keskiviikko 3. tammikuuta 2018

Nosework, osa pintaa syvemmältä

Perun sanani mitä noseworkin helppouteen tulee. Kyllä siitä saa juuri niin haastavaa kuin vaan osaa tehdä!

Edellisen postauksen jälkeen vanhetin kotona hajua kerralla tunnin ikäiseksi. Jätin siis hajun valmiiksi ja otin koirat autoon kauppareissulle ja kävin vähän kävelemässä, että saatiin tunti kulutettua. Etsiminen tai nimenomaan tarkentaminen oli aivan huomattavasti paljon vaikeampaa. Oikeaan huoneeseen se juoksi suoraan ja noin metrin säteellä pyöri oikealla seinälläkin, mutta pitkään, kovin pitkään kesti tarkentaa. Haju tuntui nousevan ylöspäin ja koira etsi aivan liian ylhäältä, kuononsa korkeudelta. Se myös selkeästi on etsinyt pääasiass konkreettisia asioita (nameja, esineitä), jotka on aina jonkin esineen päällä tms. Keskellä seinää "tyhjässä" ollut haju oli hyvin vaikea paikallistaa, ja koira sinnikkäästi aina palasi skannaamaan sen kummallakin puolella olleita kaappeja/hyllyjä. Lopulta se plätsähti maahan ja vinkui turhautuneena "jossain tässä se on, usko nyt". Minun kriteeri palkalle on kuonolla hajun lähteen osoittaminen, joten en hyväksynyt tällaisia, vaan pyysin vaan jatkamaan. Löydön jälkeen siirsin saman hajun eri huoneeseen ja se vanheni siellä pari minuuttia. Hajupilveä ei siis ehtinyt muodostua lainkaan samalla tavalla kuin tunnin vanhentumisessa, ja etsiminen olikin paljon helpompaa kuin ekassa mutta vaikeampaa kuin tuoreella hajulla.

Yhden ulkotreenin tein kanssa, haju vanheni muistaakseni reilu puoli tuntia ja sen siirsin kanssa löydön jälkeen toiseen kohtaan. Ulkona tarkentaminen ei ollut läheskään niin vaikeaa kuin sisällä.

Tänään olin sitten jälleen maksetulla yksärillä, ja meille oli laitettu valmiiksi tunnin ikäiseksi muhitetut hajut neljään eri tilaan. Tehtiin sokkoetsintänä eli en tiennyt itsekään missä hajut on. Aloittaminen on vähän vaikeaa kun ei minulla ole mitään sanaa, joten tehtiin nyt niin miten kotonakin homma on mennyt: koira istuu odottamassa ja näkee että (muka) käyn piilottamassa jotakin ja vapautan sen sitten vaan. Eka haju oli oven saranamötikässä huoneen nurkassa, siitä meni pari kertaa ohi mutta löysi varsin nopeasti. Alussa oli vähän esineruudulle tyypillistä säntäilyä ja luulen että koira halusi vaan käydä tsekkaamassa toisenkin nurkan. Seuraavaksi oli entinen kurssihuone, jossa oli muutama jumppapallo, sohva, pari kaappia ja lipastoa, koko seinän mittainen patteri, seinää vasten oleva sermi, kevythäkki jne tavaraa. Avaraa lattiapinta-alaakin oli useita neliöitä. Koira liikkui turhan vauhdilla ja aluksi se vaan sinkoili pitkin poikin, nenä kyllä kävi koko ajan mutta enemmän oli vauhdin kuin etsimisen tuntua. Se tunki joka väliin, pölläytti pallot liikkeelle ja hyppäsi jokaiselle hyllylle ennen kuin ehdin estää... no ainakaan se selkä ei ole kipeä :P Lopulta se ilmaisi oikeasta takanurkasta pistorasian päällisen, mistä sain kommentin ettei ole siinä, ja kun kysyin koiralta että näytä missä, ei koira osannut näyttää ja nousi jatkamaan etsintää. Pian se ilmaisi siitä noin metrin päästä patterin välin, tai ei oikeastaan mennyt maahan asti, vaan jäi kumarrusasentoon ja jatkoikin haistelua. Selkeästi alkoi hermo mennä ja koirasta tuntui että pitäisi löytyä jotain. Hirveän kivasti se jaksoi kyllä etsiä! Itse sanoin, että varmaan se jossain tässä alueella on, tai sitten haju vaan tulee tähän. En ollut nähnyt koirasta muualla oikein mitään reaktioita. Pidettiin pari taukoa niin että pyysin koiran maahan ja se sai maata ja huohottaa hetken. Toisen tauon jälkeen S sanoi, että haju on täysin päinvastaisessa suunnassa ja että se on sellaisessa paikassa minkä kerroin olevan vaikea. Piti hetki ihan miettiä mitä olen sanonut, ennen kuin älysin että puhuin juuri noista keskellä seinää tms "tyhjässä" olevista. Minusta koira oli kaikki hyllyt käynyt varsin tarkasti läpi, ja tänään se liikkui myös nenä tosi paljon alempana kuin kotona - liekö oppinut jo jotakin? Vastustin kiusausta alkaa itse katsella seiniä sillä silmällä, ja lopulta koira sitten ihan selvästi reagoi hyvin alhaalla olevan pieneen reikään ja ilmaisi sen. Bingo! Varmaan se jonkun 20min tätä työstikin :D S sanoi, että oli se siitä mennyt ihan läheltä ohi ja reagoinut selvästi hajuun, mutta ei ollut jäänyt tarkentamaan. Aika jännää sinänsä, ettei se osannut myöhemminkään palata sinne, liekö ollut niin epäuskottavaa että haju siinä kohtaa oli tullut...?

Kivan itsenäisesti se etsii eikä kyllä minulta kysele mitään, paitsi sitten lopussa kun se alkaa olla sitä mieltä, että ei täällä ole mitään. Saattaa tulla lähelle istumaan ja katsoa mua, toisaalta jos pyydän jatkamaan niin kyllä lähtee siitäkin. Saan sitä halutessani myös ohjattua, varsinkin sitten kun se on jo pahimmat höyryt sekoillut niin ottaa kivasti vastaan "tuus täältä pän katsomaan" -ohjeita.

Sitten oli oikeastaan 30min aika jo käytetty, mutta mentiin vielä portaat ylös välitasolle, missä seuraava haju oli. Rapussa vaihdettiin lamppua tms ja koira oli muutenkin aivan kuutamolla mitä me ollaan tekemässä, luuli että mennään jo ulos ja ihmetteli kun ei mentykään, katseli remppaukkoa jne. Tässä näkyi vihjesanan puute, joten näytin sille kädellä tilan nurkkia ja pyysin etsimään. Kyllä se aina haistelemaan rupesi mutta reagoi jokaiseen kolaukseen kääntymällä katsomaan, peilasi itseään lasiovista jne jne. Lopulta sitten vahingossa ohjasin sen hyvin lähelle ja koira tarkensi, haju oli oven ja kynnyksen välissä alhaalla. Kuulemma vaikea paikka kun lämpötilaero ovien eri puolilla kuljettaa hajua. Viimeinen jätettiin täysin katsomatta, onpahan yksi hyvä piilo ensi kerrallekin!

Mutta joo, kolmen vain tunnin ikäisen hajun (kokeessa ne voi kuulemma olla max 4h) etsimiseen saatiin helposti puoli tuntia käytettyä, koira huohotti kuin hullu ja uskon että meillä on ihan tyytyväinen muri tänä iltana :)

Nyt pitäisi tehdä pari vähän tuoreempaa etsintää, jotta tarkennus olisi nopeampaa, mutta paikat saisi kuitenkin olla noita haastavampia kun koiralla on tosi paljon kokemusta muusta etsimisestä. Eli siis juuri noita tälle haastavia, keskellä "ei-mitään" olevia. En tiedä onko meillä kotona yhtään mitään naulan reikiä tms mihin saisi jonkun topsipuikossa olevan hajun ujutettua, mutta keskelle seinää nyt ainakin saa liimattua huonekalutassuja. Minusta tänään näkyi hyvin, että se kyllä etsi kaikki huonekalut ja selkeät kohteet, ja kävi jopa patterin ja joitakin lattialistojakin aika järjestelmällisesti läpi, jopa useaan kertaan, mutta pelkkää seinää ei. En usko että se tarvii hirveän montaa treeniä laajentaakseen ymmärrystään, että nämä etsittävät asiat voi olla ihan missä vaan.

1 kommentti: