maanantai 9. marraskuuta 2020

3lk nosekoe

Pääsin katsomaan kameran takaa 3lk nosekoetta. Kokeeseen osallistui neljä koirakkoa ja tässä muutama huomio. Kokeessa oli kaksi nollakoiraa ja heidän kaikki suorituksensa sain katsoa, kisaajilta näin koronakuvioiden takia vain ulko- ja ajoneuvoetsinnän.




 


 

-kaikki piilot oli laventelia. Kaikki oli myös suht "helppoja", siis ei mitään superkorkeita, ehkä max 1lk mitoissa, eikä ilmeisesti syviä tai muuten saavuttamattomiakaan. Ulkona oli 2, autoissa 2, sisällä 3 ja laatikoissa 1.

-alueetkin oli suht simppelit ja maltillisen kokoiset, samoin maksimiajat ei oikeastaan kiristyneet 2-luokasta. Sikäli kuin mun tuntuma kakkosluokan suhteen nyt on kovin hyvä. Sisällä oli 3min ja autoilla 2min ja muut oli siltä väliltä.

-haaste tulee toki siitä, että piilojen määrää ei tiedä etukäteen. Ulkoalueella pari ohjaajaa ilmoitti olevansa valmis heti jälkimmäisen löydettyään, eli he kokivat varmaan tarkastaneensa alueen riittävän hyvin, mutta pääosin kaikki käytti koko ajan ennen kuin ilmoitti olevansa valmiita. Eli odotti 30s jäljellä -ilmoituksen ja sitten hetken päästä kuittasi valmiiksi. Tässä kokeessa kaikilla alueilla "valmis"- ilmoituksen arvo oli 5p, eli vaikka löytäisit kaikki piilot muttet ilmoita valmis ennen kuin aika loppuu, et saa kuin 20p (=eli ei tule luokkanousu- tai siis valiotulosta).

-ajoneuvoissa voi olla max yksi haju per auto. Kun yhden siis löytää, sitä autoa on turha enää tutkia toiselta puolelta.

-piilojen määrässä on rajat joka alueella, mutta ne oli jotenkin sekavat. Eroa tulee siis siitä, jos alue on yhtä tilaa vs. useita erillisiä tiloja. Esim. ulkona maksimimäärä oli enemmän jos on erilliset alueet, mutta nyt oli yksi yhtenäinen.

-sisällä voi olla tyhjiä tiloja; nyt oli kolme huonetta joissa ekassa oli yksi haju, keskellä ei mitään ja perällä kaksi.

-laatikoissa oli ihan kaikkea mahdollista reppua, kassia ja purkkia. Laatikoissa oli myös vain yksi haju ja se oli kuulemma hämännyt monia, olivat vaan etsineet lisää.

-ihan samanlaisia virheitä tapahtuu edelleen kolmosissakin; ohjaaja ei osaa tulkita koirasta että missä haju on ja auttaa sitä. Koira haistelee jotakin kohtaa ja ohjaaja alkaa painostaa että onko siinä -> saadaan valeilmaisu teetettyä. Koirat ei pysy ajoneuvoilla vaan haahuaa muualle, toisaalta oli myös ainakin yksi joka pysyi tosi hienosti ja itsenäisesti ja ohjaaja oli pitkän liinan päässä antaen tosi hyvin tilaa!

-puolet kisaajista välipalkkasi ja puolet ei. Puhuin tästä jonkun kanssa ja hän sanoi ettei palkkaa koska pelkää pudottavansa jotakin. En usko että tämä on kauhean kriittinen kysymys koiran kannalta, enemmän kyse on vain siitä, mihin totuttaa koiransa. Siis harvassa on varmaan ne koirat, joille motivaation säilymisen takia se olisi todella oleellista saada välipalkka. Nosessa työskentelyaika on kuitenkin vain joitakin minuutteja. Töppönen on välipalkattu, mutta itse meinasin varmaankin opettaa pennun niin, että vain lopuksi syödään.







Lisäys jälkikäteen: yksi koirakko teki 100p suorituksen ja on matkalla kohti valioitumista, on heille :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti