maanantai 20. marraskuuta 2017

Koulutus puree

Tämä on kirjoitettu eilen:

Nyt on koiraa rääkätty. Menikin yllättävän vaikeaksi.

Aloitin kertaamalla paikallaan seisomista ilman mitään kohteita, liikuin itse koiran ympäri, houkuttelin namilla, työnsin kevyesti jne. Ehdottomasti vaikeinta sille on kun asetun sen lavan kohdalle naama kohti koiraa ihan lähelle, kiusaus alkaa kääntyä on silloin valtava. Asetelma on toki tuttu käännöstreeneistä ja kuten jo viimeeksi sanoin, koira tekee sitä mitä on hirveästi vahvistettu. Nyt haluaisin että se kuuntelee "odota"-käskyä eikä tee sitä mitä tilanne sille vihjaa.

Kun tämä jotenkin sujui, lisäsin eteen seisomaan tulossa käytetyn hiirimaton. Käänsin koiran namilla johonkin sijaintiin, pyysin odota ja palkkaa satoi jos yksikään tassu ei liikkunut. Jos se alkoi kääntyä, odotin että lopettaa, pyysin uudestaan odota ja palkkasin jos nyt ei liikkunut. Koirasta näki, että sen oli vaikeaa ymmärtää. Kun paikalla seisominen onnistui varsin hyvin, pyysin pari kertaa eteen seisomaan tulon, ne oli sitten luvalla reippaita.

Iltapäivästä tein ulkona kentällä samaa takajalkatargetilla, kun sellainen autosta löytyi. Ensin taas pelkkää paikalla seisomista häirittynä, nyt se näytti jo paremmalta ja kesti senkin aika reippaana että olin lavan kohdalla 90 asteen kulmassa. Sitten lisäsin alustan taakse, ja koirassa oli selkeä muutos, seisominen oli paljon kiusallisempaa kun se olisi halunnut alustalle. Saatiin kuitenkin hyviäkin toistoja. Peruutuskäsky on selkeästi kovin hatara koska luvan saatuaan peruutti kovin hitaasti. Uskon, että tästä tulee hyvä, tämä vaihe olisi varmasti kannattanut käydä jo aikaa sitten mutta olen aina kiertänyt sitä ettei se pysy paikallaan ja syöttänyt sitä niin kauan että pääsen haluamiini asemiin uutta toistoa varten. Koska sen aktiivisuuden ja yrittämisen kanssa on tehty niin suuri työ aikoinaan, olen edelleen hirveän huono sammuttamaan mitään ja hinkkaamaan just tollasia "ilkeitä" kohtia kuin tuo seisomassa odotus kun toinen haluaisi jo mennä.

***

Tänään hallilla, ja paitsi että koira oli ihan liekeissä ylipäänsä, eilinen asia oli hautunut sen päässä eikä hieman luimussa olevista korvista ollut tietoakaan! Ai että mä niin tykkään tuosta koirasta ja pointsit myös itselleni että olen vihdoin oppinut myös ymmärtämään sitä. Vähän meinasi eilen alkaa epäilyttää näinköhän tästä tulee yhtään mitään, mutta onneksi maltoin luottaa siihen että tiedän mitä teen, ja niin yö teki ihmeitä, koira mietti oppitunnin aiheita ja tänään kaikki oli sille aivan selvää :) Poispäin peruutuksessa se aluksi vähän steppasi mutta parin toiston jälkeen seisoi täysin liikkumatta, kunnes pyysin pakittamaan. Eteen seisomaan tuloa tein ilman alustaa ja pysyi 100% paikoillaan siinä mihin sen asetin, sain itse liikkua mihin tahdoin. Luvalla eteen seisomaan tulot hienoja molemmin puolin. Oikealta aloittaen tosiaan joskus tarjoaa eteen istumista, olen pyytänyt aina nousemaan ylös ja nytkin kerran niiasi ihan melkein istualteen asti, mutta korjasi itse seisaalleen ennen kuin kerkesin sanoa mitään. Jossain porukoissa kaiketi korjaamisesta ei koskaan palkata, vaan pitää mennä kerrasta oikein. Mä ylistin koirani taivaisiin ja syötin sille taskusta koko sen hetkisen namivarastoni :) Ja tiedän, että se oli oikea ratkaisu ja se ymmärsi sen juuri niin kuin tarkoitinkin. Ai että näitä pieniä hetkiä kun tuntuu että ei ole erikseen koira ja minä, ollaan me, se yhteisymmärryksen tunne on jotain niin ihmeellistä että sitä on vaikea sanoin kuvata.

Noin muutenkin hää oli aivan erityisen pätevä, tein yllä olevien juttujen lisäksi edelleen erotteluja käännöksille ja puolenvaihdoille (hää ei tyrinyt yhtään!), peruutusta oikealla askel kerrallaan ja käytösruudun seisomista vasemmalla palkaten välein 30s, 60s, 15s, 60s. Tässäkin on tullut tosi paljon varmuutta, pari kertaa kohensi vähän toista tai molempia etutassuja mutta ei ollut lainkaan istumaisillaan. Siitäkin varmaan ollaan montaa mieltä, joku toinen olisi ehkä kieltänyt että ei saa liikkua, mä taas kehuin koiraa hirveästi ja koin suurta kiusausta palkata sen etukäteen päätetystä aikataulusta poiketen koska pieni asennon korjaushan tarkoittaa (paitsi sitä että täysin liikkumatta seisominen on varmaan aika raskasta, myös) sitä että koira ymmärtää että sen tulee pysyä seisomassa ja se työskentelee pitääkseen kyseisen asennon. Ai että Sieni, susta on tullut oikeasti ihan hirveän taitava.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti