Sivut

tiistai 28. marraskuuta 2017

If there is a will...

Muistan, kuinka kauan sitten näin videon rally-fb-ryhmässä. Videolla suoritettiin pujottelu väärinpäin eli peruuttamalla. Katsoin sen täysin epätodellisin fiiliksin ja ajattelin, että never ever minun sahapukkini kanssa. Voittajaluokan "seuraten kolme askelta peruuttaen" vasemmalla otti yli vuoden ennen kuin siitä tuli varma. Nyt ollaan tuskailtu saman kanssa oikealla. Jos jonkun mielestä seuraten peruuttaminen on sama juttu oli koira vasemmalla tai oikealla, on sanottava, että minun koiralle ei valitettavasti ainakaan ole. Oikealla se varmaan valmistuu nopeammin, kun kuitenkin liikerata on periaatteessa sama, lisäksi itse olen 1,5 vuodessa kehittynyt kouluttajana. Sieni on aina ollut aivan erityisen huono hahmottamaan takajalkansa, lisäksi se on hirveän kömpelö väistämään käskystä, tai jos se tunkee sängyn ja seinän väliin mihin se juuri mahtuu, se edelleen mieluiten passivoituisi sinne ja odottaisi apua, kun pitäisi peruuttaa pois.

Tänään tunnin hallivuoron päätteeksi se vanha video tuli jostain syystä mieleeni. Siitä seurasi ex tempore kokeilu, eka ja ainoa yritys on tässä videolla:


Halusin vain sanoa, että mahdoton on vain mielipide. Pitää uskoa itseensä ja unelmiinsa, tehdä kovaa työtä niiden eteen ja joskus, joskus tulee se hetki kun ei osaa kun hämmästellä monttu auki mitä juuri tapahtui. <3

***

Olen päättänyt että Sienestä tulee vielä rally-tokovalio. Se ei osaa peruuttaa poispäin, se ei osaa seistä kolmea minuuttia eikä se osaa merkkiä. Noin muuten se osaa ihan hirveästi eikä ole mitään syytä, etteikö se oppisi noita kaikkia muitakin, kun vaan ehdin opettaa. Perusteet sillä on kuitenkin niin vahvalla pohjalla: se yrittää aina parhaansa, se ei koskaan sekoile omiaan vaan tekee hyvin luotettavasti sitä mitä pyydetään, se osaa käyttää takaosaa ja osaa olla istumatta joka välissä erinomaisesti myös oikealla ja motivaatio sillä riittää kokeissakin oikein hyvin. Sunnuntaina on ne rotumestikset, valitettavasti sen tuomarin radalla hyvin usein on juuri noita kylttejä mitä emme vielä osaa, mutta hällä väliä. Tehdään kaikki se mitä osataan. :) Sen jälkeen Sieni saa jäädä treenitauolle ja katsomme kokeita uudelleen vasta kun ollaan ehditty opetella puuttuvia taitoja.

***

Eilen oltiin 1,5h hallilla, käytiin vaihtamassa vaatteet ja viemässä pöne kotiin ja jatkettiin sitten yhdistyksen lastenvetoihin. Lasten teatteri- ym. tapahtuman ohessa ulkona oli siis meiltä tilattua koira-ajelua. Sieni ei jaksa vetää ketään, kokeiltiin joskus kauan sitten. Sieni on kuitenkin sosiaalinen koira ja tajusin joskus kysyä, voidaanko tulla vaan "saa rapsuttaa" -kyltti kaulassa hengailemaan mukaan. Ottivat meidät oikein mielellään mukaan ja Sienen ensimmäinen koitos oli nyt. Tultuamme paikalle koira taas päätteli välittömästi, että ihmisiä + muita koiria = treenit, ja koko tunnin ajan tuijotti minua, yritti painostaa haukulla ja oli aivan vietereillä ihmetellen miksei jo aloiteta. Luulin että se oli jo saanut tehdä ja syönyt itsensä ähkyyn iltapäivällä eikä tullut mieleenkään että se tekisi tällaisen virhearvioinnin! Se ei sitten ollutkaan kauhean sosiaalinen, kun piti niitä lapsia lähinnä häiriötreeninä ja kääntyi koko ajan niin, että sai tuijottaa vain minua. :D Ei siinä koskaan ennen olekaan neljä lasta kerrallaan roikkunut. Olisin toivonut että se olisi ollut vähän vastaanottavaisempi.

Jos ideaa haluaa jalostaa, haluaisin tehdä jonkun hyvin lyhyen ja ytimekkään kyltin missä lukisi kuinka vierasta koiraa lähestytään. Tyyliin 1. tervehdi ensin sanallisesti (jotta koira ja ihminen huomaavat että olet tulossa), 2. kysy lupa silittää (koska kilttikin koira voi pelästyessään olla arvaamaton), 3. koirien kielellä ei ole kohteliasta kumartua toisen päälle joten silitä sitä päälaen sijaan mieluummin vaikka rinnasta 4. blaa blaa, miten pitkästi nyt haluaisikaan valistaa. Jos osaisi piirtää, kuvat varmaan kiinnittäisi enemmän huomiota ja niitä ymmärtää myös ne jotka ei osaa lukea. Tosi hienosti kaikki silittämään tulleet toimivat, suurin osa ei edes tajunnut että olisi saanut tulla. Vetäviä koiria ei toivota kesken kaiken kauheasti paijattavan joten seuraneiti oli vain sitä varten. No, katsotaan jos ensi kerta tulee, ei ole nyt yhdistyksellä toistaiseksi enempää keikkoja tiedossa.

Seuraneiti yhdistyksen huivissa

lauantai 25. marraskuuta 2017

Erottelua

Eilen teemana vihje-erottelu häiriössä. Aloitin pelkkää eteen seisomaan tuloa niin, että kaveri seisoi lähellä ensin ilman mitään ja sitten namit kädessä tyrkyllä. Tässä ei ongelmaa. Sitten eteen seisomaan - puolenvaihto edestä - saksalainen täyskäännös -erottelua. Eteen seisomaan tulo oikealta vähän takkusi, mutta syynä ei ollutkaan häiriö, vaan ylipäänsä se kaipasi pari vahvistetta että loksahti taas kohdilleen. Noin muuten ei saatu koiraa häiriintymään :) Tässä vielä ihan lopuksi otettu video samasta erottelusta, kyllä se nyt alkaa sujua:



Rallya arvostellaan edelleen siitä, että se nyt on niin helppoa ja sen kun kädellä vähän näyttää, ei koira tarvii osata paljoa mitään. Niinpä, kyllä minäkin saan koiran eteen seisomaan tai vaihtamaan puolta mun edestä jos saa vapaasti kumarrella, vääntyillä ja kääntyillä itse ja jos koiran liikeradalla ei ole väliä, vain lopputulos ratkaisee. Mutta koska näin ei todellakaan ole, varsinkin puolenvaihto edestä (ei saa kääntyä mua kohti) ja eteen seisomaan tulo (pitää heti alkaa kääntyä eikä lähteä ensin suoraan irtoamaan) oli Sienelle aika työläät kouluttaa. Kummassakin saattaa joskus edelleen tulla ihme ylimääräisiä pyörähdyksiä, jolloin liike olisi kokeessa heti -10 TVÄ (väärin suoritettu tehtävä). Ehkä mulla on sitten tyhmä koira mutta pelkkä "kunhan kädellä näyttää" ei ikinä olisi tuonut virheettömiä suorituksia meille...

Sitten tehtiin myös peruutusta oikealla (pienin askelin, kai se sieltä joskus), merkkiä (aivan hakusessa, ei toimi "kierrä" eikä "merkki". Ymmärtää että johonkin pitäisi irrota ja lähtee kyllä, muttei tiedä itsekään mihin, ja on epävarma. Nyt valitsin sanaksi "merkki" koska se "kierrä" on sisältänyt minkä vaan asian kiertämisen, ja tuntuu tyhmältä tehdä sillä erottelua merkin ja kylttitelineen kanssa. Tehdään alkuun ihan pienellä matkalla, ettei epäonnistumisia tulisi) ja käytösruudun seisomista (1,5min oli liian pitkä palkaton väli, ei jaksanut seistä, ja sitten siihen tuli kaikkea säätöä ja lopulta palkkailin 10-20s välein. Se ymmärtää kyllä että paikallaan pitää odottaa, mutta ei sitten kai vaan jaksa seistä, ja vajoaa istumaan). Vähän myös i-s-m molemmin puolin, maahan menot tekee väsyneenä helposti istumisen kautta, sen olen tiennytkin. Nyt oli kuitenkin ihan kohtuullisen suora.

maanantai 20. marraskuuta 2017

Koulutus puree

Tämä on kirjoitettu eilen:

Nyt on koiraa rääkätty. Menikin yllättävän vaikeaksi.

Aloitin kertaamalla paikallaan seisomista ilman mitään kohteita, liikuin itse koiran ympäri, houkuttelin namilla, työnsin kevyesti jne. Ehdottomasti vaikeinta sille on kun asetun sen lavan kohdalle naama kohti koiraa ihan lähelle, kiusaus alkaa kääntyä on silloin valtava. Asetelma on toki tuttu käännöstreeneistä ja kuten jo viimeeksi sanoin, koira tekee sitä mitä on hirveästi vahvistettu. Nyt haluaisin että se kuuntelee "odota"-käskyä eikä tee sitä mitä tilanne sille vihjaa.

Kun tämä jotenkin sujui, lisäsin eteen seisomaan tulossa käytetyn hiirimaton. Käänsin koiran namilla johonkin sijaintiin, pyysin odota ja palkkaa satoi jos yksikään tassu ei liikkunut. Jos se alkoi kääntyä, odotin että lopettaa, pyysin uudestaan odota ja palkkasin jos nyt ei liikkunut. Koirasta näki, että sen oli vaikeaa ymmärtää. Kun paikalla seisominen onnistui varsin hyvin, pyysin pari kertaa eteen seisomaan tulon, ne oli sitten luvalla reippaita.

Iltapäivästä tein ulkona kentällä samaa takajalkatargetilla, kun sellainen autosta löytyi. Ensin taas pelkkää paikalla seisomista häirittynä, nyt se näytti jo paremmalta ja kesti senkin aika reippaana että olin lavan kohdalla 90 asteen kulmassa. Sitten lisäsin alustan taakse, ja koirassa oli selkeä muutos, seisominen oli paljon kiusallisempaa kun se olisi halunnut alustalle. Saatiin kuitenkin hyviäkin toistoja. Peruutuskäsky on selkeästi kovin hatara koska luvan saatuaan peruutti kovin hitaasti. Uskon, että tästä tulee hyvä, tämä vaihe olisi varmasti kannattanut käydä jo aikaa sitten mutta olen aina kiertänyt sitä ettei se pysy paikallaan ja syöttänyt sitä niin kauan että pääsen haluamiini asemiin uutta toistoa varten. Koska sen aktiivisuuden ja yrittämisen kanssa on tehty niin suuri työ aikoinaan, olen edelleen hirveän huono sammuttamaan mitään ja hinkkaamaan just tollasia "ilkeitä" kohtia kuin tuo seisomassa odotus kun toinen haluaisi jo mennä.

***

Tänään hallilla, ja paitsi että koira oli ihan liekeissä ylipäänsä, eilinen asia oli hautunut sen päässä eikä hieman luimussa olevista korvista ollut tietoakaan! Ai että mä niin tykkään tuosta koirasta ja pointsit myös itselleni että olen vihdoin oppinut myös ymmärtämään sitä. Vähän meinasi eilen alkaa epäilyttää näinköhän tästä tulee yhtään mitään, mutta onneksi maltoin luottaa siihen että tiedän mitä teen, ja niin yö teki ihmeitä, koira mietti oppitunnin aiheita ja tänään kaikki oli sille aivan selvää :) Poispäin peruutuksessa se aluksi vähän steppasi mutta parin toiston jälkeen seisoi täysin liikkumatta, kunnes pyysin pakittamaan. Eteen seisomaan tuloa tein ilman alustaa ja pysyi 100% paikoillaan siinä mihin sen asetin, sain itse liikkua mihin tahdoin. Luvalla eteen seisomaan tulot hienoja molemmin puolin. Oikealta aloittaen tosiaan joskus tarjoaa eteen istumista, olen pyytänyt aina nousemaan ylös ja nytkin kerran niiasi ihan melkein istualteen asti, mutta korjasi itse seisaalleen ennen kuin kerkesin sanoa mitään. Jossain porukoissa kaiketi korjaamisesta ei koskaan palkata, vaan pitää mennä kerrasta oikein. Mä ylistin koirani taivaisiin ja syötin sille taskusta koko sen hetkisen namivarastoni :) Ja tiedän, että se oli oikea ratkaisu ja se ymmärsi sen juuri niin kuin tarkoitinkin. Ai että näitä pieniä hetkiä kun tuntuu että ei ole erikseen koira ja minä, ollaan me, se yhteisymmärryksen tunne on jotain niin ihmeellistä että sitä on vaikea sanoin kuvata.

Noin muutenkin hää oli aivan erityisen pätevä, tein yllä olevien juttujen lisäksi edelleen erotteluja käännöksille ja puolenvaihdoille (hää ei tyrinyt yhtään!), peruutusta oikealla askel kerrallaan ja käytösruudun seisomista vasemmalla palkaten välein 30s, 60s, 15s, 60s. Tässäkin on tullut tosi paljon varmuutta, pari kertaa kohensi vähän toista tai molempia etutassuja mutta ei ollut lainkaan istumaisillaan. Siitäkin varmaan ollaan montaa mieltä, joku toinen olisi ehkä kieltänyt että ei saa liikkua, mä taas kehuin koiraa hirveästi ja koin suurta kiusausta palkata sen etukäteen päätetystä aikataulusta poiketen koska pieni asennon korjaushan tarkoittaa (paitsi sitä että täysin liikkumatta seisominen on varmaan aika raskasta, myös) sitä että koira ymmärtää että sen tulee pysyä seisomassa ja se työskentelee pitääkseen kyseisen asennon. Ai että Sieni, susta on tullut oikeasti ihan hirveän taitava.

lauantai 18. marraskuuta 2017

Säätämisen sijaan jos kouluttaisi sitä koiraa!

Kulunut viikko piti käyttää hyödyksi tulevia rotumestiksiä ajatellen, mutta enpä ole juurikaan saanut mitään järkevää aikaiseksi. Keskiviikkona oltiin keskenämme hallilla, torstaina lyhyet treenit valokuvausta varten ja tänään taas toisella hallilla pienellä porukalla. Olen tehnyt eteen seisomaan - puolenvaihto edestä - vasen/oikea täyskäännös - erottelua, hyppyjä ja putkea ja eritoten haltuun tuloa, merkkiä, peruutusta oikealla ja poispäin, käytösruutua seisten. Vähän sitä, tätä ja tuota ja usein juuri niin, että kierros merkkiä, koira tauolle, namien täydennys ja merkin vaihto hyppyyn ja sitten jatketaan siitä. Ihme, että mikään ei oikein edisty.

Eteen seisomaan tulo onnistuu paremmin vasemmalta aloittaen, heittäisin että ehkä 80-90% varmuudella. Jos ei, silloin koira ei tee mitään sanallisella vihjeellä. Oikealta aloittaen se saattaa joko lähteä peruuttaen kiertämään mun takaa (yliylittää viereen-käskyäkin niin), kiertää etukautta aivan oikein mutta istua eteen ja/tai kiertää keskeltä vasemmalle sivulle asti, tai hakea parempaa paikkaa kuvitellen että sanoin viereen (oikean seuruukäsky). Koska mulla ei tarkoituksella ole tässä mitään käsimerkkejä eikä muita apuja, en pysty tekemään mitään jos koira ei toimi sanallisella vihjeellä. Tässä on kuitenkin liike ja ratatreeniäkin ollut jo mukana, eli liikkeestä (seuruusta) onnistuu kyllä jos on onnistuakseen muutenkaan. Alkeisopetus tehtiin paikallaan.

Peruutus (oikealla) on toinen iso kokonaisuus, mitä on jumpattu vähän niin, näin ja noin. Välillä tehty vain yhtä askelta, välillä useampaa, välillä jätetty huonot palkatta, välillä korjattu palkan suunnalla, välillä takajalkatargetin kanssa ja välillä ilman. Peruutus poispäin on sekin ihan oma juttunsa, se sujuu aika kivasti alustan kanssa, mutta ilman alustaa sanallinen vihje ei aiheuta useinkaan minkäänlaista reaktiota.

Nyt olisi aika palata perusteisiin eli kaivaa esille koulutuksen rakenne -lista. Se löytyy esimerkiksi tästä postauksesta. Kuten voimme todeta, olen hypännyt täysin sen vastenmielisen ärsykekontrolli-kohdan yli ja tehnyt kuitenkin jo yleistämistä, häiriöitä jne. Sen takia nämä ei etene. Homma on aivan liian sekavaa eikä kukaan osaa sanoa mikä se todellinen osaaminen on, ja millä tavalla pitäisi edetä jotta olisimme nousujohdanteisessa kehitykessä!

Peruutuksessa, alustan kanssa kummassakin (poispäin ja oikealla), ongelma on se, että koira ei pysy odota-käskyllä seisomassa vaan tarjoaa liian aktiivisesti peruuttamista. Ihan selvää, että tällöin mun sanallinen vihje peruuttamiselle ei ole sille merkityksellinen, kun se steppaa ja karkailee koko ajan. Alusta on vihje itsessään. Siksi ilman alustaa ei tule mitään reaktiota. Tässä eka askel on nyt kerrata odota-käsky ja palkata siitä että eläin ei tee yhtään mitään muuta kuin seiso paikoillaan vaikka alusta on tyrkyllä. Sehän nyt ei tokikaan ole mikään ihme, että kohde vetää koiraa puoleensa, oudompaa olisi jos niin ei olisi. Koira ei siis tee mitään "väärin" vaan kohteelle menoa nimenomaan on vahvistettu paljon, ja sillä pitää olla suuri halu mennä sinne, muutenhan siitä ei ole mitään hyötyä. Kun seisominen on kunnossa, sitten aletaan tehdä yhden pienen askeleen matkalla seiso-peruuta -vihje-erottelua. Tässä vaiheessa uskon että kun se toimii, koko homma nytkähtää ison harppauksen eteenpäin. Tehdään jatkopläänit sitten. Luultavasti poispäin peruutukseen vähän muutakin erottelua (istu, maahan, jne) ja sitten kun se todella kuuntelee, alusta on aika häivyttää.

Oikean puolen peruutuksessa pitää muistaa aina ensin tehdä takapään aktivointia tekemällä oikeaan käännöksiä koira oikealla. Sitten tehdään tasa-askelilla askel kerrallaan. Jos suoritus on ok, naks ja palkka, jos ei, uusi yritys. Ei ahnehdita matkan kanssa ennen kuin yksi askel on sellainen kuin haluan.

Eteen seisomaan tulossa haluaisin koiralle tarkemman käsityksen mihin se se on tulossa. En ole tehnyt sitä lainkaan muualta kuin koira vasemmalla tai oikealla sivuilla aloittaen. Taidan ottaa alustan tähänkin parille kerralle avuksi, ja aloittaa niin että koira on vinossa jossain muualla kuin suoraan edessä tai vieressäni. Tässä on itse asiassa sama ongelma kuin peruutuksessa, koira ei tahdo pysyä seisomassa paikallaan niin kauaa että saisin itseni aseteltua haluamaani kulmaan. Kerrattava se myös. Se on ihan hemmetin ärsyttävää ja nopeasti aina meinaa tulla se "seiso nyt perkele että saadaan treenattua tätä varsinaista asiaa", ja sen jälkeenhän kellään ei ole enää hyvä mieli. Koira ei ilkeyttään steppaa, vaan sen mielestä on jostain syystä kannattavampaa lähteä jo pyörimään kuin odottaa paikoillaan, ja oikea ratkaisu on vahvistaa seisomisen arvoa.

Jahka suoruus on eri paikoista aloittaen mallillaan, haluaisin opettaa koiran pitämään paikkansa vaikka minä liikun. Helpoin on varmaan liikkua itse taaksepäin, tässä isoin riski että tarjoaa eteen istumista koska liike on sieltä tuttu. Kun seisominen löytyy, se taas vahvistaa koiran ymmärrystä mikä se käskyn sisältö on. Sivuttain liikkuminen olisi kanssa tosi hyödyllistä, jos osaa pitää paikkansa siinä, sijainti on varmaan aika vahva.

Sitten vaan sitä erottelua. Ensin kahdella erilaisella käskyllä (kohti-istu, kohti-maahan) ja kun ne sujuu, vähän vaikeammilla (kohti-tänne, kohti-vaihda, kohti-takaa eli eteen istumaan, puolenvaihto edestä ja oikea/vasen tk). Erottelutreenejä varten tarvitaan sekuntikello ja kirjanpito, eli aikaa minuutti ja onnistumisprosentti lasketaan ja edetään 80% säännön mukaan. Erotteluihin myös häiriötä, tässä ikivanha video eteen-sivulle-erottelusta namihäiriössä (taivas, että hää on nykyään taitava, ei sitä aina edes muistakaan että tuollainenkin vaihe on tehty! Nyt sitä pitää itsestään selvyytenä mutta ehkäpä kaikella työllä on osuutensa siinä, että Sieni on taitava erottelemaan.)

kieppi!

Tänään hallilla oli rata, joka alkoi suoralla sarjahypyllä (2 estettä), sen jälkeen suora putki ja putken päässä houkutus niin, että lelu näkyi putken läpi. Käskyttämällä "hyppysivu :)" ei mitään ongelmaa, houkutusta se ei varmaan edes nähnyt. Tällaiset tehtävät on itselleni hankalia, kun joudun kovasti keskittymään siihen, että ääni pysyy tasaisena ja ystävällisenä. Käskyttäisin luonnostaan "hyppySIVU!!!11(prkl)" :D Sienelle tuollainen painostava sivu on sitten taas suurta myrkkyä. Sienen kanssa kaikki esteille karkaamiset on muutenkin aika vaikea asia, jos sille yhtään sanoo että oho tai että sun piti olla sivulla, se pahastuu tosi kovasti. Jos sen jättää palkatta ja ottaa uudestaan, siinäkään ei voi olla yhtään ärsyyntynyt "nyt sitten kuuntelet" itse. Parasta jos pystyy nauramaan ääneen ja joskus olen miettinyt sitäkin, pitäisikö sillä olla kaksi eri palkkaa, karkaamisesta joku nappulan murunen ja tottelemisesta oikea palkka. Palkan pointti olisi lähinnä se, että silloin mun olisi helpompaa itse ajatella "vahvistan tuhmuutta" tms. Jos se teki vain väärin ja jää palkatta ja otetaan uudestaan, se "sä teit virheen" heijastuu niin helposti omaan mieleen. Toisaalta nyt kun käskytän samaan hengenvetoon hyppyluvan kanssa ohjeet palata seuraamaan, mitään ongelmia ei ole ollut, vauhti on jo lähtiessä maltillinen ja homma onnistuu kuten pitää.

läpi!
Pöne pääsi kanssa tekemään pari kierrosta ihan vain siksi, että meillä on tiedossa rauhallisempi ilta kun sekin on saanut vähän tehdä pelkän katsomisen sijaan :p . Aluksi se vain juoksi pallonsa kanssa, hakkasi itseään sillä ja murisi kuin hullu. En edes yrittänyt mitään muuta kuin seurauttelin sitä kylttien välissä ja palkkailin pallolla. Sai se sitten käydä sitä rataa vähän läpi ja tehtiin myös tanssijuttuja, sekä temppuja että eri seuraamisia. Silloin kun se käy noin kovilla kierroksilla, korvat on lähinnä koristeena ja temppujakin tuli pyytämättä vaikka miten hirveästi. Sanoin, että tän takia mä en enää kisaa sen kanssa, se voisi mennä kehään yksin ja pitää oman shownsa ilman minua. Nykyään ei oikeastaan edes niinkään ärsytä, osaan vaan hymyillä sille ja ajatella että voi ei pöne, miten voi noin pienessä koirassa olla noin paljon. Jos se nyt vasta tulisi mulle pienenä pentuna, osaisin toimia sen kanssa varmaan tosi paljon fiksummin, ja miten paljon me sitten oltaisiinkaan voitu saavuttaa.. nyt ei ole enää muita tavoitteita kuin olla onnellisia, ja hää oli. <3

torstai 16. marraskuuta 2017

maanantai 13. marraskuuta 2017

Akupunktio 4/4

Pönellä oli tänään jälleen akupunktio, tämän setin neljäs ja toistaiseksi viimeinen kerta. Laitettiin neulat lihaskalvoja hoitaviin pisteisiin. Ell tunnusteli koiraa aluksi, en tiedä enkä älynnyt kysyä kokeiliko hän täsmälleen sitä samaa kipeää iliopsoas-lihasta kuin viimeeksi, mutta päällisin puolin siis suht ok, koira ei saanut raivareita mistään. Vasemmalta takaa kuitenkin jotain tuntemuksia, nuolaisi huuliaan ja käänsi päätä. Reidet sen sijaan ihmeen "löysät" mikä on toki hyvä. Neuloihin reagoi taas voimakkaasti jäätyämme kahden enkä saanut sitä pidettyä istumassa, vaan valahti väkisin makuulle ja torkkui koko ajan pää mun jalkojen päällä.

Seuravaa aikaa katsotaan sitten kun on tarvetta eli jokin oire ja/tai jos koira liukastuu säiden sellaiseksi muuttuessa. Osteopaatille on aika parin viikon päähän kun olen muuten siellä suunnalla liikkeellä, sitä ell piti hyvänä, eikä välttämättä kuulemma tartte käydä hieronnassa ennen sitä. Hierontaa sitten muuten ylläpitona kyllä. Autoon menosta ja nostamisesta puhuttiin, mutta en sitten älynnyt kysyä tarkemmin joko niitä voisi kokeilla. Pitää muistaa osteopaatilta kysyä hänen mielipidettään.

Pöne painoi 17,5kg eli on taas lihonut!! Sieneen ei sterkkaus vaikuttanut juuri lainkaan mutta pönen kastrointi teki suuren muutoksen. Pöne nyt ei muutenkaan metsässä juurikaan juokse, vaan ravailee polulla, siinä missä Sieni koluaa kaikki ryteiköt. Niillä on varmaan aika erilainen perusenergiankulutuskin. Toisaalta pöne on paljon sähäkämpi muuten kaikessa. Joka tapauksessa jälleen kiristettävä linjaa.

sunnuntai 12. marraskuuta 2017

Pirttimaan rallykoulutus

Tänään sitten se koulutus, mihin alun perin olin tänä viikonloppuna vain menossa. Eilisten kisojen tuomari siis piti tänään samassa hallissa koulutusta. Alkuun oli yhteinen noin tunnin luento ja aikaa kysellä mistä halusi, ja sitten jokaiselle 20min yksilökoulutusta. Jaettiin aika yksissä tuumin niin, että ensin 10min per koira ja sitten toisella kierroksella toiset 10min per koira. Koiria oli 8 ja kuunteluoppilaita jokunen. Sienen otin kevythäkissä sisälle. Koira oli selkeästi eilisestä väsynyt ja paras terä oli poissa, mutta ihan hyvin se silti jaksoi. En tyypillisesti ikinä treenaa kokeen jälkeisenä päivänä (ainakaan samaa lajia), vaan käyn pitkällä metsälenkillä tms.

Tässä nyt sekalaiset muistiinpanot, jotka on yritetty järjestää aiheittain:

-kisamaiset treenit: kaveri arvostelee, videoidaan -> tiedosta mitä teet radalla koejännityksessä

-keskity kisoissa ohjaamaan kuten teet treeneissä! Tiedostettava millaisia eleitä käytät, jos useita koiria ja niillä eri käskyjä tai muuten erilaista ohjaamista, keskity muistamaan minkä koiran kanssa olet kehässä.

-kokeile treeneissä tietoisesti eri kylttejä pienemmillä avuilla, pelkästään sanallisilla käskyillä tai pelkästään käsimerkeillä -> tiedät miten vähällä koira suoriutuu eri tehtävistä

-jos sanallinen ja käsiele, aina sana ensin! Koira alkaa muuten reagoida kaikkiin käden heilautuksiin.

-pujottelun/spiraalin lisäksi myös houkutuksessa voi olla ihminen, esim. ajanottaja

-alokasluokan kokeissa isoin ongelma se, ettei koirat oikeasti osaa lainkaan seurata (ilman namia) -> ohjaaja joutuu kauheasti kalastelemaan koiraa jotta se pysyy mukana. Seuruun koulutus on työlästä ja tylsää temppuihin verrattuna, mutta kannattaisi silti tehdä pohjat kuntoon ennen kuin kiirehtii kokeeseen. 

-ylemmissä luokissa seuruu usein kanssa kärsii, koska temppuja tehdään paljon ja niistä myös palkataan paljon. Osaavaa koiraa pitäisi radalla pääasiassa aina palkata vain kylttien välissä seuruusta.

-kokeneelle koiralle kannattaa joko keksiä ihan omia liikkeitä tai ottaa mallia esim. ruotsin rallysta (1 askel - maahan, 2 askelta - istu, 3 askelta - seiso tai esim. 2x vasen täyskäännös tehdäänkin 3x). Tärkeää, että koira ei koskaan tiedä mitä radalla tehdään. Temput voi myös tehdä esim. metrin kylttien jälkeen eikä aina oikealla suorituspaikalla. Spiraalin keskellä voi tehdä pyörähdyksen tai jättää koiran liikkeestä maahan ja kiertää itse loput kierrokset spiraalia.

-tekniikka- ja rataharjoitukset pidetään aina erillään! Radalle vain tehtäviä mitkä koira osaa, kaikki uudet jutut opetetaan ensin erikseen ja vasta kun osaaminen on vahvaa, otetaan mukaan radalle. Sitten jos radalla tulee joku ongelma, voi kokeilla kerran tai pari uusia (kuten tekisi kokeessa), jos ei onnistu, ei jäädä hinkkaamaan jolloin ratatreeni muuttui lennosta tekniikkatreeniksi. Radan ja tekniikan suhde vaihtelee tosi paljon seurojen ja koirien mukaan, mutta pitäisi miettiä mikä on järkevää eikä tehdä sitä mikä on itselle vaivattominta tai kivointa.

-harjoittele sitä mikä on vaikeaa! Et edisty yhtään jos kertaat vaan sitä minkä jo osaatte.

-sivuaskeleet ja peruutus: pitkät pätkät vahvistaa takaosan käyttöä. Mm. kasin pujottelu peruuttaen ohjaajan jalkojen ympäri, tikapuiden kävelyttäminen -> lajiin suoraan liittymättömät oheisharjoitukset aina hyväksi

-tekniikkaa ei liian montaa projektia kerrallaan, 2-3 työn alla olevaa asiaa riittää hyvin. Tauot tekee hyvää osaamiselle joten treenaa viikko tai pari tiettyjä juttuja, jätä ne täysin ja tee seuraavaksi jotain ihan muuta.

-3 OV:t tulee ylemmissä luokissa yleensä siitä, jos ohjaaja joutuu hidastamaan/pysähtymään koiraa odottaakseen, ei käsieleistä vaikka moni niin luulee. Käsiä saa käyttää ylemmissäkin luokissa, kunhan käsi ei jää päälle eli käskytys ei ole jatkuvaa. Silti ihan joka tehtävässä saa näyttää kädellä lyhyen avun, jos niin haluaa. Huomaa kuitenkin että jalkojen liikutus ja esim kumartelu tuottaa kyllä virheitä.

-imutus ei ole palkkaamista, se on houkuttelua. Yritä päästä nameista heti alussa eroon ja sen sijaan että vaan imutat pitkää pätkää seuraamista / pahimmillaan rataa, laita namit taskuun ja rakenna seuruu askel kerrallaan askel - palkka taskusta - askel - palkka taskusta jne. Radan imuttamisessa ei ole mitään järkeä, radalle vain tehtäviä mitkä koira jo osaa ilman että sitä vedetään vaan ruuan perässä.

-edistävälle koiralle peruutusta, sivuaskelia jne jotta oppii että seuruussa voidaan mennä paljon muihinkin suuntiin

-hyppy kannattaisi alun perinkin opettaa matalassa vireessä kävellen. Helposti tulee kierre että koira on liian nopea, ohjaaja joutuu juoksemaan ja kiirehtimään mikä taas provosoi koiran vielä nopeammaksi. Älä lähde mukaan ryntäilyyn.

-hypyn jälkeen radalla usein tahallaan tehtäviä mitkä edellyttää koiralta hyvää haltuun tuloa. Jos juostaan ja kiire jää päälle, tulee isoja virheitä.

-moni virhe mikä avossa -3, tuottaa voittajassa -10, esim liian laajat käännökset. Avo->voi luokanvaihdos siksi vaikein ja voissa yleensä heikoin tulostaso.

-jo alussa hyvä nähdä mitä ylempien luokkien rally-toko on, joten kannattaa käydä katsomassa kisoja ja etsiä videoita netistä! Luokka kerrallaan eteneminen ei ole kovin mielekästä, paitsi että kivoimmat liikkeet on ylemmissä ja koira helposti kyllääntyy alon (alohan on liki pelkkää seuruuta) junnaamiseen, sitten on jossain vaiheessa hirveästi uutta opeteltavaa. Kannattaa siksi ottaa elementtejä ylemmistä heti alussa mukaan, esim oikean puolen tekeminen, pyörähdykset (pohjat puolenvaihtokäännöksille), merkille irtoaminen.

-asennon vaihdoissa jos pomppaa yli puoli metriä mihin vaan suuntaan tuottaa -10. Aivan täyttä hissitekniikkaa tokon kaukokäskyjen tapaan ei vaadita, mutta se helpottaisi kyllä jos kriteeri olisi selkeä. Jos hyväksyt vähän steppaamista, se helposti laajenee.

-seisomaan nousussa parempi olisi etujalat paikoillaan -tekniikka, tällöin ohjaajan helpompi arvioida mihin asettua kyltillä esim i-s-kierrä koira jos koira oikealla. Toisaalta jos koira nousee takajalat paikallaan, opittava vain tietämään oman koiransa ulottuvuus, jotta osaa jäädä alussa riittävän kauas.

-i-s-m -vaihdoissa jos koira vino, etupalkka voi auttaa suoristumaan (jos osaa luopua)

-hyppyjä ja putkia saisi aina olla kentällä vaikkei niitä olisi tarkoitus suorittaakaan. Samoin jos houkutus on vaikeaa, kentällä voi aina olla jotain sälää. Koiran pitäisi tottua ettei ne ole mikään juttu eikä niitä pidä jäädä odottamaan "kohta pääse tuonne".

-houkutukseen kannattaa keksiä mitä erilaisempia juttuja, lelu ja ruokapurkki on niin tylsää. Esim tyhjät isot pahvilaatikot voi olla koirista tosi kiinnostavia.

-jos houkutus vaikea, laita kentälle parin metrin välein useita leluja (esineitä) suoraan linjaan. Lähde lähestymään ja heti kun koira jää tuijottamaan niitä, käänny oikeaan (jos koira vasemmalla). Palkkaa kun koira korjaa paikkansa. Voi myös tehdä temppuja jotka koira osaa ja joista se tykkää. Tavoite siis vahvistaa seuraamista ja kontaktia ohjaajaan -> ei ehdi ajatella houkutusta.

-poispäin peruutus harvoin menee niin pahasti vinoon, että siitä saisi siksi -10. Varo kuitenkin ettet peruuta koiraa kylttitelineisiin, hyppyyn tms. Ohjaajan vastuulla on aina se, että reitti on turvallinen. Jos koira menee aina vähän vinoon samaan suuntaan, jää itse lähdössä ihan hitusen vinoon vastakkaiseen suuntaan (tai opeta koira tulemaan hieman vastakkaiseen suuntaan yli eteen seisomaan tulossa -> kompensoi vinoutta).

-jäävissä hidas reaktio ei haittaa, jos kuitenkin heti alkaa esim istua tai mennä maahan eikä näytä siltä että jää seisomaan ensin. Jos istumisessa kestää, ohjaajan on annettava käsky niin ajoissa, että koira päätyy istumaan kyltin suoritusalueelle.

-suora sarjahyppy, putki ja houkutus peräkkäin -> testaa haltuun tuloa...

-liikkeestä istuminen radoilla paljon oikealla -> opeta paluu ("kutsu koira") myös oikealle! Merkiltä paluu on aina vasemmalle. Treenaa istumiseen myös häiriöt, esim putki saattaa olla seuraava tehtävä, maltettava luopua siitä ja istua kunnolla silti. Varo liikaa toistoja, jos junnaa pelkkää istumista, koira usein herkästi jumittaa eikä enää tee sitä koska kyllääntyi jo ja tarjoaa seisomista.

-vaikeille kylteille superpalkka, korosta sitä että tämä on tärkeä tehtävä ja sellaisen palkan saa vain ja ainoastaan tästä.

-merkki: ohjaaja voi olla vinossa kohti merkkiä, vain -1 OV

-käytösruutu: treeneissä aika aina 4-5min niin kokeen 3min tuntuu lyhyeltä! En tajunnut kysyä onko tämä aina palkaton vai tuleeko siellä kuitenkin välipalkkoja. Mieti ja treenaa välit maalista käytösruutuun ja käytösruudun ajan loppumisesta kehästä ulos menemiseen. Mieti myös miten toimit jos odotusta tuleekin normaalia enemmän, esim rataa suorittaa poikkeuksellisen hidas koirakko joilla menee 4min. Omaa koiraa ei käytösruudussa kannata kovin paljon vapautella eikä varsinkaan rapsutella/hilluttaa, paitsi että toisen häiritseminen ei ole reilua, käytösruudusta poistuminen tuottaa hylkäyksen. Jos omaa siis kovasti siinä hilluttaa ja se hyppää liian pitkälle, koko suoritus hylätään siihen! Samoin jos koira ehtii käydä väärässä asennossa (-10TVÄ), ei kannata järjestää mitään sirkusta asetellessaan sitä takaisin, koska helposti ottaa vielä lisää virheitä (OV ym.).

-käytösruudun kesto voidaan rakentaa esim kakkosen tai kolmosen kertotaululla (2, 4, 2, 6, 2, 8s tai 3, 6, 3, 9, 3, 12s jne välein palkka). Pidä kirjaa ajoista ja pidä kirjaa siitä miten ja millä hetkellä palkitset, ihmiset toistaa niin helposti kaavoja.

-kysyin käytösruudun arvostelusta. Tosiaan voi väärän asennon lisäksi saada miinusta kaikesta muustakin, esim reiteen taputus -3OV. Sanoin, että joku tuomari on joskus sanonut että voittajan 2min aikana saa 8 kertaa toistoa käskyn, yli menevistä tulee miinusta. Pirttimaa ei ollut samaa mieltä, eikä ole mitään yleistä linjausta, se on ollut vain sen tuomarin näkemys. Käskyn toistaminen ja koiran kehuminen on sallittua, mutta jatkuva käskytys on virhe -> arvostelu on aina jossain määrin tuomari- ja tilannekohtaista eikä Pirttimaa suostunut sanomaan mitään käskyjen maksimimäärää. Jäin siihen uskoon että reilusti yli 8 kertaa per 2min saisi toistaa.

No sitten Sieni. Ekalla kierroksella tehtiin kaikki rataa, joka on suunnilleen tässä (aloittelijoille kylttejä toki vähän sovellettiin):



-lähtö!! Eilisessä kokeessa koira jäi katselemaan tuomarin alkuhöpinöitä ja se teki sen saman nytkin. Olin pyytänyt useita lähtöjä jotta pääsen palkkaamaan kontaktista, mutta eipä sitä meinannut olla kun koira vaan katseli tuomaria. Erittäin epätyypillistä, tämä nyt treeniin.

-hyvä takaosan käyttö käännöksissä, samoin askel vasemmalle koira oikealla hieno

-oikealla istumiseen voi joko kouluttaa oman käskyn, tai sitten tekee sen pienellä käsiavulla mikä on kyllä mestarissakin aivan sallittu. Kokeilin ja se toimi ihan hyvin, mutta näyttää vaan aika tyhmältä. Tässä on nyt vaan niin monta projektia että taidan ainakin toistaiseksi oikaista tämän ja vetää koiran kädellä kohdilleen.

-poispäin peruutus kuntoon (sitä en edes yrittänyt), samoin eteen seisomaan tulo oli nyt hakusessa

-oikea täyskäännös sujui nyt paljon paremmin kuin eilen.. muista käsky ennen käsimerkkiä!

-sarjahypyllä ja putkella tehtiin sitten kikkailuja, ekalla vein sen seuraamalla ohi molemmista. Putki ei ole lainkaan niin kiusallinen kuin ne esteet, aika jännää. Hypyillä sitten vielä pyörähdystä, puolenvaihtoa edestä jne juuri ennen estettä. Alkuun mokasi kerran kun ei kuunnellut, mutta korjasi heti ja loput onnistui. Sienelle nyt paljon kuuntelua. Sarjahypyn välissä otin sen haltuun, onnistui hyvin.

Toisella kierroksella katsottiin ensin peruutusta, vasemmalla se on kunnossa, oikealla haparoivaa. Ei ollut takajalkatargettia enkä tiedä tarviinko sitä välttämättä tässä enää kuitenkaan. Kokeiltiin askellusta ja vasemmalla aloitan sen koiran puolen jalalla ja otan yksittäisiä askelia. Oikealla kannattaa ottaa tasa-askelia ja aloittaa myös vasemmalla, koira väistää jos aloitan oikealla. Yksi askel kerrallaan ja palkka jos koira päätyy seisoma-asentoon oikeaan kohtaan. Jos aukeaa ulospäin, käännytään 90 astetta poispäin koirasta ja palkka kun tiivistää oikeaan paikkaan. Jos ylityöskentelee ja kääntyy mun alle, suorista koira ottamalla askel eteenpäin ja taas palkka kun seisoo oikeassa kohdassa. Tämä toimi kivasti ja saatiin lopuksi kolme askelta onnistumaan! Lopussa tehtiin putken edessä tätä ja palkaksi koira pääsi putkeen. Opettaa samalla sietämään putken häiriönä.

-sitten katsottiin valkovuokko, tulppaani ja sisäkaarteen puolenvaihtokäännökset (molemmat vasempaan koira oikealla ja toisin päin). Nämä oikein nättejä kaikki, tosin tulppaanilla aluksi jotain sekoilua. Se on niin helppo kyltti että ihmiset kuulemma aliarvioi sitä eikä treenaa tarpeeksi, eikä sitten kokeessakaan ohjaa sitä kunnolla, koska eihän tässä mitään. :p

-lopuksi vielä tehtiin merkkiä putken suun edessä. Käsiavulla lähti mutta merkin oikeaoppisen kiertämisen lisäksi olisi kyllä juossut suoraan putkeen, onneksi se reagoi niin kuuliaisesti odota-käskyyn ja pysähtyy kuin seinään :D Mua ei siis tässä lainkaan murehdituta sen pysäyttäminen vaan se merkille löytäminen. Merkillekin nyt paljon häiriötreeniä, oikeasti radalla olevien asioiden lisäksi voi keksiä kaikkea omaa.

Tykkäsin kouluttajasta ja tuli taas rutkasti uutta pontta treenaamiseen, mitä juuri hainkin!

lauantai 11. marraskuuta 2017

Sienelle ensimmäinen MESHYV!

Varkaudessa lyhyellä varoitusajalla kisaamassa. Huomasin keskiviikkona järjestäjän sivuilla lähtölistat ja ettei kisa ollut täynnä, joten laitoinpa rohkeasti viestiä ja kysyin vieläkö ottavat. Koska MES olisi viimeinen luokka, en aiheuttaisi aikataulumuutoksiakaan, niin pääsin mukaan. To ja pe en tehnyt mitään muuta kuin perjantaina pönen treenien ohessa pari merkille lähetystä broilerinkaulapalkalla. Sienelle sopisi vaikka pitempikin vapaa ennen koetta, tosin eipä sillä nytkään ollut mitään vire- tai motivaatio-ongelmia. Saa nähdä miten se jaksaa 3 viikon päästä rotumestiksissä, onneksi siihen on vielä aikaa. Joka viikonloppu kisaaminen varmasti olisi pitemmän päälle liikaa kuitenkin.

Rata oli jos nyt ei helppo, niin ainakin sellainen, missä ei ollut mitää suorilta -10 meille aiheuttavaa - ei peruutuksia, ei käytösruudun seisomista. Tämä tuomari taitaa tykätä käännöksistä:


Mutta mutta. Meillä ei vieläkään ole sitä oikean puolen istumista. Viereen-käskyllä se kääntyy niin kivasti kunnolla askeltaen eikä istu kuten eräs kiharakarvainen sankari ja moni muu, niin en ole tarkoituksella sitä opettanut, viereen tarkoittaa oikealla seisomista. Tällä radalla on 7 kertaa viereen istuminen ja vaikka päätin että sanon "istu" ja istui se sitten miten vinoon, taakse tms tahansa, en uusi enkä harmistu koska sillä ei ole ymmärrystä mihin sen pitäisi istahtaa. Se istuu istu-käskyllä taaksepäin joten päätyy ainakin yleensä kovin takaviistoon. En ole varmaan ikinä edes tehnyt i-m-i oikealla ja piti ennen omaa vuoroa kokeilla mitä mä sille sanon siinä toisessa istumisessa, viereen-käskyllä varmaan pomppaa seisaalleen ja istu taas voi olla epävarma, vasemmalla en koskaan pyydä istu jos olen vieressä, vaan se taas on sivu.

Nyt hain koiran ihan viime tipassa, oltiin numero 47 ja lähdin kun 45 siirtyi kehään. Ajoitus oli aika sopiva, puoli minuuttia myöhemminkin olisi voinut. Koira ei taaskaan halunnut katsoa yhtään mitään hallissa, riisuin siltä takin, vaihdoin pannan, vaihdoin itselle villasukat kenkien tilalle, tein noi parit kokeilut, puolenvaihdon edestä, oikean tk:n, eteen tulon ja takaa oikealle paluun. Koira heitti volttia ihan kiitettävästi ja yksi ihminen tuli kysymään, että on niin ihana koira että pakko kysyä mitä rotua. Vastasin, ja hää totesi että niin me arveltiinkin. Me...? Sitä on ihan porukalla ihasteltu siis :)

Tässä sitten se video . Rumasti ajan koiran kolmosella törmäämään kylttiin, vaikka muka jätin siihen pitkän välin, tiedostin siis asian kyllä mutta eipä se silti riittänyt. Ne oikealle istumiset jännitti mua ja heti nelosella ajan jollain ihme käsimerkillä koiran hapuilemaan puolenvaihtoa edestä, ja miten sydäntä särkevästi jätän sen vielä ihmettelemään lähtiessäni itse uusimaan ottamatta koiraa kunnolla mukaan :( !! Uusimalla parempi mutta onhan toi sellaista varmistelua ja on minulta paskaa ohjaamista ja epäreilua koiraa kohtaan. Se haluaa tehdä oikein eikä mun pitäisi viedä sitä kokeeseen, kun hommat on vielä kesken. Ongelmia myös i - 90 oikealle - i -kyltillä. Puolenvaihto edestä o -> v sujuva vaikkei just videolla näy, samoin 2x saksalainen vasemmalla. Sarjahyppykin onnistuu tällä kertaa :D, näkee kyllä miten kaasu meinaa hirttää ennen toista ponnistusta mutta sivulle-käsky on täsmälleen oikeaan aikaan ja koirahan tekee mitä pyydetään :) Sitten taas isoja ongelmia i - tk oikealle - i -kyltillä, tajusin jo radalla että hoipparoin ihan miten sattuu, en siis pysynyt lainkaan paikoillani enkä edes tiedä miksi. Kai se istui niin kauas ja vinoon että jotenkin sekosin itse siitä. Siitä -10. Ja vielä se 2x oikea täyskäännös, siinä hää taas hakee puolenvaihtoa edestä ja/tai eteen seisomaan tuloa, eikä uusinnallakaan onnistu, joten -13. Surullisinta että koira pahastuu kun ei ymmärrä. Vihje-erottelua edelleen kovasti tehtävä. Onneksi lopussa kuitenkin hyvä mieli ja paljon pomppuja <3 Rapsuttelin koiraa maalissa käytösruutuun menoa odotellessa, ja sitten se kyllä taas luuli että ollaan menossa palkalle ja kiskoi hihnassa. Hienoa siinä sitten olla, että sivulle, otetaas vielä tämä 3min pönötys. Rutiinia ehdottomasti treenattava ensi tilassa. Istui aika varman oloisena, säästelin kehuja ja käskyjä loppuun siltä varalta ettei jaksaisi oikein enää ja tartteisi kannustaa. Vähän se kohensi asentoa jossai varmaan 2,30 kohdilla, silloin näytin kädelläkin että istu vaan vielä. Tosi paljon piti kontaktia minuun eikä katsellut rataa suorittavaa koiraa. Kuten kuvasta näkyy, ei mikään ergonomisin asento.



Tästä kaikesta jäi siis kuitenkin 72p ja ensimmäinen MESHYV! Ei nämä radat enää niin mahdottomilta tunnu kuin vielä kevättalvella nollakoirana mestarissa ollessamme. Työtä on silti vielä rutkasti jäljellä, sekä tekniikkaa että varsinkin sitä ratarutiinia.

keskiviikko 8. marraskuuta 2017

Rallya

Sieni on ilmoitettu holskujen rotumestaruusrally-tokoon Turkuun asti. Sieni täyttää keväällä jo 7v eikä sillä siten parhaimmassakaan tapauksessa mahda olla kuin max pari kolme harrastusvuotta jäljellä. Mennään, koska voidaan. Ei tarvitse sitten jossitella, että olisipa ehditty vielä sitä, tätä ja tuota. Mua nyt ei niinkään jaksa kiinnostaa se itse kokeeseen osallistuminen, sellaisia elämyksiä meillä on kyllä ihan riittävästi jo, eikä rm-koe ole minulle normaalia koetta kummempi (paitsi että siellä toivottavasti näkee muutaman muunkin rotutoverin!). Tässä reissussa parhaat muistot jää varmaan hotelliyöstä suuäänien mestarin kanssa. :)

Kokeen jälkeen on kiivaasti treenattu:

-poispäin peruutukseen vaihdoin eri käskyn kuin sivulla peruutukseen ja otin siihen pienen käsieleen mukaan, kun kerta saa

-sivulla peruutusta (oikealla) tahkottiin vaikka miten monella tavalla, kovin on haparoivaa ja milloin aukeaa, milloin yliylittää päätyen mun alle, milloin ei ehdi mukaan eikä pakita lainkaan jne. Tänään ihan viime hetkellä älysin kokeilla tasa-askellusta ja siinä saattaa olla laastariratkaisu! Haluaisin sen yhtä sujuvaksi kuin vasemmalla peruutus, mutta se ottaa varmasti aikaa. Ottamalla tasa-askelia ja hidastamalla koiraa odota-käskyllä se tuntui ne muutamat kokeilut tosi paljon helpommalta.

-käytösruudun seisomista on tehty minuuttiin asti ja se tuntuu varmalta

-eteen seisomaan tulo kaivettiin naftaliinista, jätin sen tarkoituksella ilmoittautumisen jälkeen pari viikkoa ennen edellistä koetta koska tiesin ettei se kuvio tule valmiiksi kuitenkaan. Vaati ekalla kerralla kertaamisen alustan avulla kun pelkkä sanallinen vihje ei soittanut koiran mielessä mitään kelloja, tänään tehtiin jo puolenvaihto edestä - eteen seisomaan -erottelua (hyvällä menestyksellä). Seisomaan pysähtymisen kanssa oltava tarkkana, sanon mitä sattuu: odota, hyvä, jes (naks)... "odota" voisi olla looginen. Kaikilla noilla se kyllä pysähtyy seisomaan mutta en tykkää siitä että sanat vaihtelee. Yksi sana, yksi merkitys, niin kokeessa ei sitten tartte arpoa mitä voi sanoa ja mitä koira ehkä sillä sanalla tekee.

-viime kokeessa ongelmana ollut sarjahyppy on nyt pariin kertaan kokeiltu eikä mitään ongelmaa, kun kerron kerralla mitä haluan: "hyppysivu" tai "hyppyviereen". Olen palkkaillut paljon haltuun otosta esteiden välissä, tänään oli kaksi hyppyä ja putki ja joka välissä otin koiran seuraamaan ennen seuraavalle esteelle lähetystä. Ei tästä tarvinnut lainkaan edes vääntää kun käskytin selkeästi. Jäi vähän paha mieli siitä, että siellä kokeessa parkaisin "Sieni!!!!" kun se karkasi. Itsehän lähetin ja koira meni ja hyppäsi kaiken mitä näki, kun en muuta ohjeistanut. Ihan täysin oma moka, onneksi en ollut vihainen koiralle, mutta turhaan sitä huutaa perään mitään kilttiäkään. Paskaa ohjaamista, ei mitään muuta, sitä omaa virheestä johtuvaa mielentilaa ei pitäisi koiran niskoille sälyttää.

-merkkiä ja sen erottelua (takana putki tai hyppy) pitäisi tehdä paljon, samoin taas kerrata kaikkien vihjeiden joukosta ne perus "sivu" ja "viereen". Ihan tyypillistä, että nyt kun noita kaikkia uudempia sanoja on useita, koira menee hetkellisesti vähän sekaisin.

lauantai 4. marraskuuta 2017

MES korkattu!

Ja koko uran eka hylättyhän sieltä tulla päsähti :D ! Tuhmin tatti nimittäin karkasi sarjahypyille ja siinä rylläkässä lopuksi hyppäsi yhden esteen uudelleen väärinpäin, mikä hylkää suorituksen. No ei tästä esityksestä olisi muutenkaan pisteitäkään jäänyt kuin 69p, pisteen päähän tuloksesta, että ei nyt sillä. Tulos ei ollut tavoitteenakaan. Minulla oli usean vuoden takaa useita lahjakortteja VAU:lle ja vaikka niissä ei ole mitään voimassaoloaikaa, joutaahan niitä joskus käyttää poiskin. Ilmoitin siis ihan siitä ilosta että ei maksa kuin bensat, ja mahduttiin vielä mukaankin, moneen muuhun kokeeseen tämän jälkeen ei ole mahduttu. Koira ei edelleenkään osaa seisten kohti ohjaajaa, peruuttaa poispäin -kylttiä, eikä käytösruutua seisten ole tehty kuin max 30s aikoja, samoin oikealla peruutus on kovin haparoivaa ja jos nyt ei miinus kymppiä, niin kolmosen siitä takuulla ainakin helposti saa. Mutta eihän sitä koskaan tiedä mitä näistä sinne radalle osuu, puolenvaihto edestä jonka kanssa vuosi sitten tuskailtiin kovin, esim taas on nyt varsin mallillaan.

Hienoa oli mennä koepaikalle ja todeta että siellähän ne vaikeat kyltit juuri on radalla, ja voidaan antaa jo lähdössä -20p pois :D Olin kevättalvella mestariluokassa nollakoirana ja silloin otin hirveästi -3 OV ja -3 TVÄ -virheitä, joten vaikea kuvitella miten paljon mahtaisin nytkin itse säätää. Päätin, että ihan sama, haetaan täältä nyt vikalistaa ja nauran vaan kaikelle mitä koira radalla tekee. Olin hyvin ajoissa ilmoittautumassa ja kävin sitten pari tuntia shoppailemassa, oltiin vikan ryhmän melkein vika koirakko. Rataan tutustuminen oli 14.55 ja meidän ryhmässä 16 koirakkoa, me oltiin nro 14. Tunti meni että päästiin radalle. Jotenkin ei juurikaan jännittänyt etukäteen ja oli hyvä mieli. Tajusin tuossa, että Sieni täyttää keväällä jo 7v ja joka tapauksessa aktiivista harrastusaikaa tuskin on enempää kuin pari kolme vuotta ihan maksimissaan. Nyt on tehtävä, kun vielä voi. Päätin, että nautin vaan siitä, että me voidaan olla täällä, ilman mitään paineita.




Päätin hakea koiran, kun kymmenes pari aloittaa radan, tällöin mulle jäisi 3-4 koirakon verran aikaa näyttää sille halli ja viritellä sitä vähän. Ajattelin kerrata puolenvaihdon edestä niin kuin se on radalla vasemmalta oikealle, oikean täyskäännöksen ja sivulta seisomaan nousun. Sieni tuli halliin oikein hyvällä mielellä, ja vaikka VAU:n halli on ahdas ja heti eteisessä on ziljoona muuta koiraa, tai ehkä juuri siksi, Sieni totesi muutamassa sekunnissa että tämän täytyy olla koe, nyt on mun vuoro, vähän siistii! Se ei halunnut katsella mitään vaan tarjosi vaan intensiivistä kontaktia ja oli ihan hilkulla alkaa haukkua. Oltiin siis aivan liian aikaisin ja temput teetettyäni makuutin sitä sitten käy siihen -makuussa, mutta siitä se joidenkin minuuttien kuluttua usein vähän rauhoittuu liikaa, niin temputin sitten vähän lisää. Höh, kivaa että on tervepäinen koira jolle mikään häiriö ei ole mitään, mutta yllätti se nyt silti miten vähän se halusi katsoa mitään! Onhan se nyt toki siellä hallissa joitakin kertoja ollutkin aiemmin.

Omaa vuoroa odotellessa meinasin sitten alkaa ahdistua kuitenkin, ja rupesin miettimään heti ekana ollutta liikkeestä istumista - istuuko se, pitääkö varmistaa...? Mitä jos se karkaa houkutuksessa olevalle hypylle tai sarjahyppyjen välistä mennessä jommalle kummalle niistä? Sitten sanoin tiukasti itselleni, että luota koiraan, se tekee mitä osaa. Hyppyjen ohi seuraamista on treenattu ja kyllä se nyt liikkeestä istumisen on aika monta vuotta osannut, ja pk-kokeissakin tehnyt. Kehään meno onnistui kivasti, samoin lähtö, ja sitten me vaan mentiin. Sarjahypylle asti homma tuntui hyvältä, koira oli tosi kiva ja hoiti tonttinsa juuri niin kuin osaa. Erityismaininta 270 oikealle koira oikealla, ai että sitä takaosan käyttöä! Sarjahypyllä sitten se lähti ja ekalla hyppykäskyllä ampaisi ne kaikki esteet ja minä jäin täysin matkasta. Rääkäisin perään "Sieni!!!!" enkä osannut kuin tuijottaa :D Siinä siis rintamasuuntavirhe -10, mietin että kannattaako tätä uusia niin siinäpä se sitten hyppäsi vielä yhden esteen väärään suuntaan. En tajunnut radalla että siitä tulee hyl, enkä onneksi päättänyt uusiakaan, hällä väliä. Jälkeen päin tajusin, että käskytin vain "hyppy", en "hyppy-viereen", mikä ehkä niinkuin olis pitänyt. Seuraavana oli se peruutuskammotus, siinä päätin että kokeilen mitä se tekee eteen seisten -käskyllä. Järkytyin taas siitä että lähti kääntymään aivan oikein, etten tajunnut pysäyttää sitä sen ollessa suorassa, joten se kiersi koko rundin päätyen vasemmalle sivulle. Siitä pyysin sitten vaan takaa oikealle että sain koiran sinne minne piti, ja jatkoin. Tässä näkyy videolla selkeä lässähdys, koiran ilme muuttuu selvästi kun oli temppu mitä se ei osannut, vaikka vannon etten edes ajatellut että voi ei. Tiesinhän mä että se ei ainakaan kolmea mittaansa peruuta, jos olisin älynnyt pysäyttää sen seisomaan, olisin ehkä voinut saada yhden tai kaksi pientä askelta pakkia. Tämä pitää nyt treenata kuntoon. Houkutuksessa koiraa sitten poltteli etäpalkka ja se meinasi puskea sinne, ja on vähän nuivea kun käskytin napakammin. Mutta siitä se sitten minusta taas ihan kivasti paransi ja loppu meni oikein hyvin. En tiedä miksi olen saanut i-s-m -kyltiltä -1 OV, videolta ei kauhean hyvin näy, liikautanko jalkaani tuossa aslussa jotenkin? Perusasentoihin istumiset oli aika hakusessa, se on aina se kompromissi kun tekee takaosan käyttöä niin istumiset heikkenee, ja sitten kun vahvistaa niitä, kääntyminen taantuu. Hyvin varmistin joka kerta että koira istui. Käytösruudussa päätin että katsotaan kauanko se jaksaa seistä, ja kyllä se varmaan jonkun 1,5min siellä pojotti. Pääosin piti kontaktia koko ajan, olisin toivonut että katsoo radalla olevaa koiraa eikä niskat kenossa minua niin olisi ollut helpompi asento seistäkin. Sitten istui, josta pyysin sen uudestaan seisomaan, nousi yhdellä käskyllä hyvin. Ihan lopussa varmaan jossain 2,30 kohdilla se vielä huokaisi ja vajosi maahan, selkeästi ei oikein tiennyt että tämä on nyt vielä tärkeä tehtävä mitä suoritetaan, nostatin sen siitäkin seisomaan vaikka jouduin useaan kertaan tsemppaamaan että joo nouse nyt vaan. Sitten se loppuajan heilutti mulle häntää ja katsoi silmiin ja oli niin kauhean liikuttavan näköinen että sain mitä halusin, meillä oli oikeasti niin kivaa yhdessä kokeessa <3 Ja jos se ei olisi tehnyt jotain kummallista virhettä sarjahypyllä, sellaista mitä ei koskaan treeneissä tapahdu, niin sehän olisi saanut tuloksen!! Sillä on voittajan kokeistakin ainakin yhdestä -10 spiraalista kun se loikkasi kesken kaiken ilmaan ja kääntyi siellä yli 90 astetta, ja toisesta -13p jostain liikkeestä maahan menosta tms missä säädettiin oikein kunnolla. Ihan tyhmiä virheitä. Kisarutiinia kaivataan ja nyt sitä sitten on ruvettava hankkimaan, ylimmässä luokassa kisataan hamaan loppuun saakka :) Samoin käytösruutuun siirtymä (luuli taas että mennään maalin jälkeen palkalle ja ikävää tuottaa toiselle pienoinen turn off sitten että tässä olisi vielä tää juttu) ja 3min kesto pitää kouluttaa. Ja ehkä niitä hyppyjä ja putkiakin pitäis vähän treenata koska sillähän muuten on voittajastakin yksi hypylle karkaaminen, sen silloin uusin kyllä... tai ei se oikeastaan ilman lupaa lähde, mutta sitten käskyllä ampaisee ihan sairaan loikan aivan liian kovaa ja pitkälle. Virheet tulee siis esteen jälkeen.





salakuvattu video, kaksi ekaa kylttiä puuttuu ja kuvaajakin hämmentyy hyppysekoilusta joten sitä ei näy :D kuvat & video (c) Laura T, kiitos vielä! Ja ne virheet siis: 9 (sarjahyppy) -10TVÄ ja HYL ESTE, 10 (peruutus) -10TVÄ, käytösruutu -10TVÄ, 15 (i-s-m) -1 OV. Ei muuta, en säätänyt :) ! Käteen jäi 69p joskin siis hylätty. "yhteistyö toimii hienosti, harmillinen estevirhe". Aika 2.41.28.

---

Ai niin ja kyllä siitä taisikin tulla kallis reissu, kotimatkalla otatin omakuvan ja sakkoja odotellessa :P