lauantai 31. elokuuta 2024

KEK1

Ilmoitin Pajun heti toiseen kokeeseen vain siksi että ei tartte olla kotona ja saa jotain muuta ajateltavaa. En treenannut kertaakaan mitään kokeiden välissä. Toisaalta nosekoe, ykkösen varsinkaan, ei ole sillä tavalla koiraa kuluttava että sen jälkeen tartteisikaan palautella mitään. Nopeat etsinnät ja paljon palkkaa, ei eroa treeneistä.

Koepäivälle lupasi vuosisadan syysmyrskyn, ja vaikka kotona oli edellisenä päivänä aurinkoinen +25C, heittelin autoon sadetakkeja, pyyhkeitä ja vaihtovaatteita, kahta ensin mainittua myös koiralle. Matkalla satoikin niin että auto rytkyi. Kuitenkin kerrankin ennuste petti niin päin että todellisuus oli huomattavasti parempi, ja sade käytännössä loppui tuomarin puhuttelun aikana. Pikkuisen ripotteli siellä sun täällä mutta mitään kolmen pisaran kaatosadetta ei kyllä nähty.

ekaa kierrosta odotellessa


Paju oli nro 6 pienessä 13 koiran kokeessa Hankasalmen raviradalla, tuomarina tuttu Vuorenmaa.

Laatikot 18kpl, 2:30

piilo olis ollut oikealla keskellä jossakin

Mun mielestä hyvin etsi mutta ei mitään. Haisteli se tosi montaa, melkein varmaan puolia laatikoista silleen vähän tarkemmin, mutta vaikea sanoa mikä niistä olis eniten kiinnostanut. Sitten koira olisi halunnut alkaa etsiä seiniltä ja kun ohjasin sen jatkamaan laatikoita uudelleen, se alkoi kiipeillä niiden päällä, ja pahoitti mielensä kun mitään ei ruvennut löytymään ja ohjaaja vaan kehottaa etsimään. Tein peliliikkeen ja ajan ollessa edelleen käynnissä kyykistyin vähän halailemaan koiran kanssa. Kaikki ei ehkä tiedä että nosessa saa ihan vapaasti koskea koiraan myös etsinnän ollessa käynnissä. Se piristyi siitä niin että jatkoi vielä ihan hyvin haistelua mutta kun ei. Heitin lopuksi arvauksen yhteen mistä se oli ollut vähän enemmän kiinnostunut, ylläri pylläri ei osunut. Kiltti tuomari oli sitä mieltä että osan yli se meni "vahingossa" kun ne oli sen tiellä ja osan se tahallaan "otti haltuunsa", niistä 2x -1vp, ja ohjaajalle vielä -2vp väärä löytö. Minusta niitä kiipeiltyjä laatikoita olisi ollut ainakin neljä tai viisi. Sinänsä kun saa nollan ja tulos meni siinä, aivan sama tuleeko miinusta yksi vai kymmenen. Satanen on luokkanousutulos vain silloin jos miinuksia on max -3vp, joten silloin sillä olisi väliä. Nosessa löytöjä ja virheitä ei koskaan "lasketa yhteen" koska niillä ei ole mitään tekemistä toistensa kanssa, eli se olisi esim. 100p -3vp eikä "97p".

Ulko 2:30

piilo yksinäisessä mustassa tuolissa

Lähti alueen vasenta reunaa suoraan hajulle, ja olikin kokeen nopein koira tällä alueella.




voitteko kuvitella että tauon jälkeen muija puki mulle VALMIIKSI märät valjaat! no en mäkään mutta niin siinä kävi! t. nosiainen


Tauon jälkeen ensin sisä 2:30, ei saanut etsiä vapaana koska toimihenkilöt jäisi ulos ja ovi auki. Lähetin tarkoituksella vähän oven ulkopuolelta että ottaisi mahdollisen lähipiilon. Koira paineli tilan toiseen laitaan, haisteli aikansa tuoleja ja sitten kääntyi selkänsä taakse lautaseinälle. Tämä oli tuomarin sanoin tarkennustehtävä; hajua oli varmasti koko tila täynnä.

tämä lähdöstä kuvattu



piilo lautaseinässä n. neljäs vaakasauma alhaalta


Ajoneuvot 3:00 [en jaksa laittaa kuvaa kun rekkarit näkyy, peräkkäin olivat], ihan perus kaksi autoa ja todella pitkä aika, joten nyt päätin että nysvätään joka sivulla niin kauan että haju ei ainakaan jää johonkin huonosti tarkastettuun kohtaan kuten viimeeksi. Koira ei oikein olisi jaksanut keskittyä ja lukemattomia kertoja palautin sen ajoneuvolle kun se olisi vaan pyörähtänyt johonkin. Kehuin ja tsemppasin kovasti. Meinasi jo tuskan hiki alkaa nousta, koska käytiin ne kuitenkin kaikki pinnat ainakin kaksi kertaa läpi, 30s jäljellä ehti tulla ja vasta sitten osuma. Haju levisi ilmeisen huonosti.

Pajulle siis 75p -4vp, ulkoalueen nopein ja yllättävää kyllä myös tuomarin suosikki. Tuomari kehui miten kivasti ohjaaja tsemppasi ja sosiaalisesti palkkasi koiraa myös kesken etsinnän ja muistutti kaikkia muitakin, että niin saa ja joskus jopa kannattaa tehdä. Että nosea voi harrastaa hyvin erilaisten koirien kanssa ja että se on ehdottomasti rikkaus, että kaikki ei ole mitään palveluskoiria vaan. Palkintoja jakaessa hän kyllä sanoi että Laura ja pikkuinen parsoni Paju. En korjannut, että se ei ole parsonrusseli vaan tavan russeli. 😁

Ihan hyvä fiilis jäi tästäkin. Jännää että viimeeksi ne laatikot oli tosi helpot ja ajoneuvo kusi vaikka koira etsi superhyvin. Nyt laatikot oli vaikeat ja alkoi tulla sekoilua, ja ajoneuvo löytyi vaikka aikamoista taistelua se oli. Kyllähän lopputulos on edelleen se että kannattaisi vähän enemmän  treenatakin.



Lakki oli mukana autossa ja oli vähän ihmeissään kun ei päässyt mihinkään muualle kuin kuselle. Todella nätisti käyttäytyivät molemmat muiden koirien suhteen, vaikka ne on täällä maalla metsittyneet. Hirveän kivaa niistä oli haistella muiden jälkiä, edelleen vähän paha mieli siitä miten laiska olen tekemään citylenkkejä, kun ne kuitenkin kovasti tykkäisi haistella ja kuseskella, nuoret urokset.

perjantai 30. elokuuta 2024


 
Ajatella, että joskus emmin pitkään kolmannen koiran ottoa ihan vain siksi, että mitä naapuritkin mahtaa ajatella, onhan se nyt tosi paljon ja miksi niitä muka pitää olla niin monta. Paitsi että nykyään mulla ei ole mitään naapureita jotka voisi ajatella mitään mun elämästä, toisekseen luojan kiitos oon oppinut tässä jotakin eikä voisi enää vähempää kiinnostaakaan.

Koska tilanne on nyt se että kaksi tuntuu ihan kauhean vähältä. 😭💔

Mitä mä nyt teen en tiedä mitä mä teen

Olit niin kauhean kauan että nyt olen aivan hukassa enkä tiedä mitä tekisin.

Samalla tavalla epätodellinen olo kuin Sienenkin kuollessa oli. Että nyt on tämä kummallinen eutanasia-kohtaus näytelty ja siitä selvitty, voidaanko nyt palata takaisin normaaliin kiitos. Aivot ei pysty eikä halua käsittää että tämä on se uusi normaali.

Herään öisin ja kuulen sun vaeltavan tuvassa ja hetken luulen että se on totta kunnes muistan. Näen sut silmäkulmassa pihalla. Kotiin tullessa Lakki ja Nakki ja kissat on ovella ja olen kiljaisemassa "Pötkö! Pöööötköööö?" jotta säkin kuulet että tulin kotiin ja nouset ulos, mutta ehdin juuri nielaista sanat. Kaikkia herkkuja on kolme ja ruokakuppeja on liikaa ja on vaan niin työlästä yrittää muistaa että olet ikuisesti poissa. 💔😭



keskiviikko 28. elokuuta 2024

Hetken on ikuisuus ja sitten olit poissa



"Nyt alkaa riittää, kohta susta päästään". Niin monta kertaa sanoin hänelle tänä kesänä niin. Helvetin raivostuttavaa kun hiihtää edestakaisin, on koko ajan edessä, kolhii itseään ties minne, ei kuule eikä näe eikä ymmärrä enää mitään. Tiesin kyllä, että missään vaiheessa kyse ei kuitenkaan ollut minusta; jos minua ahdistaa niin niin tekee takuulla koiraakin. Ehkä se oli vain tapa valmistautua ja sanoittaa sitä etukäteen.

Tätä tekstiä on kirjoitettu moneen otteeseen heti lopetuksen varaamisen jälkeen n. kaksi viikkoa ennen sitä, ihan viimeiseen päivään saakka. Huomasin myöhemmin että osa on nykymuodossa ja osa imperfektissä, mutta en jaksanut korjata tekstiä. Tämä hyppii muutenkin.

Mikä minä olen päättämään? Ti, ke vai to? Entä ensi viikolla? Entä jos ei vielä kuitenkaan?

Mitä oikein odotettaisiin? Kelloa ei voi kääntää taaksepäinkään eikä mikään muutu enää paremmaksi. Sinä olet liian vanha. Kaikella on rajansa ja sinun rajat nyt vaan alkaa tulla vastaan. Luojan kiitos teillä koirilla on mahdollisuus päästä pois kun vielä jotain itsekunnioitusta on jäljellä. Ei tarvitse odottaa sitä kertaa kun se ei pääsisi enää ylös ja olisi halvaantunut. Tai kun se ei vaan herääkään. Tai kun se putoaa jostakin ja loukkaa itsensä.

On sillä vielä minusta hyviä hetkiä ja hyviä päiviä. Entä jos hätiköin? Ei vanhuus ole sairaus ja kaikista meistä tulee vanhoja. Muisti menee, pää ei oikein enää pelitä, kroppa on kankea. Mutta koiralla on kuitenkin se etu, että sen ei tarvitse riutua loppuun asti, ja sen on mahdollista päästää pois vähän aiemmin.

Ollaan lähdössä ensi viikolla reissuun. En halua jättää häntä hoitoon. Kamalaa jos siellä sattuisi jotakin ja hänet pitäisi lopettaa ilman että olen läsnä. Tai vielä pahempaa; tapahtuisi jotain että hänet pitäisi lopettaa mutta hoitaja ei tajuaisi. En voisi elää sen kanssa. Lukemattomat kerrat mietin että ehkä reissu vaan pitäisi perua. Ihan kuin lopettaisin hänet pois tieltä. Mutta ei kyse ole siitä. Ei se mitään muuttaisi. Muutama viikko kauemmin tai nyt, se on joka tapauksessa ihan nyt just käsillä, eikä siitä pääse mihinkään. Luovuta nyt.

Sitten kun varasin ajan ja istuin juttelemassa hänen kanssaan, se nuoli mua pitkään ja vaikutti sen illan hyvin selväjärkiseltä, aloin taas miettiä että hätiköinkö. Tai entä jos se olikin sen tapa sanoa kiitos, nyt on aika? Entä jos se on vaan yksi helvetin koira eikä se tiennyt tulevasta mitään? Itse voi kuvitella mitä haluaa.

Vanhasta koirasta luopuminen on aivan erilaista kuin nuoren (keski-ikäisen sitten) koiran äkillinen sairaus oli. Paju tuli Lakille kaveriksi, koska "kohta töppöistä ei enää ole".  Paju on nyt melkein 3,5v, että ei se "kohta" ihan äkkiä sitten tullutkaan. Olen onnellinen siitä, että en lopetuttanut sitä silloin, eihän se 13-vuotiaana ollut vielä ollenkaan vanha. Nyt tuntuu että olen oikeasti nähnyt koko skaalan ja osaa paljon paremmin hahmottaa miten viimeiset vuodet menee. Ja viimeinen kuukausi tai pari, koska niiden aikana hänestä tuli tosi vanha.

Onhan sillä kaikkea, kaikkea mikä jollekin muulle olisi voinut itsessään olla syy lopettaa se jo aiemmin. Sillä on virtsankarkailua lähinnä nukkuessa ja sen alusia saa pestä viikottain. Onneksi se ei mene sohvalle eikä sänkyyn, sitten minäkään en varmaan olisi jaksanut, mutta koiran omaa petiä oli kuitenkin suht helppo pestä. Sillä on ollut useamman vuoden kipulääkitys ja ainakin 1,5v kaihitipat. Lääkkeet se ottaa vapaaehtoisesti ja ei siinä mitään hämminkiä. Sillä on dementiaoireilua ja se saattaa kotona tuntikausia rampata sisään ulos sisään ulos tietämättä itsekään mihin on menossa, tai jäädä tuijottamaan seiniä. Öisin se on vielä pääosin nukkunut hyvin, mutta päivisin on yhä enemmän tuollaista levottomuutta. Viime aikainen näön heikentyminen tai lopullinen menetys aiheuttaa sen, että se kolhii itseään. Ei se nyt ihan seiniä päin kävele, mutta jotkut pienet jutut ei mene tajuntaan, esim. pystyyn jätetty sateenvarjo kulkureitillä niin varmasti kävelee päin. Näön menetys aiheuttaa myös ongelmia laumassa, kun se saattaa vaan kävellä toisten päälle kun ei näe että joku makaa lattialla. Kaikki, jopa kissat, on kyllä ihmeen hyvin oppineet väistämään ja olemaan provosoitumatta, ihan kuin ne ymmärtäisi että ei se tahallaan tai että ei se tarkoita sillä mitään.

Ruokaa se osaa ja rakastaa edelleen etsiä, ja onneksi oma piha mahdollistaa sen, että aamuin illoin etsitään nappuloita nurmikolta.

Kaikkia muita ahdistaa hirveästi se kun se ei kuule. Minä yritän vaan karjua vanhaa koiraa sisälle ja muut luulee että olen vihainen. Joka päivä tällaisia tilanteita.

"Viikon päästä me ollaan juuri menossa sinne."

Pitäiskö vielä ottaa viimeiset kuvat? Käydä jäätelöllä? Mäkkärissä? Tehdä sitä, tätä ja tota? Jotenkin sitten tuli kauhea haluttomuus tehdä mitään tietäen että se on nyt viimeinen kerta. Kaikkea on tehty. Kaikkea on tehty niin kauheasti. Sillä on ollut pitkä ja hyvä elämä eikä sitä varmasti kaduta mikään. Minua kyllä, mm. se että jätin menemättä PK SM kun olisi ollut mahis, mutta ei sillä ole enää mitään merkitystä. Kaduttaa myös se että luovutin viimeisen rallyvaliotuloksen jahtaamisen ja miten paljon mua aina vitutti kokeiden jälkeen, kun sillä meni vähän liian lujaa. Kuvittelin, että joskus siitä tulee vanha ja se rauhoittuu ja sitten se tulos on helpompi hakea, mutta ei sitä tapahtunut. Sille tuli lääkitys, siitä tuli kuuro ja sitten olikin kerralla myöhäistä. Toivottavasti en ikinä unohda sitä miltä hullu mudi tuntui pohjetta vasten. Sitä tunteen paloa millä pieni eläin teki niitä hommia, miksi oi miksi en vain osannut nauttia?

Niin monet nugetit, niin monet jäätelöt, vaellukset, saunamakkarat, eväsretket, treenit, kokeet -  ei meiltä puuttunut mitään ja nyt on ihan sama tehdäänkö vielä yksi retki vai ei. Itseni vuoksi en halunnut alleviivata sitä että tämä oli nyt se viimeinen kerta ikinä.

Entä jos kuitenkin siirrettäisiin vielä viikolla tai parilla? Mutta mitä se muuttaisi, sanoo järki sisälläni, se on edessä kuitenkin. Ihmismieli on uskomattoman hyvä venkoilemaan ja keksimään selityksiä sen sijaan että nyt vaan kohtaisi tilanteen. Aika on nyt loppu ja minun on vaan hoidettava tämä.

"Sun viimeinen viikonloppu".

No, kyllä minä kuvasin. Pidin järkkäriä esillä ja kuvasin viimeiset pari viikkoa aina silloin tällöin. Hänen asettelu kuviin on hankalaa sekin, joten pönötykset jäivät vähiin. Otin myös kännykällä kuvia ja videoita tietoisesti niistä huonoista hetkistä, jotta voisin katsoa niitä myöhemmin ja todeta että se on ohi nyt. Tiedän, että heti sen jälkeen minulla on paljon parempi olo. Luulen, että en sitten kuitenkaan oikeastaan tule kaipaamaan sitä. Vain yksi voi olla ensimmäinen ja olen niin sanomattoman kiitollinen siitä mitä kaikkea saimme kokea yhdessä. Mutta ei se ole koko totuus. Lukemattomia kertoja itkin lenkiltä kotiin tullessa kun se räyhäsi kaikelle mikä liikkuu. Se oli aggressiivinen ihmisille ja eläimille ja sen takia meillä ei koskaan käynyt kukaan kylässä. Miten paljon hävetti milloin missäkin kun se vaan karjui kitapurjeet lepattaen. Miten joskus sen ollessa ehkä 5v mietin oikeasti monta viikkoa voiko koiran lopettaa vain siksi että minä en vaan enää jaksa. Remmiräyhän kanssa eläminen on kammottavaa, ja vaikka nyt jälkeen päin haluaisi silittää sen aikakauden minua päästä ja sanoa että ei se ollut sun vika, ei se haittaa, kyllä maailmaan ääntä mahtuu, se syyllisyys ja epäonnistumisen tunne vaan oli musertavaa. Toivottavasti en ikinä enää saa toista sellaista koiraa. Samoin ne selkäongelmat ja niiden kipukohtausten aiheuttama kuolemanpelko on jotain mitä en enää ikinä haluaisi joutua kokemaan. En kaipaa noita asioita, enkä kaipaa näitä viimeisiä vuosiakaan kun kaikki alkoi hiipua. Siinä missä ottaisin Sienen koska tahansa uudelleen ja kloonaisin sen jos se olisi mahdollista, ja voisin edelleen myydä toisen munuaiseni jos sillä voisin ostaa meille uuden alun, sinua en haluaisi.

Ei se silti tarkoita etteikö sua olisi rakastettu aivan valtavasti. Sinä olit mun kaikkien lapsuuden unelmien täyttymys. Me selvittiin kaikesta, ja loppujen lopuksi viime vuosina sinustakin tuli melko leppoisa kun et enää kuullut etkä nähnyt kaikkea sitä mille ennen räyhäsit räkä roiskuen. Sinä olit mulla melkein puolet mun elämästä, näit mun kanssa ihan kaiken, olit aina paikalla, muutit, aloitit ja lopetit parisuhteita, epäonnistuit ja onnistuit tärkeissä asioissa. Lopulta ehdit vielä nähdä mun suuren unelman toteutumisen kun ostin talon. Tai et ehkä nähdä, kun näkö oli jo melko heikko, mutta kokea. Sinä et koskaan ollut mikään nöyrä koira, et takuulla olisi hypännyt kaivoon vaikka kuinka olisin käskenyt, mutta jos menin edellä, sinä tulit perässä, pyytämättä, aina ja kaikkialle. Sinä olit minun.

Näin tämän kuvan joskus vuosia sitten ja se kolahti jo silloin. Se olet niin sinä. Sinä et koskaan ollut millään asteikolla mikään hyvä poika. Sinä olit paras, ja se on aivan eri asia.


Kaksi päivää elinaikaa jäljellä. Älä mieti tuollaista, sanoin itselleni. "Kahden päivän päästä pääset pois", sanoin koiralle, ja ajattelin myös niin. Että nyt se on pääsemistä. Että nyt on hyvä aika. Käytiin pellolla ilta-auringossa ottamassa kuvia. Se läähättää paljon. Hetkeksi innostui mutta pääosin kävelee mun pohkeen takana, kuin sanoakseen että en jaksa enää. Mikä valtava ero siihen nähden että keväällä ja alkukesästä se vielä ihan lenkkeili, kolmen vartin lenkkejä polkuja pitkin. Nyt todellakin on oikea aika.





Ja sitten viimeinen päivä, tunti, minuutti ja sitten olit poissa ja syvä rauha laskeutui sieluusi. Ikävä jäi vain minun kannettavakseni.

Kiitos töppöinen kaikesta. Uskon, että vielä me joskus kohdataan ja siellä jossain te kaikki pienet eläimet minua odotatte. Sitä odotellessa muisto kulkee aina mukana - tatuoin töppösen mun nilkkaan kauan sitten ja nyt sen tehtäväksi jää täyttää ne suuret saappaat mitkä sinulta jää tyhjiksi. Sinä olet siellä, edelleen, aina mun vierellä, sinä suojelet minua kaikelta. Uskollisempaa ystävää ei kukaan olisi voinut kuvitella.

"arvaa mitä pöne tekee"
"varmaan nuolee muniaan"
"ei, se on pienellä kerällä sun hupparissa"

Mun vanhin ja urhein ystävä,
Pienistä koirista suurin,
Pönelius Ens. ja Viim.,
Professori itse, 

6.8.2008 - 28.8.2024 💔💔💔


sunnuntai 25. elokuuta 2024

Katit tarhassa, osa 2

Aiemmassa postauksessa hehän siis oikeastaan olivat vielä kanalassa. 😂

He on molemmat oppineet sisällä suorastaan syöksymään kuljetusbokseihin, kun nostan ne terassilta sisälle, ja vastaavasti tarhassa menemään bokseihin kun tulen sinne hakemaan heitä sisälle. Aluksi kyllä pitää ensin karjua ovella, mikä on tosi ärsyttävää, ja vasta minun astuessa sisälle häkkiin ne ymmärtää juosta bokseihinsa. Tätä pitäisi treenata että se huutaminen jäisi väliin kokonaan. Odotan aina ovella ennen kuin menen sisälle,  ja menen vain sellaisena hetkenä kun kukaan ei karju, mutta se ei ole johtanut yhtään mihinkään. Olen myös joskus poistunut paikalta kokonaan jos siellä alkaa ihan hirveä härdelli, mutta luulen että se enemmän vain turhauttaa heitä kuin auttaa oppimaan olemaan  hiljaa, ja turhauma saa huutamaan entistä kovemmin. Inhoan äänteleviä eläimiä. (Tai itse asiassa kanojen ääniä en, eikä kissojenkaan sellainen juttelu käy hermoon, mutta huutaminen kyllä.)

Nyt kun on ollut vielä tosi lämmintä, he on päivittäin ulkona. He menee sinne tosi mielellään mutta he myös mielellään tulee hyvin pian sisälle, ja luulen että jos heillä olisi mahis valita itse, eli se kissaputki vessan ikkunasta tarhaan, he nimenomaan ramppaisi jatkuvasti edestakaisin. Nuts vietti kerran yönkin siellä kun se ei illalla halunnut mennä boksiin. Totesin heti että oma on valintasi enkä ruvennut maanittelemaan kissaa, ja jätin sen sinne ja vein Talvin sisälle. Hetken se siellä karjui niin että ikkunat helisi mutta sitten tyytyi kohtaloonsa, eikä sillä oikeastaan aamullakaan ollut mikään kiire, mutta suostui kuitenkin boksiin. Toisen kerran ne oli siellä tarkoituksella molemmat kun mulla oli kuivuri keittiön pöydällä pöhisemässä, enkä uskonut että ne ei koskisi siihen. Olisihan sen voinut viedä jonnekin muualle, mutta mikäs kissoilla siellä ollessa kun on kuitenkin ollut vielä +15, ei ole itikoita tms ja niillä on siellä hiekkis, petejä ja vettä.














Tarhaan on tarkoitus laittaa vielä lisää tasoja ja kaikenlaista härpäkettä, mutta se taitaa jäädä ensi keväälle, nyt ei ole poraa käytössä. Hauskaa tuollaista on ollut tehdä!

sunnuntai 18. elokuuta 2024

Nosiainen

Lauantaina oli nosiainen eli nahkainen nosessa.  NWS:n KEK1 Lappeenrannassa, tai Joutsenossa. Kahden tuomarin koe, me oltiin keskivaiheilla siinä ryhmässä, joka aloitti sisä + laatikko, tauon jälkeen vaihto toiselle tuomarille ajoneuvo + ulko. Oli aika lämmin, +24C, ja parkkiksella oltiin kuin sillit suolassa auringon paahteessa. Paju oli voittanut arvonnassa sirun luvun ja se olikin hänestä parasta bestiä, pääsi tarkistamaan mitä kaikki tädit oli syöneet.




Sisäetsintä 3:00. Piilo oli takana kirjahyllyn alahyllyllä yhden kirjan kannessa. Paju ehti suhata vähän sinne tänne ja tonne ja annoin sen aika vapaasti poukkoilla jonkun aikaa, ja sitten rupesin ohjaamaan. Kaikkiin pöytäryhmien väleihin se ei oikein halunnut mennä. Kirjalle hieno tarkennus ja koska mä ajattelin että ei ykkösessä voi olla saavuttamatonta syvällä kirjojen välissä, pyysin vielä uudelleen, vaikka se kyllä näytti kannen alaosaan eikä kirjojen väliin. No siellähän se.




Siitä sitten laatikoille (max 1:30), ihan perus 3x 6kpl. Paju aloitti oikean puolimmaisesta pystyrivistä ja kävi sitten takarivin vaakasuuntaan, ja takavasempaan tosi siisti ilmaisu. Pajun aika 12sek oli toisena, voittajalla oli  pari sekkaa vähemmän. Tästä jäi tosi hyvä mieli koska laatikot hajosi täysin viikolla ennen koetta...




Olin ylipäänsä tosi tyytyväinen koiran tekemisiin; se pystyi alusta asti keskittymään ja on selkeästi taas aikuistunut kovasti, ja polla pysyy kasassa yhä paremmin! Tauko oli tosi pitkä ja sitten toiselle kierrokselle odottaessa Paju murisi jonnekin talojen suuntaan. En tajua mitä siellä oli. Alueella oli kuulemma aamulla pyörinyt vapaana ollut kissa, mutta meillä on kissoja eikä sitä sellaiset kiinnosta. Ajoneuvoille meno oli siksi ehkä vähän erikoinen kun ihmettelin edelleen mikä mun koiraa riivaa. Se sitten bongasi tuomarin ja alkoi vipata niin että kysyin saako tää tulla eka moikkaamaan, ja luvan saatuaan kävi kuraamassa tuomarin housut.

Ajoneuvot kaksi kappaletta, max 2:00. Paju teki tässäkin ihan tosi hienoa työtä ja jaksoi etsiä koko kaksi minuuttia, vaikka mitään ei löytynyt. Haju oli  vetokoukun vieressä jossain sähköpistokkeessa ja oli tosi pistemäisesti levinnyt, eikä sitä saanut ellei nokka osunut kohdalle. Tuomari sanoi että meillä jäi just se sivu kaikkein huonoimmalle etsimiselle, muuten kerittiin kyllä kahteen kertaan suhata autot läpi. Kun se sitten lopuksi ohjattiin peräkoukulle niin se otti hajun heti...




Otettiin muutama nami ja sitten vikana ulkoalue, tällainen rakennettu mistä mä en tykkää, aikaa max 2:30. Punaiset merkit rajaa eli portaat ei kuuluneet, samoin työmaa-aita vaan rajana. Tässä Paju oli vähän hämillään, en muista onko se edes treenannut tällaista ja etsintä oli aika rikkonaista kun sen mielestä noi kalusteet ei olleet mitään mistä etsiä. Ohjasin sitä sitten katsomaan niitä kaikkia ja jakkarasta löytyi, muistaakseni se vielä ilmaisi sen ylhäältä vaikka se oli askelmassa.  Tai ainakin se kävi sen päällä ja sitten tuli alas.



Hetken meinasi vähän harmittaa kun se oli niin pienestä kiinni, ja miten ohjaaja voi tehdä näin typerän mokan. Mulla ei ollut ajoneuvoille mennessä mitään plääniä, yleensä oon päättänyt kuitenkin tehdäänkö yksi auto kerrallaan vai kasi niiden ympäri, mutta nyt varmaan se murinajuttu hämmensi mua niin etten älynnyt miettiä mitään suunnitelmaa. Koira ei siis mitenkään jäänyt siihen jumiin mikä ikinä se olikaan, vaan mua vaan ihmetytti se mitä siellä oli. Sitten kun oltiin käyty kerran kaikki, tuntui että en tiedä yhtään mihin mennä ja mitä nyt tehdä ja siinä se aika sitten loppui.

No se ei missään nimessä ole kakkosluokan koira, joten mikään kiire sinne ei ole. Tää kuitenkin tuntui siltä että kaikki oli todellakin tehtävissä eikä mitenkään ylivoimaisen vaikeita, ja se on jo suuri edistys meille. Ehkä myös olisi hyödyllistä vaikka alkaa taas treenaamaan vähän säännöllisemmin.

"olin hyvä voitte kumartaa minua"

"mitenniin ei oo mun vuoro miksi pitää odottaa"

"hiki tuli mokamaa riippakiveä perässään kiskoessa"

keskiviikko 7. elokuuta 2024

16v

 


Pappa täytti eilen 16v. 💝😲 

Tässä iässä synttärit on enää vain haikeita, koska ne on viimeiset, ja jäljellä oleva aika lasketaan viikoissa tai korkeintaan kuukausissa.

Näkö on nyt tänä kesänä selvästi huonontunut tai mennyt kokonaan ja se kiihdyttää häntä, ja esim ulko-ovilla se saattaa hyppiä seinille ja rynniä ihan sekona kun lopulta erottaa saranapuolen avautuvasta puolesta. Kellekään se ei onneksi silti ole aggressiivinen, tosin lääkkeitä lihapullassa antaessa pitää varoa sormia koska se puree ihan mitä sattuu. Jonkun verran se kolauttaa päätään asioihin, yleensä nämä liittyy just siihen että kiihdyttää, vauhtia on liikaa ja sitten pää osuu ovenkarmiin tms. Lisäksi sillä on jonkinlaista dementiaoireilua ja se pyörii sisällä tietämättä mihin on menossa, ramppaa ulos ja sisään ja ulos ja sisään. Öisin se kyllä vielä nukkuu ihan hyvin mutta päivisin välillä ainoa keino rauhoittaa hänet on joko istua sen kanssa ja rapsuttaa sitä, tai laittaa kompostikehikot eteen.

Odotan edelleen että tulisi jotain akuuttia, mutta kyllä se hetkellinenkin ahdistus ja stressi on jo ihan riittävän pelottavaa katsottavaa, ja nyt on sellainen olo että ihan pohjalle ei pidä mennä vaan päästää hänet pois kun on vielä jotain itsekunnioitusta jäljellä. Ja millaisena haluan hänet muistaa... 💔 Keväällä ajattelin että annan hänen täyttää 16v ja sitten on aika, mutta nyt kun se hetki on käsillä, sitä taas miettii että entä jos vielä vuoden loppuun tms. Kyllä se remmissä edelleen jaksaa kohtuullisesti lenkkeillä, ja kykenee jäljestämään. Nosea ei kykene, se ei ymmärrä lähteä etsimään. Muuten sen päivät koostuu lähinnä siitä että se odottaa ruokaa ja ramppaa pihalle ja sisälle. Pihalla se kyllä osaa etsiä ruokaa ja koirat syökin joka päivä nappulat nurmikolta. Joskus se sitten herättää yöllä ja kun päästän sen ulos kuvitellen että se menee ripulille, se jääkin vaan etsimään ruokaa. Aivojen joku poimu siis muistuttaa että entä jos sinne jäikin vielä jotain. Ja sitten se pitää hakea sisälle kun ei se kuule vaikka miten kutsuu. Käsien läiskytys menee läpi mutta se saattaa sitten mennä portille tms eikä suinkaan tulla sisälle.

Vanhuus ei ole sairaus mutta kyllä tämä nyt alkaa olla siinä pisteessä että armeliainti on laittaa sille stoppi.

sunnuntai 4. elokuuta 2024

Loman viimeinen viikko

Kaikki hyvä loppuu aikanaan ja niin myös neljän viikon kesäloma. Varmaan ekaa kertaa ikinä "en tehnyt mitään". Tai käytiin me 60km päässä katuruokakarnevaaleilla ja 75km päässä mökillä pariinkin otteeseen, mutta ei mitään sen kummempaa, eikä ollut ollenkaan tylsää. No vikalla viikolla kun lähinnä satoi, alkoi kyllä vituttaa, mutta noin muuten aiemmin ei olisi tullut kuuloonkaan että olisin kököttänyt neljä viikkoa putkeen kotona. Oma talo tekee ihmiselle ihmeitä.




kuta pienempi oot itse, sen isompi uima-allas

mittarimato jälkitreeneissä apuna


myöhäisillan jälkitreenit

heinäkuun lopussa alkaa olla jo pimeä



nosetreenit


jos eväät on metsään otettu, nehän syödään vaikka sataisi kaatamalla

kaatosaderetken jälkeen saunan lämpiämistä odottelevat

uusi puutarhayatzy oli kaikista kiva!



kesälomalla ei pitäisi kyllä tarvita peittoja...









"ei kissoja pöydälle"


Toiseksi viimeisenä päivänä jäljestettiin mökillä. Pajulle 100m z-muotoinen jossa päässä ruokapurkki, alun säädön jälkeen oli tosi hyvä. Töppöiselle 150m kolmella kepillä. Hän kyllä oli tohkeissaan menossa tekemään jotakin, mutta jäljen nosto säätöä ja samoin kaikenlaista säätöä pitkin poikin. Koira siis vaan välillä jäi seisomaan ja tuijottamaan minua ja kun se ei kuule eikä oikein näe, niin aika vähän keinoja muistuttaa että niin se jälki oli kesken. Onneksi askeleen ottaminen oikeaan suuntaan aina tuotti tulosta. Kulmissa se veti tapansa mukaan yli, ja pidätin liinalla ettei se pyöri mihinkään kauas. Ei me ehkä sokkoa olisi enää saatu ajettua, mutta itse tehdyltä jäljeltä se kyllä nosti kaikki kepit. 💙💔 Niin paljon kilsoja takana ja nyt hän ei enää oikein kykene. Noseahan se ei ole enää edes yrittänyt tehdä, kun se ei oikein vaan ymmärrä lähteä etsimään, ainakaan ajoneuvosta. Pitäisi ehkä vielä kokeilla sisä- tai ulkoetsintää.

Lakille vajaa 500m sokkojälki kolmella kepillä, janalla paineli jäljen yli mutta kun kutsuin takaisin, otti hienosti oikeaan suuntaan ja muuten ei mitään moitittavaa.










Joo, vituttaa mennä töihin ja olisihan sitä toisaalta voinut vielä viikon tai kaksi olla, mutta toisaalta on tässä jo ihan riittävästi sadepäiviä pidelty ja tuskailtu kun tuntuu että mitään ei halua tehdä. Sellaiset päivät tuntuu siltä, että elämä menee ihan hukkaan, ja illalla on olo että ihan sama vaikkei tätäkään päivää olisi ollenkaan ollut. Se se on kammottavaa. Ja muutenkin, ne hyvät päivät on kotona oltu ulkohommissa kissatarhaa rakentamassa, maalaamassa,  keräämässä puutarhan ja metsän satoa tai mökillä uitu ja suppailtu. Sellaisia juttuja on mukavaa tehdä mutta aikansa kutakin ja nyt tää kesä alkaa olla tässä. Sori vaan ne joilla loma vasta alkaa ja joiden mielestä elokuu on paras kesäkuukausi 😂 Mä alan odottamaan syksyn vaellusta ja sitten kai lumien tuloa ja lumikenkäilyä.