tiistai 13. helmikuuta 2018

Karmea kutina

Töppönen on kutissut aina enemmän kuin normaalin koiran pitäisi. Se oli alle vuoden, kun vein sen tassujen nuolemisen ja sen aiheuttaman punoituksen vuoksi ekaa kertaa eläinlääkäriin. Oli kesä, ja saatiin Malaseb-shampoota millä tassuja piti pestä ja liottaa. Mulla on mökiltä kuvia missä koira seisoo vaahtoavassa vadissa. Siitä ei ollut mitään apua. Koira on aina ollut sellainen, että kun se kerran aloittaa nuolemisen tai raapimisen, sen on hankala lopettaa sitä, se jää päälle. Tassujen nuolemiseen on etsitty selityksiä huonolla verenkierrolla (puutumisen tunne), lihasjumeilla ja vaikka millä, mutta ei oikein ole tultu hullua hurskaammaksi. Sama on tuon kutinan kanssa. Tottahan sillä joku oikea syy siihen on kuitenkin.

Vuosien mittaan kutina on selkeästi ajoittunut talvikauteen. Kun lämmitys räpsähtää päälle, syyhy alkaa, ja keväällä se jossain vaiheessa aina selkeästi helpottaa. Korvatulehduksia koiralla ei ole muistaakseni ollut yhtään, silmätulehduksia ihan joku yksittäinen, ei siis todellakaan mitenkään paljoa. Korvat ei töhni yhtään. Turkki on paremmassa kunnossa kuin iho, lähteehän siitä toki hankaamalla tupposia, mutta karvaa riittää silti eikä se nyt mitenkää erityisen huonolta näytä. Jos sille mättää liikaa rasvaa ruuassa, se valuu turkkiin, eikä iho tule sen paremmaksi. Ei ole ollut hyötyä eliminaatiodieetistä mitä joku vuosi kokeiltiin. Iho on joskus ollut korvista vähän ruvella koiran raavittua niitä liikaa, mutta muuten ihokin on päällisin puolin ok, ei raavi verille asti mistään muualta. Ehkä sillä on ns. atooppinen iho. Mitään allergiaa ei oikein osaa pitää todennäköisenä.

Joitakin vuosia sitten löysin Virbacin Allerdermin, ampullin josta laitetaan aine iholle kuten punkkilitkutkin. Se vahvistaa ihoa. Tuotteen annostelussa lukee muistaakseni, että alkuun kerran viikossa, sitten voi harventaa. Aiemmin sitä on annettu meillä kerran kuussa ja siitä on ollut apua. Nyt on saanut mättää parin viikon välein eikä riitä silti. Olin jo varaamassa tänään eläinlääkäriaikaa, kun jotain tuolle tarttee tehdä, mutta rupesin sitten vielä googlettamaan aiheesta ja ehkäpä meidän pitäisi vähän tarkistella elintapoja.

Ensinnä ruokinta. Se syö nykyään keitettyjä kasviksia (mahantäyte nollakaloreilla) ja raakaa lihaa, paitsi silloin kun en ole jaksanut ottaa ruokaa ajoissa sulamaan ja ehtinyt tehdä puuroa, ehkä kerran tai kaksi viikossa käy näin. Komerossa oleva J&V Extra Energia paskattaa sitä ihan mahdottomasti, jätettä näyttää tulevan ulos enemmän kuin menee ruokaa sisään, joten ei ole kovin hyvä. Tämäkin on mennyt vaan hullummaksi, ei se aiemmin kolmea läjää päivässä ole mistään ruuasta tehnyt. Ilmeisen huonosti imeytyy jostain syystä. Lisiä se on saanut tarkistuslaskennan jälkeen turhan vähän, olen ajatellut että nappulan osuus kuitenkin korvaa jotakin:

D 0,7 ug/kg -> 20kg koiralle 14ug/vrk (saanut 50ug tabletin kerran viikossa, tuplataan)
A 30ug/kg -> maksaa noin gramma per elopainokilo per viikko (ei ole saanut viikottain, nyt annetaan reilusti)
sinkki 2mg/kg -> 20kg koiralle 40mg/vrk (saanut 1-2 x 30mg tablettia päivittäin)
(saa se myös magnesiumia, merilevää, nivelravinnetta, unohdinkohan jonkun... eikä se toivottavasti painakaan tällä hetkellä kuin max 17kg, mutta helpompi laskea tasaluvulla :P )

Kokeillaan nyt kasvattaa annoksia, tuskinpa se hetkessä yliannostukseenkaan kuolee. Maksaa kävin tänään hakemassa, sekä broilerin että naudan, broiskussa muistaakseni oli vähemmän A-vitamiinia. Ne on ehkä silmämääräisesti arvioiden jotain 100g paloja, syököön sellaisia pari viikossa.

Kennelrehun lohiöljy loppuu juuri, pitänee hankkia jotain muuta vaihteeksi tilalle. Sitä mennyt ehkä ruokalusikallinen päivässä. On ollut ties mitä Nutrolinia kokeilussa, en ole huomannut muuta kuin että tosiaan kun kovin reilusti antaa, turkista tulee kauhean "liukas" ja jopa tahmean tuntuinen, ihan kuin öljy puskisi sieltä läpi.

Se on aina ollut tosi huono juomaan, ja ainakin ihmisillä puhutaan paljon siitä, että kuivaa ihoa pitäisi sisältä päin myös kosteuttaa ihan vain juomalla reilusti vettä. Töppösellä tulee vesikin läpi, se imeytyy tosi huonosti ja koiralla on kauhea pissahätä. Siis totta kai se mikä menee sisään tulee ajastaan uloskin, mutta ei Sientä juottaessa ilmiö ole läheskään näin silmiinpistävä kuin mudilla. Kokeillaan tähän Nutrisal-jauhetta, jota olen lähinnä helteillä käyttänyt. Sitä nyt kaapista löytyy niin sopii juottaa pois. Mä nyt yritän taas kolmesti päivässä laittaa desin tai pari vettä menemään. Laskennallisesti koiran veden tarve on noin 0,5dl/kg/vrk eli 20kg lukemalla saataisiin litra. Litra! Jos yritän saada sen juomaan edes puolet siitä, tiedän että se alkaa pissata sisään kun ei pysty enää pidättämään työpäivän aikaa! No tuleehan lihastakin nestettä mutta silti. Nyt lumien aikaankin koira usein ulkona naukkailee lunta mistä tietää että jano olisi, mutta kupista se ei vaan juo. Mökillä juo järvestä paljon enemmän kuin kotona ikinä. Ja juu on kokeiltu kaikki mahdolliset kupit, ei ole kiinni materiaalista. Se saattaa joskus auttaa jos pesee kupin ja vaihtaa veden, sitten saattaa suostua juomaan sellaisenaan. Maustettuna menee kyllä aina, joten eipä se juottaminen mikään ongelma ole.

Sitten pitää hakea lisää Allerdermia ja laittaa sitä nyt vaan viikottain. Samalla voisi kysyä jotain shampoota tai muuta mömmöä mitä ulkoisesti voisi hölvätä.

Mies aina ehdottaa, että ajetaan se kaljuksi ja upotetaan rasvaan. Eh, alan olla valmis kokeilemaan. En haluaisi ruveta pelleilemään kortisoninkaan kanssa, sen kun kerran aloittaa, pelottaa ettei siitä pääse eroonkaan, eikä se ole aine mitä haluaisin loppuelämän pumpata koiraani.

2 kommenttia:

  1. On saanut aiemmin eri tuotteita missä sinkin lisäksi biotiini ym, nyt tämä kausi menty pelkällä sinkillä erikseen jostakin syystä. Kävin juuri Agrimarketissa tai mikälie Hankkija onkaan nykyään, ja mukaan tarttui BE-liuos, joku omegaöljypullo ja sinkki-biotiini-metioniiniyhdistelmä. Mudiporukat suositteli tuota E-vitamiinia, katsotaan kuin käy.

    VastaaPoista