tiistai 24. syyskuuta 2019

Verta


Töppönen kävi lääkärissä näyttämässä suutaan (minä availin ja ell katsoi kiikarilla :p). Hammaskiveä on niin vähän, että pelkästään sen takia ei kannata nukuttaa. Yksi etuhammas on kuitenkin mysteeri ja hereillä kokeiltaessa todennäköisesti on rikki, eli vaatisi poiston. Oikeasti ell siis pääsi ihan hyvin sörkkimään suuta eikä ketään purtu, kun aloitettiin niin, että itse näytin ja hän katsoi kauempaa. Hammas ei minun silmään vaivaa koiraa mitenkään, mutta se voi olla kipeä, tulehtunut tai kehittyä sellaiseksi myöhemmin, ja nykyeläinlääketieteen mukaan tuollaiset suositellaan poistettavaksi heti. Tai ei ainakaan tässä iässä kannata enää siirtää myöhemmäksi, koska ikä on kuitenkin teoriassa aina yksi riskitekijä lisää, kun aletaan nukuttaa. Ja ikää tulee vain lisää.

Harmittaa, että en tajunnut ajoissa. Sieni nyt oli vielä ihan hyvän ikäinen, mutta pöne pääsi liian vanhaksi ennen yhtään hammaslääkäriä. Suosittelen kaikille hammastarkastusta viimeistään siinä 7-9v iässä. Pelkkä hereillä tehtävä tarkastus maksoi 25e, että ei todella ole edes hinnasta kiinni.

Klinikka suosittelee yli 8v eläimille verinäytteen ottoa ennen anestesiaa vaativia toimenpiteitä. Pönellä oli tässä joku aika sitten pari sellaista päivää, kun se joi useaan otteeseen kupista ja vielä pitkään, ei mitään yhtä lipaisua. Pöne juo kupista ehkä kerran kuussa, joten huolestuin tietysti hirveästi että nyt sillä on joku sisäelin tekemässä kuolemaa. (Koska se on niin huono juomaan, juotan sitä siis ruokien yhteydessä ja treeneissä. Nestettä saa siis useammin kuin kerran kuussa, ennen kuin joku nyt pillastuu siitä. Viitaten tähän.) Juominen loppui parin päivän jälkeen yhtä seinään kuin oli alkanutkin, mutta pieni huoli jäi kytemään.

Olin siis jo etukäteen päättänyt, että vaikka hammaskiven poistoon ei tartteisi mennä, otetaan ne perusverinäytteet joka tapauksessa. Suuri yllätys oli, kun ell kysyi onko sen helpompi olla, jos hän ottaa takajalasta. Olin pudottaa olkapäilleni jatkuvasti pyrkivän mudin silkasta hämmästyksestä. Voiko sen ottaa takajalastakin?! Miksi en ole koskaan aikaisemmin kuullut tästä? Mudi sai pitää pään kainalossani, minua ei pelottanut että koiran rimpuillessa neula on omassa kädessäni ja se nyt vaan meni miljoona kertaa sujuvammin kuin etujalasta. Kuulemma takajalassa on ihan yhtä hyvä suoni tyrkyllä, eikä ole mitään syytä miksi etujalka olisi parempi. Se on vaan sattumalta aikoinaan tullut tavaksi.

Tulokset tuli sähköpostiin saman päivän aikana, ja kaikki on pönellä kunnossa. Sydänkin kuulosti normaalilta ja koska koira on muuten perusterve ja normaalipainoinen, mitään suurta riskiä nukutukseen ei sisälly. Kuulemma nykyään isoin ongelma on ylipainoiset lemmikit. Puhuin myös pelosta selän suhteen, eli että pelkään että jotain nyrjähtää kun velttoa koiraa retuutetaan edestakaisin. Ell sanoi että kun tämä on tiedossa, tietenkin sitä nostaa kaksi ihmistä ja pidetään huolta että kaikki menee nätisti. Ihan kun siellä nyt muutenkaan paiskottaisi nukkuvia eläimiä, mutta kyllähän niitä voi monella tapaa nostaa jne. Sienenkin ell otti elokuussa kantoon yksin, ja koira "roikkui" sen käsillä. Ei se terveellä koiralla minustakaan edes näytä pahalle, mutta pönen selkää ei sillä tavalla saa laittaa. Vähän nyt kaikesta huolimatta jänskättää ja meinasin muutaman päivän miettiä mitä tehdään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti