Sivut

sunnuntai 18. helmikuuta 2018

Kotihierontakurssi

Tänään oltiin koiran kotihierontakurssilla. Arvoin taas, kumman koirani ottaisin mukaan. Töppöstä enemmän ajattelin kun kurssille ilmoittauduin, mutta kun sitten kuulin että koirakoita otetaan 20, tiesin että ahdasta on. En myöskään älynnyt kysyä etukäteen, enkä siten ollut varma, tuleeko sellaisia tilanteita että hieroja haluaa koskea myös minun koiraani opastaessaan minua toimimaan oikein. Aamulla totesin, että päästään kaikki helpommalla, kun otan suosiolla sen sosiaalisen ja hyväpäisen koiran. Ja hyvä niin, kurssilla maattiin parhaimmillaan liki niin, että seuraavan koiran varpaat oli oman suussa. Hieroja kävi myös kerran kokeilemassa koirani akillisjännettä. Sieni oli niin super kuin siltä nyt voi vaan kuvitella :)


aluksi vielä asiallisesti... "ihme kurssi tämä nyt kyllä"



-vasta-aiheet hieronnalle:
-kuume (38 on normaali lämpö, aikuisella koiralla 39 jo kuumetta, hieronta pahentaa jo ylikierroksella käyvää elimistöä)
-shokki
-haavat (muualta voi kyllä hieroa jos vain pieniä haavoja, laskee turvotusta)
-akuutti trauma
-ripuli, tiineys -> ei suositeltavaa
-tulehdussairaudet (hieronta levittää tulehdusta elimistössä)
-tarttuvat taudit (kotona oman porukan kesken ei toki haittaa kun tarttuu muutenkin jos on tarttuakseen, vastaanotolle ei missään tapauksessa saa viedä kysymättä etukäteen lupaa)
-pahalaatuiset kasvaimet

-venytykset: näistä ollaan montaa mieltä, tämä ihminen suositteli, osan mielestähän niistä ei ole hyötyä ihmisen tekemänä. Jos niitä tekee, ei koskaan kylmiin lihaksiin, ja aina koiraa kuunnellen. Jos vastustaa, voi koettaa lempeästi "suostutella" eli pehmeästi koettaa "heiluttaa" pitemmälle. Jos vastustaa silti tai vastustus on voimakasta, väkisin ei saa tehdä, koiralla on aina syy kieltäytyä, se ei vain yritä vittuilla tjsp.

-lihasjännitys aiheuttaa kipua, joka vaikuttaa liikkeeseen (lihastyöhön), mistä seuraa lihaskramppeja, heikentynyttä verenkiertoa ja siten aineenvaihdunnan tukkoutuminen. Hieronta tuo avun.

-pinnalliset lihakset tuo keholle muodon ja aikaansaa liikkeen, syvät taas ovat asentoa ylläpitäviä. Liikkeessä aktivoituu ensin syvät, esim. tuolilta nouseminen -> tuki tulee syvistä.

-luisu lantio aiheuttaa puutteellisen takapotkun, koira liikkuu kuin "kakat housussa". Voi olla rakenteellinen tai lihaskireyksien aiheuttama ongelma.

-lyhyt kuono aiheuttaa paitsi suoraan hengitysvaikeuksia myös huonon hapenottokyvyn. Koska hengitys on vaikeaa, kyljen lihakset voivat olla kipeät.

-alkulämmittely tarpeen mukaan, jos lämppäät 20min suoraa ja lähdet sitten heilumaan diskotanssia, oliko hyvä? No ei, eli käytettävät lihakset ja liikeradat käytävä läpi lämpässä, mikään yleislämppä ei riitä. Kuitenkin pyöriminen namin perässä itsensä ympäri molempiin suuntiin, ensin hitaasti ja sitten nopeammin, hyvä yleisliike koiralle. Ei korvaa muita!

-pystyasennossa uinti rikkoo lavat. Uinti on erinomaista liikuntaa mutta sen pitäisi tapahtua aina rauhassa, ja varmistaa että koira käyttää myös takajalkojaan. Pommilla altaaseen ja hulluna lelun perään ja äkkiä takaisin on lähinnä ehkä hauskaa, ei hyödyllistä liikuntaa.

-reisilihakset on isot, jos niihin tulee ongelmia, vaikuttaa isosti koko koiraan. Hyvät lihakset tukee kovasti, jos nivelongelmia (lonkka, polvi).

-koiran etujalka on vain lihaksilla kiinni koirassa, ei ole lainkaan niveltä! Lavan alueen lihakset siksi tärkeät.

-kipuoireita esim:
-haluttomuus lähteä lenkille
-liikkeelle lähtiessä ontuu tai on kankea
-puree raajoja (huom kipu säteilee, voi purra hassun tuntuista kohtaa ja kivun lähde olla ihan muualla)
-haluttomuus kävellä/ravata/laukata
-käytösmuutokset
-lämpötilaerot (kuuma kohta=tulehtunut, ei saa hieroa, tarvittaessa laser ja tulehduskipulääke)
-nukkumisasennon muutokset
-väistää kosketusta tai hakee normaalia enemmän läheisyyttä
-levoton yöllä, läähättää, vaeltelee
-yliaktiivisuus tai passiivisuus
-jalkojen laahaaminen (talvella näkee lumesta millaiset jäljet koira jättää, muuten huomaa kynsien kulumisesta)
-seisooko paino kaikilla jaloilla vai keventääkö jotain
-venyttely: muutokset suuntaan tai toiseen
-runsas piehtarointi
-jne


sitten alkoi nukuttaa


-lajikohtaisesti vinkkejä:
-haku: alkulämppä äärimmäisen tärkeä, ei suoraan autosta rynnimään metsään! Takin käyttö erittäin suositeltavaa lihashuollon takia, vaikkei koiralla olisikaan kylmä.
-jälki: niska ja kaula rasittuu eniten. Varsinkin jos liina menee mahan alta, ohjaajan nyppäämisillä suuri kuormittava rooli.
-toko: toispuoleisuus, äkkipysähdykset jos koira temperamentiltaan sellainen että sille saa näyttävät liikkeet. Oikean puolen seuruu kannattaisi opettaa silkan kehonhuollon nimissä, vaikkei rallya tekisikään.
-agi: ylipäänä vaativa laji kaikkinensa. Hevosmaneesit liian upottavia koirille, älä treenaa tai kisaa sellaisessa.
-suojelu: täysiä maalimiehen perään juokseminen ja hihaan pureutuminen tuntuu suunnilleen samalta kuin itse juoksisi pari kertaa täysiä päin seinää. Fysiikan kannalta ihan vihoviimeinen laji. Koira ei luultavasti tunne kipua, koska vietti vie, joten "mutkun se itse haluaa tehdä tätä" ei ole mikään perustelu.
-näyttelyt: autossa tai häkissä tuntien odottelun jälkeen suoraan kehään -> ei ihme jos arvostelussa "ei ole oikein takajalan potkua". Jos koira odottaa pienessä tilassa, lämmittely ja venyttely tärkeää ennen kehään menoa.
-vinttikoirakisat: lämppä ja jäähdyttely kaikkein suurimmassa roolissa, vinttikoirille tyypilliset paksut isot lihaset revähtää helposti ja kun vauhtia on...

-valmistautuminen hierontaan
-rauhallinen paikka
-pese kädet
-alusta
-ei ruokaa eikä liikuntaa 2h ennen tai jälkeen

-hieronnan jälkeen
-kuona-aineiden poistoa varten juota koiraa -> käytä tarpeen mukaan pissalla
-pidä lämpimänä (bot)
-rauhassa ainakin loppupäivä ja mahdollisesti seuraavakin päivä, koiran voinnin mukaan

Hieronta:

1. pään alue: hyvin kevyesti
-kuonon sively, alaleuan kärjessä mielihyvälihas
-kokeile liikkuuko nahka kuonon päällä
-posket (jos syö kovia luita, usein kireät), päälaki, korvien kärjessä akupiste
-kallonpohjan lihakset

2. niska: katso ettet liikuta vain nahkaa ja karvoja! Ensin kevyesti, otetta voi syventää pikku hiljaa. Suuntaa vaihdellaan, suoraa ja ympyrää.

3. selkä: pitkät rauhalliset vedot, ei paineta selkärangan päältä vaan lihaksista
-peukalolla nikaman vierusten kokeilu
-triggerpiste = "herne nahan alla" (maitohappoa) -> paina peukalolla varovasti pari sekuntia, alkaa pehmentyä
-peukalolla aaltomainen liike pitkin selkää
-lopuksi jäähdyttelevä sively

4. häntä: slekärangan suora jatke
-tunnustele nikamat. Osa koirasta herkkiä hännästä, varsinkin jos ei tottuneita.
-kevyesti vedetään, pyöritellään (pitkät selkälihakset kiinnittyy häntään)
-töpöhäntäkin olisi hyvä käsitellä jos siitä vaan yhtään saa otetta

5. takajalka
-napakka ote ettei kutita
-varpaat yksitellen, lopuksi kynnestä kiinni ja alaspäin taivutus niin pitkälle kuin menee, jos ei anna tehdä, kaikki voi taivuttaa myös nipussa
-noustaan kohti kinnertä, peukalo-etusormi-ote
-akillisjänne tärkeä olla löysä
-reisi aluksi koko kämmenellä laajoilla liikkeillä, tarvittaessa tiukemmin peukalolla. Polvesta pitkä lihas kohti selkää
-venytykset, lonkan pyöritys, ravistus jotta lihakset palautuu

6. kyljet
-lämmitys sivelemällä
-kokeile samalla vatsa, ei saisi aristaa
-häntä-pää-suunnassa venytys kahdella kädellä
-kylkiluiden välit

7. vatsa
-kevyesti kämmenellä tai peukalo pitkin keskilinjaa, muut sormet myötäillen
-nivusiin asti voi mennä

8. etujalka: kuten takajalka
-varpaiden venytys vanhalle koiralle varovasti, voi olla nivelrikkoa
-vedot kohti kyynäriä
-lavan painelu ensin kämmenellä, peukalolla triggereiden kokeilu
-alapuolen tunnustelu (kainalon puoli)
-venytys

9. lavat
-sormien pitäisi mennä lapaluun alle 2-3cm, lapaluun nosto suoraan ylöspäin

Tässä vaiheessa koiran kääntö ja samat toiselle puolelle! Keskikokoisen koiran koko hierontaan menee n. tunti riippuen siitä kuinka paljon on jumeja, toisaalta kunnossa olevat kohdat voi ohittaa nopeammin. Kovin paljoa yli sen menevät ajat eivät ole enää hyväksikään. Aivan jäteille varataan 1,5h ja mineille riittää 45min.

10. loppuvenytys: joko koiran takana sen ollessa kyljellään lattialla, tai sitten seisten. Vaikea sanallisesti selittää.

Sieni oli kurssin yksi rennoimpia osallistujia ja sai tästä kommenttia muiltakin :) Takaosa sillä oli kireä, varsinkin vasemmalta nosteli päätä koko ajan kun reittä käsittelin. Pitänee varata taas ajat ihan oikealle hierojalle. Yllättävän nätisti osallistujat mahtui samaan halliin, läheskään kaikki koirat ei kyllä suostuneet olemaan käytännön osuudella edes maassa, kyljelleen menosta puhumattakaan, mutta mitään aivan tauotonta huutoa tms ei todellakaan ollut ja ihan hyvin pystyi itse keskittymään omansa kanssa.

<3

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti