästi suositella, lääkäri oli todella mukava ja aivan suunnattoman pätevä ja ystävällinen.

Lähtökohtaisesti suhtaudun erittäin nihkeästi siihen, että jalostetaan koiria, joille pitää tehdä tonnin erikoiskirurgiaa että ne jää henkiin. Sairasta, todella sairasta, enkä halua olla osallisena sellaisessa. Sydänultran varattuani ultraava ell käski miettiä valmiiksi suhtautumista leikkaukseen, koska jos pumpussa on jo pahoja vikoja, leikkaus pitäisi tehdä aika pian, tai siitä ei ole hyötyä jos tuhoa on jo tullut. Ei leikata, ei helvetissä aleta leikkaamaan. Päivät pitkät pidin sitä sylissä ja haistelin sen päälakea ja mietin että miten voisin olla niin kylmäpäinen että laittaisin päälle päin oireettoman nahkiaisen vaan piikille, ja pitäisikö se lopettaa sitten heti vai odottaa että sydän uupuu ja oireet iskee. Loppu kai tulee näillä sitten aika nopeasti eikä siihen pure lääkkeet; PDA on virheellinen verisuoniyhteys sydämessä ja veri kiertää väärin mikä kuormittaa sydäntä kovasti. Ei se onneksi kuitenkaan siihen ultrapöydälle ole kuolemassa, sanoi kasvattaja, mietitään sitten sen jälkeen mitä tehdään.

Sivuääni sieltä kyllä kuuluu, mutta ultraaja sanoi heti stetoskoopit päässään että ei kyllä kuulemansa äänen perusteella ekana epäilisi kuitenkaan PDA:ta. Sitten pantiin koira kyljelleen, kaiken maailman klipsit siihen kiinni, minä pidin etupäätä ja hoitaja takapäätä. Hetken se vastusteli ja yritti ylös ja sen jälkeen oli niin kiltti että sitä kilvan kehuivat. Mä en voi enää ikinä mennä ultraan ilman että silmille palaa kuvat imusolmukesyövästä, joten oikeastaan en olisi halunnut edes katsoa vaikka lääkäri tosi tarkkaan selitti ja näytti kaiken mitä näytöllä viuhui. Sydänultra on vähän eri kaliiberin kone kuin se tavallinen 😬 Näkyi eri väreillä eri suuntaiset virtaukset, kone piirsi sen sata eri käyrää siitä mitä pumpussa oli meneillään, laski veren virtausnopeuksia ja kaikkein hauskinta oli kun kuultiin kaiuttimesta sen sydämen sykkivän. 🤩 Melko kuumottavaa oli kun siirryttiin kammioista ja läpistä sinne missä ne PDA-muutokset olisi jos on; aorttaan ja keuhkovaltimoon. Mutta ei ollut. Lääkäri sanoi että hän kyllä löytää syyn sivuäänelle ja niin kauan tässä pengotaan, mutta lopputulos oli että pumppu on niin priimaa kuin olla voi. Harmiton ja sydämen rakenteesta tai toiminnasta täysin riippumaton sivuääni, seurataan kun muuten asiaa lääkäriin, jos ääni muuttuu niin uusi ultra mutta toistaiseksi täyttä käyttöä vaan ja hyvää syksyä. Näitä kuulemma joskus on jotka jää mysteeriksi mistä ne johtuu kun mitään vikaa ei ole nähtävissä. He olisivat halunneet kaapata Pajun ja sekä ell että hoitaja kilvan syöttivät sille nameja lopuksi, eikä meinattu päästä lähtemään kun "mä haluan antaa vielä yhden kun se on niin IHANA!". 🥰

Voi nahkiainen. <3

Jos olisi energiaa, tekisi mieli palata papereiden kanssa klinikalle, mutta ei kai se lääkäri mitään varsinaista virhettä tehnyt. Pentutarkissa hän kyllä ainoana on tuntenut tai "tuntenut" sen pallin ja sen jälkeen siitä ei ole mitään havaintoa kellään, ja sydän on pentutarkissa ok ja toisella rokotuksella hän kuulee kuoleman sairauden, joten herää epäilys että pentutarkkia ei ole kovin huolellisesti tehty. Varsinkin kun tällä rokotuskäynnillä hän oli todella kauhean sählä ja hätäinen enkä osannut muuta kuin kulmakarvat koholla monttu auki seistä toljottamassa kaikkea mitä tapahtui. Pahaa mieltä hän ainakin melkoisesti sai aikaiseksi lausumalla ääneen noita PDA-epäilyitään.

Paistaa se aurinko joskus sinne syvälle risukasaankin, perkele.

 

 

1 kommentti:

  1. Hienoa, että oli harmiton!
    Mun sheltillä kuultiin sivuääni 2/6 reilu kolme vuotiaana. Ultrassa ei löytynyt selitystä miksi. Koira on nyt 12-vuotias ja sivuääni on pysynyt samanlaisena harmittomana.

    VastaaPoista