sunnuntai 4. joulukuuta 2016

Kouvolassa

Eilen tehtiin taas jo perinteeksi muodostunut Kouvolan keikka. Siellä koulutetaan koiria koko päivä, käydään välillä pikaisesti lounaalla ja illalla vähän pitemmän kaavan mukaan uudestaan syömässä tai ainakin kahvittelemassa, jonka aikana sosiaaliset koirat saa juosta aidatulla pihalla. Epäsosiaali odottaa autossa. Eilen alkoi pakkanen kiristyä, joten pihapainit ei olleet kovin pitkät.

Sienen tärkeimmät aiheet oli peruutus ja oikean puolen seuraaminen (vatitreeni). Näitä halusin saada eteenpäin. Lisäksi hyödynsin vieraamman paikan ja tein pihalla yhden setin ruutua, ja sisällä yhden otoksen tunnaria. Mudin aiheena oli puolenvaihto edestä + eteentulo + saksalaiset täyskäännökset, olin havainnut, että sotkee niitä toisiinsa. Ongelma selvisi kyllä jo viikolla kotona, kun kokeilin kunnon käsiohjauksella. Ei sotkenut enää. Rallyssa saa käyttää käsiapuja, mutta kyllä nekin pitäisi kouluttaa koiralle ja pitää selkeinä ja erilaisina, tai muuten käy juuri näin. Olin muutamassa treenissä ehtinyt jo syyttää koiraa, että sun pitää kuunnella eikä vain säätää, mutta kysehän oli täysin minun virheestä. Epäselvä ohjaus. Lisäksi pönellä oli ohjelmistossa myös peruutusta poispäin ja oikealla sivulla, sekä rallyn ratakokeilu, eli päättymätön ympyrärata jossa ei ole maalia.

Sieni aloitti peruutuksella. Kotona poispäin peruutus sujuu hyvin jo ainakin 3-4 koiran mittaa, se on suora ja reipas. Olin tiedostanut, että muualla sitä ei ole juuri tehty, ja että kotona meillä on aika ahdas kohta missä sitä mahtuu treenaamaan. Avarassa treenitilassa peruutus olikin tosi paljon vaikeampaa ja palattiin etäisyydessä jonkun verran taaksepäin. Tätä pitää nyt yleistää muualle ja nimenomaan avarampiin tiloihin, missä seinästä ja huonekaluista ei saa tukea.

Rallyn voittajaluokassa on kuitenkin vain peruutus ohjaajan vasemmalla sivulla, poispäin tarvitaan vasta mestarissa. Siksi keskityttiin enemmän sivulla peruutukseen. Oikealla sivulla peruutus on myös mestarissa, sitä tehtiin lyhyt setti vain kokeiluna. Vasemmalla sivulla peruutuksessa kriteerinä oli suoruus, eli alustalle päätyminen. Käännettiin alusta pituussuuntaan, jolloin siitä tuli juuri n. koiran levyinen, eli pienikin vinous aiheutti ohi menemisen. Avustaja naksautti kun koira päätyi alustalle. Tämä näytti aika kivalta, mutta tarvitsee vielä vahvistusta ja sitten liittämisen muiden temppujen yhteyteen.

Oikean puolen vatitreenissä liitettiin vihjettä (päädyin samaan kuin oikean puolen seuraamisivhje, mietin kyllä, olisiko kääntymiselle hyvä olla eri sana), madallettiin alusta isoksi pyöreäksi purkin kanneksi jolloin etutassujen paikalla pitäminen alkoi hajota ja koko liike muuttui erilaiseksi - todettiin, että etutassujen alustalla pitäminen täytyy pitää kriteerinä. Nyt on tehtävä ensin vähän isompi hiirimatto tms alustaksi ja sitten treenattava etutassujen alustalla pysyminen. Kokeilin myös sellaista, että pyörittiin kierros alustalla, seurattiin metri toiselle alustalle ja pyörittiin siinä, toimi. Lisäksi edestä oikealle sivulle siirtymä alustan avulla, se toimi tosi hyvin!

Ruutua pihalla, aloitin ehkä jostain 10m kohdilta ja ekan toiston ongelma palasi. Pyysin koiraa ensin katsomaan "missä ruutu", jolla se kyllä katselee vähän kaikkialle, mutta ei ruutuun. "Ruutu-vihjeellä lähti haahuilemaan ja haistelemaan, kutsuin pois, toisellakin toistolla teki aika huonon päätyen kuitenkin vasemmasta sivusta sisälle, siitä kehuin, nyt kolmannella meni ihan hyvin, joskin hitaasti, ruutuun. Siitä palkka ja sitten lisättiin etäisyys muutamalla harppauksella varmaan liki sinne 23 metriin, teki silti suoria, vauhdikkaita ja hyviä ruutuun menoja. Appari palkkasi. Koira ei reagoi odota-käskyyn kauhean terävästi, sitä pitää treenata erikseen. Nyt se valui usealla toistolla takanauhan päälle ja jopa ulos asti, näissä appari palkkasi ruudun keskelle. Tämä on vähän tällainen ikuisuusprojekti, vähän aikaa sitten tuppasi jäämään vähän turhan eteen, ja nyt se menee vähän turhan taakse. Ehkäpä pitäisi tehdä vähän taas palkan vientiä, jolloin sen saa täsmälleen mihin haluaa (ruudun keskelle tai hieman taaemmas). Tähän ekan toiston "ai mikä ruutu, neverheard" -ongelmaan ratkaisuksi opettaa oikeasti katsomaan ruutuun. En vaan oikein tiedä miten sitä lähtisi opettamaan, muuten kuin laittamalla sinne jonkun valmiin palkan houkuttimeksi?

Tunnarissa vieraan hajuiset väärät (7kpl?), iso ympyrä. Oman appari toi mulle ja muuten kokeenomainen alku, paitsi en vieläkään kääntynyt. Mun koira ei osaa pysyä paikallaan jos itse käännyn sen vieressä. Palkka nostosta, luovutustakaan ei edellleenkään ole. Nyt oli tosi reipas ja aloitti haistelun järkässä klo kuudesta edeten myötäpäivään, ja otti oman kello kahdestatoista heti, jättäen loput väärät tarkistamatta.

Pönen erotteluhommat meni hyvin, kun tosiaan tiedostan itse käsimerkkini ja käytän niitä selkeästi. Takaakierron saksalaisiin voisi opettaa pelkälle sanalliselle vihjeelle, nyt siinä on käsimerkki lähinnä itseni takia, koira ei tunnu sitä paljoa kaipaavan.

Peruutus taas ei sujunut lainkaan. Olen kotona peruututtanut sitä petiinsä, se tajusi jutun juonen vahingossa, vaikka mitään takajalkatargettia sille ei ole opetettu. Sienen targetti ei toiminut ja mistään ei tullut oikein mitään. Luovutin.

Rallyn ratatreenissä tehtiin sille rata, jossa oli aika vaikeat kyltit, puolenvaihtoja, eteentuloja, merkki, i-s-m oikealla, valkovuokko jne. Kylttejä oli neliön sivuilla aina vain kolme, eli nurkissa käännökset ja keskellä joku muu tehtävä. Yhteensä eri kylttejä oli siis 18 ja sitten molemmat oikeaan -käännöksellä rata alkoi uudestaan. Ongelmat tuli hyvin esiin. Koira osaa laskea, ja joskus n. 10 kyltin jälkeen sen hengitys kiihtyy ja se alkaa olla sitä mieltä, että nyt olisi korkea aika tulla sen palkan jo. Tekeminen menee huolimattomaksi ja se mokaili jotain ihan helppoja juttuja, tyyliin käännöksen i-90 vasempaan-i (koira oikealla), eteentulon oikealta oikealle paluun ja takaa puolenvaihdon, samoin edestä puolenvaihto piti uusia useaan kertaan. Merkkiä ei meinannut löytyä ja sieltä paluu oikealle seuruuseen oli vaikeaa. Pitäisi varmaan opettaa se laskemaan kahteenkymmeneenviiteen ja treenata sellaista rataa, alkuun ihan helpoilla kylteillä. Kokeilin nytkin helpottaa niin, että jätin kaikki muut kyltit tekemättä, paitsi puolenvaihdot, ja käännökset oli vain tavallisia 90 käännöksiä että pysyin radalla.

Lopuksi tehtiin sille merkin erottelua kylttitelineistä. Tässä ei ollut oikein mitään järkeä, treeni oli liian vaikea ja onnistumisprosentti surkea. Olisi pitänyt vahvistaa ensin pelkkää merkkiä ja sitten aloittaa tosi maltillisella etäisyydellä kylttitelineen kanssa. Nyt iskettiin ne noin metrin päähän toisistaan, merkki ja 1-2 telinettä. Koira on kyllä äärimmäisen sinnikäs ja jos se päätti että teline on merkki, se saattoi mennä sinne kymmeniä kertoja aina yhtä sinnikkäästi, vaikka palkkaa ei vääristä tullut ja käytettiin myös neg.rankkua (merkki pois tarjolta). Siinä me sitten tuijotettiin toisiamme ja naurettiin ääneen ja mietittiin että onko se saakelin tyhmä vai erittäin sitkeä vai mitä, ja eräs se vain kiersi telineitä. :D No ainakin juoksutettiin se liki tainnoksiin, en tiedä oppiko se tästä mitään ja paska treenihän se oli, mutta väsytetty mudi on aina kiva mudi!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti