tiistai 15. elokuuta 2017

Voiko katselemalla oikeasti oppia..?

Alkukesästä päätin opettaa kierimistempun molemmille koirilleni. Kokeilin sheippaamista, kosketuskeppiä ja ihan silkkaa kädellä ohjaamista/namilla houkuttelua. Sienen kanssa homma ei parilla kerralla oikein edistynyt, mudille sen sijaan houkuttelu toimi hyvin. Pian mulla oli käskystä tapahtuva kieriminen. Kesän aikana lisäsin siihen etäisyyttä ja tungin tempun pönen avoimen luokan ohjelmaan. Sienen kanssa luovutin, nämä innostukset tulevat ja menevät ja jos jokin ei heti lähde pienellä vaivalla onnistumaan, vaihdan vain temppua.

Tänään ajattelin omalla kentällä alkaa opettaa Sienelle "painava pää" -liikettä, joka tulee olemaan pohjina "häpeä" -tempulle. Ihmeellistä, mutta koira tarjosi hyvin helposti toiselle kyljelle menemistä, sai pari naksua siitä, ja sitten kun vain odotin, se kierähti selän kautta ympäri. Onko se voinut koko kesän katsoa töppösen tekemisiä ja painaa mieleensä, että tällaisesta liikkeestä kaveri saa keksiä?! Tuon koiran kohdalla en yllättyisi yhtään mistään. No joka tapauksessa opetan sille nyt ensin kierimisen ja palataan siihen häpeämiseen sitten sen jälkeen :) Häpeäminen olisi tarkoitus tulla kohtaan, kun koira poimii koriin normi tatin sijaan kärpässienen ja sitten se nolostuu kun heristän sille sormea tms. :D

3 kommenttia:

 1. (Ihanaa, että palasit Bloggeriin. Mun piti pyytää WP-salasana, mutta se jäi. Joten ihanaa.)

  Mul on kokemus vähän yksinkertaisemmin käytöksen mallioppimisesta. Vinski oppi Laikan perässä hyppäämään asioiden päälle. Se nyt ei ole mitenkään kummallista, kun kyseessä on utelias ja ketterä koira, mutta se oppi "kerralla" suullisen vihjeen, rintamasuunnan merkityksen ja kohteen hakemisetäisyyden. Kaikki asioita, jotka on Laikalle opetettu erikseen. Testasin näitä silloin, kun V oli nuori ja se haki kiivettäviä ilman Laikaa aivan todella pitkiltä matkoilta.

  VastaaPoista
 2. Mullakin on kokemusta mallioppimisesta arjessa, paljonhan nuorempi ottaa vanhemmalta "ai tämä kuuluu tehdä näin" kun ovat läsnä samassa tilanteessa. Mutta se, että se autosta tai portin takaa aktiivisesti katselee ja painaa mieleensä asioita mitkä ei sitä koske, tuntuu paljon hurjemmalta.

  VastaaPoista
 3. Limehän oli aika mestari tollasessa. Lähinnä se taisi kyllä ottaa oppia ja mallia ihmisistä.. Se myöskin muisti tuntien jälkeen minne minkäkin asian olin laittanut. Opetin sen myös kaataa asioita näyttämällä itse mallia, mutta sen jälkeen siitä alko tulla vähän ongelmaa ja se kokeilu jäi siihen :D Se myöskin oppi parikin temppua kun katsoi sängystä/portin takaa Tykiä. Pään kääntämiset tiettyihin suuntiin ja nyökkäämisen.. Muut mun koirat ei oikein perus arkijutuista oo tolla tavalla matkinut muita.

  VastaaPoista