sunnuntai 30. lokakuuta 2016

Ruudun kuulumisia

Elo-syyskuussa Sienen ruutua on tietoisesti yleistetty eri paikkoihin, käytetty mahdollisuuksien mukaan vieraita merkkejä ja ruutunauhoja, tehty helppoja vihje-erotteluita ja lähetyssivun vaihtoa joka toistolla. Lähetysmatka on ollut 3-4 metriä. Homma on toiminut hyvin ja junnasin ehkä vähän turhaan paikoillani. Toisaalta ensimmäisellä toistolla koira usein jäi hieman liian eteen, jopa näytti tarjoavan oikeaa etumerkkiä, mikä viittaa selvästi siihen, että oikea paikka on vielä epäselvä.

Koira kääntyi aina ruudussa samaan suuntaan ja päätyy keskikohtaan nähden hieman oikealle. Olen palkannut sen reilusti takanauhan taakse, mahdollisimman keskelle, heittokäsi toki on mikä on. Tätä sitten yhdessä treenissä lokakuun alkupuolella korjattiin ja palkattiin joka toistolla vasemman takamerkin taakse. Sen jälkeen seuraavassa treenissä koira meni tosi suoraan, mutta sitä seuraavalla pakka jotenkin levisi: eka toisto meni niin huonoksi, että koira ei oikein tiennyt mitä se tekee ja saattoi vaan lähteä haahuilemaan päätymättä lainkaan ruutuun, samoin koira kääntyi ruudussa milloin mitenkin. Mä tykkäsin enemmän kuitenkin siitä, että se kääntyi aina samalla tavalla, on kivempaa kun tietää miten se sinne päätyy sen sijaan että se aina arpoo kummalta puolelta kääntyy. Vaikka se päätyikin kääntyessään hieman oikeaan reunaan keskikohdan sijaan. Hyvähän se on nyt jälkikäteen sanoa :) Samaan aikaan rupesin tekemään myös etäisyyttä, ekalla kerralla lisättiin matkaa 2-3m harppauksin jonnekin 12m asti ja se meni ihan tosi hienosti. Muutamalla seuraavalla kerralla eri paikoissa tein samalla tavalla läheltä aloittaen, joka toistolla pari metriä lisää matkaa ottaen, kunnes oltiin jossain 15-18 metrissä. Vauhti tuli kaupan päälle eli koira liikkui hyvällä laukalla, vaikka on junnattu satoja, tuhansia toistoja ihan parista metristä, missä se on toki aina ravannut.

En tiedä, sotkiko palkan suunnan muuttaminen yhdessä treenissä vai etäisyyden treenaaminen koiran, mutta eka toisto on nyt ainakin kolmessa viime treenissä ollut tosi huono. Hirveän epävarma, lähtee haahuilemaan, haistelee, mitä ei normaalisti todellakaan tee. Kutsun koiran pois, otan uudestaan, menee paremmin. Olen aika varma, että se on silkkaa epävarmuutta, miksi se kokeilisi "sluibata"? Etäisyyden lisääminen muuttaa toki kovasti koiran hahmottamaa näkymää, joten pitää nyt varmaan kuitenkin palata sinne 3-4-5-6m lukemiin, tehdä mahdollisimman paljon eri paikoissa ja paljon niitä ekoja toistoja. Tauon aikanahan ruutua voi vaikka siirtää ja lisäksi vielä vaihtaa lähetyssivua, niin koiralla ei ole hajuvanakaan apuna, vaan sen pitää itse bongata se ruutu. Lisäksi olen nyt ruvennut opettamaan sille ruudun bongaamista: "missä ruutu" -kuiskauksella koira katsoo ruutuun, mistä naks ja palkka.

Viimeisessä treenissä tein myös häiriöitä. Kun koira ekan kerran saa palkan ruutuun menosta, se pääsee aina jutun juoneen kiinni, ja menee sinne varsin luotettavasti. Kerran muistaakseni jäi niin eteen, etten palkannut, ja seuraavalla heti korjasi tosi hienosti syvälle asti. Tässä mun pitää olla tarkka, kriteeristä kiinni pitäminen tuppaa tällaisilla hetkillä ahdistamaan mua kauheasti, mutta koira kyllä kestää nykyään hyvin ja suotta minäkään siis ahdistun palkatta jättämisestä. Ruutuunmenomatkalla oli lopuksi yhteensä neljä rally-tokokylttitelinettä ja kaksi kentällä lojuvaa vanhaa lelua, koiran piti juosta toisen lelun yli - ei mitään ongelmaa yhdelläkään toistolla :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti