torstai 9. helmikuuta 2017

NLP 2

NLP-kurssin ekalla kerralla kotiläksyksi tuli pari kirjallista tehtävää. Toinen niistä oli analysoida jotakin omaa (koe)videota. Minulla on treeni- ja koevideoita vaikka miten paljon, jonkin verran myös julkisesti esillä. En ole koskaan tähän mennessä kuitenkaan tajunnut katsoa niitä niin kuin nyt tehtävänannossa käskettiin. Koiran tekemisten sijaan arvioitiinkin vain ohjaajan tekemisiä. Video oli tarkoitus katsoa neljä kertaa läpi, osa ilman ääniä, kiinnittäen joka kerta huomiota eri asioihin. Minä valitsin ihan onnistuneen koesuorituksen videon, mutta en silti pystynyt katsomaan sitä kuin noin puolitoista kertaa. Häpeä omista tekemisistäni alkoi velloa niin vahvana.

Tehtävät käytiin sanallisesti läpi, ja sanoin vuorollani, että olen pitkään syyttänyt koiraa. Miksei se ole sitä, tätä tai tota. Vuosien varrella oma asenteeni on toki hieman muuttunut paremmaksi, mutta vasta nyt todella näin jotakin: koirassani on jo kaikki. Meissä on jo kaikki. Millainen törppö minä olen tuossakin videolla, ja silti koira on äärimmäisen vastaanottavainen hyville hetkille.

Jatkossa seuraavat x koevideota keskityn vain omaan toimintaani ja arvioin suorituksen hyvyyden sen perusteella.

Tämä kerta käsiteltiin pääasiassa aistijärjestelmiä (VAK=visuaalinen, auditiivinen, kinesteettinen). Ajattelin jo ensin, että kyllä mä nämä tiedän ja blaa blaa, mutta sitten se tuli: aistijärjestelmät on myös koiralla. Hämmennyksen ja epäuskon hälvennyttyä pidin tätä nerokkaana ja täysin uutena lähestymistapana. En tiedä onko asiaa tutkittu tai voiko sitä edes jotenkin todistaa, mutta oli kauhean virkistävää miettiä jotain joka vaihteeksi ei ottanut lainkaan kantaa terävyyteen, temperamenttiin, laumaviettiin tai siihen ärsyttävimpään sanaan, vietikkyyteen!

Tehtiin testi mikä itsellä on vahvin järjestelmä, ja sitten mietittiin mikä omalla koiralla voisi olla. Tehtiin myös pariharjoitus eri järjestelmien havainnoista kuvitteellisessa kilpailutilanteessa. Ideaalitilanne olisi, että ohjaajalla ja koiralla olisi sama kanava vahvin, jolloin heidän on helpoin löytää yhteinen väylä kommunikoinnille.

Kurssi on jo nyt osoittautunut äärimmäisen hyödylliseksi ja vielä toiset kaksi kertaa jäljellä :) !

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti