sunnuntai 15. syyskuuta 2019

Ellin rallykoulutus

Tänään oli vuorossa omalla kentällä järjestetty Elli Kinnusen rallykoulutus. Elli on nähnyt meidät monta kertaa, ja vähän mietin ensin kehtaako sitä taas tunkea. En ilmoittautunutkaan heti, mutta koulutus ei tullut täyteen jäsenistä niin päätin sitten kuitenkin lähteä. Ja hyvä niin, tosi paljon saa aina uusia vinkkejä! Varmasti kouluttajakin oppii itse jatkuvasti uutta, joten jos kerran vuodessa käy, hänellä voi hyvinkin olla jotain erilaista sanottavaa sitten viime kerran.

Valitettavasti koko päivän satoi enemmän tai vähemmän kaatamalla. Pidettiin ensin tunnin höpötykset sisällä ja sitten oli mentävä ulos. Aamupäivällä jokaiselle oli vähän aikaa oman aiheen työstöön, ja iltapäivästä tehtiin ratatreenit. Pöne oli eka koira ja mietin vähän, että näinköhän se taas kaatosateessa suostuu edes tulemaan autosta ulos. Puin ensin itselleni kumisaappaat, takin, jonka päälle sadeviitan, jonka päälle treeniliivin, ja sitten otin koiran. Laitoin sille sen keltaisen sadetakin ja aivan mielellään hän tuli ulos. Lyhyt pissatus ja sitten hommiin.




Meidän aiheena oli erottelutehtävä: 2x saksalainen, ohjaajan ympäri kierto ja puolenvaihto edestä. Ne vaikeimmat. Tuossa järkässä vasemmalta aloittaen ja perään samat oikealla, siis kuusi kylttiä. Pöne teki muistaakseni ihan hyvin, siis virheettä. Mutta ohjaaja sai heti noottia. Annan kyllä käskyn ensin ja käsimerkin vasta sitten, mutta kannattaisi kuitenkin ottaa ensin sellainen ennakoiva käsimerkki, sitten sanallinen käsky ja sitten vasta se oikea käsimerkki. Puolenvaihto edessä tehdään avoimella kädellä, ja käsi nousee nyt tästä lähtien rinnalle ja heti edellisen tehtävän päätyttyä. Saksalaisessa taas mulla on sellainen vastakkaisen käden sormiote niin kuin etusormen ja peukalon välissä olisi joku murunen. Senkin voisi nostaa näkyville ja hyvissä ajoin. Tämä vaikutti lyhyen treenin perusteella toimivan todella hyvin.

Lisäksi katsottiin valkovuokkoa koira oikealla. Se on ainakin kahdesti pitänyt kisoissa uusia, koska koira ei lähde. Pyörähdys vasemmalla on tosi vahva ja toimii pelkällä suullisella, mutta oikealla ei aina auta käsky + käsimerkki yhdessäkään. Käsimerkki on sellainen sormen ojennus, ja jos koira tuntuu jähmeältä, kannattaa vaan antaa isompi käsimerkki. Kokeiltiin pari kertaa ja hyvin meni. Koira kyllä alkaa heti myös ennakoida ja teki omatoimisia kieppejä ennen kuin pyysin mitään, näihin ohje sitten tehdä esim. 360 vasemmalle ja palkata niitä, jotta ei voi ennakoida. Valkovuokossa otan helposti ainakin -3 eriaikaisuudesta, joten treenattava nyt niin vahvaksi, ettei tartte jäädä katsomaan, meneekö se vai ei. Mulla on niin nopea koira että eriaikaisuus on räikeää.

Rata oli seuraavanlainen mestariluokkalaisille:

1. valkovuokko
2. 270 oikeaan
3. koira eteen seistä, peruuttaa poispäin
4. istu-90 vasemmalle-istu
5. puolenvaihto edestä
6. merkki
7. kutsu
8. spiraali oikealle
9. eteen-oikealta sivulle
10. valkovuokko
11. 90 oikeaan
12. sarjahyppy (U, jossa ohjaaja ulkokaarteessa)
13. 2x oikea tk
14. 360 vasempaan
15. puolenvaihto jalkojen välistä
16. 2x vasen tk

Nyt piti käyttää koiraa pitemmällä kävelyllä, kun se oli aika monta tuntia lojunut kylmässä ja kosteassa autossa. Sanoin että joku muu voi aloittaa, mutta juttelivat yhä kun tulin takaisin noin vartin kierrokseltani, niin olin sitten kuitenkin eka. Juuri silloin ei satanut kovin paljoa, niin jätin pönelle BOT:n mikä sillä oli autossakin. Tiedän että koeradalle ei saa mennä mikään vaate päällä, mutta sama se treeneissä.

Päätin etukäteen, että palkkaan ainakin peruutuksen jos se on hyvä, ja sarjahypyn jälkeisen saksalaisen koska oikea on kaikkein vaikein kyltti meille. Sarjahypyltä oli tosi lyhyt väli seuraavalle kyltille lisäämässä haastetta. Pöne oli kuitenkin ihan törkeän hieno lähdössä, joten palkkasin siitä. Palkkasin myös peruutuksen, koska se meni ihan luotisuoraan (yleensä vinoutuu voimakkaasti vasemmalle minusta katsottuna). Saksalainen onnistui hienosti, joten palkkasin siinä silleen isosti ja keskeytin radan siihen. Jatkettiin ottamalla vika hyppy uudelleen, ja sen jälkeen se saksalainen ei enää onnistunutkaan vaan piti uusia. Loput siististi.

Palaute:
-270 oikeaan koira oikealla se ei kääntynyt kunnolla, mutta olen luullut että johtuu jäykkyydestä, mutta olinkin aivan liian lähellä ja koira jätätti väistäessään telinettä. Pitää nyt seurata onko syy oikeasti näin helppo ratkaista! Olen aina ajatellut että se ei vaan taivu oikealla.
-peruutus oli tosiaan hieno
-merkillä käskytän voimakkaasti odottamaan ja näytän kädellä suuntaa, mutta koira odottaa niin kirjaimellisesti että toljottaa eteensä "tässä jotain huidotaan mutta ei saa katsoa". Selitin, että jos en käske kunnolla, se lähtee jo kun vasta yritän suunnata sitä. Tätä voisi vähän selkiyttää. Todnäk se lähtee aika hyvin vaikkei olisi edes katsonut koko merkkiä.
-90 oikeaan koira oikealla -käännöksessä se oli jotenkin yllättynyt siitä että se olikin vain tavallinen käännös eikä mikään voltti. Muista palkata välillä myös peruskäännöksiä.
-2x oikea tk ei tosiaan uusinnalla onnistunut. Ohjaus oli kuulemma ekalla selkeämpää.

Sitten yleiset muistiinpanot:

-mes95 -tuloksia metsästettäessä tee lista, jossa on kaikki kyltit kummallakin puolella. Merkkaa päivämäärä aina kun sitä on treenattu (siitä on palkattu). Tarkista että ihan joka ikistä kylttiä vahvistetaan säännöllisesti.

-ratatreenissä laita muistiin kaikki pienetkin hitaudet, epävarmuudet, kaikki mikä poikkeaa koiran normaalista suorituksesta. Palaa niihin erikseen tekniikkatreenissä "oliko tässä jotain epäselvää", eli siis jos koira joskus empii sekunnin ennen puolenvaihtoa edessä, treenaa seuraavat päivät runsaasti puolenvaihtoa edessä. Mes95-koira ei välttämättä tee isoja virheitä, mutta sen takia kaikki pienetkin kirjataan ylös, jotta päästään kehittymään.

-rally ON seuraamista tempuilla -> "sileällä" seuraamisen laatu kertoo usein suoraan koirakon tason rallyssakin. Panosta seuraamiseen! Nosta se pois radalta ja tee sitä paljon erikseen, et tarvitse yhtään kylttiä tai telinettä.

-palkkaa myös helppoja juttuja. Koska olet palkannut käännöksen oikeaan koira vasemmalla, tai istu-kyltin?

-viretilan tulee aina olla ykkösenä. Jos olet suunnitellut että tänään tehdään pitkä rata, mutta sitten tuleekin kauhea helle ja tiedät että oma koirasi läkähtyy nopeasti, muuta suunnitelmaa. Tee vain lyhyt rata tai pelkkää tekniikkaa tai älä treenaa ollenkaan. Varo kuitenkin övereitä, tietyssä määrin koiran "pitää oppia" sietämään eri olosuhteita, mutta varsinkin aloittelevan koiran kanssa maksimoi onnistuminen jotta tunneoppiminen tapahtuu halutusti. ("jes miten siistii" / "mä en jaksa tätä rallya, kuolen kohta..."

-aloittelevan koiran kanssa kannattaa muutenkin panostaa siihen, että kun koira näkee kyltit ja niitä on paljon, palkkaa tulee paljon. Ihmiset vetää aivan liikaa sitä pitkää rataa ja uuvuttaa koiransa. Koska palkattomuutta tietenkin täytyy myös treenata, tee ne treenit täysin ilman kylttejä.

-tokossa ja rallyssa on joillakin eri käskyt - miksi? Syyhän on se, että seuruussa on eri kriteerit ja rallyssa "se saa tehdä vähän sinnepäin". Mutta miksi hyväksyä huonompaa jos pystyy parempaankin?

-rataan tutustuminen pitää tehdä aina myös treeneissä kokeenomaisesti! Opettele rata ulkoa ennen kuin menet rataantutustumiseen, siis kokeessa ota valokuva seinältä missä piirrokset on, ja mene vaikka autoosi takomaan se kaaliisi. Rataan tutustumisessa sitten ei tuijoteta enää kylttejä, vaan mietitään omat askeleet missä niitä tarttee mallata, mietitään missä pitää muistaa jättää tilaa koiran ja kyltin väliin, mietitään ennakoivat vihjeet ja käskyjen antopaikat. Usein treeneissä ohjaajat vaan vilkaisee että ai tollanen, ja sitten kokeissa on vaikeaa kun ei ole rutiinia rataan tutustumiseen.

-käsky aina ennen käsimerkkiä. Koira ei saa välittää heiluvista käsistä ellei sille ole annettu käskyä.

-mitä korkeammalle tasolle mennään, sen enemmän kyse alkaa olla mentaalipuolen jutuista: mitä itse kerrot itsellesi ratapiirroksesta jne. "Me ei pystytä tähän, koska..." on asia mitä ei ikinä saa sanoa ääneen, eikä päästää edes mieleensä.

-herkällekin koiralle pitäisi jotenkin pystyä sanomaan "ei noin" - se voi olla esim. kuiskattu "tarkkana!"

-seuruu: jokainen päättää itse omat kriteerinsä. Videoi ja päätä miltä haluat sen näyttävän. Saksanseisoja ei tee maliseuraamista mutta esim. kontaktin pito voi takuulla olla kriteeri ihan kaikille roduille, jos ohjaaja niin haluaa.

-jos koiran ja ohjaajan viretilat on liian kaukana toisistaan, koira helposti alkaa hyljeksiä ohjaajan viretilaa. Siis jos koira on kauhean kiihkeä ja ohjaaja yrittää rauhoittaa sitä olemalla itse pystyyn kuollut lehmä, koiraa helposti vain turhauttaa se. Kannattaisi ennemmin mennä mukaan, "okei, sä haluat riehua ja hillua, no hillutaanpa sitten!" ja vetää se todella överiksi itsekin. Sitten kun on vähän aikaa sekoiltu, ohjaaja alkaa laskea omia kierroksiaan ja koirakin tulee paremmin mukaan. Matalavireisen koiran kanssa homma on vaikeampaa, mutta voi hyvin toimia silti. Ei siis välttämättä kannata yrittää olla ihan helkkarin pirteä ja innokas itse, vaan vaikkapa istua koiran kanssa alas, pikku hiljaa "kohteliaasti" esim. vilauttaa lelua selän takaa vetäen sen heti takaisin sinne, ja kun koira kiinnostuu "mikä se oli?!" jatkaa härnäämistä ja asteittan yrittää saada koiran yhä villimmäksi. Jos heti aluksi yrittää leikkiä tyrät rytkyen, innostumisen sijaan koira luultavasti vain katsoo "ootsä hullu...".

-alku on se joka määrää paljon. Lähtö, ekat pari kolme kylttiä. Koiran viretila, ohjaajan mielentila, usko tulevasta suorituksesta. Panosta niihin.

-seuruulla on aina alku ja loppu. Jos ei ole annettu palkkasanaa, koira ei saa lähteä seuruusta vaikka ohjaaja paiskaa kourallisen nameja maahan. Käsi ei myöskään saa olla merkityksellinen. Kokeile ottamalla käteen ruokaa ja viemällä käsi sivulle 90 asteen kulmassa vartaloon nähden. Pyydä koira perusasentoon. Osaako tulla vai toljottaako kättä?

-edelliseen liittyen kouluta perusasennossa ensin paikallaan, että ruokakäsi viedään sivulle ja koira ei saa kääntää päätä sinne. Palkka kontaktista. Kun sujuu paikoillaan, tee samaa liikkeessä. Elli teettää tätä paljon valkkuryhmissään.

-koirat, jotka ovat kovasti kiinni kädessä, ovat usein oppineet väärän mielikuvan "mene sinne missä on hauskinta". Kun kädessä ei olekaan ruokaa, koira tyypillisesti valitsee jotain muuta kivaa, eli näillä on paljon houkutuksen kanssa ongelmia, tai koira karkaa moikkaamaan tuomaria tms.

-luopumisen kolme tasoa:
1. koira vetää henki pihisten kohti haluamaansa asiaa
2. koira ei enää fyysisesti yritä päästä sinne, mutta sen ajatukset on siellä ja luopuminen aiheuttaa suurta aivohikeä
3. koira ei edes huomaa koko juttua

-luopuminen kannattaa kouluttaa koiran oman valinnan avulla. Jos ohjaaja vain kieltää, koira helposti ajautuu konfliktiin "haluaisin mennä, mutkun en saa". Ohjaajan ei myöskään kannata alentua pelleksi ja yrittää mitä ihmeellisimmillä kuperkeikoilla tehdä itsestään mielenkiintoisempi. Tällöin ollaan taas tilanteessa jossa koira valitsee mikä sen mielestä on hauskinta. Kannattaa sen sijaan opettaa, että kohde ei ole vaihtoehto ts. koira ei vaan ikinä pääse sinne. Aluksi estetään hihnalla ja heti kun luopuu, palkataan ohjaajalta. Tässä toistoja pitää tehdä paljon.

-seuruussa tosi paljon ongelmia siksi, että ohjaajat ei jaksa tehdä sitä kunnolla. On kiire tekemään rataa heti alkeiskurssilla. Ei treenata häiriöitä, kestoa eikä palkattomuutta "sileällä" seuruulla.

-koiralle ei pitäisi suuttua ikinä kun se yrittää jotakin. Siis esim. koira joka tekee väärän liikkeen. Se yritti jotakin ja yrittämistä pitäisi aina vaalia.

-karkki suussa ajatus ei ole mukana - jos ja kun palkkaat radalla, älä anna yhtä namia siellä ja toista seuraavalla kyltillä. Koira mässyttää koko ajan jotakin ja silloin se ei oikein ajattele mitä se tekee. Tee enin haluttu määrä kylttejä ja pidä sitten kunnon palkkaus, ja jatka siitä.

-peruutus poispäin / matkan kasvattaminen jos takajalkatarget ei toimi: piirretään vaikka maahan viiva, jonka kohdalla aina palkataan. Sitten vain peruutetaan itse aloittamaan toisto toistolta aina yhä kauempaa. Koirat ymmärtää yleensä ihmeen hyvin että tuonne asti mun pitää mennä että palkka tulee.

-merkille bongauskäskyn pitäisi olla selkeä. Testaa esim. "missä" - "sivu" - "missä" - "sivu". Jos pää osoittaa vuoroin merkkiä ja vuoroin sinua, koira tietää mitä se tarkoittaa. Useimmiten näin ei ole.

-ohjelmatreeni: kun rata on tehty, ennen kokonaista ratasuoritusta mene tekemään vaikeat kohdat yksittäisinä kyltteinä juuri niille paikoille, jossa ne radallakin ovat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti