torstai 24. toukokuuta 2018

Smartdog-raportit, Töppönen

KOKONAISARVIO TESTIN PERUSTEELLA
Töppönen ei ole erityisemmin kiinnostunut vieraista ihmisistä, eikä sitä kiinnosta tutustua tilaan, vaan se pysyttelee pääasiassa ohjaajan vieressä ja odottelee tehtäviä. Töppönen on hyvin motivoitunut tehtävistä ja se keskittyy loistavasti koko testin ajan. Töppönen on hiljaa testissä, eikä pura innostusta haukkumalla, mikä ei ole kovin yleistä tälle rodulle. Sylinteritestissä sekä V-aidassa Töppönen osoittaa hyvää itsehillintää, ainoastaan namikoneen kanssa (sosiaalinen oppiminen) Töppönen kiihtyy paljon, eikä kykene keskittymään kunnolla tehtävään. Tilaan liittyvä ongelmanratkaisu, V-aita, oli Töppöselle helppo - sen sijaan testin vaikein tehtävä, looginen päättely oli liian vaikea. Töppösellä on mahdottomassa tehtävässä molemmat ongelmanratkaisustrategiat, niin itsenäinen kuin ihmiseen tukeutuva, käytössä hyvin tasaisesti. Muistitehtävässä Töppönen saa hienosti ¾ oikein, mikä on hyvä suoritus. Töppönen ei paina nappia mallista sosiaalisen oppimisen tehtävässä – lähinnä suuren kiihtymisen takia. Töppönen on hyvin tehtävä- ja toimintaorientoitunut koira, ja keskittyy innolla tehtävien suoritukseen.





YKSITTÄISET OSA-ALUEET
ITSEHILLINTÄ
Itsehillintä on ominaisuus, joka on arkipäivässä hyödyllinen monella tavalla. Optimaalinen suoritus ongelmanratkaisussa tehdään usein kohtuullisen matalassa vireessä, kun taas liian kiihtynyt, tai passiivinen mielentila heikentää suoritusta. Itsehillintä on tärkeä ominaisuusluonnossa elävälle eläimelle ja se on myös osittain periytyvä ominaisuus. Hyvä itsehillintä on tärkeä myös koiran arkipäivässä sekä koulutuksessa. Koiran kyky hillitä ensimmäinen tunnereaktio ja käyttäytymismalli, helpottaa koiran hallintaa arkipäivän tilanteissa. Koira, joka kykenee kontrolloimaan omia impulssejaan, kykenee todennäköisesti paremmin esim. pitkäjänteiseen yhteistyöhön, kuin koira, jonka on vaikea kontrolloida omia mielihalujaan. Esimerkiksi laumassa metsästäminen vaatii susilta tarkkaa koordinoitua yhteistyötä, jossa yksilön on pidäteltävä suurtakin halua rynnätä liikkeelle, jotta
metsästys onnistuisi. Toisaalta olemme tarkoituksella jalostaneet rotuja, joissa haluamme koiran reagoivan nopeasti esim. saaliseläimen liikkeeseen tai uhkaan. Tällaisia ovat monet metsästyskoirat ja työkoirarodut, ja usein koira, jolla on jonkin verran impulsiivisuutta saattaa olla hyväkin harrastuskoira – toisaalta arki koiran kanssa saattaa olla haastavaa. Hyvin impulsiivinen koira saattaa olla hyvä harrastus ja kilpakoira lyhyehköihin suorituksiin, mutta pitkissä työtehtävissä, jotka vaativat keskittymistä ja rauhoittumista, tällaiset koirat eivät välttämättä ole parhaita yksilöitä.

Impulsiivisuutta mitattiin testissä sylinteritestillä sekä V-aita testillä. Sylinteritestissä koira opetettiin ensin syömään makupala päistä, ja sen jälkeen tilanne muuttui siten, että koira saikin nähdä palkkion. Hyvän itsehillinnän omaava koira pysyttelee pääasiassa juuri oppimassaan tavassa saada palkkio, kun taas koira, jonka on vaikea vastustaa impulsseja, innostuu helposti nähdessään palkkion ja pyrkii siihen käsiksi suorinta tietä lasin läpi. Töppösellä on hyvä itsehillintä ja impulssikontrolli sylinteritestissä. Sylinteritestissä koira toimii suurelta osin siten, kuin se juuri oppi edellisessä osiossa, (nami otetaan avoimesta päästä) eikä palkkio näköärsykkeenä häiritse koiraa ensimmäisen yrityksen jälkeen. Aikaisemmissa tutkimuksissa koirilla sylinteritestin onnistumisprosentti on ollut keskimäärin 79% ja susilla 77% - Töppösellä tämä oli 80%.

Sylinteritesti ei aina kerro koko kuvaa koiran impulsiivisuudesta ja testissä tulee
helpoimmin esiin voimakas, yhden tyyppinen impulsiivisuus, joka on yhteydessä koiran
aktiivisuuteen sekä myös rohkeuteen. Impulsiivisuus on monitahoinen ominaisuus, niin
ihmisellä kuin koirallakin.

*** Töppösen ja Sienen toiminnassa oli suuri ero, siinä missä Sieni suuntasi ekan erehdyksen jälkeen loput kerrat suoraan sylinterin päähän, pöne meni joka kerta ensin kohti ruokaa ja väisti viime hetkellä. Minusta se ero näkyy niissä arjessakin. ***


ELEET
Eleiden lukukyky – osiossa testattiin miten hyvin koira löytää palkkion ihmisen eleiden vihjeen avulla. Koirien on yleisesti havaittu olemaan erinomaisia ihmisen eleiden lukijoita, jopa parempia kuin simpanssi, mutta tämä ominaisuus vaihtelee paljon koirien välillä. Ihmisen kommunikaation ymmärtämiseen ei aikaisempien tutkimusten mukaan vaikuta paljoakaan oppiminen tai intensiivinen koulutus, vaan se on kohtuullisen pysyvä ominaisuus, mutta tästä tarvitaan lisää tutkimuksia. Iälläkään ei ole havaittu olevan suurta vaikutusta eleiden lukukykyyn, ja jo kuusi viikkoisten pentujen on havaittu löytävän hyvin ruoan ihmisen vihjeen avulla. Eri rodut todennäköisesti eroavat toisistaan siinä miten hyviä ne ovat lukemaan ihmisen eleitä, ihmisen kanssa työhön jalostettujen rotujen on havaittu olevan keskimääräistä parempia lukemaan ihmisen eleitä. Tästä tarvitaan kuitenkin vielä lisää tutkimusta, koska rotujen välisiä eroja ei ole tutkittu kunnolla.

Töppönen ymmärsi ihmisen eleitä kohtuullisesti saaden 63% oikein. Vaikein osio koiralle oli selkeästi alun käsieleet ja etenkin käsiele, jossa käsi ei jäänyt paikoilleen osoittamaan suuntaa. Myös yllättäen kädellä ristiin vihje, jossa keho kääntyy mukana, oli vaikea Töppöselle, vaikka se on yleensä koirille helpoin ele. Jalalla annettu vihje oli Töppöselle helppo, kuten myös katse-vihje.





ONGELMANRATKAISU - V-AITA

V-aita tehtävässä koiran oli ratkaistava spatiaalinen eli tilaan liittyvä ongelma, V-aidan sisälle laitettiin ruokaa ja koiran on tajuttava, että menemällä poispäin palkkiosta, koiran on mahdollista saavuttaa se. Tehtävä mittaa paitsi ongelmanratkaisun nopeutta, myös ongelmanratkaisutapaa ja itsehillintää. Näkyvä ruoka lähellä on houkutteleva, ja vaatii itsehillintää edetä ruoasta poispäin. Testi mittaa samalla myös ongelmanratkaisutapaa - koira voi myös tässä tehtävässä keskittyä pyytämään apua ohjaajalta, sen sijaan että ratkaisisi sen itse. Aikaisempien tutkimusten mukaan koirat ratkaisevat tehtävän keskimäärin n. 20—40 sekunnissa. Ongelmanratkaisukykyyn vaikuttaa aina myös aikaisempi kokemus ja oppiminen.

Töppönen ratkaisee tehtävän huippunopeassa ajassa 8 sekunnissa! Koiraa ei häiritse näkyvillä oleva ruoka, vaan se ymmärtää nopeasti edetä poispäin palkkiosta ensin sen saadakseen. Koira ratkaisee tehtävän itsenäisesti eikä pyydä apua ihmiseltä.


ONGELMANRATKAISU - MAHDOTON TEHTÄVÄ
Mahdottomassa tehtävässä testataan koiran ongelmanratkaisun strategiaa – itsenäinen vaiko ohjaajalta apua pyytävä. Tehtävä on aluksi helppo, mutta muuttuu mahdottomaksi ratkaista. Koiran tapaa ratkaista ongelma tarkkaillaan kahden minuutin ajan. Molemmat tavat ratkaista ongelma ovat hyviä, ja riippuukin lähinnä koiran käyttötarkoituksesta, kumpi tapa on parempi. Itsenäiseen työskentelyyn tulevan koiran olisi hyvä pyrkiä sinnikkäästi ongelman ratkaisuun. Apua pyytävä strategia on erinomainen silloin, kun koiralta vaaditaan suurta ohjattavuutta ja sitä, että se ongelmatilanteen kohdatessaan turvautuu ohjaajaan mieluummin kuin toimii itsenäisesti. Kotikoiralle apua pyytävä strategia on ehkä paras arkielämän hallittavuuden kannalta, mutta harrastuskoiralla, tai työkoiralla olisi hyvä olla edes jonkin verran itsenäistä tehtävän ratkaisua. Koulutuksella pystytään vaikuttamaan jonkin verran ongelmanratkaisu -strategiaan, esim. koiralla pystytään vahvistamaan ohjaajan apuun luottavaa strategiaa.

Töppösellä on käytössä molemmat ongelmanratkaisustrategiat hyvin tasaisesti – se käyttää 48% ajasta avun pyytämiseen ja 52% ajasta itsenäiseen työskentelyyn. Molempien strategioiden käyttäminen kertoo käyttäytymisen joustavuudesta, ja siitä että koira pystyy vaihtamaan ongelmanratkaisutapaa tarpeen tullen, eikä jumitu yhteen tapaan. Töppönen vaihtelee strategiaa useasti ja on molemmissa hyvin sinnikäs.

*** Olen tästä ehkä vähän eri mieltä, pöne käytti osan ajasta siihen, että se istui ja vinkui varsin kovaa, minkä mieltäisin enemmän luovuttamiseksi. En osaa ajatella, että se pyysi apua, enemmänkin kuvittelisin sen ajatelleen että tämä on mahdotonta eikä mikään auta. Se ei kuulostanut siltä, että koira yrittää saada apua, vaan siltä, että turhaumaa on jo vaikeaa käsitellä ja muria rääkätään. Se kyllä hyvin vaihtoi siitä poiskin ja meni paiskomaan kohdetta taas uudelleen. ***


MUISTI JA LOOGINEN PÄÄTTELY
Tämä tehtävä osio sisältää testin vaikeimman tehtävän. Loogisen päättelyn tehtävässä koiran on pääteltävä tyhjän astian perusteella palkkion sijainti (negaation kautta). Tämä on erittäin haastava koiralle, ja suuri osa koirista kiinnostuu tyhjästä astiasta sen vuoksi, että siihen kosketaan viimeiseksi. Koiran omaa päättelykykyä vaikeuttaa koiran herkkyys ohjaajan eleille ja kommunikoinnille – eli tässä tehtävässä testaajan viimeksi koskettama astia saattaa olla koiralle houkuttelevin, vaikka se on tyhjä. Vain noin 30% koirista ymmärtää tehtävän. Töppönen ei ymmärtänyt loogisen päättelyn tehtävää. Tehtävä on haastava, ja vain pieni osa testatuista koirista ratkaisee sen. Toiset koirat ovat erittäin herkkiä ihmisen kommunikoinnille, ja tässä tapauksessa testaajan viimeksi nostama kuppi
oli voimakkain vihje koiralle.

Toiset koirat luottavat ihmisen vihjeisiin ja eleisiin suunnattomasti, ja muisti vs osoitus - tehtävä mittaa tätä (tietokannassa nimellä: vihje vai oma päättely). Testaaja vihjaa koiralle namin ”väärän” sijainnin. Tässä vaikuttaa osittain koulutus. Töppöselle huijaus tehtiin jalalla vihjaten, koska käsivihjeet eivät olleet Töppöselle helppoja. Koirasi seurasi osaa testaajan vääristä vihjeistä, siitä huolimatta, että näki namin menevän toiseen astiaan. Koirilla tiedetään ennestään, että sen omaa päättelykykyä vaikeuttaa koiran suuri herkkyys ohjaajan eleille ja kommunikoinnille – tämä vaihtelee paljon yksilöiden välillä, ja myös rodulla saattaa olla siihen vaikutusta. Koulutuksella ja aikaisemmalla kokemuksella on myös merkitystä tähän. Koirasi on herkkä ihmisen kommunikoinnille (erityisesti jalka, ehkä myös katse), ja se kannattaa pitää mielessä niin koulutus kuin kilpailutilanteessa.

Muistin kesto -tehtävässä koiran täytyy muistaa tarkalleen kohteen sijainti lähellä toisiaan sijaitsevasta kolmesta astiasta minuuttien odottelun jälkeen. Muisti- tehtävässä pisin aikaviive oli 2min 30s – käytännössä koiran muisti on paljon pidempi kuin tämä, ja se saattaa muistaa useita kuukausia, jopa vuosia tiettyjä asioita ja paikkoja – näin pitkiä viiveitä on vain hankala testata testiolosuhteissa, ja siksi vaikeus tehtävässä luotiin kolmella samankaltaisella muistipaikalla. Tehtävä on vaikea, koska samanlaisia astioita on kolme ja ne ovat lähellä toisiaan. Koiran näköyhteys peitettiin – tämä siksi, että mikäli koira pitää katsekontaktin astiaan kokoajan, tehtävä ei mittaakaan muistia, joka tarkoittaa asian palauttamista uudelleen mieleen. Testissä oikein muistaminen vaatii, että koira käsittelee spatiaalista tietoa (oikean purkin sijainti), painaa sen mieleensä, sekä noutaa tiedon tietyn aika viiveen jälkeen.

Töppönen muisti oikein kolme (1min, 2min ja 2min 30s) aikaa neljästä (1min, 1min30s, 2min ja 2min 30s) mikä on erittäin hyvä suoritus. Testi vaatii paitsi hyvää muistia myös kykyä keskittyä ja kykyä odottaa. Muisti on yksi oppimisen tärkeimpiä edellytyksiä. Keskimäärin koirat muistavat tässä tehtävässä 2 aikaa oikein. Töppönen odottaa rauhassa, pientä ääntelyä lukuunottamatta.


SOSIAALINEN OPPIMINEN
Koirat pystyvät oppimaan toisiltaan ja myös ihmiseltä. Tällaista toisen käyttäytymisen seuraamista ja sen matkimista kutsutaan nimellä sosiaalinen oppiminen, ja vaikka se on eläimillä yleinen oppimistapa, käytetään sitä harvoin hyväksi esim. koiran koulutuksessa. Esim. ”Do as I do” koulutustapa pohjautuu ihmisen käyttäytymisen matkimiseen. Tässä testissä koiran spontaania mallista matkimista testattiin laitteella, jossa testaaja näytti ensin viisi kertaa tavan, miten ruoka saadaan laitteesta ulos, ja sen jälkeen koira sai 3 min aikaa puuhastella laitteen kanssa. Töppönen ei paina oikeaa nappulaa 3 min kuluessa koska koira kiihtyy paljon laitteesta. Kaikista testatuista koirista 63% painaa nappulaa, mutta näistä painaneista vain 43%:lla se on selkeästi mallista oppimista, loput painavat kokeiltuaan kaikkea mahdollista ja usein vahingossa.

*** teknisesti ottaen koira kyllä painoi nappulaa ts. sai laitteesta ruokaa ulos, mutta se osui oikeaan kohtaan täysin vahingossa pahoinpidellessään koko konetta pitkin lattioita. Syöminen ei myöskään saanut sitä yhtään rauhoittumaan "sain sen toimimaan", vaan se jatkoi samalla raivolla niin kauan kuin annettiin. ***


AKTIIVISUUS: Koiran aktiivisuus mitattiin testissä FitBark aktiivisuusmittarilla, joka antaa minuuttikohtaisen aktiivisuuden keskiarvon. Koiran aktiivisuus mitattiin keskiarvona koko testissä oloajan. Testattujen koirien välillä on paljon eroa siinä, miten aktiivisia ne ovat testissä. Aktiivisuus käyttäytymisominaisuutena on yleensä hyvin voimakkaasti periytyvä ominaisuus, mutta se voi vaihdella paljon tilannekohtaisesti. Esim. vilkaskin koira saattaa olla hyvin rauhallinen uudessa tilanteessa, mikäli se kokee tilanteen pelottavana tai mikäli se rauhoittuu keskittymään tehtäviin.
Koirasi aktiivisuus oli testissä 24 mikä on keskimääräisen koiran aktiivisuustaso testissä.


***

Pötkösen tuloksissa eniten hämää se, että koira selvisi "liian hyvin" ja arjessa monessa tilanteessa näkyvää impulsiivisuutta ei tullut esille. Tai en tiedä onko se sitten impulsiivisuutta, huonohermoisuutta, reaktiivisuutta vai mitä. Kuvittelin kuitenkin, että koira "kilahtaa" testissä paljon aiemmin kuin vasta viimeisessä tehtävässä, että se alkaisi äännellä turhaumaansa ja että itsehillintää vaativat osuudet olisi sille vaikeita.

Minut yllätti se, että koira oli eleillä huijattavissa. Olen pitänyt sitä hyvin itsenäisenä sikäli, että se menee juuri sinne minne itse haluaa ja kuvittelee aina tietävänsä paremmin kuin muut.

Hyvä muisti ei yllättänyt. Se on pehmeä koira ja muistaa kaiken, vaikka tässä tapauksessa pehmeys ei ehkä niinkään liitykään asiaan. Samoin nopea ratkaisu V-aidalla ei yllätä, se on hyvä juuri tällaisissa.


4 kommenttia:

  1. Nämä luettuani taitaa olla pakko kaivaa ne vaaditut eurot jostain ja viedä koirat testiin :) kuulostaa niin hurjan mielenkiintoiselta!

    VastaaPoista
  2. Hitsi näitä oli niin mielenkiintoista lukea, että tekisi mieli viedä omat! Toistaiseksi olen ollut vähän pihi eikä tee mieli maksaa niin paljoa yhdestä testistä, mutta jos kuitenkin joskus.. :D

    VastaaPoista
  3. Oli kyllä mielenkiintoista! Siinä lopussa on vielä aikaa kysellä ja keskustella jos on arjessa, harrastuksissa tai missä vaan jokin ongelma, tai vaikka käytösmalli mitä itse ei oikein ymmärrä ja osaa työstää. Tuntee eri harrastuksia aika hyvin, muttei ole mikään vannoutunut lajiharrastaja, ts. saa aika erilaisia ja avarampia näkemyksiä kuin joltain muulta ehkä tulisi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tällä suunnalla Katriina ei itse ole testaamassa, vaan joku toinen SmartDog-testaaja, mutta ehkäpä muutkin ovat hyviä :) Katriinan pari luentoa kyllä vakuuttivat hänen osaamisestaan.

      Poista