maanantai 14. lokakuuta 2024

Lakin kanssa treenaamista

Mä olen tässä viimeisen kuukauden aikana milloin innostunut koiratanssista, milloin ollut menossa jälkikokeeseen (B, niitä ei vaan ole) ja nyt viimeisimpänä keksin että Lakillahan on tokon alokasluokka kaukokäskyjä vaille valmis. Ja kai sitä kimppapaikallaoloa voisi joskus treenata kun se on tehnyt vain pk-tyylillä.

Koiratanssissa innostus tyssää aina musiikkiin. Musta on ihan käsittämättömän vaikeaa etsiä sopivaa biisiä. Jossain vaiheessa sain hienon idean uudelleenkäyttää töppöisen ja/tai Sienen musiikkeja. Töppöisen HTM menisi varmaan suoraan Lakille, Sienen on ehkä liian hidas. Koiratanssissa säännöt ei lainkaan ota kantaa siihen montako kertaa samaa ohjelmaa voi esittää, mutta eihän kukaan käytännössä jaksa montaa otosta täsmälleen samaa. Aika harva myöskään siirtää ainakaan kokonaisia ohjelmia koiralta toiselle, mutta sinänsä sitäkään ei siis mikään kieltäisi. Mä olen niin nobody että kukaan tuskin edes muistaisi että samat biisit oon jo käyttänyt vuosia sitten.

Mutta jotenkin se vaan tuntui niin.... tylsältä. Sitähän se olisi.

Rupesin kuitenkin kouluttamaan Lakille uusia temppuja. Sehän ei osaa paljoa mitään. "Hali" osoittautui käsittämättömän vaikeaksi koska sen mielestä ei vaan kerta kaikkiaan voi nostaa tassuja ohjaajan olan päälle. Sain komeaa huutoa aikaiseksi,, turhautuu edelleen nopeasti ja näyttävästi. Mä olin jotenkin ihan unohtanut tämän puolen tästä koirasta.

Esineen laittoa koriin se olikin yllättäen pentuna tehnyt. Oon monesti sanonut, että mä en muista sen pentuvuodesta läheskään kaikkea, kun olin silloin niin sekaisin surusta. Ihmettelin miten se lähti menemään niin sujuvasti, mutta katsaus omaan youtubeen paljasti että sehän on tehnyt sellaista. Tämä onnistuu hyvin jos kori on mun kädessä ja käsikin voi olla suorana irti kropasta, mutta heti jos käsi ei koske koria, pakka hajoaa. Ja huuto alkaa. 😁

Joku kauko-/irtoamisliike pitää jo alossa olla, ja yleensä se on nouto tai kierto. Lakille keksin jotain mitä se tekee arjessa; laatikkoon sulloutuminen. Siihen vaan etäisyyttä ja se on siinä. Muutama treeni tehtiin pihassa. Tämän se ymmärsi heti eikä huutanut mulle!

Sitten ollaan treenattu vähän jalkojen välissä -positiota ja oikealla seuraamista. Oikea on edelleen sellainen että jos palkkaa parin askeleen välein, se sujuu. Jos ei, koira liukenee selän takaa vasemmalle. Töppöisellä oli tämä ihan sama. Vadin päällä takapään käyttö myös oikealla on tosi hyvää. Jotain oon osannut alusta asti tälle koiralle opettaa...

No se jäi vähän hautumaan. Alokasluokan B-tottiksesta siltä ei puutu kuin liikkeestä istuminen. BH:ssa tein sen niin että pysähdyin itse ja nyt se pitäisi tehdä liikkeestä. Jotenkin edelleen vituttaa se koko B-tottis. Vituttaa hirveästi myös se eka koe ja se mitä parin kanssa tapahtui. Pitäisi päästä treenaamaan vieraiden kanssa ennen kuin mihinkään kokeeseen viitsisi uudelleen mennä. En tiedä jäikö koiralle vai minulle isompi mörkö siitä, voi olla että minulle, mutta silti. Joka tapauksessa sitä istumista on hierottu kotona, ja se on varmaan siinä kuuluisassa "kyllä se kotona osaa" -vaiheessa. Pitäis tehdä istu-maahan-erotteluita ainakin. Ja siis mitään kokonaisuuksia tai paikkista tai mitään ei ole treenattu ollenkaan, että ei se nyt ihan tästä vaan olisi kokeeseen valmis. Paikkista olisi niin helppoa tehdä arjessa mutta en vaan  koskaan saa aikaiseksi.

Sitten hyppäsinkin siihen tokoon 😂 Siellähän on alokasluokassa ymmärtääkseni 1min paikalla makuu ohjaaja näkyvissä, seuraaminen, liikkeestä maahan meno, luoksetulo, hyppy kutsumalla, noutokapulan pito ja ne kaukokäskyt i-m-i-m joltain muutaman metrin matkalta. Ja sillähän periaatteessa olisi palikat kaikkeen muuhun paitsi kaukoihin. Mitään se ei ole koskaan tehnyt liikkurin kanssa jne jne mutta tuskin se nyt iso juttu olisi.

Aloin sitten vähän kokeilemaan niitä kaukojen asentojen vaihtoja ja voi hyvää päivää taas! Sählää kuin töppöinen konsanaan ja ehtii tehdä sata asiaa enemmän kuin olisi tarkoitus. Saan sekä etujalka- että takajalkatekniikan tulemaan, mutta jos näitä oikeasti haluaisi nyt sille opettaa, niin pitäisi jotenkin ottaa kädessä olevasta namista luopuminen heti mukaan. Muuten se tekniikka on sellaista myllerrystä 😂 Lakki puhuu korokkeita hyvin ja oikeastaan sille voisi kokeilla ihan sitä, että etu- tai takajalat on korokkeella ja siitä vaan pyytää asentoja. Sienellehän niitä seisomisen sisältäviä vaihtoja opetettiin näin ja tekniikka tuli siinä itsestään, jos koira ymmärtää "pidä jalat korokkeelle" ja "seiso" -sanat niin koroke pakottaa sen tekemään halutulla tekniikalla.

Huomaa, että koko vuonna ei ole ollut mitään tavoitteita. Tunnen itseni ja tiedän, että siihen loppuu treenaaminen, en vaan saa aikaiseksi opettaa mitään huvin vuoksi -juttujakaan. Joskus tuntuu että mielikuvitus ei riitä keksimään mitään kivaa, mutta voisihan sitä vaikka ottaa vaan tokon ylempien luokkien liikkeet tai rallyn kaikki kyltit niin siinä sitä olisi temppu poikineen opetettavana.

Tokossahan valioituu nykyään voittajaluokasta (tottelevaisuusvalio, TVA), ja erikseen sitten ylimmästä luokasta (erikoistottelevaisuusvalio, ETVA). Sain itseni kiinni pohtimasta että voisihan sitä tokoakin taas ruveta ja voittajaluokka olisi jotenkin paljon maltillisempi. Mä en tykkää evl:ssä niistä paikkis/luoksetuloliikkeistä missä osa makaa paikallaan ja osa juoksee. Vissiin ne yleensä menee tosi hyvin eikä mitään satu, mutta en ikinä uskaltaisi viedä edes Lakkia sellaiseen, pikkuisesta nahkasta nyt puhumattakaan. Jotenkin ihan tarpeetonta turvallisuudella leikkimistä. Kai siinä on pointtina kuunnella vain omia käskyjä ja viis veisata naapurin, mutta olisihan ne hurtat sitten voinut laittaa vaikka tekemään kaukojen vaihtoja rivissä. Se elementti että yksi juoksee ja muut pysyy tai ei pysy paikallaan katsomassa sitä, tuntuu vaan niin pelottavalta.

Mutta yllättävää kyllä, ajatus ruudusta tai tunnarista tuntuu oikeastaan ihan hauskalta! Johan tässä melkein kymmenen vuotta tokotaukoa taisi tullakin... en nyt sano että tämäkään innostus kantaa montaa viikkoa pidemmälle, mutta ainakin on ollut hirveän hauskaa opettaa sille uusia juttuja ja muistaa taas millainen se on.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti