sunnuntai 13. elokuuta 2023

Rallymöllit

Lähialueella oli möllit tarjolla, joten ajelinpa sinne. Lakki otti ensimmäisen avo-starttinsa, ja tajusin aamulla kotona että se ei ole tehnyt yhtään avoimen luokan rataa koskaan edes treeneissä 🤣 Siis yksittäisiä tehtäviä toki mutta ei rataa. No ei se mitään, treenaamaanhan sinne oltiin menossa. Tämä meidän rally alkaa olla nyt siinä vaiheessa että tulee eteen päätös antaako sen jäädä (ollakseen joskus eläkelaji) vai panostaako siihen enemmän ja alkaa opettaa oikealla seuruuta ja ylempien luokkien juttuja. Tottis on kuitenkin mun ensisijainen mielenkiinnon kohde, mutta sitten kun koira alkaa osata ne kuviot niin siinä ei kuitenkaan ole kauheasti ylläpidettävää. Rallyssa temppuja riittäisi esim. ensi talven projektiksi. No, katsotaan.

Valitettavasti oli ihan hemmetin kuuma päivä, auto näytti 26C, eikä hallin pihassa saa varjoon. Peittelin foliolla minkä kykenin mutta kuuma siellä oli. Lisäksi vielä loppukesän kosteus joten melko nahkeaa oli.



Rata oli joku vanha koerata ja näytti ihan ok:lta. En mä oikein näistä alempien luokkien radoista osaa sanoa "helppo" tai "vaikea" kun ainahan ne on simppeleitä ylempiin verrattuna. Uusista tempuista pyörähdys ja istu-seiso-kierrä koira oli mukana, hyppy harmikseni ei. Ja toki noita avon käännöksiä, mutta ne nyt ei ole meille olleet uusia eikä siten mikään juttu.

Avoimessa luokassa oli viisi koiraa, Lakki oli numero 4. Käytin Lakkia rataan tutustumisen jälkeen pissillä ja se oli tosi nuupea. Ei suostunut syömään. Halliin hain sen kun meitä ennen oli vielä yksi koira, eli kakkonen oli lopettelemassa omaa rataansa. Odotustila oli todella kuuma, vielä kuumempi kuin ulkona, mutta itse hallin puolella oli varmaan ilmastointi koska siellä oli vähän vähemmän tukalaa. Lakki imppasi lattiaa ja jotain kalusteita; ollaan käyty täällä pari kertaa ja tehty aina odotustilassa nosea. Kesken suorituksen sai vapaasti palkata ilman pistevähennyksiä, ja varmistin että myös lelu on ok.

Olin ajatellut ottaa kunnon lähdön, palkata istu-seiso-kyltin jälkeen menemällä hetkeksi reunalle kuulan kanssa nujuamaan, ja sitten ohjaajan ympäri kierron jälkeen "palkata" pyörähtämällä kierroksen lelu kädessä ympäri ilman että koira saa lelua otettua, saalistaisi vaan.

No lähtö oli melko vaisu ja koira löysä, mutta onneksi harjoiteltu maasta aloitus pelitti ja mentiin ihan hyvässä tilassa lähtökyltille. Seisomaan nousu onnistui hyvin mutta vasta toisella käskyllä, ekalla ei tapahtunut mitään. Tässä se tökkäsi mua käteen, se kun on namikädellä opetettu niin se jää helposti. Siitä -1.

Palkkasin kuulalla, hän kyllä vippasi sen kanssa mutta ei mennyt katolleen. Istu-maahan-istu -kyltillä hän meni hienosti maahan mutta pomppasi takaisin sivulle ennen kuin kerkisin tehdä mitään. 🤣 Sehän oli ihan just se mitä pitikin tehdä ja en sitten uusinut, vaikka ehkä koulutuksellisessa mielessä olisi kannattanut. Meni tästä pasmat sekaisin ja ohjaajan ympäri kierto meni niin nopeasti että en jotenkin kerinnyt palkata. Sitten tuli askel-peruutustehtävä ja tässähän se on liian tiivis, ekalla askeleella tökkäsi mua käteen, toisella painoi jaloissa ja kolmannessa setissä astui mun vasemmalle jalalle, jonka johdosta horjahdin ja viimeinen oikean jalan askel jäi liian lyhyeksi. Siinä mä seisoin jalat harallaan ja tiesin että tää on kympin virhe, ja että oikeassa kokeessa pitäisi uusia, mutta Lakki killitti niin kirkkain silmin nätisti edessä istumassa ja tuomari ja sihteeri (tuttu) alkoi nauraa kun mietin asiaa ääneen, ja sitten totesin että antaa olla, jatketaan. 😁

Kahdeksikossa eteisessä juuri sen kohdalla tapahtui jotain ja Lakki katsoi sinne, ja hihkaisin sille melko pontevasti että seuraaminen jatkuu vielä. Mulla oli koko radan ajan sellainen olo että se on vähän takana ja saattaa jäädä, mutta se sihteerinä ollut kaveri sanoi jälkeen päin että tosi kivalta näytti ja häntä oli koko ajan pystyssä. Videota ei valitettavasti ole koska hän ei voinut sitä kuvata. Lopuksi pysähdyin perusasentoon ja olin kytkemässä koiraa, se nousi seisomaan, ja pyysin sen uudelleen sivulle istumaan. Sitten annoin sille kuulan kun oltiin poistumassa vasta kehästä. Remmin kanssa pelaamista ei ole myöskään ikinä treenattu yhtään kertaa, ja ehkä pitäisi, kun rallyssa se on niin tarkkaa miten kehään mennään ja poistutaan (kytkettynä).

Lakille siis -1 ja ohjaajalle -10, joten yhteensä tämä olisi ollut 89p rata. En kyllä tiedä miksei se saanut kontrollia siitä peruuttelusta, ehkä se sisältyi tohon miinus kymppiin? En tiedä edelleenkään rallyn sääntöjä vaikka oon kisannut niin paljon.

Kyltit istu-koira eteen-takaa sivulle istu ja istu - 90 käännös oikealle - istu on saaneet paperille maininnan "hieno!". "Hyvä takapäänkäyttö, ihana kontakti, sujuva rata". Lopuksi sain vielä suullisen palautteen, tuomari tuli siis lapun kanssa sinne kehän ulosmenolle. Lakki vei kuulan hänelle ja hän rapsutti mun koiraa kaulasta. Tästä jäi hyvä mieli, voi kun se alkaisi pikku hiljaa saada itseluottamusta vieraiden ihmisten kanssa.  Lakki ei kuitenkaan nytkään mennyt katolleen, joka osaltaan kertoo että sillä oli huono olo. Puhuttiin tuomarin kanssa siitä seisomaan noususta ja sain vielä yhden vinkin miten sitä voisi opettaa. Aika paljonhan siihen kaikkea kokeiltiin ja se ei meinannut millään lähteä, kun sivulla istuminen on niin vahva. Sinänsä nyt on aivan sama jos saadaan siitä se -1 kun se tökkää mua. Jos joskus vanhoilla päivillä on realistinen odotus valioitumiseen niin sitten sitä voisi opettaa uudelleen.

Vein matkalla anopille korillisen sieniä ja sain vaihdossa parhaat koe-eväät ikinä!


Oman vuoron jälkeen hän kääntyi selin mikä myös on selkeä "en halua tulla enää". Lakki parka 😕


Mutta hyvinhän se meni ja voisi nyt syksylle katsoa avoimen luokan kokeita. En tiedä onko mulla taas ensi vuonna koko hemmetin lisenssiä, niin nyt kun on, kisaisi ne avot pois. En varmaan viitsi maksaa vuosilisenssiä jos odotettavissa on vain ehkä Lakille yksi jälkikoe ja mahdollisesti Pajun toko. Lakin voittajaluokan rally tuskin kuitenkaan tulee kovin äkkiä koekuntoon niin jos se saa nyt loppuvuodesta RTK2, ensi vuodelle ei ole rallykisoja.

Mutta olipa kiva tapahtuma ja ennen omaa vuoroa alkoi taas jännittääkin, niin oli ihan kokeenomainen tunnelmakin. Heillä taitaa olla syksyllä tulossa toiset möllit, jos aikataulut sopii niin menen sinnekin. Kävi myös mielessä että jos opettaisi Pajulle noita temppuja niin tällaiset möllit olisi tosi kiva paikka aloitella senkin koeuraa. Loisi uskoa että palkkaa tulee kyllä. 🤗

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti