torstai 7. joulukuuta 2017

Palkan suuntaa kohdilleen

Havaitsin tiistaina, että koirani ei osaa liikkeestä istumista oikealla seuruusta. Se jäi toistuvasti seisomaan. Minäkin sitten rupesin hidastamaan vauhtia ja tein istumisia peruuttaen jne että sain onnistumisia, osa meni pieleen silti ja koira oli aika epävarma. Hyvin tyypillisesti kun ihmisellä on ongelma, sitä hinkataan juuri sellaisenaan. Kun menin kotiin, tajusin miten tyhmä olin ollut :) Tänään olin uudelleen hallilla ja aloitin asentojen erottelun tutulla naminheittelyleikillä. Anna istu/seiso/maahan-käsky, naksauta oikea asento ja palkkaa koira heittämällä nami sen taakse poispäin itsestä. Koira menee syömään namin ja sen tullessa takaisin kohti anna uusi käsky jne. Jos koira tekee väärän asennon, vapauta se ja kutsu sitä kohti itseäsi jotta saat liikettä mistä voit antaa uuden käskyn. Kun tämä sujuu, vain taivas on rajana mietittäessä häiriöitä. Minä käännyin ensin selin ja seurasin koiraa peilistä. Tämä ei ollut sille lainkaan vaikeaa, joten seuraavaksi aloin liikkua epämääräisesti ja seurasin koiraa edelleen pääosin peilistä, eli pidin sen takanani. Sen jälkeen sitten kierros oikealla liikkeestä istumisia, kaikki oikein. Palkkaamista mietin kanssa, minä palkkaan tosi paljon heittämällä nameja. Sieni on taitava ottamaan koppeja tai jos oikein yritän, saan kyllä namin heitettyä niin ettei se saa sitä ilmasta kiinni, vaan joutuu juoksemaan perään. Jäävissä kaikenlainen saalistiltti aiheuttaa usein aikamoista jähmimistä, mikä näkyy eniten istumisessa. Vaikka Sieni kyttää lentäviä nameja aika lievästi moneen muuhun koiraan verrattuna, se kyttää silti, ja istuminen on hidas. Nyt pitää muistaa ainakin liikkeestä istumisessa mennä palkkaamaan se asentoon. sen jälkeenhän voi heittää vielä toisen namin jos tarvii saada koira irtoamaan ja palaamaan kohti.

Toinen murheenkryyni on ollut se merkki. Kirjoitin siitä jo joskus aiemmin. Kierrä-käsky ollut käytössä muuallakin joten epäreilua tehdä erottelua merkillä ja kylttitelineellä. Merkki-käsky kovin epävarma toistojen puutteen takia. Lisäksi vielä erikseen vaikeus ymmärtää että kohde on aina vinossa vasemmalla. Sieni ei ole koskaan tykännyt kiertämisestä, ja mitä enemmän olen yrittänyt palkata vauhdikkaasti (eli heitellä niitä nameja ja hillua itse), sen kuppasemmalta se on jotenkin tuntunut. Nyt vihdoin ajattelin tätäkin vähän enemmän ja ymmärsin, että juuri se heittely on ollut se ongelma! Sieni on todettu hyvin herkäksi palkan suunnalle ja naksautuksen tulo milloin mistäkin kohdasta ja palkan lentely milloin koiralle, milloin poispäin on ollut siitä äärimmäisen sekavaa. Se ei ole ymmärtänyt että se merkkitötsä on oleellinen juttu tässä. Harkitsin hetken jopa sitä, että kokeilen laittaa sille namialustan merkin taakse, mutta onneksi arvelinkin että siitä ei kyllä tule mitään. Rupesin pysäyttämään sen merkille odota-käskyllä, siitä jes ja palkan vienti. Alleviivasin merkin merkitystä laittamalla namin sen päälle, pyytämällä koiraa odottamaan ja vasta otettuani oman käteni pois sai luvalla ottaa sen. Välillä palkkasin vaan omalta kämmeneltä niin että käsi lepäsi merkin päällä. Ja kas ihmettä, jotenkin se varmuus ja sujuvuus tuli hetkessä ihan erilaiseksi, koira tiesi mihin se on menossa. :) Rallyssa koira aina pysäytetään merkille seisomaan, sen ei koskaan kuulu vain vauhdissa kiertää sitä, joten ihan turhaan olen kiertoa treenannut. Sienen mielestä se kun ei ollut lainkaan sama asia. Tein myös kokeeksi vähän ns. tasapainopisteen hakemista, mikä yleensä toimii paimenkoirilla ihan sisäsyntyisesti. Eli olin itse merkin lähellä ja siirtyessäni "kellotaulussa" eri kohtaan koiran piti aina korjata oma sijaintinsa minun vastapäätä, niin että minä olin kello kuudessa ja koira kahdessatoista. Se kyllä tarjosi sitä, mutta jonkun epäselvyyden takia se alkoi myös tarjota merkin päälle peruuttamista, niin lopetin sitten :) Se ei ehkä ole rallyssa niin oleellinen taito kuitenkaan, riittää että koira on metrin päässä merkistä missä tahansa kulmassa merkkiin nähden.

Käytösruudun seisomiseen kokeilin valmista palkkaa metrin päässä koirasta. Meni jähmeäksi eikä yhdellä kokeilulla ainakaan tuntunut hyvältä. Palasin joka tapauksessa tekemään lyhyempiä aikoja ja tiistaina se seisoi reilun minuutin vahvistetiheydellä 5, 10, 5, 15, 5, 10 jne s. Käytösruutuun pitäisi viime kokeesta viisastuneena ottaa joku rutiini myös kehästä ulos menoon. En haluaisi pyytää koiraa sivulle ja viedä hallinnassa, koska siinä on aina riski että alkaa ennakoida sivulle tuloa ja jos asento on vaikka edessä, tulee itse sivulle ennen aikojaan. Sienen kohdalla kyllä aika teoreettinen riski. Ehkä parempi olisi ajan loputtua / parin ollessa kytketty siirtyä itse niin, että koira on vasemmalla sitten mennä tässä-käskyllä ulos? Tähän saakka olen vaan vapauttanut sen "ole hyvä" ja palkallehan se rynnistää, vaikkei tiedä missä se on (ei ole nähnyt jättöä), niin tietää että kehästä ulos on kiire. En ole sitäkään ennen tajunnut että riski kyltin potkaisemiseen on ihan todellinen ja ikävät viimeiset pistevähennykset menee vielä siinä... :D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti